Jak zagęścić sos? Czym zagęszczać sosy – domowe sposoby

Jak zagęścić sos? Czym zagęszczać sosy – domowe sposoby

Spis treści:



W książkach kucharskich i Internecie nie brakuje ciekawych przepisów na sosy. Po przygotowaniu zawsze im jednak czegoś brakuje. Część przepisów nie uwzględnia dodatkowego zagęszczenia. Po dodaniu sekretnego składnika zyskują one o wiele więcej smaku. Jak zagęścić sos aby był odpowiednio smaczny i czym to się robi? 

Jak zagęścić sos mąką?

Stosowanie mąki w celu zagęszczenia stosuje się praktycznie od zawsze. Sekretny składnik gospodyń domowych został w końcu odkryty i stosujemy go już praktycznie wszędzie. Zagęszczenie sosu mąką jest banalnie proste. Wystarczy wsypać dużą łyżkę mąki do szklanki i dodać odrobinę ciepłej wody. Pamiętać należy o odpowiednim wymieszaniu składników. W przeciwnym razie powstaną niepotrzebne grudki, niekoniecznie dobre w smaku. Tak powstała mieszanka trafia następnie do garnka z sosem. Wystarczy wszystko zamieszać i gotowe. 

jak zagęścić sos mąką
Fot. Odpowiednie wymieszanie mąki i sosu zapobiegnie powstawaniu grudek

Innym typem zagęszczenia za pomocą mąki jest zasmażka. Polega ona mniej więcej na tym samym, ale z jedną istotną różnicą. Mąkę trzeba najpierw porządnie podsmażyć. Robimy to z pomocą masła. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy stopniowo mąkę, najlepiej pszenną.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Czekamy aż nabierze charakterystycznego, rumianego koloru. Tak powstałą mieszankę zalewamy wodą i mieszamy. Jak zaklepać sos zasmażką? Wystarczy wszystko wymieszać. Specjalnym rodzajem mieszaniny masła i mąki jest sos beszamelowy, coraz popularniejszy w pizzeriach i punktach z zapiekankami. 



Jak zagęścić sos bez mąki? 

Brak mąki nie jest przeszkodzą w zagęszczaniu dobrych sosów. Czasami nie potrzebujemy składników w ogóle. Sosy z przepisów są miejscami zbyt wodniste i wskutek czego mają słaby smak. Czym zaklepać sos w takiej sytuacji? Odpowiednim odparowywaniem wody. Warto przerzucić sos do osobnego garnka i podgrzewać do tego momentu, aż zmniejszy znacznie objętość. Zwiększa się wtedy jego gęstość. Gdy mamy zdecydowanie bardziej zwartą konsystencję wrzucamy go znowu do potrawy. Nie ma jednak co przesadzać – czasami smak wychodzi zbyt intensywny, warto uważać na sól. 

jak zagęścić sos bez mąki
Fot. Sos można również zagęścić bez używania mąki

Wiele osób zagęszcza sosy odpowiednim blendowaniem. W przypadku spaghetti chociażby warto dołożyć dodatkową porcję pomidorów lub czosnku. Im więcej warzyw w danej porcji sosu tym bardziej intensywny smak uzyskamy. Możemy kombinować na różne sposoby: papryką, podsmażaną cebulą a nawet mango. 



Czym zagęszczać sosy o barwie białej?

Mnóstwo zastosowań w zagęszczeniu sosów ma nabiał. Ciekawą opcją jest dodanie jogurtów naturalnych, dzięki którym możemy stworzyć na przykład sos czosnkowy. Warto zwrócić uwagę na gęstość jogurtu i nie przesadzić z jego ilością. Podobny efekt uzyskamy dodając majonezu, ale to zdecydowanie mniej zdrowa opcja niż jogurt. 

jak zagęścić biały sos
Fot. Czym najlepiej zagęścić biały sos/

Prawdziwym hitem, jeśli chodzi o zagęszczanie sosu jest śmietana w przypadku sosów grzybowych. Szczególnie jeśli nazbieraliśmy akurat grzybów leśnych: kurek lub maślaków. Odpowiednio gęsta śmietana idealnie łączy smak wielu odmian, a dzieje się tak dzięki charakterystycznej kwaskowości. Sos taki robi się banalnie prosto. W osobnej szklance mieszamy kilka łyżek wywaru z grzybów, a następnie dodajemy śmietany. Mieszamy wszystko łyżką i na koniec wlewamy na patelnię z grzybami. 



Ciekawa alternatywa dla zagęszczania mąką  

Najzdrowsze i najsmaczniejsze składniki są czasami najmniej znane. Siemię lniane zyskuje coraz to większą popularność jako zamiennik mąki. Jest idealna między innymi do klejenia burgerów. To zdecydowanie bardziej odżywcza i bogata w składniki odżywcze alternatywa dla przetworzony mąk. Zastosowanie znalazła też oczywiście w zagęszczeniu sosów. Musimy pamiętać jedynie, żeby zmielić pełne ziarna. Chodzi o to, żeby uzyskać z siemienia zmiksowany proszek. 

czym zaklepać sos
Fot. Sos można zaciągnąć na wiele różnych sposobów

Jak zaciągnąć sos siemieniem lnianym? Na tej samej zasadzie co w przypadku mąki. Stosujemy dokładnie ten sam przepis lub tworzymy podobną zasmażkę. Musimy jednak pamiętać, że możemy dostać odrobinę inną konsystencję. Uzyskamy coś bardziej w rodzaju kisielu. Początkowe obawy co do wyglądu sosu szybko przeminą, gdy tylko go spróbujemy. Zagęszczenie sosów przechodzi co chwila istotną rewolucję, dlatego warto śledzić nowe patenty najlepszych kucharzy. 


Zobacz również:

jak mrozić truskawki

Jak mrozić truskawki? Powiew lata w środku zimy

Gdy zbliżają się wakacje i rozpoczyna sezon urlopowy, cieszymy się z długo wyczekiwanego czasu odpoczynku. Pojawia się jednak nutka smutku – wszak koniec czerwca i początek lipca to jednocześnie rozstanie ze smakiem i zapachem truskawek. Dla wielbicieli tego aromatycznego owocu, a tych w naszym kraju nie brakuje, to trudny czas. Tym bardziej, że w naszej strefie klimatycznej truskawkami z polskich plantacji możemy cieszyć się zaledwie kilka tygodni. Przez pozostałą część roku w sprzedaży znajdziemy co prawda owoce importowane, ale są one bardzo drogie i – choć piękne – miłośnicy naszych rodzimych truskawek niezbyt cenią ich walory smakowe.

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

brokuły na parze jak przyprawić

Brokuły na parze – jak przyprawić?

Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.

fleksitarianizm - na czym polega dieta fleksitariańska

Fleksitarianizm – na czym polega dieta felksitariańska

Fleksitarianizm jest jednym ze sposobów odżywiania, który słynie z bazowania przede wszystkim na owocach i warzywach. W przeciwieństwie do wegetarianizmu dopuszcza sporadyczne jedzenia mięsa i ryb. Najistotniejszą zaletą, jaką posiada flexitarianizm jest ochrona organizmu przed chorobami układu krążenia, cukrzycą, a także zapobiega powstawaniu nowotworów. Skutkiem ubocznym fleksitarianizmu jest doprowadzenie do redukcji masy ciała, co z pewnością posiada pozytywny wydźwięk na stan zdrowia w przypadku osób z nadwagą i otyłością. Przedstawiamy, dlaczego fleksitarianizm jest dobrym wyborem, a także dlaczego jest bardzo często wybierany jako sposób odżywiania. 

liście kalafiora co można zrobić i czy są jadalne

Liście kalafiora – co można zrobić i czy są jadalne?

Kalafior to warzywo, które jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Jest smaczne i bardzo zdrowe. Oczywiście większość osób wykorzystuje wyłącznie różyczki tej rośliny. Okazuje się, że w sztuce kulinarnej z powodzeniem można też stosować liście kalafiora. Dowiedz się jakie cenne składniki zawierają i co można z nich zrobić w kuchni.

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.