Czym zastąpić gałkę muszkatołową?

Czym zastąpić gałkę muszkatołową?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Gałka muszkatołowa to niezbędny dodatek wielu dań. Trudno bez niej wyobrazić sobie tradycyjny sos beszamelowy, pierniki czy pieczeń. Co zamiast gałki muszkatołowej? Czego można użyć zamiennie, gdy w kuchni zabraknie tej charakterystycznej przyprawy?

Czym zastąpić gałkę muszkatołową? Zastosuj mieszkankę przypraw

Gałka muszkatołowa ma charakterystyczny ostry i korzenny smak. Produkuje się ją z nasion drzewa Myristica fragrans rosnącego w Indonezji na Wyspach Korzennych. Wykorzystywana jest do podbicia potraw pikantnych, ale również do deserów. Wprowadza intrygujący orzechowy smak stanowiący uzupełnienie dań mięsnych, szczególnie pieczeni, pasztetów czy tradycyjnych kiełbas.

Gałkę muszkatołową można zastąpić mieszanką kilku przypraw. Podobny efekt da połączenie ze sobą liści laurowych, cynamonu oraz ziela angielskiego. W tym przypadku kluczowe będzie zachowanie odpowiednich proporcji, aby smak był jak najbardziej zbliżony do oczekiwanego. Wskazane przyprawy można umieścić w moździerzu, ścierać i ewentualnie dodać jednego ze składników, gdy smak będzie za mało wyrazisty. 

gałka muszkatołowa co zamiast
Fot. Zamienniki dla gałki muszkatołowej nie zawsze są oczywiste

Gałka muszkatołowa zamiennik – co wybrać? 

Zamiennik gałki muszkatołowej to także pojedyncze przyprawy, które powinny zostać użyte w mniejszych ilościach dla wyważenia smaku. Oto, czym można zastąpić gałkę muszkatołową: 

  1. Imbir. Dzięki cenionym właściwościom rozgrzewającym z powodzeniem zastąpi gałkę w sosach oraz zupach. Można go również dodać do marynowania mięs i słodkich deserów. 
  2. Anyż. Da posmak podobny do gałki, jednak należy uważać z jego ilością. W przypadku anyżu bardzo łatwo przesadzić, gdyż to bardzo intensywna przyprawa. Wystarczy jedynie minimalna ilość. Po wymieszaniu potrawy można jeszcze ewentualnie nieco dodać. Dzięki temu będzie imitował piżmowy posmak, szczególnie w wypiekach, gdzie tradycyjnie dodaje się gałkę muszkatołową. 
  3. Musztarda. To dodatek, którym można zastąpić gałkę wyłącznie w potrawach słonych. Sprawdzi się szczególnie w sosach oraz pasztetach. Daje podobny posmak do gałki, jednak trzeba dodać więcej mielonego pieprzu, aby uzyskać charakterystyczny korzenny aromat.  
  4. Buzdyganek. Ma smak niemal identyczny do gałki, wytwarza się go z zewnętrznej powłoki nasion Myristica fragrans. Można go dodawać w takiej samej ilości jak gałkę  muszkatołową. 

Zamienników gałki jest wiele. Warto wykorzystać charakterystyczne przyprawy o nieco korzennym aromacie. Aby uzyskać pożądany smak, wystarczy dodawać w małych ilościach wskazane przyprawy i po każdym wymieszaniu obowiązkowo próbować.  

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Czym zastąpić orzeszki pini?

Orzeszki pini, choć niezwykle smaczne, mogą być trudno dostępne oraz kosztowne. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, kt…

Czym zastąpić agar?

Agar, znany również jako agar-agar, jest żelującą substancją pochodzenia roślinnego, pozyskiwaną z różnych gatunków czerwonych alg morskich…

Czym zastąpić słód piekarniczy?

Słód piekarniczy to naturalny składnik używany w piekarnictwie, który powstaje w procesie kiełkowania zbóż (najczęściej jęczmienia), które…

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi, znana również jako bok choy, jest popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej, cenionym za jej chrupkość i delikatny, lekko pikan…

Czym zastąpić komosę ryżową?

Komosa ryżowa, znana także jako quinoa, jest niezwykle popularnym składnikiem kulinarnym cieszącym się uznaniem wśród osób dbających o zdrow…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *