Jak przechować pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwykle najchętniej decydujemy się na to, by- w miarę możliwości- rozpocząć od wigilijnych potraw, które można bez większego problemu przechować aż do wigilijnej kolacji. Jednak pierogi- kultowe, wigilijne danie- wciąż wzbudzają wiele wątpliwości. Wobec tego jak przechować pierogi do wigilii?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Wiele osób doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że najlepszym sposobem na to jak przechować pierogi na wigilię, jest po prostu ich zamrożenie (zobacz również – Czy ciasto na pierogi można mrozić?). Jednak wówczas nie będą one smakowały już tak dobrze, a samo ich odmrażanie może nam zająć nieco więcej czasu, niż sami byśmy się tego spodziewali.

Wobec tego warto wiedzieć, że pierogi można również przechowywać bez mrożenia- w lodówce. Tyczy się to zarówno pierogów surowych jak i tych, które są już ugotowane. Dzięki temu nie będziemy musieli ich już odpowiednio wcześnie wyciągać z zamrażalnika, by były gotowe na uroczystą, wigilijną kolację.

jak przechować pierogi do wigilii
Fot. Nie wiesz jak przechować pierogi do wigilii? Czytaj dalej aby dowiedzieć się więcej!

Jak przechować pierogi bez mrożenia?

Przechowywanie pierogów wcale nie musi być tak trudne, na jakie wygląda. Zacznijmy od tego, że przechowanie pierogów w lodówce jest skutecznym sposobem na to, by zachowały one swoją świeżość i wyjątkowy smak. Co więcej, pozwoli nam to na znaczne zaoszczędzenie czasu.

Wobec tego jak przechowywać pierogi w lodówce? Otóż jeśli zdecydowaliśmy się na wcześniejsze ugotowanie bądź usmażenie pierogów, wówczas do ich przechowywania potrzebny nam będzie papier do pieczenia- pergaminowy oraz taca lub pudełko z hermetycznym i szczelnym zamknięciem. Pierogi układamy na papierze, oddzielając ich kolejne warstwy papierem.

Następnie albo nakrywamy je dodatkowym pergaminem albo zamykamy w pudełku. Z kolei jeśli zamierzamy przechować surowe pierogi, wówczas pamiętajmy o tym, by dodatkowo oprószyć je mąką i szczelnie przykryć np. czystą ściereczką, by ciasto nie wysychało. Jeśli zastanawiamy się z kolei jak przechować pierogi na drugi dzień w lodówce, to ten sposób również się sprawdzi!

Jak długo można przechowywać ugotowane pierogi w lodówce?

Kiedy już zapakowaliśmy pierogi do lodówki, warto pamiętać o tym, że czas ich przechowywania w ten sposób jest znacznie ograniczony. Jeśli zdecydowaliśmy się na przechowywanie gotowych pierogów, to można tu wskazać na taką samą zasadę ich przechowywania, która obowiązuje w kwestii każdego, gotowego posiłku.

jak przechować pierogi w lodówce
Fot. Teraz będziesz już wiedzieć jak przechować pierogi w lodówce

Pierogi gotowe nie powinny leżakować w lodówce dłużej niż 3-4 dni. Co więcej, ważne jest to, by zaraz po ugotowaniu je schłodzić i zapakować. Z kolei jeśli decydujemy się na przechowywanie surowych pierogów, to ich czas leżakowania w lodówce jest jeszcze krótszy.

Zwykle wynika to z faktu, że ciasto po prostu ma tendencję do wysychania i nawet jeśli się nie zepsuje, to negatywnie może wpłynąć to na sam smak pierogów. Pamiętajmy więc, by przygotować je nie wcześniej niż na 3-4 dni przed wigilią, wówczas w sam dzień ich serwowania dalej będą świeże i smaczne.

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *