Czym zastąpić sos sojowy? Jest na to wiele sposobów!

Spis treści:
- Zamiennik sosu sojowego bez sojowego posmaku
- Czym zastąpić sos sojowy do sushi?
- Co zamiast sosu sojowego, jeśli chcemy zmniejszyć ilość soli w potrawach?
- Zamiennik sosu sojowego ze smakiem umami
Chęć zastÄ…pienia sosu sojowego w kuchni może mieć różne przyczyny. Niektórzy obawiajÄ… siÄ™ wpÅ‚ywu soi na zdrowie – soja to roÅ›lina zawierajÄ…ca dużą ilość niekorzystnych dla zdrowia mężczyzn estrogenów, pochodzÄ…ca przeważnie z upraw GMO. Inni obawiajÄ… siÄ™ zbyt dużej iloÅ›ci soli w tym produkcie, poszukujÄ…c dodatków i przypraw o podobnym smaku, ale bez szkodliwej dla chorych na nadciÅ›nienie soli. Trzecia grupa osób poszukuje intensywnego smaku umami typowego dla daÅ„ Azji, nie lubiÄ…c jednak posmaku sosu sojowego. PrzyczynÄ… może być również alergia na sojÄ™. Istnieje wiele sposobów na zastÄ…pienie sosu sojowego – to, czym zastÄ…pić sos sojowy zależy jednak od celu, który sobie stawiamy. Proponowane sposoby sÄ… wiÄ™c niekiedy przeciwstawne.
Zamiennik sosu sojowego bez sojowego posmaku
W kuchni chiÅ„skiej nie stosuje siÄ™ soli kuchennej: zamiast soli do potraw dodaje siÄ™ sos sojowy, sos ostrygowy lub sos rybny (zobacz również – Czym zastÄ…pić sos rybny?). Najbardziej oczywisty zamiennik sosu sojowego w daniach kuchni azjatyckich, które przygotowujemy na ciepÅ‚o to po prostu – sól. Zamiast sosu sojowego można jej użyć w niemal każdej chiÅ„skiej potrawie, bez wyraźnych strat smakowych. W wiÄ™kszoÅ›ci potraw chiÅ„skich sprawdzi siÄ™ też sos rybny lub sos ostrygowy – to bardzo dobre rozwiÄ…zanie dla każdego, kto ma alergiÄ™ na sojÄ™ lub obawia siÄ™ GMO. Podobny smak majÄ… również pochodzÄ…cy z kuchni angielskiej sos worcestershire (jeżeli nie masz go akurat w swojej kuchni, sprawdź nasze propozycje – Sos worcestershire – czym zastÄ…pić?) oraz przyprawa marmite.

Czym zastąpić sos sojowy do sushi?
WiÄ™ksza trudność pojawia siÄ™ w sytuacji, gdy sosu sojowego używamy nie jako skÅ‚adnika, ale jako samodzielnego dodatku to potraw. To także czÄ™sty sposób, w jaki stosowany jest sos sojowy – czym zastÄ…pić go jako dodatek do sushi, ryżu lub azjatyckich makaronów wydaje siÄ™ wiÄ™c trudnym do rozwiÄ…zania problemem. Sos ostrygowy i sos rybny majÄ… zbyt intensywny smak, bulion jest natomiast zbyt rzadki.
Istnieje jednak zamiennik sosu sojowego Å‚atwy do przygotowania samodzielnie w domu, który sprawdzi siÄ™ także jako dodatek do sushi. Należy w tym celu sporzÄ…dzić bardzo intensywny bulion woÅ‚owy z dodatkiem suszonych grzybów. Bulion ten trzeba odparować tak, by usunąć przynajmniej poÅ‚owÄ™ wody – jeÅ›li nadal bÄ™dzie zbyt rzadki, można zagęścić go dodatkowo mÄ…kÄ… ziemniaczanÄ…. IntensywnÄ… ciemnÄ… barwÄ™ nada mu melasa lub gÄ™sty karmel. Do smaku można dodać odrobinÄ™ octu.

Co zamiast sosu sojowego, jeśli chcemy zmniejszyć ilość soli w potrawach?
Sos sojowy zawiera duże ilości soli, przez co jest niezdrowy dla osób z nadciśnieniem. Często jednak nie chcemy rezygnować z jego smaku. Dobrym rozwiązaniem w tej sytuacji jest pasta miso. Produkowana jest ona podobnie jak sos sojowy, zamiennik ten zawiera jednak o wiele mniej soli.
Warto wybrać przy tym ciemną pastę miso, które ma bardziej intensywny smak. Jeśli zastanawiamy się, co zamiast sosu sojowego zastosować przy diecie niskosodowej, rozwiązaniem jest także ekstrakt drożdżowy. Jest on całkowicie pozbawiony soli, ale jego smak jest zbliżony.
Zamiennik sosu sojowego ze smakiem umami
Sos sojowy zastÄ…pić można też każdym skÅ‚adnikiem, w którym obecny jest wyraźnie smak umami. Do dodatków takich należą zwÅ‚aszcza wywary grzybowe. W wielu potrawach sprawdzi siÄ™ też pochodzÄ…cy z kuchni europejskiej zamiennik sosu sojowego – przyprawa typu maggi, a nawet zwykÅ‚e kostki rosoÅ‚owe. Głównym źródÅ‚em smaku umami jest w nich glutaminian sodu. Dodatek ten niesÅ‚usznie cieszy siÄ™ złą sÅ‚awÄ… – jest caÅ‚kowicie bezpieczny dla zdrowia. Można go kupić także w postaci czystej, w wielu sklepach z żywnoÅ›ciÄ… azjatyckÄ….


Bartek Czwartek