Jak zrobić ekstrakt cytrynowy domowej roboty?

Jak zrobić ekstrakt cytrynowy domowej roboty?
Czas czytania: < 1 minut

Ekstrakt cytrynowy jest świetnym dodatkiem do wielu potraw i napojów, nadając im wyrazisty, cytrynowy smak i aromat. A co powiecie na domowej roboty ekstrakt cytrynowy? Przygotowanie jest prostsze niż myślicie!

Przepis na ekstrakt cytrynowy

Do przygotowania ekstraktu potrzebujecie tylko dwóch składników: skórki z cytryny i alkoholu. Skórkę z cytryny umieszczam w słoiku i zalewam ją alkoholem, takim jak wódka, a następnie szczelnie zamykam słoik. Mieszankę należy odstawić w ciemne miejsce na około 4-6 tygodni, co jakiś czas wstrząsając słoikiem.

Lista składników:

  • Skórki z cytryn
  • Alkohol (na przykład wódka)

Wykorzystanie ekstraktu cytrynowego

Ekstrakt cytrynowy może służyć jako smakowy dodatek do ciast, ciasteczek, deserów czy napojów. Jest intensywny w smaku i aromacie, więc już kilka kropli wystarczy, aby nadać potrawom wyrazisty cytrynowy charakter.

Podsumowanie

Domowy ekstrakt cytrynowy to prosty i naturalny sposób na cytrynowy dodatek do wielu potraw. Przygotowanie jest banalne, a wykorzystanie praktycznie nieograniczone. Smacznego!

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Syrop z pędów sosny to naturalny sposób, który może wspierać odporność, a jego przygotowanie jest możliwe w domowym zaciszu. Pozyskiwany z m…

Czym zastąpić orzeszki pini?

Orzeszki pini, choć niezwykle smaczne, mogą być trudno dostępne oraz kosztowne. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, kt…

Czym zastąpić agar?

Agar, znany również jako agar-agar, jest żelującą substancją pochodzenia roślinnego, pozyskiwaną z różnych gatunków czerwonych alg morskich…

Czym zastąpić słód piekarniczy?

Słód piekarniczy to naturalny składnik używany w piekarnictwie, który powstaje w procesie kiełkowania zbóż (najczęściej jęczmienia), które…

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi, znana również jako bok choy, jest popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej, cenionym za jej chrupkość i delikatny, lekko pikan…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *