Miłość do sernika – dlaczego Polacy kochają sernik?

Miłość do sernika – dlaczego Polacy kochają sernik?

Sernik został okrzyknięty królem polskich ciast. Każda mama czy babcia ma w szufladzie zapisany ręcznie przepis na karteczce. Swój idealnie wyważony, sprawdzony i unikalny przepis. Kiedyś dzielono się przepisami i zapisywano w specjalnych dedykowanych zeszytach. Teraz dostęp do przepisów jest nieograniczony, ale czy to to samo?

Sernik znajdzie się na stole w każde święta – Wielkanocne, Bożego Narodzenia, urodziny, chrzciny, imieniny. Czy ta popularność bierze się z jego ogólnej dostępności? Czy może dlatego, że wariantów serników jest tak wiele?

Co by nie mówić o serniku i jak mocno się o niego nie sprzeczać – czy z rodzynkami czy bez – to co łączy większość przepisów to biały ser twarogowy. Żeby sernik wyszedł idealny ważne jest, by zmielić go trzykrotnie (jak nie wierzycie, zapytajcie babci!). To biały ser twarogowy nadaje sernikowi po pierwsze sensu (nazwa sernik odnosi się do jego głównego składnika), po drugie wyjątkowego kremowego smaku.

To co zasługuje jeszcze na uwagę, to doświadczenie w pieczeniu sernika. Dlaczego sernik mamy czy babci jest idealny? Bo włożyły w niego dużo serca i czasu, by dojść do perfekcji. Niech Was to jednak nie zniechęca do próbowania! W końcu każdy, kto dojdzie do perfekcji w pieczeniu sernika, będzie mógł nazwać się królem czy królową! A warto, bo podziw dla cukiernika to zawsze miłe uczucie.

Pamiętajcie, cierpliwość to najważniejszy składnik sernika, zaraz po najlepszym białym serze twarogowym zmielonym trzykrotnie! Jak już upieczecie sernik, nie wyciągajcie go, póki nie ostygnie. Wiemy, że jest to najtrudniejszy moment, bo ciekawość tego smaku często wygrywa z rozsądkiem, ale niestety – jeśli za szybko wyjmiemy sernik i nie damy mu odpowiedniego czasu, to osiądzie bądź popęka.

Korzystajcie ze sprawdzonych przepisów, używajcie najlepszego białego sera twarogowego i bądźcie cierpliwi, a sernik odpłaci się radością i rozkoszą.

Zapraszamy na fanpage Ja Cię SERniczę

Artykuł sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka


Zobacz również:

jak jeść awokado jak przyprawić surowe awokado

Jak jeść awokado – jak przyprawić surowe awokado

Awokado to owoc, który stanowi jeden z podstawowych elementów zdrowej i zbilansowanej diety wielu osób. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a co najważniejsze, jako jeden z nielicznych owoców wyróżnia się tak pokaźną ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wszyscy jednak lubią smak awokado i niechętnie je spożywają. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów, jak jeść awokado, które sprawią, że polubi je nawet osoba mająca nieciekawe wspomnienia z tym owocem. Zapraszamy! 

brokuły na parze jak przyprawić

Brokuły na parze – jak przyprawić?

Gotowanie warzyw na parze to prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. W ten sposób przyrządzać można wiele różnych gatunków, jednak dużą popularnością cieszą się przede wszystkim gotowane na parze brokuły.

fleksitarianizm - na czym polega dieta fleksitariańska

Fleksitarianizm – na czym polega dieta felksitariańska

Fleksitarianizm jest jednym ze sposobów odżywiania, który słynie z bazowania przede wszystkim na owocach i warzywach. W przeciwieństwie do wegetarianizmu dopuszcza sporadyczne jedzenia mięsa i ryb. Najistotniejszą zaletą, jaką posiada flexitarianizm jest ochrona organizmu przed chorobami układu krążenia, cukrzycą, a także zapobiega powstawaniu nowotworów. Skutkiem ubocznym fleksitarianizmu jest doprowadzenie do redukcji masy ciała, co z pewnością posiada pozytywny wydźwięk na stan zdrowia w przypadku osób z nadwagą i otyłością. Przedstawiamy, dlaczego fleksitarianizm jest dobrym wyborem, a także dlaczego jest bardzo często wybierany jako sposób odżywiania. 

liście kalafiora co można zrobić i czy są jadalne

Liście kalafiora – co można zrobić i czy są jadalne?

Kalafior to warzywo, które jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Jest smaczne i bardzo zdrowe. Oczywiście większość osób wykorzystuje wyłącznie różyczki tej rośliny. Okazuje się, że w sztuce kulinarnej z powodzeniem można też stosować liście kalafiora. Dowiedz się jakie cenne składniki zawierają i co można z nich zrobić w kuchni.

marynata do baraniny jakie przyprawy do baraniny

Marynata do baraniny – jakie przyprawy do baraniny wybrać?

Baranina, jeśli tylko zostanie odpowiednio przyrządzona jest jednym z najdelikatniejszych mięs. Co więcej jest ona również niezwykle pożywna i po prostu smaczna. Jednym z najbardziej znanych przepisów jest mięso z baraniny, duszone w sezonowych warzywach. Niemniej jednak baraninę można również marynować, a także odpowiednio przyprawić, by wydobyć głębie jej smaku. Tak więc jak przygotować baraninę i jak wykonać szybką marynatę do baraniny?

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.