Jak przyrządzić amura na wigilię?

Jak przyrządzić amura na wigilię?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Można zaobserwować, że z roku na rok coraz częściej na polskich stołach podczas Wigilii gości amur zamiast karpia. Dlaczego ludzie decydują się na taki krok? Należy mieć świadomość, że przygotowanie wspomnianej ryby jest znacznie prostszym zadaniem, niż mogłoby się wydawać. Ponadto różnego rodzaju potrawy z wykorzystaniem jej mięsa są bardzo smaczne. Jak przyrządzić amura na wigilie, by cieszyć się jego smakiem? Czy ryba sprawdzi się, jako główne danie wigilijne? Jak przyprawić amura na wigilię?

Przepis – amur wigilijny

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że 100 g omawianej ryby dostarczy około 70 kcal. Jest to zatem prawie o połowę mniej w porównaniu z tradycyjnym karpiem słodkowodnym. Ponadto amur w odróżnieniu od karpia jest rybą półtłustą.

Jest doceniany ze względu na białe i smaczne mięso. Oznacza to tym samym, że ryba doskonale będzie nadawała się do wędzenia. Będzie smakowała nie tylko w postaci smażonej, ale również gotowanej. 

Jak przygotować amura?

Rekomendowane jest przede wszystkim odpowiednie przygotowanie się przed rozpoczęciem przyrządzania amura. Ryba wydziela bowiem bardzo charakterystyczną woń, której nie można zaliczyć do najprzyjemniejszych.

Co należy zrobić, by pozbyć się posmaku, a także zapachu mułu? Mięso powinno się dokładnie wymoczyć przez kilka godzin lub całą noc w mleku z czosnkiem oraz pieprzem. Świetnym rozwiązaniem będzie także obłożenie ryby krążkami cebuli do zamarynowania, a następnie włożyć do lodówki przynajmniej na 12 godzin. 

Jakie składniki są potrzebne, by został przygotowany amur na Wigilię?

Warto przygotować 1 kg ryby, pieprz, sól cytrynową lub ziołową, mąkę, czosnek, a także masło do klarowane lub olej do smażenia. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że część osób wykorzystuje również bułkę tartą i dwa jajka. 

amur przepis na wigilię
Fot. Amur może być ciekawym zastępstwem dla świątecznego karpia

Amur przepisy na wigilię

W pierwszej kolejności należy kawałek lub dzwonko oczyszczonej i wypatroszonej ryby przyprawić czosnkiem, pieprzem i solą. Następnie przygotowane w ten sposób mięso należy odstawić przynajmniej na pół godziny.

Kolejnym etapem będzie obsypanie je mąką w taki sposób, by pokryta została cała powierzchnia. Można również zdecydować się na obtoczenie ryby w jajku, a później w bułce tartej czy mące. Zalecane jest smażenie mięsa na małym ogniu.

Można wykorzystać do tego celu masło klarowane lub olej z dodatkiem masła. Trzeba dążyć do momentu, w którym ryba się zarumieni. Gotowa ryba będzie posiadała chrupką panierkę, a także białe mięso. Potrawa doskonale zda egzamin jako główne danie wigilijne z surówką i ziemniakami. 

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *