Czym zastąpić gałkę muszkatołową?

Czym zastąpić gałkę muszkatołową?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Gałka muszkatołowa to niezbędny dodatek wielu dań. Trudno bez niej wyobrazić sobie tradycyjny sos beszamelowy, pierniki czy pieczeń. Co zamiast gałki muszkatołowej? Czego można użyć zamiennie, gdy w kuchni zabraknie tej charakterystycznej przyprawy?

Czym zastąpić gałkę muszkatołową? Zastosuj mieszkankę przypraw

Gałka muszkatołowa ma charakterystyczny ostry i korzenny smak. Produkuje się ją z nasion drzewa Myristica fragrans rosnącego w Indonezji na Wyspach Korzennych. Wykorzystywana jest do podbicia potraw pikantnych, ale również do deserów. Wprowadza intrygujący orzechowy smak stanowiący uzupełnienie dań mięsnych, szczególnie pieczeni, pasztetów czy tradycyjnych kiełbas.

Gałkę muszkatołową można zastąpić mieszanką kilku przypraw. Podobny efekt da połączenie ze sobą liści laurowych, cynamonu oraz ziela angielskiego. W tym przypadku kluczowe będzie zachowanie odpowiednich proporcji, aby smak był jak najbardziej zbliżony do oczekiwanego. Wskazane przyprawy można umieścić w moździerzu, ścierać i ewentualnie dodać jednego ze składników, gdy smak będzie za mało wyrazisty. 

gałka muszkatołowa co zamiast
Fot. Zamienniki dla gałki muszkatołowej nie zawsze są oczywiste

Gałka muszkatołowa zamiennik – co wybrać? 

Zamiennik gałki muszkatołowej to także pojedyncze przyprawy, które powinny zostać użyte w mniejszych ilościach dla wyważenia smaku. Oto, czym można zastąpić gałkę muszkatołową: 

  1. Imbir. Dzięki cenionym właściwościom rozgrzewającym z powodzeniem zastąpi gałkę w sosach oraz zupach. Można go również dodać do marynowania mięs i słodkich deserów. 
  2. Anyż. Da posmak podobny do gałki, jednak należy uważać z jego ilością. W przypadku anyżu bardzo łatwo przesadzić, gdyż to bardzo intensywna przyprawa. Wystarczy jedynie minimalna ilość. Po wymieszaniu potrawy można jeszcze ewentualnie nieco dodać. Dzięki temu będzie imitował piżmowy posmak, szczególnie w wypiekach, gdzie tradycyjnie dodaje się gałkę muszkatołową. 
  3. Musztarda. To dodatek, którym można zastąpić gałkę wyłącznie w potrawach słonych. Sprawdzi się szczególnie w sosach oraz pasztetach. Daje podobny posmak do gałki, jednak trzeba dodać więcej mielonego pieprzu, aby uzyskać charakterystyczny korzenny aromat.  
  4. Buzdyganek. Ma smak niemal identyczny do gałki, wytwarza się go z zewnętrznej powłoki nasion Myristica fragrans. Można go dodawać w takiej samej ilości jak gałkę  muszkatołową. 

Zamienników gałki jest wiele. Warto wykorzystać charakterystyczne przyprawy o nieco korzennym aromacie. Aby uzyskać pożądany smak, wystarczy dodawać w małych ilościach wskazane przyprawy i po każdym wymieszaniu obowiązkowo próbować.  

Zobacz również:

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiście się kiedyś, czy można zastąpić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia się szczególnie, gdy w lodówce …

Czym zastąpić tymianek?

Czym zastąpić tymianek?

Tymianek zawiera witaminy C, E, B i K. Nie można również zapomnieć o tym, że to cenne źródło potasu. Znaleźć w nim można także magnes i fo…

Czym zastąpić syrop klonowy

Czym zastąpić syrop klonowy?

Syrop klonowy kojarzy się przede wszystkim z Kanadą, to ten kraj produkuje go najwięcej na świecie. Jest to najzdrowszy słodzik, bogaty w wiele w…

Czym zastąpić sól? Zamienniki soli kuchennej

Czym zastąpić sól? Zamienniki soli kuchennej

Sól jest jednym z najważniejszych składników kuchni, ale nadmierne jej używanie może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak wysokie ci…

Czym zastąpić parmezan?

Czym zastąpić parmezan?

Ser, o którym mowa w artykule, jest wytwarzany we Włoszech i produkowany jest niemal od średniowiecza. Przez lata zyskał reputację regionalnej …

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *