Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?

Czy można zamrozić krokiety?

Na pytanie, czy można mrozić krokiety, odpowiedź brzmi: oczywiście, że tak! Praktycznie wszystkie potrawy, które są efektem obróbki cieplnej, można mrozić. W odpowiednich woreczkach albo plastikowych pojemnikach można umieszczać w zamrażarce rosoły, barszcze, uprzednio ugotowane pierogi, uszka, pulpety, gołąbki, kotlety, krokiety, a nawet rozmaite farsze.

Kluczowe jest jednak wybranie odpowiedniego opakowania, które stanowić będzie szczelną barierę pomiędzy wnętrzem zamrażarki a produktem spożywczym. Jak z pewnością doskonale wiesz, nieszczelne pojemniki z mrożoną żywnością doprowadzić mogą do znacznego osłabienia walorów smakowych, a mówiąc w skrócie – w takiej potrawie czuć smak całego zamrażalnika.

Różnego rodzaju wyroby mączne – takie jak pierogi, kopytka, kluski, pyzy czy krokiety – sklejają się ze sobą, dlatego przed zamrożeniem warto skropić je olejem rzepakowym. Dzięki temu po rozmrożeniu będzie można cieszyć się daniem o pierwotnej strukturze. 

czy krokiety można mrozić
Fot. Nie wiesz czy krokiety można mrozić? Koniecznie zapoznaj się z tym wpisem!

Czy farsz do krokietów można zamrozić?

Każda gospodyni domowa boryka się dokładnie z tym samym problemem, jakim jest zbyt duża ilość farszu do krokietów. Zwykle przygotowujemy go tyle, by na pewno wystarczyło na zaplanowaną liczbę roladek i obawiamy się, czy na pewno to się uda.

Efektem jest zazwyczaj prawie cała miseczka farszu składającego się z kapusty, grzybów, cebuli oraz przypraw. Nadzienie, dla którego zabrakło „naleśników”, możesz spokojnie zamrozić. Jak to zrobić? Wykorzystaj na przykład woreczek strunowy, z którego przed zamknięciem wypuścisz całe powietrze. Dobrym rozwiązaniem są także plastikowe, zakręcane pojemniki (z odpowiednio dużym gwintowaniem lub dodatkową uszczelką) albo domowa pakowarka próżniowa, która wyssie z torebki całe powietrze.

Tak zapakowany farsz może przeleżeć w zamrażalniku kilka miesięcy, jednak najlepiej wykorzystać go jak najszybciej. Mitem jest stwierdzenie, że zamrożona żywność się nie terminuje – proces mrożenia pozwala wydłużyć czas na spożycie, jednak w pewnych granicach.

Świetnym pomysłem może być na przykład opisanie każdego mrożonego opakowania – na pojemniku czy woreczku niezmywalnym pisakiem napisz datę gotowania oraz mrożenia. Dzięki temu nawet po upływie sześciu miesięcy będziesz doskonale wiedzieć, co znajduje się w Twojej zamrażarce i od jak dawna tam jest. 

Mrożenie krokietów krok po kroku – a także późniejsze rozmrażanie

Należy pamiętać, by pod żadnym pozorem nie wkładać do zamrażarki gorących potraw, ponieważ w ten sposób możemy poważnie uszkodzić urządzenie. Z tego względu po usmażeniu krokietów z kapustą i grzybami poczekaj, aż ostygną i dopiero wtedy zapakuj je do torebek lub pojemników do mrożenia.

Z równie dużą rozwagą warto podejść do późniejszego rozmrażania potrawy, ponieważ sposób, w jaki to zrobimy, może mieć ogromny wpływ na smak i strukturę krokietów. Na pewno zrezygnuj z kuchenki mikrofalowej, która powoduje twardnienie wyrobów mącznych.

Zamiast tego poczekaj, aż krokiety rozmrożą się w temperaturze pokojowej i podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu. Podobnie postąpić można z samym farszem do krokietów, który rozmrożony nadaje się do wykorzystania przy kolejnej okazji. 


Zobacz również:

Wytrawne placki z różnych stron świata

Wytrawne placki z różnych stron świata

Pizzę kochają wszyscy – tym bardziej warto poznać jej zamienniki. Jaki pomysł na placek z dodatkami mają Francuzi, Węgrzy i Japończycy? Sprawd…

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiście się kiedyś, czy można zastąpić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia się szczególnie, gdy w lodówce …

czym można zastąpić ekstrakt cytrynowy

Czym można zastąpić ekstrakt cytrynowy?

Ekstrakt cytrynowy dodaje wyjątkowego smaku wielu potrawom, ale co zrobić, gdy zabraknie go w domu? Na szczęście, istnieje kilka sprawdzonych subs…

jak zrobić ekstrakt cytrynowy domowej roboty

Jak zrobić ekstrakt cytrynowy domowej roboty?

Ekstrakt cytrynowy jest świetnym dodatkiem do wielu potraw i napojów, nadając im wyrazisty, cytrynowy smak i aromat. A co powiecie na domowej robot…

Jak zrobić mąkę jaglaną?

Jak zrobić mąkę jaglaną?

Zastanawialiście się kiedyś, jak zrobić mąkę jaglaną w domowym zaciszu? O ile dostępna w sklepie mąka jaglana bywa gorzka i nieprzyjemna w sm…

4/5 - (2 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *