Uszka to pyszna potrawa, którą szczególnie podczas Świat Bożego Narodzenia zajadają się Polacy, ale i nie tylko. Doskonała ciasto, które skrywa w sobie grzybowe nadzienie to cały sekret tego dania. Podawane są one najczęściej z barszczem czerwonym lub są spożywane całkiem oddzielne, w niektórych stronach skropione jedynie olejem lnianym.
Ile gotować domowe uszka
Ile gotować uszka? To pytanie, które każdy sobie zadaje. Nieoporządzanym bowiem efektem byłoby rozgotowanie lub niedogotowanie. Warto zatem ściśle trzymać się ram czasowym, żeby uszka finalnie ugotowały się tak jak powinny. Dla domowych uszek czas gotowania to około 3 lub 4 minuty.
By właściwie ugotować domowe uszka należy zagotować wodę w garnku, kiedy temperatura osiągnie już 100 stopni wówczas wrzucamy uszka na wrzątek i mieszamy. Zapobiegnie to sklejeniu się uszek. Trzeba pamiętać by gotować uszka porcjami, zbyt duża ilość uszek w garnku doprowadzi do ich sklejenia się.
Kiedy uszka wypłyną na powierzchnię gotującej się wody czekamy około 3/4 minuty i wyciągamy je z wody na sitko. Uszka po odcieknięciu wody są gotowe do podania, najlepiej spożyć je jak najszybciej, póki nie stracą swojej temperatury.
Mrożone uszka – czas gotowania
Co jeśli jednak mamy uszka zamrożone? Ile gotować mrożone uszka? Sytuacja nie jest bardzo skomplikowana, by dobrze ugotować uszka mrożone należy wydłużyć czas gotowania ich we wrzątku.
Mrożone uszka należy od razu po wyjęciu z zamrażarki wrzucić na wrzącą wodę w garnku, zamieszać i odczekać aż wypłyną. Wówczas gotujemy je około 5 minut. Tak więc tajemnicą ile gotować uszka mrożone jest po prostu nieco wydłużony czas w porównaniu do uszek świeżych – około 5 minut.
Jeśli jednak zdecydujemy się na ugotowanie uszek mrożonych, które zostały zakupione w markecie należy je ugotować zgodnie z instrukcją producenta zawartą na opakowaniu produktu. Czas gotowania takich uszek może się różnić od tych, które przyrządzone zostały w domowym zaciszu.
Uszka wigilijne – gotowanie
Jak ugotować uszka wigilijne – nie ma nic prostszego! Tak naprawdę, uszka wigilijne czy te robione poza okresem świątecznym niczym się nie różnią. W zależności od tego czy są to uszka domowe świeże, czy może mrożone lub kupne, należy gotować je według zasad:
uszka domowe świeże– czas gotowania od wypłynięcia uszek na powierzchnię gotującej się wody: około 3 lub 4 minuty
uszka mrożone domowe– czas gotowania od wypłynięcia uszek na powierzchnię gotującej wody: około 5 minut
uszka kupne – czas gotowania uzależniony od informacji od producenta zawartej na etykiecie opakowania.
Hobbystycznie przygotowujemy dla Was wartościowe artykuły i porady związane z gotowaniem oraz szeroko rozumianą gastronomią. Naszą misją jest zwiększanie świadomości użytkowników oraz poprawa ich zdolności kulinarnych w jak największym stopniu.