Czym zastąpić jajko?

Czym zastąpić jajko?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Jajka bardzo często goszczą na naszych stołach. Sięgamy po nie niemal codziennie. Są źródłem  wielu cennych składników odżywczych, w szczególności witamin: A, D, B2 i B12 oraz minerałów: fosforu i selenu. Przygotowujemy z nich śniadania, dodajemy do ciast i naleśników, robimy z nich panierkę do ryb i kotletów. Wydaje się, że jajka są niemal niezastąpione w naszej kuchni. Co jednak, jeśli wywołują u nas alergie, bądź też z innych przyczyn musimy wyeliminować je z naszej diety? Czy istnieją zamienniki jajek?

Odpowiedź na to pytanie brzmi tak! Istnieje wiele produktów, które z powodzeniem zastąpią jajka w kuchni. 

Zamienniki jajek do ciast

  • Dojrzały banan – Jeśli przymierzasz się do zrobienia ciasta i nie chcesz lub nie możesz użyć jajka, dojrzały banan znakomicie je zastąpi. Rozgnieć go widelcem i dodaj do innych składników. 1/2 banana to odpowiednik jednego jajka.
  • Mus jabłkowy lub z dyni – Jeśli chcesz upiec placek lub muffinki, spróbuj dodać do ciasta musu z jabłek lub z dyni. 1/4 szklanki to 1 jajko. To zdrowa i smaczna alternatywa przy wypiekach. Jeśli nie przeszkadza ci zapach musu w cieście, będzie to dla ciebie idealne rozwiązanie.
  • Siemię lniane – Nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków. 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego z 3 łyżkami wody zastępuje 1 jajko. Po paru minutach, woda dodana w ten sposób tworzy gęsty wiążący kleik, który dodajemy do ciasta.
  • Aquafaba – To nic innego jak woda pozostała po ugotowaniu ciecierzycy lub odsączeniu jej z puszki. Nie wylewaj jej. 3 łyżeczki aquafaby to jak jedno całe jajko. Możesz zrobić dzięki niej biszkopty, bezy, polewę czekoladową, a nawet lody. Smak aquafaby po przygotowaniu deseru nie jest wyczuwalny.
  • Mąki – Prostym zamiennikiem jajka mogą być mąki: ziemniaczana, kukurydziana lub owsiana. Spulchniają one i wiążą ciasto. 1 łyżka mąki i 3 łyżki wody zastąpią 1 jajko. Mąka będzie dobra nie tylko podczas wypieków, ale sprawdzi się również jako panierka do kotletów.

Zamienniki jajek do panierek

Jajko wydaje się być bardzo ważnym składnikiem panierek do ryb i kotletów. Klei ono ze sobą mąkę czy bułkę tartą i zdaje się trudne do pominięcia. W praktyce jednak tak nie jest.

jajka zamiennik
Fot. Bez problemu znajdziesz zamiennik jajka!
  • Produkty mleczne – Mleko to idealny substytut jajka. Wystarczy dodać ziół, a następnie zanurzyć w nim kotlety lub rybę i obtoczyć w mące. W to miejsce sprawdzi się również śmietana, jogurt, kefir czy maślanka. Zawarte w nabiale białko dobrze łączy się z takimi produktami jak mąka czy bułka tarta.
  • Majonez – Innym sposobem na zastąpienie jajka w panierce jest posmarowanie kotletów mielonych majonezem i obtoczenie  ich w bułce tartej. Będzie smacznie i chrupiąco!
  • Siemię lniane – Jako panierka do kotletów mielonych jak i schabowych idealnie sprawdzi się kleik przygotowany z 1 łyżki zmielonego siemienia lnianego i 2 łyżek gorącej wody. To odpowiada 1 jajku. Wystarczy zanurzyć w nim kotlety, obtoczyć w usmażyć.

Z początku przestawienie się na dietę wykluczającą jajka z naszego menu wydaje się trudne, jednak szeroki wachlarz substytutów jaj, ich różnorodność i walory smakowe wynagradzają to w zupełności alergikom i osobom będącym na diecie wegańskiej.

Zobacz również:

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiście się kiedyś, czy można zastąpić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia się szczególnie, gdy w lodówce …

Czym zastąpić tymianek?

Czym zastąpić tymianek?

Tymianek zawiera witaminy C, E, B i K. Nie można również zapomnieć o tym, że to cenne źródło potasu. Znaleźć w nim można także magnes i fo…

Czym zastąpić syrop klonowy

Czym zastąpić syrop klonowy?

Syrop klonowy kojarzy się przede wszystkim z Kanadą, to ten kraj produkuje go najwięcej na świecie. Jest to najzdrowszy słodzik, bogaty w wiele w…

Czym zastąpić sól? Zamienniki soli kuchennej

Czym zastąpić sól? Zamienniki soli kuchennej

Sól jest jednym z najważniejszych składników kuchni, ale nadmierne jej używanie może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak wysokie ci…

Czym zastąpić parmezan?

Czym zastąpić parmezan?

Ser, o którym mowa w artykule, jest wytwarzany we Włoszech i produkowany jest niemal od średniowiecza. Przez lata zyskał reputację regionalnej …

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *