Czym zastąpić sos sojowy? Jest na to wiele sposobów!

Czym zastąpić sos sojowy? Jest na to wiele sposobów!

Spis treści:



Chęć zastąpienia sosu sojowego w kuchni może mieć różne przyczyny. Niektórzy obawiają się wpływu soi na zdrowie – soja to roślina zawierająca dużą ilość niekorzystnych dla zdrowia mężczyzn estrogenów, pochodząca przeważnie z upraw GMO. Inni obawiają się zbyt dużej ilości soli w tym produkcie, poszukując dodatków i przypraw o podobnym smaku, ale bez szkodliwej dla chorych na nadciśnienie soli. Trzecia grupa osób poszukuje intensywnego smaku umami typowego dla dań Azji, nie lubiąc jednak posmaku sosu sojowego. Przyczyną może być również alergia na soję. Istnieje wiele sposobów na zastąpienie sosu sojowego – to, czym zastąpić sos sojowy zależy jednak od celu, który sobie stawiamy. Proponowane sposoby są więc niekiedy przeciwstawne.



Zamiennik sosu sojowego bez sojowego posmaku

W kuchni chińskiej nie stosuje się soli kuchennej: zamiast soli do potraw dodaje się sos sojowy, sos ostrygowy lub sos rybny. Najbardziej oczywisty zamiennik sosu sojowego w daniach kuchni azjatyckich, które przygotowujemy na ciepło to po prostu – sól. Zamiast sosu sojowego można jej użyć w niemal każdej chińskiej potrawie, bez wyraźnych strat smakowych. W większości potraw chińskich sprawdzi się też sos rybny lub sos ostrygowy – to bardzo dobre rozwiązanie dla każdego, kto ma alergię na soję lub obawia się GMO. Podobny smak mają również pochodzący z kuchni angielskiej sos worcestershire oraz przyprawa marmite.

zamiennik sosu sojowego
Fot. Czy istnieje zamiennik sosu sojowego?

Czym zastąpić sos sojowy do sushi?

Większa trudność pojawia się w sytuacji, gdy sosu sojowego używamy nie jako składnika, ale jako samodzielnego dodatku to potraw. To także częsty sposób, w jaki stosowany jest sos sojowy – czym zastąpić go jako dodatek do sushi, ryżu lub azjatyckich makaronów wydaje się więc trudnym do rozwiązania problemem. Sos ostrygowy i sos rybny mają zbyt intensywny smak, bulion jest natomiast zbyt rzadki.



Istnieje jednak zamiennik sosu sojowego łatwy do przygotowania samodzielnie w domu, który sprawdzi się także jako dodatek do sushi. Należy w tym celu sporządzić bardzo intensywny bulion wołowy z dodatkiem suszonych grzybów. Bulion ten trzeba odparować tak, by usunąć przynajmniej połowę wody – jeśli nadal będzie zbyt rzadki, można zagęścić go dodatkowo mąką ziemniaczaną. Intensywną ciemną barwę nada mu melasa lub gęsty karmel. Do smaku można dodać odrobinę octu.

czym zastąpić sos sojowy do sushi
Fot. Czym zastąpić sos sojowy do sushi? Można użyć zredukowanego wywaru wołowego!

Co zamiast sosu sojowego, jeśli chcemy zmniejszyć ilość soli w potrawach?

Sos sojowy zawiera duże ilości soli, przez co jest niezdrowy dla osób z nadciśnieniem. Często jednak nie chcemy rezygnować z jego smaku. Dobrym rozwiązaniem w tej sytuacji jest pasta miso. Produkowana jest ona podobnie jak sos sojowy, zamiennik ten zawiera jednak o wiele mniej soli. Warto wybrać przy tym ciemną pastę miso, które ma bardziej intensywny smak. Jeśli zastanawiamy się, co zamiast sosu sojowego zastosować przy diecie niskosodowej, rozwiązaniem jest także ekstrakt drożdżowy. Jest on całkowicie pozbawiony soli, ale jego smak jest zbliżony.



Zamiennik sosu sojowego ze smakiem umami

Sos sojowy zastąpić można też każdym składnikiem, w którym obecny jest wyraźnie smak umami. Do dodatków takich należą zwłaszcza wywary grzybowe. W wielu potrawach sprawdzi się też pochodzący z kuchni europejskiej zamiennik sosu sojowego – przyprawa typu maggi, a nawet zwykłe kostki rosołowe. Głównym źródłem smaku umami jest w nich glutaminian sodu. Dodatek ten niesłusznie cieszy się złą sławą – jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Można go kupić także w postaci czystej, w wielu sklepach z żywnością azjatycką.

co zamiast sosu sojowego
Fot. Co zamiast sosu sojowego sprawdzi się najlepiej? Teraz już powinniście wiedzieć 🙂

Zobacz również:

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

brokuły na parze jak przyprawić

Brokuły na parze – jak przyprawić?

Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.

fleksitarianizm - na czym polega dieta fleksitariańska

Fleksitarianizm – na czym polega dieta felksitariańska

Fleksitarianizm jest jednym ze sposobów odżywiania, który słynie z bazowania przede wszystkim na owocach i warzywach. W przeciwieństwie do wegetarianizmu dopuszcza sporadyczne jedzenia mięsa i ryb. Najistotniejszą zaletą, jaką posiada flexitarianizm jest ochrona organizmu przed chorobami układu krążenia, cukrzycą, a także zapobiega powstawaniu nowotworów. Skutkiem ubocznym fleksitarianizmu jest doprowadzenie do redukcji masy ciała, co z pewnością posiada pozytywny wydźwięk na stan zdrowia w przypadku osób z nadwagą i otyłością. Przedstawiamy, dlaczego fleksitarianizm jest dobrym wyborem, a także dlaczego jest bardzo często wybierany jako sposób odżywiania. 

liście kalafiora co można zrobić i czy są jadalne

Liście kalafiora – co można zrobić i czy są jadalne?

Kalafior to warzywo, które jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Jest smaczne i bardzo zdrowe. Oczywiście większość osób wykorzystuje wyłącznie różyczki tej rośliny. Okazuje się, że w sztuce kulinarnej z powodzeniem można też stosować liście kalafiora. Dowiedz się jakie cenne składniki zawierają i co można z nich zrobić w kuchni.

marynata do baraniny jakie przyprawy do baraniny

Marynata do baraniny – jakie przyprawy do baraniny wybrać?

Baranina, jeśli tylko zostanie odpowiednio przyrządzona jest jednym z najdelikatniejszych mięs. Co więcej jest ona również niezwykle pożywna i po prostu smaczna. Jednym z najbardziej znanych przepisów jest mięso z baraniny, duszone w sezonowych warzywach. Niemniej jednak baraninę można również marynować, a także odpowiednio przyprawić, by wydobyć głębie jej smaku. Tak więc jak przygotować baraninę i jak wykonać szybką marynatę do baraniny?



5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.