Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?

Czy można zamrozić krokiety?

Na pytanie, czy można mrozić krokiety, odpowiedź brzmi: oczywiście, że tak! Praktycznie wszystkie potrawy, które są efektem obróbki cieplnej, można mrozić. W odpowiednich woreczkach albo plastikowych pojemnikach można umieszczać w zamrażarce rosoły, barszcze, uprzednio ugotowane pierogi, uszka, pulpety, gołąbki, kotlety, krokiety, a nawet rozmaite farsze.

Kluczowe jest jednak wybranie odpowiedniego opakowania, które stanowić będzie szczelną barierę pomiędzy wnętrzem zamrażarki a produktem spożywczym. Jak z pewnością doskonale wiesz, nieszczelne pojemniki z mrożoną żywnością doprowadzić mogą do znacznego osłabienia walorów smakowych, a mówiąc w skrócie – w takiej potrawie czuć smak całego zamrażalnika.

Różnego rodzaju wyroby mączne – takie jak pierogi, kopytka, kluski, pyzy czy krokiety – sklejają się ze sobą, dlatego przed zamrożeniem warto skropić je olejem rzepakowym. Dzięki temu po rozmrożeniu będzie można cieszyć się daniem o pierwotnej strukturze. 

czy krokiety można mrozić
Fot. Nie wiesz czy krokiety można mrozić? Koniecznie zapoznaj się z tym wpisem!

Czy farsz do krokietów można zamrozić?

Każda gospodyni domowa boryka się dokładnie z tym samym problemem, jakim jest zbyt duża ilość farszu do krokietów. Zwykle przygotowujemy go tyle, by na pewno wystarczyło na zaplanowaną liczbę roladek i obawiamy się, czy na pewno to się uda.

Efektem jest zazwyczaj prawie cała miseczka farszu składającego się z kapusty, grzybów, cebuli oraz przypraw. Nadzienie, dla którego zabrakło „naleśników”, możesz spokojnie zamrozić. Jak to zrobić? Wykorzystaj na przykład woreczek strunowy, z którego przed zamknięciem wypuścisz całe powietrze. Dobrym rozwiązaniem są także plastikowe, zakręcane pojemniki (z odpowiednio dużym gwintowaniem lub dodatkową uszczelką) albo domowa pakowarka próżniowa, która wyssie z torebki całe powietrze.

Tak zapakowany farsz może przeleżeć w zamrażalniku kilka miesięcy, jednak najlepiej wykorzystać go jak najszybciej. Mitem jest stwierdzenie, że zamrożona żywność się nie terminuje – proces mrożenia pozwala wydłużyć czas na spożycie, jednak w pewnych granicach.

Świetnym pomysłem może być na przykład opisanie każdego mrożonego opakowania – na pojemniku czy woreczku niezmywalnym pisakiem napisz datę gotowania oraz mrożenia. Dzięki temu nawet po upływie sześciu miesięcy będziesz doskonale wiedzieć, co znajduje się w Twojej zamrażarce i od jak dawna tam jest. 

Mrożenie krokietów krok po kroku – a także późniejsze rozmrażanie

Należy pamiętać, by pod żadnym pozorem nie wkładać do zamrażarki gorących potraw, ponieważ w ten sposób możemy poważnie uszkodzić urządzenie. Z tego względu po usmażeniu krokietów z kapustą i grzybami poczekaj, aż ostygną i dopiero wtedy zapakuj je do torebek lub pojemników do mrożenia.

Z równie dużą rozwagą warto podejść do późniejszego rozmrażania potrawy, ponieważ sposób, w jaki to zrobimy, może mieć ogromny wpływ na smak i strukturę krokietów. Na pewno zrezygnuj z kuchenki mikrofalowej, która powoduje twardnienie wyrobów mącznych.

Zamiast tego poczekaj, aż krokiety rozmrożą się w temperaturze pokojowej i podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu. Podobnie postąpić można z samym farszem do krokietów, który rozmrożony nadaje się do wykorzystania przy kolejnej okazji. 

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Z czym jeść gnocchi? Odkryj smaczne połączenia!

Z czym jeść gnocchi? Odkryj smaczne połączenia!

Jako doświadczony kucharz z wieloletnim stażem, często spotykam się z pytaniem o to, jak podawać gnocchi. Te małe, delikatne kluski……

Czym zastąpić Ras el hanout? Sprawdzone alternatywy

Czym zastąpić Ras el hanout? Sprawdzone alternatywy

Często spotykam się z pytaniem o zamienniki dla egzotycznych przypraw. Jedną z takich mieszanek, która może sprawiać trudność w zdobyciu, jest…

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodłącznym elementem zdrowej diety. Aby cieszyć się ich świeżością i wartościami odżywczymi przez długi czas, ważne jest właściwe przechowywanie. W tym wpisie podzielę się sprawdzonymi sposobami na przechowywanie suszonych śliwek.

Jak przechowywać suszone śliwki?

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodł…

Jak usunąć zapach spalenizny z mikrofalówki?

Jak usunąć zapach spalenizny z mikrofalówki?

Mikrofalówka to niezwykle przydatne urządzenie, jednak łatwo może się zdarzyć, że coś się w niej przypali. Spalenizna nie tylko wpływa na sm…

Sushi w Białystoku

Sushi na każdą okazję – dlaczego warto wybrać DOHO Sushi na spotkania z bliskimi?

Sushi to wyjątkowe , które wpasowuje się w każdą imprezową atmosferę. Z jednej strony jest eleganckiedanie i wyrafinowane, idealne na formalne …

4/5 - (2 votes)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *