Jak zrobić mąkę jaglaną?

Jak zrobić mąkę jaglaną?
Czas czytania: 2 minuty

Zastanawialiście się kiedyś, jak zrobić mąkę jaglaną w domowym zaciszu? O ile dostępna w sklepie mąka jaglana bywa gorzka i nieprzyjemna w smaku, o tyle domowa wersja może być prawdziwą ucztą dla kubków smakowych! Dziś podzielę się z Wami przepisem na domową, słodką i aromatyczną mąkę jaglaną!

Przygotowanie kaszy jaglanej

Zacznijmy od podstaw, czyli od przygotowania kaszy jaglanej. Odmierzamy odpowiednią ilość kaszy, którą następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Najlepiej użyć do tego ciepłej, lub nawet gorącej wody. Płukanie jest kluczowe, aby pozbyć się gorzkich resztek, które często obecne są na powierzchni ziaren. Pamiętajmy, aby płukać kaszę aż woda stanie się całkowicie przejrzysta.

Suszenie i mielenie kaszy

Po płukaniu przechodzimy do suszenia kaszy. Rozkładamy ją równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku ustawionym na 100-120 stopni Celsjusza, z delikatnie uchylonymi drzwiami, aby zapewnić przewiew. Po wysuszeniu kasza jest gotowa do mielenia. Używam do tego blendera lub młynka do kawy, aby uzyskać jak najdrobniejszą konsystencję.

Najważniejsze kroki:

  • Płukanie kaszy jaglanej aż do uzyskania przejrzystej wody.
  • Suszenie kaszy w piekarniku ustawionym na 100-120°C.
  • Mielenie wysuszonej kaszy na drobny proszek.
  • Przesiewanie mąki przez sitko.
mąka jaglana przepis
Fot. Odpowiednio wysuszona kasza to gwarancja idealnej mąki jaglanej

Przechowywanie domowej mąki jaglanej

Gdy mąka jaglana jest już gotowa, przesiewam ją przez sitko, aby była jeszcze bardziej puszysta. Następnie przechowuję ją w szczelnie zamkniętym słoiku. Prawidłowe przechowywanie jest kluczowe dla zachowania świeżości i smaku naszej domowej mąki.

Podsumowanie

Oto jak w kilku prostych krokach można przygotować domową mąkę jaglaną! Dzięki temu mąka jaglana przepis jest bardzo prosty do wykonania i możemy cieszyć się wyjątkowym, słodkim smakiem i aromatem, którego nie znajdziemy w sklepowych produktach. A wy, próbowaliście już kiedyś zrobić mąkę jaglaną w domu? Jeśli tak, podzielcie się swoimi doświadczeniami!


Zobacz również:

Odkryj smak autentycznej neapolitańskiej pizzy w sercu Ursusa – Twoje Włoskie Kulinarne Podróże

Odkryj smak autentycznej neapolitańskiej pizzy w sercu Ursusa – Twoje Włoskie Kulinarne Podróże

Pragniesz rozkoszować się smakiem prawdziwej neapolitańskiej pizzy, nie opuszczając Warszawy? Ursus, dzielnica kulinarnie rozwijająca się, kryje…

Napoje na konferencję biznesową: jakie wybrać, aby podkreślić profesjonalizm i dbałość o komfort gości

Napoje na konferencję biznesową: jakie wybrać, aby podkreślić profesjonalizm i dbałość o komfort gości

Konferencje biznesowe to jedne z tych spotkań firmowych, które wymagają dokładnego i starannego przygotowania i to nie tylko merytorycznego, ale t…

Jak podgrzać oscypka? Na patelni czy w piekarniku?

Jak podgrzać oscypki? Z patelni czy z piekarnika?

Oscypek to tradycyjny polski ser wędzony, pochodzący z regionu Podhala. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i strukturą, co sprawia, że jest c…

mąka kasztanowa przepisy

Mąka kasztanowa – dlaczego warto po nią sięgać?

Mąka kasztanowa, choć może nie być tak powszechnie znana jak inne rodzaje mąki, stanowi wyjątkowy składnik w kuchni, oferując nie tylko niezwy…

Fish burger - poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Fish Burger – Poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Szukasz pomysłów na burgera, który zachwyci gości Twojego lokalu? Postaw na Fish Burgera! Dowiedz się, jak przygotować rybę, by jednocześnie b…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *