Czym zastąpić cukier waniliowy?
Spis treści:
- Co zamiast cukru waniliowego — ziarenka wanilii
- Zamiennik cukru waniliowego — Ekstrakt waniliowy
- Pasta waniliowa
- Podsumowanie
Kiedy skończy Ci się cukier waniliowy, może być trudno ustalić, czym go zastąpić. Cukier waniliowy dodaje dodatkowej słodyczy i smaku potrawom, deserom i napojom. Na szczęście istnieje kilka składników, których można użyć jako zamiennika. Nie wszystkie z nich będą działać w każdym przepisie, dlatego warto znać każdy składnik o smaku waniliowym i wiedzieć, kiedy go używać. Zatem czym można zastąpić cukier waniliowy? W tym wpisie omówimy, co musisz wiedzieć, aby wybrać odpowiednie zamienniki wanilii do swoich przepisów.
Co zamiast cukru waniliowego — ziarenka wanilii
Ziarna wanilii są idealne do dodania bogatego smaku wanilii do każdego dania. Mają wyraźny smak, który pochodzi z ich olejów, dlatego zwykle stosuje się je w małych ilościach. Przed użyciem musisz namoczyć laskę w wybranym oleju lub płynie przez co najmniej dwie godziny.
Im dłużej moczysz laskę, tym silniejszy będzie wyekstrahowany smak. Możesz również użyć samych ziaren, wyjmując je ze strąków i mieląc na drobny proszek. Ten proszek można następnie dodawać do przepisów.
Zamiennik cukru waniliowego — Ekstrakt waniliowy
Gdy zastanawiamy się czym zastąpić cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy to doskonały zamiennik. Jest dostępny w większości sklepów spożywczych i dodaje słodkiego i aromatycznego smaku każdemu przepisowi.
Powstaje poprzez macerowanie lasek wanilii w alkoholu i wodzie. Ta ekstrakcja daje skoncentrowaną ciecz podobną do syropu ze skoncentrowanymi związkami smakowymi. Zastępując cukier waniliowy ekstraktem, pamiętaj, że ponieważ jest już słodzony, w razie potrzeby będziesz musiał dostosować zawartość cukru w swoim przepisie.
Pasta waniliowa
Pasta waniliowa, której nie należy mylić z ekstraktami lub proszkami, jest w rzeczywistości emulsją całych ziaren wanilii, co oznacza, że zawiera zarówno olejki aromatyczne (a tym samym cały smak!), jak i korzenne, drzewne nuty samej łodygi.
Pasta waniliowa najlepiej nadaje się do pieczenia lub robienia budyniu i ciasta, ponieważ możesz w pełni uzyskać smak bez konieczności moczenia lub czekania na jakikolwiek proces ekstrakcji. Ponieważ ta pasta ma tak intensywny smak, zwykle nie ma potrzeby dodawania dodatkowego cukru podczas jej używania!
Zamienniki cukru waniliowego – Podsumowanie
Wybierając substytut cukru waniliowego, istnieje kilka świetnych opcji, które z łatwością go zastąpią — laska wanilii, ekstrakt, pasta i proszek zapewniają intensywny, ale smaczny dodatek do przepisów. Każda opcja wymaga szczególnej uwagi przy wybieraniu zamienników.
Ziarna wanilii zapewniają mocny smak, ale może brakować im słodyczy. Dużo ekstraktu daje dobry smak, ale należy go dokładnie odmierzyć, a pasta świetnie nadaje się do wypieków i kremów. Dzięki tym opcjom pod ręką nigdy nie będziesz musiał się martwić, że przegapisz ten wspaniały waniliowy smak! Jeśli więc zastanawiasz się czym zastąpić cukier waniliowy, już wiesz!