Czym zastąpić jajko?

Spis treści:
Jajka bardzo często goszczą na naszych stołach. Sięgamy po nie niemal codziennie. Są źródłem wielu cennych składników odżywczych, w szczególności witamin: A, D, B2 i B12 oraz minerałów: fosforu i selenu. Przygotowujemy z nich śniadania, dodajemy do ciast i naleśników, robimy z nich panierkę do ryb i kotletów. Wydaje się, że jajka są niemal niezastąpione w naszej kuchni. Co jednak, jeśli wywołują u nas alergie, bądź też z innych przyczyn musimy wyeliminować je z naszej diety? Czy istnieją zamienniki jajek?
Odpowiedź na to pytanie brzmi tak! Istnieje wiele produktów, które z powodzeniem zastąpią jajka w kuchni.

Zamienniki jajek do ciast
- Dojrzały banan – Jeśli przymierzasz się do zrobienia ciasta i nie chcesz lub nie możesz użyć jajka, dojrzały banan znakomicie je zastąpi. Rozgnieć go widelcem i dodaj do innych składników. 1/2 banana to odpowiednik jednego jajka.
- Mus jabłkowy lub z dyni – Jeśli chcesz upiec placek lub muffinki, spróbuj dodać do ciasta musu z jabłek lub z dyni. 1/4 szklanki to 1 jajko. To zdrowa i smaczna alternatywa przy wypiekach. Jeśli nie przeszkadza ci zapach musu w cieście, będzie to dla ciebie idealne rozwiązanie.
- Siemię lniane – Nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków. 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego z 3 łyżkami wody zastępuje 1 jajko. Po paru minutach, woda dodana w ten sposób tworzy gęsty wiążący kleik, który dodajemy do ciasta.
- Aquafaba – To nic innego jak woda pozostała po ugotowaniu ciecierzycy lub odsączeniu jej z puszki. Nie wylewaj jej. 3 łyżeczki aquafaby to jak jedno całe jajko. Możesz zrobić dzięki niej biszkopty, bezy, polewę czekoladową, a nawet lody. Smak aquafaby po przygotowaniu deseru nie jest wyczuwalny.
- Mąki – Prostym zamiennikiem jajka mogą być mąki: ziemniaczana, kukurydziana lub owsiana. Spulchniają one i wiążą ciasto. 1 łyżka mąki i 3 łyżki wody zastąpią 1 jajko. Mąka będzie dobra nie tylko podczas wypieków, ale sprawdzi się również jako panierka do kotletów.
Zamienniki jajek do panierek
Jajko wydaje się być bardzo ważnym składnikiem panierek do ryb i kotletów. Klei ono ze sobą mąkę czy bułkę tartą i zdaje się trudne do pominięcia. W praktyce jednak tak nie jest.

- Produkty mleczne – Mleko to idealny substytut jajka. Wystarczy dodać ziół, a następnie zanurzyć w nim kotlety lub rybę i obtoczyć w mące. W to miejsce sprawdzi się również śmietana, jogurt, kefir czy maślanka. Zawarte w nabiale białko dobrze łączy się z takimi produktami jak mąka czy bułka tarta.
- Majonez – Innym sposobem na zastąpienie jajka w panierce jest posmarowanie kotletów mielonych majonezem i obtoczenie ich w bułce tartej. Będzie smacznie i chrupiąco!
- Siemię lniane – Jako panierka do kotletów mielonych jak i schabowych idealnie sprawdzi się kleik przygotowany z 1 łyżki zmielonego siemienia lnianego i 2 łyżek gorącej wody. To odpowiada 1 jajku. Wystarczy zanurzyć w nim kotlety, obtoczyć w usmażyć.
Z początku przestawienie się na dietę wykluczającą jajka z naszego menu wydaje się trudne, jednak szeroki wachlarz substytutów jaj, ich różnorodność i walory smakowe wynagradzają to w zupełności alergikom i osobom będącym na diecie wegańskiej.