Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybami barszcz wigilijny z wyrazistymi przyprawami to jedna z najpopularniejszych świątecznych potraw. Czerwona barwa, intensywny smak i zapach barszczu rozchodzący się po całym domu to wspomnienie domu rodzinnego i dzieciństwa. Walory te zupa zawdzięcza odpowiedniemu doborowi przypraw, gdyż barszcz wigilijny to w dużej mierze przyprawy.

Sposób na idealny barszcz wigilijny

Pomimo wielkiej popularności tej potrawy, uzyskanie pożądanego smaku wcale nie jest łatwe. Podstawowymi składnikami barszczu wigilijnego są bulion, buraki ćwikłowe oraz  opcjonalnie zakwas buraczany.

Często dodaje się do niego suszone grzyby lub wywar z suszonych grzybów, jabłko i startego selera. Warto zarezerwować sobie trochę czasu, gdyż wywar z burakami powinien gotować się minimum półtorej godziny. Warto jeszcze dokładnie przemyśleć jakie przyprawy do barszczu wigilijnego będą najbardziej odpowiednie. Czym przyprawić barszcz świąteczny? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.

Przyprawy do barszczu wigilijnego

Oprócz buraków i bulionu to właśnie odpowiednio dobrane przyprawy zdają się być najważniejszym składnikiem barszczu wigilijnego. Nie da się ukryć, że sam warzywny wywar z ugotowanymi burakami to kompozycja bardzo mdła i nieapetyczna.

Właśnie przyprawy mają tutaj wielką moc odmienienia nijakiej zupy w świąteczne, aromatyczne danie. Czym doprawić barszcz wigilijny? Ile rodzin tyle autorskich przepisów na barszcz wigilijny i każda doświadczona gospodyni ma swój sprawdzony zestaw przypraw do barszczu wigilijnego.

czym doprawić barszcz wigilijny
Fot. Nie wiesz czym doprawić barszcz wigilijny? Koniecznie czytaj dalej!

Czym przyprawić barszcz świąteczny?

Po uświadomieniu sobie, jak istotne w dobrej kuchni są odpowiednie przyprawy, warto przejść do konkretów. Czym doprawić barszcz wigilijny? Najpopularniejsze przyprawy do świątecznego barszczu to:

  • cebula,
  • czosnek,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz ziarnisty,
  • pieprz mielony,
  • ocet spirytusowy (można zastąpić ocet sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym)
  • sól,
  • cukier

Opcjonalnie, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych barszcz świąteczny można doprawić również następującymi przyprawami:

  • kora cynamonu
  • gwiazdka anyżu
  • goździki
  • majeranek
  • lubczyk
  • tymianek

Jak przyprawić barszcz wigilijny – podsumowanie

Odpowiedzieliśmy już sobie na pytanie jakie przyprawy najlepiej pasują do barszczu. Teraz musimy zastanowić się jak przyprawić barszcz świąteczny, by poszczególne składniki nie straciły po drodze swoich walorów smakowych.

jak przyprawić barszcz świąteczny
Fot. Teraz już wiesz jak przyprawić barszcz świąteczny

Otóż razem z wywarem warzywnym, burakami, warzywami i grzybkami, od samego początku powinniśmy gotować liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Resztę przypraw warto dodawać stopniowo, w trakcie gotowania, tak by nie straciły one swojego aromatu przez zbyt długie gotowanie oraz po to, by na bieżąco próbować dania i zgodnie z własnymi upodobaniami dodawać odpowiednie ilości przypraw.

Barszcz wigilijny to potrawa bardzo wyrazista, więc niezwykle istotny jest przemyślany dobór przypraw. Przepisów na barszcz świąteczny jest wiele, ale każdy z nas powinien znaleźć swój idealny zestaw przypraw i stworzyć recepturę zgodną w własnym gustem.

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *