Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?

Czy można zamrozić krokiety?

Na pytanie, czy można mrozić krokiety, odpowiedź brzmi: oczywiście, że tak! Praktycznie wszystkie potrawy, które są efektem obróbki cieplnej, można mrozić. W odpowiednich woreczkach albo plastikowych pojemnikach można umieszczać w zamrażarce rosoły, barszcze, uprzednio ugotowane pierogi, uszka, pulpety, gołąbki, kotlety, krokiety, a nawet rozmaite farsze.

Kluczowe jest jednak wybranie odpowiedniego opakowania, które stanowić bÄ™dzie szczelnÄ… barierÄ™ pomiÄ™dzy wnÄ™trzem zamrażarki a produktem spożywczym. Jak z pewnoÅ›ciÄ… doskonale wiesz, nieszczelne pojemniki z mrożonÄ… żywnoÅ›ciÄ… doprowadzić mogÄ… do znacznego osÅ‚abienia walorów smakowych, a mówiÄ…c w skrócie – w takiej potrawie czuć smak caÅ‚ego zamrażalnika.

Różnego rodzaju wyroby mÄ…czne – takie jak pierogi, kopytka, kluski, pyzy czy krokiety – sklejajÄ… siÄ™ ze sobÄ…, dlatego przed zamrożeniem warto skropić je olejem rzepakowym. DziÄ™ki temu po rozmrożeniu bÄ™dzie można cieszyć siÄ™ daniem o pierwotnej strukturze. 

czy krokiety można mrozić
Fot. Nie wiesz czy krokiety można mrozić? Koniecznie zapoznaj się z tym wpisem!

Czy farsz do krokietów można zamrozić?

Każda gospodyni domowa boryka się dokładnie z tym samym problemem, jakim jest zbyt duża ilość farszu do krokietów. Zwykle przygotowujemy go tyle, by na pewno wystarczyło na zaplanowaną liczbę roladek i obawiamy się, czy na pewno to się uda.

Efektem jest zazwyczaj prawie caÅ‚a miseczka farszu skÅ‚adajÄ…cego siÄ™ z kapusty, grzybów, cebuli oraz przypraw. Nadzienie, dla którego zabrakÅ‚o „naleÅ›ników”, możesz spokojnie zamrozić. Jak to zrobić? Wykorzystaj na przykÅ‚ad woreczek strunowy, z którego przed zamkniÄ™ciem wypuÅ›cisz caÅ‚e powietrze. Dobrym rozwiÄ…zaniem sÄ… także plastikowe, zakrÄ™cane pojemniki (z odpowiednio dużym gwintowaniem lub dodatkowÄ… uszczelkÄ…) albo domowa pakowarka próżniowa, która wyssie z torebki caÅ‚e powietrze.

Tak zapakowany farsz może przeleżeć w zamrażalniku kilka miesiÄ™cy, jednak najlepiej wykorzystać go jak najszybciej. Mitem jest stwierdzenie, że zamrożona żywność siÄ™ nie terminuje – proces mrożenia pozwala wydÅ‚użyć czas na spożycie, jednak w pewnych granicach.

Åšwietnym pomysÅ‚em może być na przykÅ‚ad opisanie każdego mrożonego opakowania – na pojemniku czy woreczku niezmywalnym pisakiem napisz datÄ™ gotowania oraz mrożenia. DziÄ™ki temu nawet po upÅ‚ywie szeÅ›ciu miesiÄ™cy bÄ™dziesz doskonale wiedzieć, co znajduje siÄ™ w Twojej zamrażarce i od jak dawna tam jest. 

Mrożenie krokietów krok po kroku – a także późniejsze rozmrażanie

Należy pamiętać, by pod żadnym pozorem nie wkładać do zamrażarki gorących potraw, ponieważ w ten sposób możemy poważnie uszkodzić urządzenie. Z tego względu po usmażeniu krokietów z kapustą i grzybami poczekaj, aż ostygną i dopiero wtedy zapakuj je do torebek lub pojemników do mrożenia.

Z równie dużą rozwagą warto podejść do późniejszego rozmrażania potrawy, ponieważ sposób, w jaki to zrobimy, może mieć ogromny wpływ na smak i strukturę krokietów. Na pewno zrezygnuj z kuchenki mikrofalowej, która powoduje twardnienie wyrobów mącznych.

Zamiast tego poczekaj, aż krokiety rozmrożą siÄ™ w temperaturze pokojowej i podsmaż je na rozgrzanym tÅ‚uszczu. Podobnie postÄ…pić można z samym farszem do krokietów, który rozmrożony nadaje siÄ™ do wykorzystania przy kolejnej okazji. 

Bartek

Bartek Czwartek


Zobacz również:

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Szarlotka i jabłecznik to dwa popularne wypieki z jabłkami, które nierzadko bywają ze sobą mylone. W poniższym wpisie wyjaśnię, czym się róŅ

Czy skrobia ziemniaczana to to samo co mÄ…ka ziemniaczana?

W dzisiejszym wpisie przyjrzymy siÄ™ bliżej dwóm popularnym produktom pochodzÄ…cym z ziemniaków: skrobi ziemniaczanej i mÄ…ce ziemniaczanej. Celem …

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

MÄ…ka z tapioki to bezglutenowy skÅ‚adnik otrzymywany z manioku, ceniony za swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci zagÄ™szczajÄ…ce i poprawiajÄ…ce strukturÄ™ wypieków….

Czym zastąpić asafetydę?

Czym zastąpić asafetydę?

Asafetyda to specyficzna przyprawa o intensywnym, lekko siarkowym aromacie, szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako zamiennik czosnku i cebuli. W s…

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Amoniak spożywczy, czyli w technologii wypieków czÄ™sto stosowany amoniak w formie wodorotlenku amonu lub wÄ™glanu amonu, jest tradycyjnym Å›rodkiem…

4/5 - (2 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *