Jajka bardzo często goszczą na naszych stołach. Sięgamy po nie niemal codziennie. Są źródłem wielu cennych składników odżywczych, w szczególności witamin: A, D, B2 i B12 oraz minerałów: fosforu i selenu. Przygotowujemy z nich śniadania, dodajemy do ciast i naleśników, robimy z nich panierkę do ryb i kotletów. Wydaje się, że jajka są niemal niezastąpione w naszej kuchni. Co jednak, jeśli wywołują u nas alergie, bądź też z innych przyczyn musimy wyeliminować je z naszej diety? Czy istnieją zamienniki jajek?
Odpowiedź na to pytanie brzmi tak! Istnieje wiele produktów, które z powodzeniem zastąpią jajka w kuchni.
Zamienniki jajek do ciast
Dojrzały banan – Jeśli przymierzasz się do zrobienia ciasta i nie chcesz lub nie możesz użyć jajka, dojrzały banan znakomicie je zastąpi. Rozgnieć go widelcem i dodaj do innych składników. 1/2 banana to odpowiednik jednego jajka.
Mus jabłkowy lub z dyni – Jeśli chcesz upiec placek lub muffinki, spróbuj dodać do ciasta musu z jabłek lub z dyni. 1/4 szklanki to 1 jajko. To zdrowa i smaczna alternatywa przy wypiekach. Jeśli nie przeszkadza ci zapach musu w cieście, będzie to dla ciebie idealne rozwiązanie.
Siemię lniane – Nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków. 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego z 3 łyżkami wody zastępuje 1 jajko. Po paru minutach, woda dodana w ten sposób tworzy gęsty wiążący kleik, który dodajemy do ciasta.
Aquafaba – To nic innego jak woda pozostała po ugotowaniu ciecierzycy lub odsączeniu jej z puszki. Nie wylewaj jej. 3 łyżeczki aquafaby to jak jedno całe jajko. Możesz zrobić dzięki niej biszkopty, bezy, polewę czekoladową, a nawet lody. Smak aquafaby po przygotowaniu deseru nie jest wyczuwalny.
Mąki – Prostym zamiennikiem jajka mogą być mąki: ziemniaczana, kukurydziana lub owsiana. Spulchniają one i wiążą ciasto. 1 łyżka mąki i 3 łyżki wody zastąpią 1 jajko. Mąka będzie dobra nie tylko podczas wypieków, ale sprawdzi się również jako panierka do kotletów.
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Zamienniki jajek do panierek
Jajko wydaje się być bardzo ważnym składnikiem panierek do ryb i kotletów. Klei ono ze sobą mąkę czy bułkę tartą i zdaje się trudne do pominięcia. W praktyce jednak tak nie jest.
Fot. Bez problemu znajdziesz zamiennik jajka!
Produkty mleczne – Mleko to idealny substytut jajka. Wystarczy dodać ziół, a następnie zanurzyć w nim kotlety lub rybę i obtoczyć w mące. W to miejsce sprawdzi się również śmietana, jogurt, kefir czy maślanka. Zawarte w nabiale białko dobrze łączy się z takimi produktami jak mąka czy bułka tarta.
Majonez – Innym sposobem na zastąpienie jajka w panierce jest posmarowanie kotletów mielonych majonezem i obtoczenie ich w bułce tartej. Będzie smacznie i chrupiąco!
Siemię lniane – Jako panierka do kotletów mielonych jak i schabowych idealnie sprawdzi się kleik przygotowany z 1 łyżki zmielonego siemienia lnianego i 2 łyżek gorącej wody. To odpowiada 1 jajku. Wystarczy zanurzyć w nim kotlety, obtoczyć w usmażyć.
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Z początku przestawienie się na dietę wykluczającą jajka z naszego menu wydaje się trudne, jednak szeroki wachlarz substytutów jaj, ich różnorodność i walory smakowe wynagradzają to w zupełności alergikom i osobom będącym na diecie wegańskiej.