Ile gotować suszone grzyby do uszek?

Ile gotować suszone grzyby do uszek?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Suszone grzyby to niewątpliwie bardzo ważny składnik tradycyjnej polskiej kuchni. Można ich używać do pierogów czy też do uszek. Warto zatem wiedzieć, które grzyby na uszka ile gotować, aby wyszedł pyszny farsz.

Jak długo gotować grzyby suszone na uszka?

Dobrze jest, by grzyby suszone na uszka wcześniej namoczyć, dzięki czemu będzie można je krócej później gotować. Następnie namoczone grzyby trzeba przełożyć do rondelka i nalać wodę. Tak przygotowane grzyby należy doprowadzić do wrzenia i od momentu zagotowania można zmniejszyć ogień.

To ile gotować suszone grzyby do uszek zależy od rodzajów grzybów oraz od ilości. Przeważnie takie grzyby gotuje się około piętnastu do 30 minut. Dobrze jest też pamiętać, aby przykryć garnek pokrywką, tylko należy pilnować, aby grzyby spod pokrywki się nie wylały na płytę kuchenną. Warto też dodać, że to ile gotować grzyby na uszka będą, może zależeć od tego, na której kuchence się gotuje.

grzyby do uszek ile gotować
Fot. Grzyby do uszek – ile gotować aby były idealne?

Duże znaczenie ma to, czy gotuje się na kuchence gazowej, czy też indukcyjnej. Dobrze jest uważać, szczególnie na kuchence gazowej, aby nie spalił się garnek, gdyż wówczas cały wywar będzie przesiąknięty spalenizną.

Jak długo gotować suszone grzyby bez namaczania?

Grzyby suszone na uszka jak gotować bez namaczania? To pytanie zadaje sobie każdy, kto chce zrobić samodzielnie pyszne danie, jakim są uszka z grzybami. Należy jednak pamiętać, że są przynajmniej dwa warianty gotowania grzybów, gdyż można je zrobić tak, by wcześniej były moczone, oraz tak, aby ich nie moczyć.

Dlatego to ile gotować grzyby na uszka bez namaczania może przedłużyć się do prawie dwóch godzin. Jest to zdecydowanie dłuższa metoda niż ta, w której się grzyby wcześniej moczy. Dobrze jest jednak chociaż wcześniej przepłukać grzyby zimną wodą, dzięki czemu pozbędzie się wszystkich niepotrzebnych śmieci, które można zebrać wraz ze zbieraniem grzybów.

jak długo gotować grzyby suszone na uszka
Fot. Teraz już wiesz jak długo gotować grzyby suszone na uszka

Należy pamiętać, że długość gotowania suszonych grzybów zależy również od tego, jaki gatunek wybierzemy. Dobrym rodzajem grzybów do gotowania nawet bez namoczenia są prawdziwki czy też podgrzybki. Co ważne, to można te dwa rodzaje grzybów ze sobą bez problemu wymieszać.

Dobrze jest też pamiętać, że grzyby suszone ze sklepu mogą się nieco inaczej gotować, niż takie, które się zbierało samodzielnie. Warto mieć to na uwadze, zwłaszcza przy przygotowaniach do wigilijnych uszek, dlatego też dobrze jest przygotować grzyby to tego jakże pysznego dania nieco wcześniej. Można nawet swobodnie namoczyć grzyby i ugotować dzień lub dwa dni wcześniej.

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *