Jakie przyprawy do kapusty wigilijnej

Jakie przyprawy do kapusty wigilijnej
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Przepis na kapustę wigilijną z grzybami, czy też w innej wersji niekiedy przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Chociaż trzeba powiedzieć, że nie brakuje ciekawych propozycji w Internecie, które na dodatek polecane są przez znakomitych kucharzy znanych z pierwszych stron gazet. Trzeba przyznać, że kapusta z grzybami suszonymi na Wigilię to jedna z absolutnych konieczności. Warto więc postarać się o to, aby każdy był zachwycony jej smakiem, a na dodatek wybornym aromatem.

Czym doprawić kapustę z grzybami?

Właściwie to nie tylko przyprawy do kapusty wigilijnej są ważne. Nie można bowiem zapomnieć o innych składnikach, jakie wchodzą w skład tej całej potrawy, jaką można jeść jako dodatek lub też jako samodzielną potrawę.

To jak przygotować kapustę wigilijną w wersji z grzybami? W pierwszej kolejności sama kapusta powinna zostać posiekana i ugotowana przez ok. 30 minut. Po tym czasie, jak całość nieco przestygnie, kapustę należy odcedzić.

Grzyby powinny być już wcześniej nie tylko przepłukane pod bieżącą wodą, ale również pokrojone w kostkę i ugotowane. Obydwa składniki należy ze sobą połączyć.

Warto przy tej okazji zadać sobie pytanie odnośnie tego, jakie grzyby do kapusty wigilijnej będą najlepsze? Jeżeli chodzi o suszone propozycje to najlepiej sprawdzą się podgrzybki lub prawdziwki. Można jednak zdecydować się na wersję mrożoną, nieco tańszą, czyli na pieczarki.

jakie grzyby do kapusty wigilijnej
Fot. Teraz już wiesz jakie grzyby do kapusty wigilijnej wybrać

Jakie przyprawy do kapusty wigilijnej ze śliwkami?

Już wszyscy wiedzą jak zrobić kapustę wigilijna z grzybami. Teraz czas na to, aby spojrzeć na to danie, ale w wersji ze śliwkami. Kapusta kiszona ponownie powinna zostać poddana obróbce termicznej (wcześniej posiekana na drobno).

Śliwki suszone dodaje się pod koniec etapu gotowania, aby owoce zdążyły się nieco podgotować. Czy śliwki należy kroić? Wszystko tak naprawdę zależne jest od indywidualnych preferencji smakowych.

Można by tak naprawdę zakończyć na tym cały ten proces, ale niektórzy idą o krok dalej i dodają jeszcze do takiej kapusty pokrojone jabłko.

Nie można jednak zapomnieć o bardzo ważnej rzeczy – olej lniany do duszenia kapusty i innych elementów. On to również będzie odpowiedzialny za charakterystyczny smak całej potrawy.

Czym doprawić kapustę z grzybami i ze śliwkami?

O przyprawach można mówić dużo, a temat i tak na dobre nie zostanie wyczerpany. Poniekąd dlatego, że wszystko zależne jest od tego, z jakimi przyprawami ma się dokładnie do czynienia.

Skoro jednak już poszukiwana jest odpowiedź na pytanie, jak zrobić kapustę z grzybami na wigilię lub też w wersji ze śliwkami, można nieco bliżej przyjrzeć się samym przyprawom.

Wśród sugerowanych propozycji można spotkać się chociażby z takimi przyprawami, jak:

  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • ziarna czarnego pieprzu,
  • majeranek,
  • jagody jałowca,
  • kminek,
  • papryka,
  • mielony kolorowy pieprz,
  • ziarna kopru.

Są takie gospodynie domowe, które do danego tematu podchodzą w sposób nieco odważniejszy, dodając nie tylko odrobinę cukru, ale także łyżeczkę musztardy lub miodu. Każda osoba tak naprawdę dodaje przyprawy według swoich prywatnych upodobań.

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *