Jak zagęścić sos? Czym zagÄ™szczać sosy – domowe sposoby

Jak zagęścić sos? Czym zagÄ™szczać sosy – domowe sposoby
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



W książkach kucharskich i Internecie nie brakuje ciekawych przepisów na sosy. Po przygotowaniu zawsze im jednak czegoÅ› brakuje. Część przepisów nie uwzglÄ™dnia dodatkowego zagÄ™szczenia. Po dodaniu sekretnego skÅ‚adnika zyskujÄ… one o wiele wiÄ™cej smaku. Jak zagęścić sos aby byÅ‚ odpowiednio smaczny i czym to siÄ™ robi? 

Jak zagęścić sos mąką?

Stosowanie mÄ…ki w celu zagÄ™szczenia stosuje siÄ™ praktycznie od zawsze. Sekretny skÅ‚adnik gospodyÅ„ domowych zostaÅ‚ w koÅ„cu odkryty i stosujemy go już praktycznie wszÄ™dzie. ZagÄ™szczenie sosu mÄ…kÄ… jest banalnie proste. Wystarczy wsypać dużą Å‚yżkÄ™ mÄ…ki do szklanki i dodać odrobinÄ™ ciepÅ‚ej wody. PamiÄ™tać należy o odpowiednim wymieszaniu skÅ‚adników. W przeciwnym razie powstanÄ… niepotrzebne grudki, niekoniecznie dobre w smaku. Tak powstaÅ‚a mieszanka trafia nastÄ™pnie do garnka z sosem. Wystarczy wszystko zamieszać i gotowe. 

jak zagęścić sos mąką
Fot. Odpowiednie wymieszanie mÄ…ki i sosu zapobiegnie powstawaniu grudek

Innym typem zagęszczenia za pomocą mąki jest zasmażka. Polega ona mniej więcej na tym samym, ale z jedną istotną różnicą. Mąkę trzeba najpierw porządnie podsmażyć. Robimy to z pomocą masła. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy stopniowo mąkę, najlepiej pszenną.

Czekamy aż nabierze charakterystycznego, rumianego koloru. Tak powstałą mieszankÄ™ zalewamy wodÄ… i mieszamy. Jak zaklepać sos zasmażkÄ…? Wystarczy wszystko wymieszać. Specjalnym rodzajem mieszaniny masÅ‚a i mÄ…ki jest sos beszamelowy, coraz popularniejszy w pizzeriach i punktach z zapiekankami. 

Jak zagęścić sos bez mÄ…ki? 

Brak mÄ…ki nie jest przeszkodzÄ… w zagÄ™szczaniu dobrych sosów. Czasami nie potrzebujemy skÅ‚adników w ogóle. Sosy z przepisów sÄ… miejscami zbyt wodniste i wskutek czego majÄ… sÅ‚aby smak. Czym zaklepać sos w takiej sytuacji? Odpowiednim odparowywaniem wody. Warto przerzucić sos do osobnego garnka i podgrzewać do tego momentu, aż zmniejszy znacznie objÄ™tość. ZwiÄ™ksza siÄ™ wtedy jego gÄ™stość. Gdy mamy zdecydowanie bardziej zwartÄ… konsystencjÄ™ wrzucamy go znowu do potrawy. Nie ma jednak co przesadzać – czasami smak wychodzi zbyt intensywny, warto uważać na sól. 

jak zagęścić sos bez mąki
Fot. Sos można również zagęścić bez używania mąki

Wiele osób zagÄ™szcza sosy odpowiednim blendowaniem. W przypadku spaghetti chociażby warto doÅ‚ożyć dodatkowÄ… porcjÄ™ pomidorów lub czosnku. Im wiÄ™cej warzyw w danej porcji sosu tym bardziej intensywny smak uzyskamy. Możemy kombinować na różne sposoby: paprykÄ…, podsmażanÄ… cebulÄ… a nawet mango. 

Czym zagęszczać sosy o barwie białej?

Mnóstwo zastosowaÅ„ w zagÄ™szczeniu sosów ma nabiaÅ‚. CiekawÄ… opcjÄ… jest dodanie jogurtów naturalnych, dziÄ™ki którym możemy stworzyć na przykÅ‚ad sos czosnkowy. Warto zwrócić uwagÄ™ na gÄ™stość jogurtu i nie przesadzić z jego iloÅ›ciÄ…. Podobny efekt uzyskamy dodajÄ…c majonezu, ale to zdecydowanie mniej zdrowa opcja niż jogurt. 

jak zagęścić biały sos
Fot. Czym najlepiej zagęścić biały sos/

Prawdziwym hitem, jeÅ›li chodzi o zagÄ™szczanie sosu jest Å›mietana w przypadku sosów grzybowych. Szczególnie jeÅ›li nazbieraliÅ›my akurat grzybów leÅ›nych: kurek lub maÅ›laków. Odpowiednio gÄ™sta Å›mietana idealnie łączy smak wielu odmian, a dzieje siÄ™ tak dziÄ™ki charakterystycznej kwaskowoÅ›ci. Sos taki robi siÄ™ banalnie prosto. W osobnej szklance mieszamy kilka Å‚yżek wywaru z grzybów, a nastÄ™pnie dodajemy Å›mietany. Mieszamy wszystko Å‚yżkÄ… i na koniec wlewamy na patelniÄ™ z grzybami. 

Ciekawa alternatywa dla zagÄ™szczania mÄ…kÄ…  

Najzdrowsze i najsmaczniejsze skÅ‚adniki sÄ… czasami najmniej znane. SiemiÄ™ lniane zyskuje coraz to wiÄ™kszÄ… popularność jako zamiennik mÄ…ki. Jest idealna miÄ™dzy innymi do klejenia burgerów. To zdecydowanie bardziej odżywcza i bogata w skÅ‚adniki odżywcze alternatywa dla przetworzony mÄ…k. Zastosowanie znalazÅ‚a też oczywiÅ›cie w zagÄ™szczeniu sosów. Musimy pamiÄ™tać jedynie, żeby zmielić peÅ‚ne ziarna. Chodzi o to, żeby uzyskać z siemienia zmiksowany proszek. 

czym zaklepać sos
Fot. Sos można zaciągnąć na wiele różnych sposobów

Jak zaciÄ…gnąć sos siemieniem lnianym? Na tej samej zasadzie co w przypadku mÄ…ki. Stosujemy dokÅ‚adnie ten sam przepis lub tworzymy podobnÄ… zasmażkÄ™. Musimy jednak pamiÄ™tać, że możemy dostać odrobinÄ™ innÄ… konsystencjÄ™. Uzyskamy coÅ› bardziej w rodzaju kisielu. PoczÄ…tkowe obawy co do wyglÄ…du sosu szybko przeminÄ…, gdy tylko go spróbujemy. ZagÄ™szczenie sosów przechodzi co chwila istotnÄ… rewolucjÄ™, dlatego warto Å›ledzić nowe patenty najlepszych kucharzy. 

Bartek

Bartek Czwartek


Zobacz również:

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Szarlotka i jabłecznik to dwa popularne wypieki z jabłkami, które nierzadko bywają ze sobą mylone. W poniższym wpisie wyjaśnię, czym się róŅ

Czy skrobia ziemniaczana to to samo co mÄ…ka ziemniaczana?

W dzisiejszym wpisie przyjrzymy siÄ™ bliżej dwóm popularnym produktom pochodzÄ…cym z ziemniaków: skrobi ziemniaczanej i mÄ…ce ziemniaczanej. Celem …

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

MÄ…ka z tapioki to bezglutenowy skÅ‚adnik otrzymywany z manioku, ceniony za swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci zagÄ™szczajÄ…ce i poprawiajÄ…ce strukturÄ™ wypieków….

Czym zastąpić asafetydę?

Czym zastąpić asafetydę?

Asafetyda to specyficzna przyprawa o intensywnym, lekko siarkowym aromacie, szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako zamiennik czosnku i cebuli. W s…

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Amoniak spożywczy, czyli w technologii wypieków czÄ™sto stosowany amoniak w formie wodorotlenku amonu lub wÄ™glanu amonu, jest tradycyjnym Å›rodkiem…

Oceń wpis


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *