Jak zrobić farsz do uszek wigilijnych?
Spis treści:
Farsz do uszek wigilijnych, jak również same uszka przygotowuje się na długi okres przed Gwiazdką. Tak aby być pewnym tego, że w uroczystym dniu wieczerzy wszystko jest przygotowane. Tym bardziej, ze samodzielne przygotowanie uszek i pozostałych dań zajmuje nieco czasu. Tak, można wybrać łatwiejszą opcję – kupno poszczególnych produktów ze sklepu, ale to jednak nie będzie ten sam, dobry smak. Tym bardziej, że przepis na farsz do uszek, jak również na inne potrawy, można znaleźć w Internecie. Do jego wykonania nie są potrzebne żadne szczególne umiejętności kulinarne, tylko odpowiednia ilość chęci i determinacji.
Jak zrobić farsz do uszek wigilijnych?
Farsz grzybowy do uszek wigilijnych – przepis ten chyba należy do najpopularniejszych. Do wykonania takiego farszu potrzebne będą:
- 50 g suszonych grzybów – najlepiej, jeżeli będą to prawdziwki lub podgrzybki,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka tartej bułki,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić farsz do uszek na podstawie tego przepisu? Nie będzie to trudne. Grzyby należy w całości zalać wodą i tak pozostawić na całą noc. Potem całość (razem z wodą) należy podgotować na patelni, pod przykryciem, do miękkości.
Dopiero potem całą wodę należy odsączyć. Poszatkowaną cebulę należy podsmażyć na złoty kolor na maśle. Miękkie grzyby należy poszatkować na małe kawałki, następnie dodając je do podsmażonej cebuli.
Zawartość patelni, razem z jajkiem, bułką tartą i przyprawami do smaku, należy umieścić w jednej misce, tworząc z tego jednolitą masę. W ten oto sposób powstało nadzieje do uszek, jakie można wykorzystać w późniejszym tworzeniu.
Farsz do uszek wigilijnych w wersji dla dzieci
Farsz i uszka w wersji dla dzieci coraz częściej goszczą w polskich domach. No cóż, warto poświęcić się po to, aby i maluchy mogły zapoznać się z tą tradycyjną, wigilijną potrawą. Jeżeli tradycyjny farsz z grzybów do uszek nie przypadnie im do gustu, można pomyśleć o ugotowanej soczewicy, doprawionej dla smaku.
Zdrowa wersja jaka spotyka się z uznaniem najmłodszych głodomorków. Trzeba jednak uwzględnić to, że taka potrawa zalecana jest w przypadku dzieci od pierwszego roku życia. Soczewicę należy przygotować z wcześniej podsmażoną cebulką.
W innej wersji nadzieniem do uszek może stać się biała fasola. Wiele osób przygotowuje z niej pastę do chleba. Równie dobrze może to być także farsz, który jest w stanie podbić serca jedzących. Trzeba jednak zadbać, aby przepłukaną fasolę nie tylko dobrze ugotować, ale porządnie zmielić. Można to zrobić samodzielnie, ale lepszą propozycją stanie się dodatek podsmażonej cebuli i dedykowanych przypraw.
A co gdyby farszem stały się suszone śliwki? Oczywiście, że tak. I do tego jak smaczny. Nie tylko dzieciom przypadnie do gustu ta propozycja, ale także dorosłym. Najlepiej, jeżeli ktoś zakupi suszone śliwki w wersji kalifornijskiej, ponieważ wyróżniają się one także miękkością. Śliwek nie trzeba gotować. Wystarczy je porządnie zmielić. Pozostanie je tylko nałożyć do uprzednio przygotowanego ciasta na uszka.
Zobacz również:
Wigilijna zupa fasolowa – przepis
W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…
Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?
Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…
Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?
Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…
Jak przyrządzić halibuta na wigilię?
Spis treści: Halibut na wigilię – połączenie tradycji i wyjątkowego smakuJak przyrządzić halibuta na święta?Halibut wigilij…
Jak przyrządzić dorsza na wigilię?
Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…
Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis
Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…
Krewetki na wigilię – przepis
Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…
Siemieniotka wigilijna – przepis
Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…
Makaron z makiem na wigilię – przepis
Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …
Pulpety rybne na wigilię – przepis
Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…
Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?
Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…
Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis
Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…
Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?
Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…
Przyprawy do piernika – domowy przepis
Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…
Przyprawy do kutii – jakie użyć?
Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…
Jak doprawić barszcz wigilijny?
Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…
Jak przechować pierogi na wigilię?
Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…
Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?
Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…
Jak zamrozić pierogi?
Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…