Miłość do sernika – dlaczego Polacy kochają sernik?

Miłość do sernika – dlaczego Polacy kochają sernik?
Czas czytania: < 1 minut

Sernik został okrzyknięty królem polskich ciast. Każda mama czy babcia ma w szufladzie zapisany ręcznie przepis na karteczce. Swój idealnie wyważony, sprawdzony i unikalny przepis. Kiedyś dzielono się przepisami i zapisywano w specjalnych dedykowanych zeszytach. Teraz dostęp do przepisów jest nieograniczony, ale czy to to samo?

Sernik znajdzie się na stole w każde święta – Wielkanocne, Bożego Narodzenia, urodziny, chrzciny, imieniny. Czy ta popularność bierze się z jego ogólnej dostępności? Czy może dlatego, że wariantów serników jest tak wiele?

Co by nie mówić o serniku i jak mocno się o niego nie sprzeczać – czy z rodzynkami czy bez – to co łączy większość przepisów to biały ser twarogowy. Żeby sernik wyszedł idealny ważne jest, by zmielić go trzykrotnie (jak nie wierzycie, zapytajcie babci!). To biały ser twarogowy nadaje sernikowi po pierwsze sensu (nazwa sernik odnosi się do jego głównego składnika), po drugie wyjątkowego kremowego smaku.

To co zasługuje jeszcze na uwagę, to doświadczenie w pieczeniu sernika. Dlaczego sernik mamy czy babci jest idealny? Bo włożyły w niego dużo serca i czasu, by dojść do perfekcji. Niech Was to jednak nie zniechęca do próbowania! W końcu każdy, kto dojdzie do perfekcji w pieczeniu sernika, będzie mógł nazwać się królem czy królową! A warto, bo podziw dla cukiernika to zawsze miłe uczucie.

Pamiętajcie, cierpliwość to najważniejszy składnik sernika, zaraz po najlepszym białym serze twarogowym zmielonym trzykrotnie! Jak już upieczecie sernik, nie wyciągajcie go, póki nie ostygnie. Wiemy, że jest to najtrudniejszy moment, bo ciekawość tego smaku często wygrywa z rozsądkiem, ale niestety – jeśli za szybko wyjmiemy sernik i nie damy mu odpowiedniego czasu, to osiądzie bądź popęka.

Korzystajcie ze sprawdzonych przepisów, używajcie najlepszego białego sera twarogowego i bądźcie cierpliwi, a sernik odpłaci się radością i rozkoszą.

Zapraszamy na fanpage Ja Cię SERniczę

Artykuł sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka


Zobacz również:

Z czym jeść gnocchi? Odkryj smaczne połączenia!

Z czym jeść gnocchi? Odkryj smaczne połączenia!

Jako doświadczony kucharz z wieloletnim stażem, często spotykam się z pytaniem o to, jak podawać gnocchi. Te małe, delikatne kluski……

Czym zastąpić Ras el hanout? Sprawdzone alternatywy

Czym zastąpić Ras el hanout? Sprawdzone alternatywy

Często spotykam się z pytaniem o zamienniki dla egzotycznych przypraw. Jedną z takich mieszanek, która może sprawiać trudność w zdobyciu, jest…

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodłącznym elementem zdrowej diety. Aby cieszyć się ich świeżością i wartościami odżywczymi przez długi czas, ważne jest właściwe przechowywanie. W tym wpisie podzielę się sprawdzonymi sposobami na przechowywanie suszonych śliwek.

Jak przechowywać suszone śliwki?

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodł…

Jak usunąć zapach spalenizny z mikrofalówki?

Jak usunąć zapach spalenizny z mikrofalówki?

Mikrofalówka to niezwykle przydatne urządzenie, jednak łatwo może się zdarzyć, że coś się w niej przypali. Spalenizna nie tylko wpływa na sm…

Sushi w Białystoku

Sushi na każdą okazję – dlaczego warto wybrać DOHO Sushi na spotkania z bliskimi?

Sushi to wyjątkowe , które wpasowuje się w każdą imprezową atmosferę. Z jednej strony jest eleganckiedanie i wyrafinowane, idealne na formalne …

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *