Czym zastąpić sos rybny?
Spis treści:
- Czym można zastÄ…pić sos rybny – domowy zamiennik
- Sięgnij po sos sojowy i stwórz sos bezrybny w 3 minuty
- Sos rybny – czym zastÄ…pić? Kolejne inspiracje
Sos rybny jest niezwykle popularnym dodatkiem, szczególnie w azjatyckich daniach. Dodawany jest on w celu dosolenia i nadania potrawom wyrazistego smaku. Niestety, jego przygotowanie jest niezwykle żmudne i zajmuje długo czasu. Ponadto, ma on bardzo charakterystyczny, niezbyt przyjemny dla większości zapach. Wiele osób zastanawia się, czym zastąpić sos rybny, a jednocześnie nie rezygnować z oryginalnego smaku dania.
Czym można zastÄ…pić sos rybny – domowy zamiennik
Przepis na sos bezrybny dla wegan i wegetarian może okazać się świetną alternatywą dla klasycznej wersji. W szybki sposób przygotujesz go sam w domu. Potrzebujesz do niego:
- 3 grzyby shitake
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczkę brązowego cukru
- 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki
- 0,5 szklanki wody
- 1 płat nori
Wszystkie podane skÅ‚adniki umieść w misce, a nastÄ™pnie dokÅ‚adnie ze sobÄ… wymieszaj. NastÄ™pnie przykryj naczynie foliÄ… spożywczÄ… i wstaw do lodówki. Im dÅ‚uższy czas sos bÄ™dzie siÄ™ marynowaÅ‚, tym lepszy bÄ™dzie jego smak – pozostaw go na min. 12 godzin. Tak szczelnie zamkniÄ™ty sos można przetrzymywać do dwóch tygodni.
Sięgnij po sos sojowy i stwórz sos bezrybny w 3 minuty
Kolejna propozycja, wychodzÄ…ca naprzeciw pytaniu ,,czym można zastÄ…pić sos rybny?”, jest niezwykle szybka w przygotowaniu, a do jego skomponowania nie potrzeba wielu skÅ‚adników. SamÄ… bazÄ™ stanowi sos sojowy, a do jego przygotowania potrzebujesz:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 płaty suszonych nori
- łyżeczkę soli
- szklankÄ™ gorÄ…cej wody
Na początek obydwa płaty nori należy pokruszyć na niewielkie kawałki, dodać do nich wskazaną ilość sosu sojowego, a następnie całość zalać gorącą wodą. Wszystko odstawić na 15 minut. Po upłynięciu czasu, przecedzić przez sitko i przelać do słoika lub innego, niewielkiego naczynia. Tak przygotowany sos przechowywać w lodówce maksymalnie do 2 miesięcy. Ten nieskomplikowany i szybki sos będzie świetnym dodatkiem do orientalnych zup, curry lub spring rollsów.
Sos rybny – czym zastÄ…pić? Kolejne inspiracje
Jeżeli nie chcesz przygotowywać samodzielnie alternatywnej wersji sosu rybnego i wolisz sięgnąć po gotowe zamienniki, świetną opcją jest użycie samego sosu sojowego. Sos rybny, to zasadniczo sos rybno-sojowy, dlatego też sos sojowy jest przyprawą, po którą sięga się najczęściej, aby osiągnąć podobny ekwiwalent smakowy.
Kolejną, przyjazną dla wegan alternatywą sosu rybnego jest słona przyprawa tamari shoyu. Jej smak można porównać do bezglutenowego sosu sojowego. Jest on niezwykle często używany w japońskich restauracjach serwujących sushi.
Ostatnią propozycją, mającą bardzo mocny rybny i słony smak jest sos ostrygowy. Bardzo dobrze imituje on prawdziwy posmak rybny, a dodatkowy słony akcent znakomicie wydobywa i podkreśla aromat azjatyckich dań.