Jak gotować uszka wigilijne?

Jak gotować uszka wigilijne?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Uszka to pyszna potrawa, którą szczególnie podczas Świat Bożego Narodzenia zajadają się Polacy, ale i nie tylko. Doskonała ciasto, które skrywa w sobie grzybowe nadzienie to cały sekret tego dania. Podawane są one najczęściej z barszczem czerwonym lub są spożywane całkiem oddzielne, w niektórych stronach skropione jedynie olejem lnianym. 

Ile gotować domowe uszka 

Ile gotować uszka? To pytanie, które każdy sobie zadaje. Nieoporządzanym bowiem efektem byłoby rozgotowanie lub niedogotowanie. Warto zatem ściśle trzymać się ram czasowym, żeby uszka finalnie ugotowały się tak jak powinny. Dla domowych uszek czas gotowania to około 3 lub 4 minuty.

By właściwie ugotować domowe uszka należy zagotować wodę w garnku, kiedy temperatura osiągnie już 100 stopni wówczas wrzucamy uszka na wrzątek i mieszamy. Zapobiegnie to sklejeniu się uszek. Trzeba pamiętać by gotować uszka porcjami, zbyt duża ilość uszek w garnku doprowadzi do ich sklejenia się.

Kiedy uszka wypłyną na powierzchnię gotującej się wody czekamy około 3/4 minuty i wyciągamy je z wody na sitko. Uszka po odcieknięciu wody są gotowe do podania, najlepiej spożyć je jak najszybciej, póki nie stracą swojej temperatury. 

Mrożone uszka – czas gotowania 

Co jeśli jednak mamy uszka zamrożone? Ile gotować mrożone uszka? Sytuacja nie jest bardzo skomplikowana, by dobrze ugotować uszka mrożone należy wydłużyć czas gotowania ich we wrzątku.

ile gotować domowe uszka na święta
Fot. Nie wiesz ile gotować domowe uszka na święta? Koniecznie czytaj dalej

Mrożone uszka należy od razu po wyjęciu z zamrażarki wrzucić na wrzącą wodę w garnku, zamieszać i odczekać aż wypłyną. Wówczas gotujemy je około 5 minut. Tak więc tajemnicą ile gotować uszka mrożone jest po prostu nieco wydłużony czas w porównaniu do uszek świeżych – około 5 minut. 

Jeśli jednak zdecydujemy się na ugotowanie uszek mrożonych, które zostały zakupione w markecie należy je ugotować zgodnie z instrukcją producenta zawartą na opakowaniu produktu. Czas gotowania takich uszek może się różnić od tych, które przyrządzone zostały w domowym zaciszu. 

Uszka wigilijne – gotowanie 

Jak ugotować uszka wigilijne – nie ma nic prostszego! Tak naprawdę, uszka wigilijne czy te robione poza okresem świątecznym niczym się nie różnią. W zależności od tego czy są to uszka domowe świeże, czy może mrożone lub kupne, należy gotować je według zasad: 

  • uszka domowe świeże– czas gotowania od wypłynięcia uszek na powierzchnię gotującej się wody: około 3 lub 4 minuty 
  • uszka mrożone domowe– czas gotowania od wypłynięcia uszek na powierzchnię gotującej wody: około 5 minut
  • uszka kupne – czas gotowania uzależniony od informacji od producenta zawartej na etykiecie opakowania. 

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *