Jak zagęścić sos? Czym zagęszczać sosy – domowe sposoby

Jak zagęścić sos? Czym zagęszczać sosy – domowe sposoby

Spis treści:



W książkach kucharskich i Internecie nie brakuje ciekawych przepisów na sosy. Po przygotowaniu zawsze im jednak czegoś brakuje. Część przepisów nie uwzględnia dodatkowego zagęszczenia. Po dodaniu sekretnego składnika zyskują one o wiele więcej smaku. Jak zagęścić sos aby był odpowiednio smaczny i czym to się robi? 

Jak zagęścić sos mąką?

Stosowanie mąki w celu zagęszczenia stosuje się praktycznie od zawsze. Sekretny składnik gospodyń domowych został w końcu odkryty i stosujemy go już praktycznie wszędzie. Zagęszczenie sosu mąką jest banalnie proste. Wystarczy wsypać dużą łyżkę mąki do szklanki i dodać odrobinę ciepłej wody. Pamiętać należy o odpowiednim wymieszaniu składników. W przeciwnym razie powstaną niepotrzebne grudki, niekoniecznie dobre w smaku. Tak powstała mieszanka trafia następnie do garnka z sosem. Wystarczy wszystko zamieszać i gotowe. 

jak zagęścić sos mąką
Fot. Odpowiednie wymieszanie mąki i sosu zapobiegnie powstawaniu grudek

Innym typem zagęszczenia za pomocą mąki jest zasmażka. Polega ona mniej więcej na tym samym, ale z jedną istotną różnicą. Mąkę trzeba najpierw porządnie podsmażyć. Robimy to z pomocą masła. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy stopniowo mąkę, najlepiej pszenną.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Czekamy aż nabierze charakterystycznego, rumianego koloru. Tak powstałą mieszankę zalewamy wodą i mieszamy. Jak zaklepać sos zasmażką? Wystarczy wszystko wymieszać. Specjalnym rodzajem mieszaniny masła i mąki jest sos beszamelowy, coraz popularniejszy w pizzeriach i punktach z zapiekankami. 



Jak zagęścić sos bez mąki? 

Brak mąki nie jest przeszkodzą w zagęszczaniu dobrych sosów. Czasami nie potrzebujemy składników w ogóle. Sosy z przepisów są miejscami zbyt wodniste i wskutek czego mają słaby smak. Czym zaklepać sos w takiej sytuacji? Odpowiednim odparowywaniem wody. Warto przerzucić sos do osobnego garnka i podgrzewać do tego momentu, aż zmniejszy znacznie objętość. Zwiększa się wtedy jego gęstość. Gdy mamy zdecydowanie bardziej zwartą konsystencję wrzucamy go znowu do potrawy. Nie ma jednak co przesadzać – czasami smak wychodzi zbyt intensywny, warto uważać na sól. 

jak zagęścić sos bez mąki
Fot. Sos można również zagęścić bez używania mąki

Wiele osób zagęszcza sosy odpowiednim blendowaniem. W przypadku spaghetti chociażby warto dołożyć dodatkową porcję pomidorów lub czosnku. Im więcej warzyw w danej porcji sosu tym bardziej intensywny smak uzyskamy. Możemy kombinować na różne sposoby: papryką, podsmażaną cebulą a nawet mango. 



Czym zagęszczać sosy o barwie białej?

Mnóstwo zastosowań w zagęszczeniu sosów ma nabiał. Ciekawą opcją jest dodanie jogurtów naturalnych, dzięki którym możemy stworzyć na przykład sos czosnkowy. Warto zwrócić uwagę na gęstość jogurtu i nie przesadzić z jego ilością. Podobny efekt uzyskamy dodając majonezu, ale to zdecydowanie mniej zdrowa opcja niż jogurt. 

jak zagęścić biały sos
Fot. Czym najlepiej zagęścić biały sos/

Prawdziwym hitem, jeśli chodzi o zagęszczanie sosu jest śmietana w przypadku sosów grzybowych. Szczególnie jeśli nazbieraliśmy akurat grzybów leśnych: kurek lub maślaków. Odpowiednio gęsta śmietana idealnie łączy smak wielu odmian, a dzieje się tak dzięki charakterystycznej kwaskowości. Sos taki robi się banalnie prosto. W osobnej szklance mieszamy kilka łyżek wywaru z grzybów, a następnie dodajemy śmietany. Mieszamy wszystko łyżką i na koniec wlewamy na patelnię z grzybami. 



Ciekawa alternatywa dla zagęszczania mąką  

Najzdrowsze i najsmaczniejsze składniki są czasami najmniej znane. Siemię lniane zyskuje coraz to większą popularność jako zamiennik mąki. Jest idealna między innymi do klejenia burgerów. To zdecydowanie bardziej odżywcza i bogata w składniki odżywcze alternatywa dla przetworzony mąk. Zastosowanie znalazła też oczywiście w zagęszczeniu sosów. Musimy pamiętać jedynie, żeby zmielić pełne ziarna. Chodzi o to, żeby uzyskać z siemienia zmiksowany proszek. 

czym zaklepać sos
Fot. Sos można zaciągnąć na wiele różnych sposobów

Jak zaciągnąć sos siemieniem lnianym? Na tej samej zasadzie co w przypadku mąki. Stosujemy dokładnie ten sam przepis lub tworzymy podobną zasmażkę. Musimy jednak pamiętać, że możemy dostać odrobinę inną konsystencję. Uzyskamy coś bardziej w rodzaju kisielu. Początkowe obawy co do wyglądu sosu szybko przeminą, gdy tylko go spróbujemy. Zagęszczenie sosów przechodzi co chwila istotną rewolucję, dlatego warto śledzić nowe patenty najlepszych kucharzy. 


Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak prawidłowo myć truskawki

Jak prawidłowo myć truskawki

Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim częsty gość na polskich stołach. Chętnie sięgamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszący swoją urodą. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródło błonnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno małe „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostały prawidłowo umyte. 

jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.