Miłość do sernika – dlaczego Polacy kochają sernik?

Miłość do sernika – dlaczego Polacy kochają sernik?
Czas czytania: < 1 minut

Sernik został okrzyknięty królem polskich ciast. Każda mama czy babcia ma w szufladzie zapisany ręcznie przepis na karteczce. Swój idealnie wyważony, sprawdzony i unikalny przepis. Kiedyś dzielono się przepisami i zapisywano w specjalnych dedykowanych zeszytach. Teraz dostęp do przepisów jest nieograniczony, ale czy to to samo?

Sernik znajdzie się na stole w każde święta – Wielkanocne, Bożego Narodzenia, urodziny, chrzciny, imieniny. Czy ta popularność bierze się z jego ogólnej dostępności? Czy może dlatego, że wariantów serników jest tak wiele?

Co by nie mówić o serniku i jak mocno się o niego nie sprzeczać – czy z rodzynkami czy bez – to co łączy większość przepisów to biały ser twarogowy. Żeby sernik wyszedł idealny ważne jest, by zmielić go trzykrotnie (jak nie wierzycie, zapytajcie babci!). To biały ser twarogowy nadaje sernikowi po pierwsze sensu (nazwa sernik odnosi się do jego głównego składnika), po drugie wyjątkowego kremowego smaku.

To co zasługuje jeszcze na uwagę, to doświadczenie w pieczeniu sernika. Dlaczego sernik mamy czy babci jest idealny? Bo włożyły w niego dużo serca i czasu, by dojść do perfekcji. Niech Was to jednak nie zniechęca do próbowania! W końcu każdy, kto dojdzie do perfekcji w pieczeniu sernika, będzie mógł nazwać się królem czy królową! A warto, bo podziw dla cukiernika to zawsze miłe uczucie.

Pamiętajcie, cierpliwość to najważniejszy składnik sernika, zaraz po najlepszym białym serze twarogowym zmielonym trzykrotnie! Jak już upieczecie sernik, nie wyciągajcie go, póki nie ostygnie. Wiemy, że jest to najtrudniejszy moment, bo ciekawość tego smaku często wygrywa z rozsądkiem, ale niestety – jeśli za szybko wyjmiemy sernik i nie damy mu odpowiedniego czasu, to osiądzie bądź popęka.

Korzystajcie ze sprawdzonych przepisów, używajcie najlepszego białego sera twarogowego i bądźcie cierpliwi, a sernik odpłaci się radością i rozkoszą.

Zapraszamy na fanpage Ja Cię SERniczę

Artykuł sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka


Zobacz również:

Żurek Wielkanocny - przepis

Żurek Wielkanocny – przepis

Nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych jest żurek. Ta smaczna, aromatyczna zupa z licznymi dodatkami, nie tylko rozgrzeje, ale i nasyci. Nic …

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - przepis

Zupa chrzanowa na Wielkanoc – przepis

Z czym kojarzyć się może Wielkanoc? Na pewno z budzącą się naturą do życia, z pisankami i wesoło kicającym zającem. Nie będzie jednak brak…

Zapiekanka Wielkanocna z białą kiełbasą - przepis

Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą – przepis

Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad niż zapiekanka z białą kiełbasą? Koniecznie poznajcie Nasz przepis bo gwarantuje, że ta cie…

Tymbaliki Wielkanocne - przepis

Tymbaliki Wielkanocne – przepis

Tymbaliki wielkanocne są jedną z wielu potraw goszczących na świątecznym stole. Nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza kocioł. Polska k…

Tradycyjny sernik Wielkanocny - przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny – wyjątkowy przepis świąteczny

Puszysty sernik wielkanocny to przepis wręcz stworzony dla zabieganych w czasie świąt osób lub po prostu tych, którzy nienawidzą czekać na sło…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *