Jak zrobić mąkę jaglaną?

Jak zrobić mąkę jaglaną?
Czas czytania: 2 minuty

Zastanawialiście się kiedyś, jak zrobić mąkę jaglaną w domowym zaciszu? O ile dostępna w sklepie mąka jaglana bywa gorzka i nieprzyjemna w smaku, o tyle domowa wersja może być prawdziwą ucztą dla kubków smakowych! Dziś podzielę się z Wami przepisem na domową, słodką i aromatyczną mąkę jaglaną!

Przygotowanie kaszy jaglanej

Zacznijmy od podstaw, czyli od przygotowania kaszy jaglanej. Odmierzamy odpowiednią ilość kaszy, którą następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Najlepiej użyć do tego ciepłej, lub nawet gorącej wody. Płukanie jest kluczowe, aby pozbyć się gorzkich resztek, które często obecne są na powierzchni ziaren. Pamiętajmy, aby płukać kaszę aż woda stanie się całkowicie przejrzysta.

Suszenie i mielenie kaszy

Po płukaniu przechodzimy do suszenia kaszy. Rozkładamy ją równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku ustawionym na 100-120 stopni Celsjusza, z delikatnie uchylonymi drzwiami, aby zapewnić przewiew. Po wysuszeniu kasza jest gotowa do mielenia. Używam do tego blendera lub młynka do kawy, aby uzyskać jak najdrobniejszą konsystencję.

Najważniejsze kroki:

  • PÅ‚ukanie kaszy jaglanej aż do uzyskania przejrzystej wody.
  • Suszenie kaszy w piekarniku ustawionym na 100-120°C.
  • Mielenie wysuszonej kaszy na drobny proszek.
  • Przesiewanie mÄ…ki przez sitko.
mÄ…ka jaglana przepis
Fot. Odpowiednio wysuszona kasza to gwarancja idealnej mÄ…ki jaglanej

Przechowywanie domowej mÄ…ki jaglanej

Gdy mąka jaglana jest już gotowa, przesiewam ją przez sitko, aby była jeszcze bardziej puszysta. Następnie przechowuję ją w szczelnie zamkniętym słoiku. Prawidłowe przechowywanie jest kluczowe dla zachowania świeżości i smaku naszej domowej mąki.

Podsumowanie

Oto jak w kilku prostych krokach można przygotować domową mąkę jaglaną! Dzięki temu mąka jaglana przepis jest bardzo prosty do wykonania i możemy cieszyć się wyjątkowym, słodkim smakiem i aromatem, którego nie znajdziemy w sklepowych produktach. A wy, próbowaliście już kiedyś zrobić mąkę jaglaną w domu? Jeśli tak, podzielcie się swoimi doświadczeniami!

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Syrop z pędów sosny to naturalny sposób, który może wspierać odporność, a jego przygotowanie jest możliwe w domowym zaciszu. Pozyskiwany z mŅ

Czym zastąpić orzeszki pini?

Orzeszki pini, choć niezwykle smaczne, mogą być trudno dostępne oraz kosztowne. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, ktÅ

Czym zastąpić agar?

Agar, znany również jako agar-agar, jest żelujÄ…cÄ… substancjÄ… pochodzenia roÅ›linnego, pozyskiwanÄ… z różnych gatunków czerwonych alg morskich…

Czym zastąpić słód piekarniczy?

Słód piekarniczy to naturalny skÅ‚adnik używany w piekarnictwie, który powstaje w procesie kieÅ‚kowania zbóż (najczęściej jÄ™czmienia), które…

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi, znana również jako bok choy, jest popularnym skÅ‚adnikiem kuchni azjatyckiej, cenionym za jej chrupkość i delikatny, lekko pikan…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *