Jak zagęścić sos? Czym zagęszczać sosy – domowe sposoby

Jak zagęścić sos? Czym zagęszczać sosy – domowe sposoby
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



W książkach kucharskich i Internecie nie brakuje ciekawych przepisów na sosy. Po przygotowaniu zawsze im jednak czegoś brakuje. Część przepisów nie uwzględnia dodatkowego zagęszczenia. Po dodaniu sekretnego składnika zyskują one o wiele więcej smaku. Jak zagęścić sos aby był odpowiednio smaczny i czym to się robi? 

Jak zagęścić sos mąką?

Stosowanie mąki w celu zagęszczenia stosuje się praktycznie od zawsze. Sekretny składnik gospodyń domowych został w końcu odkryty i stosujemy go już praktycznie wszędzie. Zagęszczenie sosu mąką jest banalnie proste. Wystarczy wsypać dużą łyżkę mąki do szklanki i dodać odrobinę ciepłej wody. Pamiętać należy o odpowiednim wymieszaniu składników. W przeciwnym razie powstaną niepotrzebne grudki, niekoniecznie dobre w smaku. Tak powstała mieszanka trafia następnie do garnka z sosem. Wystarczy wszystko zamieszać i gotowe. 

jak zagęścić sos mąką
Fot. Odpowiednie wymieszanie mąki i sosu zapobiegnie powstawaniu grudek

Innym typem zagęszczenia za pomocą mąki jest zasmażka. Polega ona mniej więcej na tym samym, ale z jedną istotną różnicą. Mąkę trzeba najpierw porządnie podsmażyć. Robimy to z pomocą masła. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy stopniowo mąkę, najlepiej pszenną.

Czekamy aż nabierze charakterystycznego, rumianego koloru. Tak powstałą mieszankę zalewamy wodą i mieszamy. Jak zaklepać sos zasmażką? Wystarczy wszystko wymieszać. Specjalnym rodzajem mieszaniny masła i mąki jest sos beszamelowy, coraz popularniejszy w pizzeriach i punktach z zapiekankami. 

Jak zagęścić sos bez mąki? 

Brak mąki nie jest przeszkodzą w zagęszczaniu dobrych sosów. Czasami nie potrzebujemy składników w ogóle. Sosy z przepisów są miejscami zbyt wodniste i wskutek czego mają słaby smak. Czym zaklepać sos w takiej sytuacji? Odpowiednim odparowywaniem wody. Warto przerzucić sos do osobnego garnka i podgrzewać do tego momentu, aż zmniejszy znacznie objętość. Zwiększa się wtedy jego gęstość. Gdy mamy zdecydowanie bardziej zwartą konsystencję wrzucamy go znowu do potrawy. Nie ma jednak co przesadzać – czasami smak wychodzi zbyt intensywny, warto uważać na sól. 

jak zagęścić sos bez mąki
Fot. Sos można również zagęścić bez używania mąki

Wiele osób zagęszcza sosy odpowiednim blendowaniem. W przypadku spaghetti chociażby warto dołożyć dodatkową porcję pomidorów lub czosnku. Im więcej warzyw w danej porcji sosu tym bardziej intensywny smak uzyskamy. Możemy kombinować na różne sposoby: papryką, podsmażaną cebulą a nawet mango. 

Czym zagęszczać sosy o barwie białej?

Mnóstwo zastosowań w zagęszczeniu sosów ma nabiał. Ciekawą opcją jest dodanie jogurtów naturalnych, dzięki którym możemy stworzyć na przykład sos czosnkowy. Warto zwrócić uwagę na gęstość jogurtu i nie przesadzić z jego ilością. Podobny efekt uzyskamy dodając majonezu, ale to zdecydowanie mniej zdrowa opcja niż jogurt. 

jak zagęścić biały sos
Fot. Czym najlepiej zagęścić biały sos/

Prawdziwym hitem, jeśli chodzi o zagęszczanie sosu jest śmietana w przypadku sosów grzybowych. Szczególnie jeśli nazbieraliśmy akurat grzybów leśnych: kurek lub maślaków. Odpowiednio gęsta śmietana idealnie łączy smak wielu odmian, a dzieje się tak dzięki charakterystycznej kwaskowości. Sos taki robi się banalnie prosto. W osobnej szklance mieszamy kilka łyżek wywaru z grzybów, a następnie dodajemy śmietany. Mieszamy wszystko łyżką i na koniec wlewamy na patelnię z grzybami. 

Ciekawa alternatywa dla zagęszczania mąką  

Najzdrowsze i najsmaczniejsze składniki są czasami najmniej znane. Siemię lniane zyskuje coraz to większą popularność jako zamiennik mąki. Jest idealna między innymi do klejenia burgerów. To zdecydowanie bardziej odżywcza i bogata w składniki odżywcze alternatywa dla przetworzony mąk. Zastosowanie znalazła też oczywiście w zagęszczeniu sosów. Musimy pamiętać jedynie, żeby zmielić pełne ziarna. Chodzi o to, żeby uzyskać z siemienia zmiksowany proszek. 

czym zaklepać sos
Fot. Sos można zaciągnąć na wiele różnych sposobów

Jak zaciągnąć sos siemieniem lnianym? Na tej samej zasadzie co w przypadku mąki. Stosujemy dokładnie ten sam przepis lub tworzymy podobną zasmażkę. Musimy jednak pamiętać, że możemy dostać odrobinę inną konsystencję. Uzyskamy coś bardziej w rodzaju kisielu. Początkowe obawy co do wyglądu sosu szybko przeminą, gdy tylko go spróbujemy. Zagęszczenie sosów przechodzi co chwila istotną rewolucję, dlatego warto śledzić nowe patenty najlepszych kucharzy. 


Zobacz również:

Fish burger - poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Fish Burger – Poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Szukasz pomysłów na burgera, który zachwyci gości Twojego lokalu? Postaw na Fish Burgera! Dowiedz się, jak przygotować rybę, by jednocześnie b…

Wytrawne placki z różnych stron świata

Wytrawne placki z różnych stron świata

Pizzę kochają wszyscy – tym bardziej warto poznać jej zamienniki. Jaki pomysł na placek z dodatkami mają Francuzi, Węgrzy i Japończycy? Sprawd…

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiście się kiedyś, czy można zastąpić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia się szczególnie, gdy w lodówce …

czym można zastąpić ekstrakt cytrynowy

Czym można zastąpić ekstrakt cytrynowy?

Ekstrakt cytrynowy dodaje wyjątkowego smaku wielu potrawom, ale co zrobić, gdy zabraknie go w domu? Na szczęście, istnieje kilka sprawdzonych subs…

jak zrobić ekstrakt cytrynowy domowej roboty

Jak zrobić ekstrakt cytrynowy domowej roboty?

Ekstrakt cytrynowy jest świetnym dodatkiem do wielu potraw i napojów, nadając im wyrazisty, cytrynowy smak i aromat. A co powiecie na domowej robot…

Oceń wpis


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *