Jak długo moczyć grzyby?

Jak długo moczyć grzyby?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Suszone grzyby to jeden z podstawowych składników wielu bożonarodzeniowych potraw. Mają one swoje zastosowanie choćby w świątecznym bigosie czy też farszu do wigilijnych uszek lub krokietów. Jednak aby owe suszone grzyby mogły cieszyć swoim smakiem, należy je odpowiednio przygotować, a kluczową rolę odgrywa tu proces ich moczenia. Jak więc wygląda on w praktyce? Jak długo i w jakiej wodzie moczyć grzyby?

Jak długo moczyć grzyby na uszka lub inne potrawy?

Chcąc rozpocząć proces przygotowania ulubionej potrawy grzybowej, należy wiedzieć ile dokładnie moczyć suszone grzyby w wodzie aby były one gotowe do przyrządzenia. Otóż przede wszystkim cały ten proces nie powinien być zbyt krótki.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Szacuje się, że minimalna jego długość powinna trwać godzinę czasu, niemniej większość miękkich gatunków grzybów, takich jak np. podgrzybki lub borowiki uzyskuje odpowiednią konsystencję już po mniej więcej dwóch godzinach zalegania w wodzie. Po tym czasie stają się one miękkie i zarazem gotowe do wykorzystania przy przygotowaniu wielu potraw.

w jakiej wodzie moczyć grzyby suszone
Fot. Jeżeli nie wiesz w jakiej wodzie moczyć grzyby suszone, koniecznie czytaj dalej

Jednak należy też wiedzieć, że niektóre odmiany grzybów wymagają, aby proces ich moczenia w wodzie trwał o wiele dłużej. W zależności od gatunku czas ten powinien wynosić od kilku do kilkunastu godzin. Niektóre grzyby można moczyć całą noc. Podczas trwania tego procesu należy od czasu do czasu wymieszać moczone grzyby, aby każda ich część mogła odpowiednio nasiąknąć wodą.

W jakiej wodzie moczy się grzyby suszone?

Przede wszystkim należy pamiętać, aby przygotowane do moczenia grzyby w pierwszej kolejności dokładnie umyć, tak aby usunąć z nich ewentualne pozostałości piasku czy też ściółki leśnej. Następnie należy je umieścić w pojemniku z przegotowaną, letnią wodą.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Woda ta w żadnym wypadku nie może być gorąca, gdyż zamoczone w niej grzyby skurczą się i tym samym stwardnieją. Nie może też jej być zbyt dużo, ponieważ cały aromat zawarty w grzybach ulegnie wypłukaniu. 

Inną alternatywną metodą zmiękczania suszonych grzybów jest moczenie ich w mleku. Proces ten sprawi, że finalnie będą one delikatniejsze w smaku. Należy jednak pamiętać, że mleko ma gęstszą konsystencję od wody, przez co zanurzone w nim grzyby potrzebują więcej czasu, aby zmięknąć.

Czas ten wynosi minimum od pięciu do sześciu godzin, a więc jest on o wiele dłuższy niż przy zastosowaniu wody, co czyni tę metodę mało popularną. Większość amatorów grzybowych potraw do ich moczenia wybiera więc wodę. 

ile moczy suszone grzyby
Fot. Teraz już wiesz ile moczy suszone grzyby

Co zrobić z wodą, w której moczyły się grzyby?

Kiedy już moczone grzyby osiągną odpowiednią miękkość, należy je wyjąć z pojemnika z wodą. Warto jednak mieć na uwadze, że woda ta po całym procesie moczenia suszonych grzybów nabrała specyficznego aromatu, zmieniła się nawet jej konsystencja oraz kolor.

Z naukowego punktu widzenia nie istnieją żadne przeciwwskazania do jej spożycia, a więc może ona stanowić ciekawy dodatek do wzbogacenia smaku niejednej potrawy, takiej jak np. zupa grzybowa, barszcz wigilijny, bigos czy wreszcie kapusta z grzybami.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Pod żadnym więc pozorem nie należy jej wylewać, a raczej wykorzystać w procesie przygotowania wyżej wymienionych dań. Nim jednak zostanie ona do nich dodana, powinno się ją przefiltrować przez drobne sito, tak aby finalnie była ona czysta, bez zbędnego osadu lub piasku, który mógł jeszcze pozostać na pokrojonych, suszonych grzybach.

Następnie nic już nie stoi na przeszkodzie, aby dodać ją do potraw, by mogły one jeszcze bardziej cieszyć swoim smakiem każdego miłośnika dań przygotowanych na bazie suszonych grzybów. 


Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *