Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Spis treści:
- Czy można zamrozić krokiety?
- Czy farsz do krokietów można zamrozić?
- Mrożenie krokietów krok po kroku – a także późniejsze rozmrażanie
Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?
Czy można zamrozić krokiety?
Na pytanie, czy można mrozić krokiety, odpowiedź brzmi: oczywiście, że tak! Praktycznie wszystkie potrawy, które są efektem obróbki cieplnej, można mrozić. W odpowiednich woreczkach albo plastikowych pojemnikach można umieszczać w zamrażarce rosoły, barszcze, uprzednio ugotowane pierogi, uszka, pulpety, gołąbki, kotlety, krokiety, a nawet rozmaite farsze.
Kluczowe jest jednak wybranie odpowiedniego opakowania, które stanowić bÄ™dzie szczelnÄ… barierÄ™ pomiÄ™dzy wnÄ™trzem zamrażarki a produktem spożywczym. Jak z pewnoÅ›ciÄ… doskonale wiesz, nieszczelne pojemniki z mrożonÄ… żywnoÅ›ciÄ… doprowadzić mogÄ… do znacznego osÅ‚abienia walorów smakowych, a mówiÄ…c w skrócie – w takiej potrawie czuć smak caÅ‚ego zamrażalnika.
Różnego rodzaju wyroby mÄ…czne – takie jak pierogi, kopytka, kluski, pyzy czy krokiety – sklejajÄ… siÄ™ ze sobÄ…, dlatego przed zamrożeniem warto skropić je olejem rzepakowym. DziÄ™ki temu po rozmrożeniu bÄ™dzie można cieszyć siÄ™ daniem o pierwotnej strukturze.

Czy farsz do krokietów można zamrozić?
Każda gospodyni domowa boryka się dokładnie z tym samym problemem, jakim jest zbyt duża ilość farszu do krokietów. Zwykle przygotowujemy go tyle, by na pewno wystarczyło na zaplanowaną liczbę roladek i obawiamy się, czy na pewno to się uda.
Efektem jest zazwyczaj prawie caÅ‚a miseczka farszu skÅ‚adajÄ…cego siÄ™ z kapusty, grzybów, cebuli oraz przypraw. Nadzienie, dla którego zabrakÅ‚o „naleÅ›ników”, możesz spokojnie zamrozić. Jak to zrobić? Wykorzystaj na przykÅ‚ad woreczek strunowy, z którego przed zamkniÄ™ciem wypuÅ›cisz caÅ‚e powietrze. Dobrym rozwiÄ…zaniem sÄ… także plastikowe, zakrÄ™cane pojemniki (z odpowiednio dużym gwintowaniem lub dodatkowÄ… uszczelkÄ…) albo domowa pakowarka próżniowa, która wyssie z torebki caÅ‚e powietrze.
Tak zapakowany farsz może przeleżeć w zamrażalniku kilka miesiÄ™cy, jednak najlepiej wykorzystać go jak najszybciej. Mitem jest stwierdzenie, że zamrożona żywność siÄ™ nie terminuje – proces mrożenia pozwala wydÅ‚użyć czas na spożycie, jednak w pewnych granicach.
Åšwietnym pomysÅ‚em może być na przykÅ‚ad opisanie każdego mrożonego opakowania – na pojemniku czy woreczku niezmywalnym pisakiem napisz datÄ™ gotowania oraz mrożenia. DziÄ™ki temu nawet po upÅ‚ywie szeÅ›ciu miesiÄ™cy bÄ™dziesz doskonale wiedzieć, co znajduje siÄ™ w Twojej zamrażarce i od jak dawna tam jest.
Mrożenie krokietów krok po kroku – a także późniejsze rozmrażanie
Należy pamiętać, by pod żadnym pozorem nie wkładać do zamrażarki gorących potraw, ponieważ w ten sposób możemy poważnie uszkodzić urządzenie. Z tego względu po usmażeniu krokietów z kapustą i grzybami poczekaj, aż ostygną i dopiero wtedy zapakuj je do torebek lub pojemników do mrożenia.
Z równie dużą rozwagą warto podejść do późniejszego rozmrażania potrawy, ponieważ sposób, w jaki to zrobimy, może mieć ogromny wpływ na smak i strukturę krokietów. Na pewno zrezygnuj z kuchenki mikrofalowej, która powoduje twardnienie wyrobów mącznych.
Zamiast tego poczekaj, aż krokiety rozmrożą się w temperaturze pokojowej i podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu. Podobnie postąpić można z samym farszem do krokietów, który rozmrożony nadaje się do wykorzystania przy kolejnej okazji.

Bartek Czwartek