Jak zagęścić sos? Czym zagÄ™szczać sosy – domowe sposoby
![Jak zagęścić sos? Czym zagÄ™szczać sosy – domowe sposoby](https://garymoveout.pl/wp-content/uploads/2021/08/jak-zagescic-sos.jpg)
Spis treści:
- Jak zagęścić sos mąką?
- Jak zagęścić sos bez mąki?
- Czym zagęszczać sosy o barwie białej?
- Ciekawa alternatywa dla zagęszczania mąką
W książkach kucharskich i Internecie nie brakuje ciekawych przepisów na sosy. Po przygotowaniu zawsze im jednak czegoś brakuje. Część przepisów nie uwzględnia dodatkowego zagęszczenia. Po dodaniu sekretnego składnika zyskują one o wiele więcej smaku. Jak zagęścić sos aby był odpowiednio smaczny i czym to się robi?
Jak zagęścić sos mąką?
Stosowanie mąki w celu zagęszczenia stosuje się praktycznie od zawsze. Sekretny składnik gospodyń domowych został w końcu odkryty i stosujemy go już praktycznie wszędzie. Zagęszczenie sosu mąką jest banalnie proste. Wystarczy wsypać dużą łyżkę mąki do szklanki i dodać odrobinę ciepłej wody. Pamiętać należy o odpowiednim wymieszaniu składników. W przeciwnym razie powstaną niepotrzebne grudki, niekoniecznie dobre w smaku. Tak powstała mieszanka trafia następnie do garnka z sosem. Wystarczy wszystko zamieszać i gotowe.
![jak zagęścić sos mąką](https://garymoveout.pl/wp-content/uploads/2021/08/jak-zagescic-sos-maka-1024x576.jpg)
Innym typem zagęszczenia za pomocą mąki jest zasmażka. Polega ona mniej więcej na tym samym, ale z jedną istotną różnicą. Mąkę trzeba najpierw porządnie podsmażyć. Robimy to z pomocą masła. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy stopniowo mąkę, najlepiej pszenną.
Czekamy aż nabierze charakterystycznego, rumianego koloru. Tak powstałą mieszankę zalewamy wodą i mieszamy. Jak zaklepać sos zasmażką? Wystarczy wszystko wymieszać. Specjalnym rodzajem mieszaniny masła i mąki jest sos beszamelowy, coraz popularniejszy w pizzeriach i punktach z zapiekankami.
Jak zagęścić sos bez mąki?
Brak mÄ…ki nie jest przeszkodzÄ… w zagÄ™szczaniu dobrych sosów. Czasami nie potrzebujemy skÅ‚adników w ogóle. Sosy z przepisów sÄ… miejscami zbyt wodniste i wskutek czego majÄ… sÅ‚aby smak. Czym zaklepać sos w takiej sytuacji? Odpowiednim odparowywaniem wody. Warto przerzucić sos do osobnego garnka i podgrzewać do tego momentu, aż zmniejszy znacznie objÄ™tość. ZwiÄ™ksza siÄ™ wtedy jego gÄ™stość. Gdy mamy zdecydowanie bardziej zwartÄ… konsystencjÄ™ wrzucamy go znowu do potrawy. Nie ma jednak co przesadzać – czasami smak wychodzi zbyt intensywny, warto uważać na sól.
![jak zagęścić sos bez mąki](https://garymoveout.pl/wp-content/uploads/2021/08/jak-zagescic-sos-bez-maki-1024x768.jpg)
Wiele osób zagęszcza sosy odpowiednim blendowaniem. W przypadku spaghetti chociażby warto dołożyć dodatkową porcję pomidorów lub czosnku. Im więcej warzyw w danej porcji sosu tym bardziej intensywny smak uzyskamy. Możemy kombinować na różne sposoby: papryką, podsmażaną cebulą a nawet mango.
Czym zagęszczać sosy o barwie białej?
Mnóstwo zastosowań w zagęszczeniu sosów ma nabiał. Ciekawą opcją jest dodanie jogurtów naturalnych, dzięki którym możemy stworzyć na przykład sos czosnkowy. Warto zwrócić uwagę na gęstość jogurtu i nie przesadzić z jego ilością. Podobny efekt uzyskamy dodając majonezu, ale to zdecydowanie mniej zdrowa opcja niż jogurt.
![jak zagęścić biały sos](https://garymoveout.pl/wp-content/uploads/2021/08/jak-zagescic-bialy-sos-1024x682.jpg)
Prawdziwym hitem, jeśli chodzi o zagęszczanie sosu jest śmietana w przypadku sosów grzybowych. Szczególnie jeśli nazbieraliśmy akurat grzybów leśnych: kurek lub maślaków. Odpowiednio gęsta śmietana idealnie łączy smak wielu odmian, a dzieje się tak dzięki charakterystycznej kwaskowości. Sos taki robi się banalnie prosto. W osobnej szklance mieszamy kilka łyżek wywaru z grzybów, a następnie dodajemy śmietany. Mieszamy wszystko łyżką i na koniec wlewamy na patelnię z grzybami.
Ciekawa alternatywa dla zagęszczania mąką
Najzdrowsze i najsmaczniejsze składniki są czasami najmniej znane. Siemię lniane zyskuje coraz to większą popularność jako zamiennik mąki. Jest idealna między innymi do klejenia burgerów. To zdecydowanie bardziej odżywcza i bogata w składniki odżywcze alternatywa dla przetworzony mąk. Zastosowanie znalazła też oczywiście w zagęszczeniu sosów. Musimy pamiętać jedynie, żeby zmielić pełne ziarna. Chodzi o to, żeby uzyskać z siemienia zmiksowany proszek.
![czym zaklepać sos](https://garymoveout.pl/wp-content/uploads/2021/08/czym-zaklepac-sos-1024x768.jpg)
Jak zaciągnąć sos siemieniem lnianym? Na tej samej zasadzie co w przypadku mąki. Stosujemy dokładnie ten sam przepis lub tworzymy podobną zasmażkę. Musimy jednak pamiętać, że możemy dostać odrobinę inną konsystencję. Uzyskamy coś bardziej w rodzaju kisielu. Początkowe obawy co do wyglądu sosu szybko przeminą, gdy tylko go spróbujemy. Zagęszczenie sosów przechodzi co chwila istotną rewolucję, dlatego warto śledzić nowe patenty najlepszych kucharzy.
![Awatar GaryMoveOut](https://garymoveout.pl/wp-content/uploads/2019/10/cropped-free_horizontal_on_white_by_logaster-2-150x150.png)
super sposoby