Jak używać lasek wanilii?

Jak używać lasek wanilii?
Czas czytania: 2 minuty

Wanilia w laskach to jeden z najbardziej uniwersalnych i jednocześnie luksusowych dodatków do różnorodnych potraw. Jej głęboki, bogaty aromat jest nieporównywalny z esencjami czy ekstraktami waniliowymi dostępnymi w formie płynnej. Oto kilka sposobów na jej wykorzystanie:

Jak przygotować laskę wanilii do użycia

Najpierw trzeba laskę wanilii przekroić wzdłuż. Następnie za pomocą małej łyżeczki lub noża można wydobyć miąższ, który zawiera drobne ziarenka. To właśnie one są nosicielami intensywnego aromatu wanilii.

Wanilia w laskach jak używać
Fot. Jeżeli nie wiesz jak używać wanilii w laskach, koniecznie czytaj dalej!

Słodkie wykorzystanie wanilii w laskach

Wnętrze laski wanilii można dodać praktycznie do każdego deseru. Od ciast i muffinek, przez domowe lody, aż po różnego rodzaju kremy i budynie. Ziarenka wanilii doskonale podkreślą smak i dodać wyjątkowego aromatu. Odpadające po wydrążeniu strąki wanilii nie są bezużyteczne. Można je dodać do słoika z cukrem, by po kilku dniach uzyskać naturalny cukier waniliowy. To świetny sposób na wykorzystanie „pozostałości” po kulinarnych eksperymentach z wanilią.

Wykorzystanie w napojach i aromatyzowaniu

Poza klasycznym dodatkiem do deserów, wanilia w laskach jest również znakomita do aromatyzowania napojów. Strąki wanilii można zmielić razem z ziarnami kawy przed zaparzeniem, co doda wyjątkowego smaku i aromatu. Można też dodać je do gorącej czekolady. Połączenie czekolady i wanilii to klasyczne i zawsze udane mariaż smaków.

jak używać wanilii w lasce
Fot. Teraz już wiesz jak używać wanilii w lasce

Zastosowanie w daniach wytrawnych

Choć może to wydawać się zaskakujące, wanilia w laskach doskonale komponuje się także z potrawami wytrawnymi. Doda ona głębi i subtelnego słodkiego posmaku do potraw z drobiu czy cielęcego mięsa, a także do zup na bazie ryb.

Podsumowanie

Wanilia w laskach to wszechstronny dodatek, który może znaleźć zastosowanie w wielu potrawach i deserach. Jej delikatny, ale intensywny aromat i smak sprawiają, że warto mieć ją w swojej kuchennej spiżarni. Nie zapomnij też o wykorzystaniu „odpadających” strąków do aromatyzowania cukru czy napojów. W ten sposób ani kawałek cennego produktu się nie zmarnuje.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Czym zastąpić orzeszki pini?

Orzeszki pini, choć niezwykle smaczne, mogą być trudno dostępne oraz kosztowne. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, kt…

Czym zastąpić agar?

Agar, znany również jako agar-agar, jest żelującą substancją pochodzenia roślinnego, pozyskiwaną z różnych gatunków czerwonych alg morskich…

Czym zastąpić słód piekarniczy?

Słód piekarniczy to naturalny składnik używany w piekarnictwie, który powstaje w procesie kiełkowania zbóż (najczęściej jęczmienia), które…

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi, znana również jako bok choy, jest popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej, cenionym za jej chrupkość i delikatny, lekko pikan…

Czym zastąpić komosę ryżową?

Komosa ryżowa, znana także jako quinoa, jest niezwykle popularnym składnikiem kulinarnym cieszącym się uznaniem wśród osób dbających o zdrow…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *