Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posiłków. Jest charakterystyczna dla naszego narodu, wywodzi się jednak z kultury prawosławnej. Kutia ma swoje korzenie w Rosji, na Białorusi, Ukrainie i Litwie. Tam kutię spożywa się w wigilię, ponieważ tradycyjne ziarno symbolizuje początek nowego życia. Jej słodkawy smak kryje w sobie mnóstwo interesujących nut starannie dobranych przypraw. Nawet starsze dziecko, z pomocą najbardziej podstawowego i najprostszego przepisu (oraz rodzica), może swobodnie poradzić sobie z jej przyrządzeniem. Jak więc zrobić kutię?

Kutia – składniki i przyprawy

Po krótce – potrzebujemy:

  • paczki maku (500g),
  • pszenicy bez łusek (ok. 150g),
  • nieco ponad szklankę mleka,
  • garść bakalii – orzechów i migdałów.

Te składniki odpowiednio przygotowane i połączone z przyprawami takimi jak – miód, kandyzowana skórka pomarańczy, cukier waniliowy (lub pasta waniliowa), dadzą razem w efekcie rozkosz dla naszego podniebienia. Dalej przedstawię przepis na kutię wigilijną. 

W pierwszej kolejności należy zalać nasz mak gorącym mlekiem. Pszenicę płuczemy, zalewamy wodą. Oba produkty zostawiamy w tym stanie na całą noc. Na następny dzień przeciskamy mak np. przez gazę, tak, by go odcedzić. Po tym procesie trzeba trzy razy zmielić go na maszynce przy pomocy najmniejszego sitka.

Co zaś z pszenicą? Również odcedzamy. Potem należy zalać ją wodą i gotować do rozmiękczenia około 20-30 minut. Przedostatni krok to wrzucenie bakalii na suchą patelnię i delikatne ich podprażenie. Na koniec wszystko przekładamy do miski i mieszamy, razem z miodem, skórką pomarańczową i wanilią. Miskę pełną pyszności na kilka godzin trzeba wstawić do lodówki.

Jak zrobić kutię na wigilię?

Tak naprawdę, powyższy przykład to tylko jeden z wielu wariantów przyrządzenia pysznej kutii. W zależności od tradycji danego regionu, danie to różni się konsystencją, ilością bakalii i ich rodzajem, oraz resztą dodatków.

jak zrobić kutię - przepis
Fot. Nie wiesz jak zrobić kutię? Przepis od Nas z pewnością przypadnie Ci do gustu

Kutia – niby ta sama – może różnić się między sobą. Raz może być gęsta i lepka, tak, że trzyma się łyżki, innym razem zaś będzie nieco bardziej rozwodniona, taką kutię można jeść jak zupę z głębokiego talerza. Czasem robi się ją z ziaren pszenicy, czasem z ryżu, kaszy typu pęczak, lub nawet makaronu.

Niektórzy również lubią „podlać” gotowe danie wywarem z suszonych owoców, lub wodą z miodem. Bardzo ważnym elementem kutii są bakalie – tu również występuje dosyć duża dowolność. Mogą to być:

  • Orzechy włoskie 
  • Migdały 
  • Rodzynki
  • Suszona żurawina 
  • Suszone morele

Niestandardowy przepis na kutię

Pomysłową i ciekawą opcją na urozmaicenie jest polanie kutii śmietanką, lub mlekiem. Śmietanka doda świeżego akcentu i wspaniale zadziała na przełamanie słodkiego smaku potrawy. Kutię można robić przez cały rok – nie tylko od święta!

Zastąp nią zwykły deser, który robisz na co dzień, a gości na pewno zachwyci ale również zaskoczy bakaliowo – makowy smak tego wyjątkowego  podwieczorku. Ta mniej wigilijna wersja sprawdzi się doskonale np. z dodanymi pokruszonymi herbatnikami. Oryginalny, lecz nieskomplikowany przepis być może częściej, niż raz w roku, zagości w Twojej kuchni.

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *