Czym zastąpić sos rybny?

Czym zastąpić sos rybny?

Spis treści:



Sos rybny jest niezwykle popularnym dodatkiem, szczególnie w azjatyckich daniach. Dodawany jest on w celu dosolenia i nadania potrawom wyrazistego smaku. Niestety, jego przygotowanie jest niezwykle żmudne i zajmuje długo czasu. Ponadto, ma on bardzo charakterystyczny, niezbyt przyjemny dla większości zapach. Wiele osób zastanawia się, czym zastąpić sos rybny, a jednocześnie nie rezygnować z oryginalnego smaku dania.

Czym można zastąpić sos rybny – domowy zamiennik

Przepis na sos bezrybny dla wegan i wegetarian może okazać się świetną alternatywą dla klasycznej wersji. W szybki sposób przygotujesz go sam w domu. Potrzebujesz do niego:

  • 3 grzyby shitake
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczkę brązowego cukru
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 płat nori

Wszystkie podane składniki umieść w misce, a następnie dokładnie ze sobą wymieszaj. Następnie przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki. Im dłuższy czas sos będzie się marynował, tym lepszy będzie jego smak – pozostaw go na min. 12 godzin. Tak szczelnie zamknięty sos można przetrzymywać do dwóch tygodni.



Sięgnij po sos sojowy i stwórz sos bezrybny w 3 minuty

Kolejna propozycja, wychodząca naprzeciw pytaniu ,,czym można zastąpić sos rybny?”, jest niezwykle szybka w przygotowaniu, a do jego skomponowania nie potrzeba wielu składników. Samą bazę stanowi sos sojowy, a do jego przygotowania potrzebujesz:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 płaty suszonych nori
  • łyżeczkę soli
  • szklankę gorącej wody

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Na początek obydwa płaty nori należy pokruszyć na niewielkie kawałki, dodać do nich wskazaną ilość sosu sojowego, a następnie całość zalać gorącą wodą. Wszystko odstawić na 15 minut. Po upłynięciu czasu, przecedzić przez sitko i przelać do słoika lub innego, niewielkiego naczynia. Tak przygotowany sos przechowywać w lodówce maksymalnie do 2 miesięcy. Ten nieskomplikowany i szybki sos będzie świetnym dodatkiem do orientalnych zup, curry lub spring rollsów.

czym można zastąpić sos rybny
Fot. Teraz już wiesz czym można zastąpić sos rybny

Sos rybny – czym zastąpić? Kolejne inspiracje

Jeżeli nie chcesz przygotowywać samodzielnie alternatywnej wersji sosu rybnego i wolisz sięgnąć po gotowe zamienniki, świetną opcją jest użycie samego sosu sojowego. Sos rybny, to zasadniczo sos rybno-sojowy, dlatego też sos sojowy jest przyprawą, po którą sięga się najczęściej, aby osiągnąć podobny ekwiwalent smakowy.

Kolejną, przyjazną dla wegan alternatywą sosu rybnego jest słona przyprawa tamari shoyu. Jej smak można porównać do bezglutenowego sosu sojowego. Jest on niezwykle często używany w japońskich restauracjach serwujących sushi.

sos rybny czym zastąpić
Fot. Sos rybny to podstawa wielu dań kuchni azjatyckiej

Ostatnią propozycją, mającą bardzo mocny rybny i słony smak jest sos ostrygowy. Bardzo dobrze imituje on prawdziwy posmak rybny, a dodatkowy słony akcent znakomicie wydobywa i podkreśla aromat azjatyckich dań.


Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak prawidłowo myć truskawki

Jak prawidłowo myć truskawki

Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim częsty gość na polskich stołach. Chętnie sięgamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszący swoją urodą. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródło błonnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno małe „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostały prawidłowo umyte. 

jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.