Pulpety rybne na wigilię – przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę że przygotowanie wspomnianej potrawy jest zdecydowanie łatwiejszym zadaniem, niż mogłoby się wydawać. Jak przygotować gałki rybne w galarecie na święta? 

Dlaczego warto zdecydować się na pulpety rybne na wigilie?

Warto zaskoczyć gości podczas Wigilii. Nie trzeba bowiem przygotowywać każdego roku karpia w galarecie. Doskonałą alternatywą mogą być mięciutkie rybne pulpeciki w galarecie. Należy mieć świadomość, że omawiana przekąska na pewno posmakuje najmłodszym. 

Przepis na pulpety rybne na wigilie jest bardzo prosty. Ponadto bardzo duża liczba osób uważa, że przygotowanie potrawy jest znacznie prostsze, niż karpia. 

Jakie składniki są potrzebne, by przygotować pulpety rybne w galarecie?

Osoby, które są zainteresowane przygotowaniem na Wigilię pulpetów rybnych w galarecie powinny zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • 1 kg karpia,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżeczek bułki tartej,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • 1 łyżeczkę miodu,
  • 1 łyżeczkę pieprzu,
  • 1 łyżeczkę soli,
  • 2 sztuki białej cebuli,
  • pół łyżeczki imbiru mielonego,
  • 1 marchew
  • 2 łyżki żelatyny.

Należy zaznaczyć, że część osób decyduje również na zakup rodzynek, groszku konserwowego czy kaszy manny. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać w przepisie zupełnie inne warzywa. 

przepis na pulpety rybne na wigilię
Fot. Przepis na pulpety rybne na wigilię nie jest wcale trudny

Jak wykonać świąteczne gałki rybne?

W pierwszej kolejności trzeba bardzo dokładnie oczyścić, i pokroić karpia, a następnie dwa razy zmielić z jedną cebulą. Drugim etapem będzie przełożenie do miski, a także dodanie soli, pieprzu, bułki tartej, jajka i imbiru.

Należy bardzo dokładnie wyrobić masę, a później uformować pulpety zwilżonymi dłońmi. Kolejnym krokiem będzie zagotowanie w garnku wody i włożenie drugiej cebuli, marchwi, ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Oczywiście nie można zapomnieć o posoleniu. Następnie można zacząć gotować wywar. 

Do wspomnianego wywaru należy włożyć przygotowane wcześniej pulpety, rekomendowane jest gotowanie ich na wolnym ogniu przynajmniej przez 35 minut pod przykryciem. Następnie wystarczy wyjąć pulpety łyżką cedzakową i ułożyć na półmisku.

Kolejnym krokiem będzie przecedzenie wywaru przez gazę lub gęste sito. Świetnym rozwiązaniem będzie dodanie do wywaru żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki zimnego wywaru. Następnie należy ponownie zagotować i jeszcze raz przecedzić. Na samym końcu wystarczy zalać pulpety gęstniejącą galaretką i odstawić do stężenia. 

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *