Jak zagęścić sos? Czym zagÄ™szczać sosy – domowe sposoby

Jak zagęścić sos? Czym zagÄ™szczać sosy – domowe sposoby
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



W książkach kucharskich i Internecie nie brakuje ciekawych przepisów na sosy. Po przygotowaniu zawsze im jednak czegoś brakuje. Część przepisów nie uwzględnia dodatkowego zagęszczenia. Po dodaniu sekretnego składnika zyskują one o wiele więcej smaku. Jak zagęścić sos aby był odpowiednio smaczny i czym to się robi? 

Jak zagęścić sos mąką?

Stosowanie mÄ…ki w celu zagÄ™szczenia stosuje siÄ™ praktycznie od zawsze. Sekretny skÅ‚adnik gospodyÅ„ domowych zostaÅ‚ w koÅ„cu odkryty i stosujemy go już praktycznie wszÄ™dzie. ZagÄ™szczenie sosu mÄ…kÄ… jest banalnie proste. Wystarczy wsypać dużą Å‚yżkÄ™ mÄ…ki do szklanki i dodać odrobinÄ™ ciepÅ‚ej wody. PamiÄ™tać należy o odpowiednim wymieszaniu skÅ‚adników. W przeciwnym razie powstanÄ… niepotrzebne grudki, niekoniecznie dobre w smaku. Tak powstaÅ‚a mieszanka trafia nastÄ™pnie do garnka z sosem. Wystarczy wszystko zamieszać i gotowe. 

jak zagęścić sos mąką
Fot. Odpowiednie wymieszanie mÄ…ki i sosu zapobiegnie powstawaniu grudek

Innym typem zagęszczenia za pomocą mąki jest zasmażka. Polega ona mniej więcej na tym samym, ale z jedną istotną różnicą. Mąkę trzeba najpierw porządnie podsmażyć. Robimy to z pomocą masła. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy stopniowo mąkę, najlepiej pszenną.

Czekamy aż nabierze charakterystycznego, rumianego koloru. Tak powstałą mieszankę zalewamy wodą i mieszamy. Jak zaklepać sos zasmażką? Wystarczy wszystko wymieszać. Specjalnym rodzajem mieszaniny masła i mąki jest sos beszamelowy, coraz popularniejszy w pizzeriach i punktach z zapiekankami. 

Jak zagęścić sos bez mÄ…ki? 

Brak mÄ…ki nie jest przeszkodzÄ… w zagÄ™szczaniu dobrych sosów. Czasami nie potrzebujemy skÅ‚adników w ogóle. Sosy z przepisów sÄ… miejscami zbyt wodniste i wskutek czego majÄ… sÅ‚aby smak. Czym zaklepać sos w takiej sytuacji? Odpowiednim odparowywaniem wody. Warto przerzucić sos do osobnego garnka i podgrzewać do tego momentu, aż zmniejszy znacznie objÄ™tość. ZwiÄ™ksza siÄ™ wtedy jego gÄ™stość. Gdy mamy zdecydowanie bardziej zwartÄ… konsystencjÄ™ wrzucamy go znowu do potrawy. Nie ma jednak co przesadzać – czasami smak wychodzi zbyt intensywny, warto uważać na sól. 

jak zagęścić sos bez mąki
Fot. Sos można również zagęścić bez używania mąki

Wiele osób zagÄ™szcza sosy odpowiednim blendowaniem. W przypadku spaghetti chociażby warto doÅ‚ożyć dodatkowÄ… porcjÄ™ pomidorów lub czosnku. Im wiÄ™cej warzyw w danej porcji sosu tym bardziej intensywny smak uzyskamy. Możemy kombinować na różne sposoby: paprykÄ…, podsmażanÄ… cebulÄ… a nawet mango. 

Czym zagęszczać sosy o barwie białej?

Mnóstwo zastosowaÅ„ w zagÄ™szczeniu sosów ma nabiaÅ‚. CiekawÄ… opcjÄ… jest dodanie jogurtów naturalnych, dziÄ™ki którym możemy stworzyć na przykÅ‚ad sos czosnkowy. Warto zwrócić uwagÄ™ na gÄ™stość jogurtu i nie przesadzić z jego iloÅ›ciÄ…. Podobny efekt uzyskamy dodajÄ…c majonezu, ale to zdecydowanie mniej zdrowa opcja niż jogurt. 

jak zagęścić biały sos
Fot. Czym najlepiej zagęścić biały sos/

Prawdziwym hitem, jeÅ›li chodzi o zagÄ™szczanie sosu jest Å›mietana w przypadku sosów grzybowych. Szczególnie jeÅ›li nazbieraliÅ›my akurat grzybów leÅ›nych: kurek lub maÅ›laków. Odpowiednio gÄ™sta Å›mietana idealnie Å‚Ä…czy smak wielu odmian, a dzieje siÄ™ tak dziÄ™ki charakterystycznej kwaskowoÅ›ci. Sos taki robi siÄ™ banalnie prosto. W osobnej szklance mieszamy kilka Å‚yżek wywaru z grzybów, a nastÄ™pnie dodajemy Å›mietany. Mieszamy wszystko Å‚yżkÄ… i na koniec wlewamy na patelniÄ™ z grzybami. 

Ciekawa alternatywa dla zagÄ™szczania mÄ…kÄ…  

Najzdrowsze i najsmaczniejsze skÅ‚adniki sÄ… czasami najmniej znane. SiemiÄ™ lniane zyskuje coraz to wiÄ™kszÄ… popularność jako zamiennik mÄ…ki. Jest idealna miÄ™dzy innymi do klejenia burgerów. To zdecydowanie bardziej odżywcza i bogata w skÅ‚adniki odżywcze alternatywa dla przetworzony mÄ…k. Zastosowanie znalazÅ‚a też oczywiÅ›cie w zagÄ™szczeniu sosów. Musimy pamiÄ™tać jedynie, żeby zmielić peÅ‚ne ziarna. Chodzi o to, żeby uzyskać z siemienia zmiksowany proszek. 

czym zaklepać sos
Fot. Sos można zaciągnąć na wiele różnych sposobów

Jak zaciÄ…gnąć sos siemieniem lnianym? Na tej samej zasadzie co w przypadku mÄ…ki. Stosujemy dokÅ‚adnie ten sam przepis lub tworzymy podobnÄ… zasmażkÄ™. Musimy jednak pamiÄ™tać, że możemy dostać odrobinÄ™ innÄ… konsystencjÄ™. Uzyskamy coÅ› bardziej w rodzaju kisielu. PoczÄ…tkowe obawy co do wyglÄ…du sosu szybko przeminÄ…, gdy tylko go spróbujemy. ZagÄ™szczenie sosów przechodzi co chwila istotnÄ… rewolucjÄ™, dlatego warto Å›ledzić nowe patenty najlepszych kucharzy. 


Zobacz również:

Jak podgrzać oscypka? Na patelni czy w piekarniku?

Jak podgrzać oscypki? Z patelni czy z piekarnika?

Oscypek to tradycyjny polski ser wÄ™dzony, pochodzÄ…cy z regionu Podhala. Charakteryzuje siÄ™ wyjÄ…tkowym smakiem i strukturÄ…, co sprawia, że jest c…

mÄ…ka kasztanowa przepisy

MÄ…ka kasztanowa – dlaczego warto po niÄ… siÄ™gać?

MÄ…ka kasztanowa, choć może nie być tak powszechnie znana jak inne rodzaje mÄ…ki, stanowi wyjÄ…tkowy skÅ‚adnik w kuchni, oferujÄ…c nie tylko niezwy…

Fish burger - poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Fish Burger – Poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Szukasz pomysłów na burgera, który zachwyci goÅ›ci Twojego lokalu? Postaw na Fish Burgera! Dowiedz siÄ™, jak przygotować rybÄ™, by jednoczeÅ›nie b…

Wytrawne placki z różnych stron świata

Wytrawne placki z różnych stron świata

PizzÄ™ kochajÄ… wszyscy – tym bardziej warto poznać jej zamienniki. Jaki pomysÅ‚ na placek z dodatkami majÄ… Francuzi, WÄ™grzy i JapoÅ„czycy? SprawdÅ…

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiÅ›cie siÄ™ kiedyÅ›, czy można zastÄ…pić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia siÄ™ szczególnie, gdy w lodówce …

Oceń wpis


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *