Jak przyrządzić dorsza na wigilię?
Spis treści:
Wigilia i Święta to bardzo magiczny, nostalgiczny czas, który spędzamy z najbliższymi. Aby święta były udane, prócz bliskich nam osób, nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. Święta kojarzą się z długimi rozmowami przy stole, wspólnym gotowaniem, dzieleniem się życzeniami i prezentami, ale także jedzeniem, które przygotowywane jest z przepisów babci czy mamy. To czas radości, wspomnień oraz planowania nadchodzącego nowego roku.
Jak przyrządzić wigilijnego dorsza?
Po świętach każdy z nas jest przejedzony i myśli o codziennych obowiązkach, pracy czy dzieciach. Warto tez pamiętać o tych, których kochamy, dbamy i starajmy dawać im wszystko co najlepsze. Nie tylko w święta musimy być mili i kochani, ale warto być takim człowiekiem na co dzień. Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zaskoczy wszystkich gości przy stole.
Przygotowanie dorsza na święta nie zajmuje dużo czasu. Przepis jest tak prosty, że każdy z nas będzie w stanie zrobić go samodzielnie. Nie każdy lubi dorsza, więc śmiało można go zastąpić jakąkolwiek rybą, np. łosoś, karp, sandacz czy pstrąg.
Ze swojej strony bardzo serdecznie zapraszam na pysznego dorsza wigilijnego, zapiekanego w sosie cytrynowym ze świeżą żurawiną.
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 40-50 minut
Liczba porcji: 6-8
Czas całkowity: 80 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni, grzałka góra/dół
Dorsz na wigilię – PRZEPIS
Szklanka u mnie ma pojemność 250ml. Do przygotowania zapiekanego dorsza na wigilię potrzebujemy:
- 1,5kg dorsza w płatach bez skóry (filet z dorsza będzie w sam raz)
- 3-4 cytryny
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 szklanka żurawiny świeżej (może być mrożona)
- 1 szklanka mleka roślinnego (możemy zastąpić śmietaną kokosową, bądź bulionem warzywnym)
- 3 łyżki oleju lub masła klarowanego
- 3 łyżki musztardy (używamy łagodną lub pikantną, według upodobań)
- 2 płaskie łyżeczki curry
- sól i pieprz kolorowy, do smaku
- natka pietruszki, do posypania
Dorsz na wigilię, jak przyrządzić?
- Filet z dorsza kroimy na kawałki, skrapiamy lekko cytryną i posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Rybę zawijamy w folie aluminiową. Odstawiamy na 30 minut do lodówki, aby filet się zamarynował.
- W międzyczasie, gdy ryba marynuje się w lodówce, zrobimy sos cytrynowy. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. W dalszej kolejności, pokrojoną cebule wkładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem.
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, grzałka góra/dół.
- Cytryny myjemy, następnie z jednej sztuki ocieramy skórkę. Wyciskamy sok z dwóch cytryn. Ostatnią cytrynę kroimy w plastry i odstawiamy do miseczki.
- Olej, mleko roślinne (lub bulion), obrane ząbki czosnku, musztardę, curry, pół łyżeczki soli i sok z cytryn, dajemy do wysokiego naczynia. Następnie miksujemy składniki, tak by powstała jednolita masa. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i powoli mieszamy łyżką.
- Suszoną żurawinę wysypujemy równomiernie w żaroodpornym naczyniu. Dorsza wyjmujemy z lodówki oraz z foli aluminiowej i delikatnie kładziemy na wysypaną żurawinę. Następnie, ułożoną rybę posypujemy cebulą i polewamy, wcześniej przygotowanym sosem cytrynowym. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki cytryny.
- Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, wstawiamy rybę i pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy świeżą żurawiną i poszatkowaną natką pietruszki.
- Podajemy na ciepło.
Taki oto dorsz pieczony, idealnie sprawdzi się na wigilię, a nasi bliscy nie będą mogli się oprzeć.