Czym zastąpić sos sojowy? Jest na to wiele sposobów!

Czym zastąpić sos sojowy? Jest na to wiele sposobów!

Spis treści:



Chęć zastąpienia sosu sojowego w kuchni może mieć różne przyczyny. Niektórzy obawiają się wpływu soi na zdrowie – soja to roślina zawierająca dużą ilość niekorzystnych dla zdrowia mężczyzn estrogenów, pochodząca przeważnie z upraw GMO. Inni obawiają się zbyt dużej ilości soli w tym produkcie, poszukując dodatków i przypraw o podobnym smaku, ale bez szkodliwej dla chorych na nadciśnienie soli. Trzecia grupa osób poszukuje intensywnego smaku umami typowego dla dań Azji, nie lubiąc jednak posmaku sosu sojowego. Przyczyną może być również alergia na soję. Istnieje wiele sposobów na zastąpienie sosu sojowego – to, czym zastąpić sos sojowy zależy jednak od celu, który sobie stawiamy. Proponowane sposoby są więc niekiedy przeciwstawne.



Zamiennik sosu sojowego bez sojowego posmaku

W kuchni chińskiej nie stosuje się soli kuchennej: zamiast soli do potraw dodaje się sos sojowy, sos ostrygowy lub sos rybny. Najbardziej oczywisty zamiennik sosu sojowego w daniach kuchni azjatyckich, które przygotowujemy na ciepło to po prostu – sól. Zamiast sosu sojowego można jej użyć w niemal każdej chińskiej potrawie, bez wyraźnych strat smakowych. W większości potraw chińskich sprawdzi się też sos rybny lub sos ostrygowy – to bardzo dobre rozwiązanie dla każdego, kto ma alergię na soję lub obawia się GMO. Podobny smak mają również pochodzący z kuchni angielskiej sos worcestershire oraz przyprawa marmite.

zamiennik sosu sojowego
Fot. Czy istnieje zamiennik sosu sojowego?

Czym zastąpić sos sojowy do sushi?

Większa trudność pojawia się w sytuacji, gdy sosu sojowego używamy nie jako składnika, ale jako samodzielnego dodatku to potraw. To także częsty sposób, w jaki stosowany jest sos sojowy – czym zastąpić go jako dodatek do sushi, ryżu lub azjatyckich makaronów wydaje się więc trudnym do rozwiązania problemem. Sos ostrygowy i sos rybny mają zbyt intensywny smak, bulion jest natomiast zbyt rzadki.



Istnieje jednak zamiennik sosu sojowego łatwy do przygotowania samodzielnie w domu, który sprawdzi się także jako dodatek do sushi. Należy w tym celu sporządzić bardzo intensywny bulion wołowy z dodatkiem suszonych grzybów. Bulion ten trzeba odparować tak, by usunąć przynajmniej połowę wody – jeśli nadal będzie zbyt rzadki, można zagęścić go dodatkowo mąką ziemniaczaną. Intensywną ciemną barwę nada mu melasa lub gęsty karmel. Do smaku można dodać odrobinę octu.

czym zastąpić sos sojowy do sushi
Fot. Czym zastąpić sos sojowy do sushi? Można użyć zredukowanego wywaru wołowego!

Co zamiast sosu sojowego, jeśli chcemy zmniejszyć ilość soli w potrawach?

Sos sojowy zawiera duże ilości soli, przez co jest niezdrowy dla osób z nadciśnieniem. Często jednak nie chcemy rezygnować z jego smaku. Dobrym rozwiązaniem w tej sytuacji jest pasta miso. Produkowana jest ona podobnie jak sos sojowy, zamiennik ten zawiera jednak o wiele mniej soli. Warto wybrać przy tym ciemną pastę miso, które ma bardziej intensywny smak. Jeśli zastanawiamy się, co zamiast sosu sojowego zastosować przy diecie niskosodowej, rozwiązaniem jest także ekstrakt drożdżowy. Jest on całkowicie pozbawiony soli, ale jego smak jest zbliżony.



Zamiennik sosu sojowego ze smakiem umami

Sos sojowy zastąpić można też każdym składnikiem, w którym obecny jest wyraźnie smak umami. Do dodatków takich należą zwłaszcza wywary grzybowe. W wielu potrawach sprawdzi się też pochodzący z kuchni europejskiej zamiennik sosu sojowego – przyprawa typu maggi, a nawet zwykłe kostki rosołowe. Głównym źródłem smaku umami jest w nich glutaminian sodu. Dodatek ten niesłusznie cieszy się złą sławą – jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Można go kupić także w postaci czystej, w wielu sklepach z żywnością azjatycką.

co zamiast sosu sojowego
Fot. Co zamiast sosu sojowego sprawdzi się najlepiej? Teraz już powinniście wiedzieć 🙂

Zobacz również:

skala ostrości Scoville

Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.

jak zrobić ocet jabłkowy w domu przepis

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Przepis

Wielu z nas na pewno słyszało o wspaniałych właściwościach prozdrowotnych octu jabłkowego? Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? Myślimy sobie, może to trudne? Może lepiej kupić gotowy produkt? Warto jednak poświecić chwilę, na samodzielną  produkcje tej wspaniałej mikstury.

jak zrobić kruszonkę

Jak zrobić kruszonkę?

Wiele osób nie wyobraża sobie ciasta drożdżowego bez tradycyjnej kruszonki. Stanowi ona nie tylko dopełnienie smaku, ale też efektowną ozdobę, dzięki której zwykły placek drożdżowy zamieni się w niedzielne ciasto. Jednak kruszonka to nie tylko ciasta, ale i pyszne desery takie jak chociażby owoce zapiekane z kruszonką znane jako crumble. Chcesz poznać sekret idealnej kruszonki? Czytaj dalej.



5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.