Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści:
- Halibut na wigilię – połączenie tradycji i wyjątkowego smaku
- Jak przyrządzić halibuta na święta?
- Halibut wigilijny przepis
- Jak przyrządzić halibuta na wigilię krok po kroku
Wieczerza wigilijna kojarzy się zwykle z rodzinną atmosferą, tradycyjnymi daniami z ryb, grzybów, aromatem korzennych przypraw. W większości domów na stołach królują karpie i śledzie, inne gatunki ryb sprawdzą się jednak równie dobrze. Halibut ma szansę zostać prawdziwą gwiazdą wieczoru. Jak przygotować halibuta na wigilię, aby goście domagali się go również w kolejnych latach?
Halibut na wigilię – połączenie tradycji i wyjątkowego smaku
Halibut jest rybą o wyjątkowo delikatnym, białym mięsie i przyjemnym, morskim zapachu. Nie wymaga wielu przypraw i przygotowany nawet w najprostszy sposób cieszy wyjątkowym smakiem. Upieczony w piekarniku z solą, pieprzem i plastrem cytryny, grillowany lub smażony, nie wymaga wielu dodatków, aby stworzyć idealne danie. To ryba, którą lubią również dzieci, które zwykle nie przepadają za karpiem.
Halibut wigilijny może być składnikiem tradycyjnej, wigilijnej potrawy, w nieco odświeżonej wersji. Wybór odpowiednich dodatków sprawi, że będzie to prawdziwie świąteczne danie, które przypadnie do gustu nawet największym tradycjonalistom.
Jak przyrządzić halibuta na święta?
Pomysłów na to, jak przygotować halibuta na wigilię może być naprawdę wiele. Ryba ta bywa podawana zarówno samodzielnie, jak i z dodatkami, takimi jak grillowane warzywa, tajskie curry czy sos pomidorowy. Pamiętając jednak, że wigilia kojarzy się także ze smakiem i aromatem suszonych grzybów, warto połączyć te dwa składniki w jedno wyjątkowe danie.

Halibut wigilijny zapiekany z ziemniakami i sosem z borowików z pewnością zdobędzie podniebienia gości. Dodatkowo, będzie to potrawa sycąca i bardzo podzielna. Z łatwością nakarmić można nią spore grono gości. Poza tym, zaproponowane danie z halibuta można odgrzać kolejnego dnia – będzie równie pyszne.
Halibut wigilijny przepis
Do przygotowania dużej porcji halibuta na wigilię potrzebne będą:
- 1 kg halibuta pokrojonego na nieduże kawałki
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 duże cebule
- 100 g suszonych grzybów (najlepiej połączenie borowików i podgrzybków)
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 1,5 łyżki mąki
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz i suszony tymianek do smaku
Jak przyrządzić halibuta na wigilię krok po kroku
- Ziemniaki obrać, pokroić na średniej grubości plastry i ugotować na półtwardo. Odcedzić.
- Grzyby namoczyć w dwóch szklankach wody, następnie pokroić w kostkę i ugotować w tej samej wodzie do miękkości.
- Cebulkę pokroić w niedużą kostkę, zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać 1,5 łyżki mąki, a powstałą zasmażkę połączyć z grzybami, razem z wodą, w której się gotowały i śmietanką. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
- Kawałki halibuta oprószyć solą i pieprzem.
- Naczynie do zapiekania wysmarować pozostałym masłem. Układać kolejne warstwy ziemniaków i ryby, przelewając sosem. Ostatnią warstwą powinny być ułożone w łuskę plastry ziemniaków, polane resztą sosu grzybowego.
- Naczynie umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec przez około 1 godzinę.
Halibut wigilijny może zostać przygotowany nawet dzień wcześniej, a przed samą wieczerzą jedynie odgrzany przez chwile w piekarniku.

Bartek Czwartek