Jak długo moczyć grzyby?

Jak długo moczyć grzyby?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Suszone grzyby to jeden z podstawowych składników wielu bożonarodzeniowych potraw. Mają one swoje zastosowanie choćby w świątecznym bigosie czy też farszu do wigilijnych uszek lub krokietów. Jednak aby owe suszone grzyby mogły cieszyć swoim smakiem, należy je odpowiednio przygotować, a kluczową rolę odgrywa tu proces ich moczenia. Jak więc wygląda on w praktyce? Jak długo i w jakiej wodzie moczyć grzyby?

Jak długo moczyć grzyby na uszka lub inne potrawy?

Chcąc rozpocząć proces przygotowania ulubionej potrawy grzybowej, należy wiedzieć ile dokładnie moczyć suszone grzyby w wodzie aby były one gotowe do przyrządzenia. Otóż przede wszystkim cały ten proces nie powinien być zbyt krótki.

Szacuje się, że minimalna jego długość powinna trwać godzinę czasu, niemniej większość miękkich gatunków grzybów, takich jak np. podgrzybki lub borowiki uzyskuje odpowiednią konsystencję już po mniej więcej dwóch godzinach zalegania w wodzie. Po tym czasie stają się one miękkie i zarazem gotowe do wykorzystania przy przygotowaniu wielu potraw.

w jakiej wodzie moczyć grzyby suszone
Fot. Jeżeli nie wiesz w jakiej wodzie moczyć grzyby suszone, koniecznie czytaj dalej

Jednak należy też wiedzieć, że niektóre odmiany grzybów wymagają, aby proces ich moczenia w wodzie trwał o wiele dłużej. W zależności od gatunku czas ten powinien wynosić od kilku do kilkunastu godzin. Niektóre grzyby można moczyć całą noc. Podczas trwania tego procesu należy od czasu do czasu wymieszać moczone grzyby, aby każda ich część mogła odpowiednio nasiąknąć wodą.

W jakiej wodzie moczy się grzyby suszone?

Przede wszystkim należy pamiętać, aby przygotowane do moczenia grzyby w pierwszej kolejności dokładnie umyć, tak aby usunąć z nich ewentualne pozostałości piasku czy też ściółki leśnej. Następnie należy je umieścić w pojemniku z przegotowaną, letnią wodą.

Woda ta w żadnym wypadku nie może być gorąca, gdyż zamoczone w niej grzyby skurczą się i tym samym stwardnieją. Nie może też jej być zbyt dużo, ponieważ cały aromat zawarty w grzybach ulegnie wypłukaniu. 

Inną alternatywną metodą zmiękczania suszonych grzybów jest moczenie ich w mleku. Proces ten sprawi, że finalnie będą one delikatniejsze w smaku. Należy jednak pamiętać, że mleko ma gęstszą konsystencję od wody, przez co zanurzone w nim grzyby potrzebują więcej czasu, aby zmięknąć.

Czas ten wynosi minimum od pięciu do sześciu godzin, a więc jest on o wiele dłuższy niż przy zastosowaniu wody, co czyni tę metodę mało popularną. Większość amatorów grzybowych potraw do ich moczenia wybiera więc wodę. 

ile moczy suszone grzyby
Fot. Teraz już wiesz ile moczy suszone grzyby

Co zrobić z wodą, w której moczyły się grzyby?

Kiedy już moczone grzyby osiągną odpowiednią miękkość, należy je wyjąć z pojemnika z wodą. Warto jednak mieć na uwadze, że woda ta po całym procesie moczenia suszonych grzybów nabrała specyficznego aromatu, zmieniła się nawet jej konsystencja oraz kolor.

Z naukowego punktu widzenia nie istnieją żadne przeciwwskazania do jej spożycia, a więc może ona stanowić ciekawy dodatek do wzbogacenia smaku niejednej potrawy, takiej jak np. zupa grzybowa, barszcz wigilijny, bigos czy wreszcie kapusta z grzybami.

Pod żadnym więc pozorem nie należy jej wylewać, a raczej wykorzystać w procesie przygotowania wyżej wymienionych dań. Nim jednak zostanie ona do nich dodana, powinno się ją przefiltrować przez drobne sito, tak aby finalnie była ona czysta, bez zbędnego osadu lub piasku, który mógł jeszcze pozostać na pokrojonych, suszonych grzybach.

Następnie nic już nie stoi na przeszkodzie, aby dodać ją do potraw, by mogły one jeszcze bardziej cieszyć swoim smakiem każdego miłośnika dań przygotowanych na bazie suszonych grzybów. 


Zobacz również:

Fish burger - poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Fish Burger – Poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Szukasz pomysłów na burgera, który zachwyci gości Twojego lokalu? Postaw na Fish Burgera! Dowiedz się, jak przygotować rybę, by jednocześnie b…

Wytrawne placki z różnych stron świata

Wytrawne placki z różnych stron świata

Pizzę kochają wszyscy – tym bardziej warto poznać jej zamienniki. Jaki pomysł na placek z dodatkami mają Francuzi, Węgrzy i Japończycy? Sprawd…

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiście się kiedyś, czy można zastąpić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia się szczególnie, gdy w lodówce …

czym można zastąpić ekstrakt cytrynowy

Czym można zastąpić ekstrakt cytrynowy?

Ekstrakt cytrynowy dodaje wyjątkowego smaku wielu potrawom, ale co zrobić, gdy zabraknie go w domu? Na szczęście, istnieje kilka sprawdzonych subs…

jak zrobić ekstrakt cytrynowy domowej roboty

Jak zrobić ekstrakt cytrynowy domowej roboty?

Ekstrakt cytrynowy jest świetnym dodatkiem do wielu potraw i napojów, nadając im wyrazisty, cytrynowy smak i aromat. A co powiecie na domowej robot…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *