Jak długo moczyć grzyby?

Jak długo moczyć grzyby?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Suszone grzyby to jeden z podstawowych skÅ‚adników wielu bożonarodzeniowych potraw. MajÄ… one swoje zastosowanie choćby w Å›wiÄ…tecznym bigosie czy też farszu do wigilijnych uszek lub krokietów. Jednak aby owe suszone grzyby mogÅ‚y cieszyć swoim smakiem, należy je odpowiednio przygotować, a kluczowÄ… rolÄ™ odgrywa tu proces ich moczenia. Jak wiÄ™c wyglÄ…da on w praktyce? Jak dÅ‚ugo i w jakiej wodzie moczyć grzyby?

Jak długo moczyć grzyby na uszka lub inne potrawy?

Chcąc rozpocząć proces przygotowania ulubionej potrawy grzybowej, należy wiedzieć ile dokładnie moczyć suszone grzyby w wodzie aby były one gotowe do przyrządzenia. Otóż przede wszystkim cały ten proces nie powinien być zbyt krótki.

Szacuje się, że minimalna jego długość powinna trwać godzinę czasu, niemniej większość miękkich gatunków grzybów, takich jak np. podgrzybki lub borowiki uzyskuje odpowiednią konsystencję już po mniej więcej dwóch godzinach zalegania w wodzie. Po tym czasie stają się one miękkie i zarazem gotowe do wykorzystania przy przygotowaniu wielu potraw.

w jakiej wodzie moczyć grzyby suszone
Fot. Jeżeli nie wiesz w jakiej wodzie moczyć grzyby suszone, koniecznie czytaj dalej

Jednak należy też wiedzieć, że niektóre odmiany grzybów wymagają, aby proces ich moczenia w wodzie trwał o wiele dłużej. W zależności od gatunku czas ten powinien wynosić od kilku do kilkunastu godzin. Niektóre grzyby można moczyć całą noc. Podczas trwania tego procesu należy od czasu do czasu wymieszać moczone grzyby, aby każda ich część mogła odpowiednio nasiąknąć wodą.

W jakiej wodzie moczy siÄ™ grzyby suszone?

Przede wszystkim należy pamiętać, aby przygotowane do moczenia grzyby w pierwszej kolejności dokładnie umyć, tak aby usunąć z nich ewentualne pozostałości piasku czy też ściółki leśnej. Następnie należy je umieścić w pojemniku z przegotowaną, letnią wodą.

Woda ta w żadnym wypadku nie może być gorÄ…ca, gdyż zamoczone w niej grzyby skurczÄ… siÄ™ i tym samym stwardniejÄ…. Nie może też jej być zbyt dużo, ponieważ caÅ‚y aromat zawarty w grzybach ulegnie wypÅ‚ukaniu. 

Inną alternatywną metodą zmiękczania suszonych grzybów jest moczenie ich w mleku. Proces ten sprawi, że finalnie będą one delikatniejsze w smaku. Należy jednak pamiętać, że mleko ma gęstszą konsystencję od wody, przez co zanurzone w nim grzyby potrzebują więcej czasu, aby zmięknąć.

Czas ten wynosi minimum od piÄ™ciu do szeÅ›ciu godzin, a wiÄ™c jest on o wiele dÅ‚uższy niż przy zastosowaniu wody, co czyni tÄ™ metodÄ™ maÅ‚o popularnÄ…. WiÄ™kszość amatorów grzybowych potraw do ich moczenia wybiera wiÄ™c wodÄ™. 

ile moczy suszone grzyby
Fot. Teraz już wiesz ile moczy suszone grzyby

Co zrobić z wodą, w której moczyły się grzyby?

Kiedy już moczone grzyby osiągną odpowiednią miękkość, należy je wyjąć z pojemnika z wodą. Warto jednak mieć na uwadze, że woda ta po całym procesie moczenia suszonych grzybów nabrała specyficznego aromatu, zmieniła się nawet jej konsystencja oraz kolor.

Z naukowego punktu widzenia nie istniejÄ… żadne przeciwwskazania do jej spożycia, a wiÄ™c może ona stanowić ciekawy dodatek do wzbogacenia smaku niejednej potrawy, takiej jak np. zupa grzybowa, barszcz wigilijny, bigos czy wreszcie kapusta z grzybami.

Pod żadnym więc pozorem nie należy jej wylewać, a raczej wykorzystać w procesie przygotowania wyżej wymienionych dań. Nim jednak zostanie ona do nich dodana, powinno się ją przefiltrować przez drobne sito, tak aby finalnie była ona czysta, bez zbędnego osadu lub piasku, który mógł jeszcze pozostać na pokrojonych, suszonych grzybach.

NastÄ™pnie nic już nie stoi na przeszkodzie, aby dodać jÄ… do potraw, by mogÅ‚y one jeszcze bardziej cieszyć swoim smakiem każdego miÅ‚oÅ›nika daÅ„ przygotowanych na bazie suszonych grzybów. 


Zobacz również:

Jak podgrzać oscypka? Na patelni czy w piekarniku?

Jak podgrzać oscypki? Z patelni czy z piekarnika?

Oscypek to tradycyjny polski ser wÄ™dzony, pochodzÄ…cy z regionu Podhala. Charakteryzuje siÄ™ wyjÄ…tkowym smakiem i strukturÄ…, co sprawia, że jest c…

mÄ…ka kasztanowa przepisy

MÄ…ka kasztanowa – dlaczego warto po niÄ… siÄ™gać?

MÄ…ka kasztanowa, choć może nie być tak powszechnie znana jak inne rodzaje mÄ…ki, stanowi wyjÄ…tkowy skÅ‚adnik w kuchni, oferujÄ…c nie tylko niezwy…

Fish burger - poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Fish Burger – Poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Szukasz pomysłów na burgera, który zachwyci goÅ›ci Twojego lokalu? Postaw na Fish Burgera! Dowiedz siÄ™, jak przygotować rybÄ™, by jednoczeÅ›nie b…

Wytrawne placki z różnych stron świata

Wytrawne placki z różnych stron świata

PizzÄ™ kochajÄ… wszyscy – tym bardziej warto poznać jej zamienniki. Jaki pomysÅ‚ na placek z dodatkami majÄ… Francuzi, WÄ™grzy i JapoÅ„czycy? SprawdÅ…

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiÅ›cie siÄ™ kiedyÅ›, czy można zastÄ…pić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia siÄ™ szczególnie, gdy w lodówce …

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *