Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę że przygotowanie wspomnianej potrawy jest zdecydowanie łatwiejszym zadaniem, niż mogłoby się wydawać. Jak przygotować gałki rybne w galarecie na święta?
Dlaczego warto zdecydować się na pulpety rybne na wigilie?
Warto zaskoczyć gości podczas Wigilii. Nie trzeba bowiem przygotowywać każdego roku karpia w galarecie. Doskonałą alternatywą mogą być mięciutkie rybne pulpeciki w galarecie. Należy mieć świadomość, że omawiana przekąska na pewno posmakuje najmłodszym.
Przepis na pulpety rybne na wigilie jest bardzo prosty. Ponadto bardzo duża liczba osób uważa, że przygotowanie potrawy jest znacznie prostsze, niż karpia.
Jakie składniki są potrzebne, by przygotować pulpety rybne w galarecie?
Osoby, które są zainteresowane przygotowaniem na Wigilię pulpetów rybnych w galarecie powinny zaopatrzyć się w następujące składniki:
1 kg karpia,
1 jajko,
5 łyżeczek bułki tartej,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
liść laurowy,
1 łyżeczkę miodu,
1 łyżeczkę pieprzu,
1 łyżeczkę soli,
2 sztuki białej cebuli,
pół łyżeczki imbiru mielonego,
1 marchew
2 łyżki żelatyny.
Należy zaznaczyć, że część osób decyduje również na zakup rodzynek, groszku konserwowego czy kaszy manny. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać w przepisie zupełnie inne warzywa.
Jak wykonać świąteczne gałki rybne?
W pierwszej kolejności trzeba bardzo dokładnie oczyścić, i pokroić karpia, a następnie dwa razy zmielić z jedną cebulą. Drugim etapem będzie przełożenie do miski, a także dodanie soli, pieprzu, bułki tartej, jajka i imbiru.
Należy bardzo dokładnie wyrobić masę, a później uformować pulpety zwilżonymi dłońmi. Kolejnym krokiem będzie zagotowanie w garnku wody i włożenie drugiej cebuli, marchwi, ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Oczywiście nie można zapomnieć o posoleniu. Następnie można zacząć gotować wywar.
Do wspomnianego wywaru należy włożyć przygotowane wcześniej pulpety, rekomendowane jest gotowanie ich na wolnym ogniu przynajmniej przez 35 minut pod przykryciem. Następnie wystarczy wyjąć pulpety łyżką cedzakową i ułożyć na półmisku.
Kolejnym krokiem będzie przecedzenie wywaru przez gazę lub gęste sito. Świetnym rozwiązaniem będzie dodanie do wywaru żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki zimnego wywaru. Następnie należy ponownie zagotować i jeszcze raz przecedzić. Na samym końcu wystarczy zalać pulpety gęstniejącą galaretką i odstawić do stężenia.
Hobbystycznie przygotowujemy dla Was wartościowe artykuły i porady związane z gotowaniem oraz szeroko rozumianą gastronomią. Naszą misją jest zwiększanie świadomości użytkowników oraz poprawa ich zdolności kulinarnych w jak największym stopniu.