Jak prawidłowo myć truskawki

Spis treści:
Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim częsty gość na polskich stołach. Chętnie sięgamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszący swoją urodą. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródło błonnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno małe „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostały prawidłowo umyte.

Mycie truskawek – czy to naprawdę takie ważne?
Odpowiedź brzmi – tak. Zjadając źle umyte owoce zamiast witaminowej bomby możemy dostarczyć swojemu organizmowi nie tylko kurz i piasek, ale przede wszystkim bardzo groźne bakterie E. coli, które częstokroć przyczyniają się do zatruć pokarmowych. Ponadto owoce są przez plantatorów traktowane środkami ochrony roślin. Sama woda nie jest w stanie się ich pozbyć. A zapewniam, że koktajl z pestycydów nie wpłynie korzystnie na niczyje zdrowie.
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Wydawałoby się, że mycie truskawek to czynność banalnie prosta i nie ma nad czym się rozwodzić. Nic bardziej mylnego. Okazuje się bowiem, że większość z nas myciem nazywa opłukanie owoców pod bieżącą wodą. Tymczasem takie postępowanie nie ma z prawidłowym myciem nic wspólnego. Oczywiście lepsze to, niż jedzenie owoców w ogóle bez jakiegokolwiek mycia, przyniesionych prosto ze straganu bądź marketu, które zanim tam trafiły przeszły przez brudne ręce co najmniej kilku osób

A zatem jak prawidłowo myć truskawki
Mycie truskawek powinno być wykonane w dwóch roztworach wodnych – najpierw zasadowym, a następnie kwaśnym. Z pomocą przychodzą produkty, które na stałe powinny zagościć w każdym domu – soda oczyszczona i ocet jabłkowy.
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Jako pierwszy przygotowujemy roztwór zimnej wody z sodą oczyszczoną (najlepiej w proporcji 1 łyżka sody na litr wody). Dobrze byłoby, aby owoce wzięły w tym roztworze prawdziwą kąpiel – najlepiej namoczyć je na minimum 5 minut, ale jeśli bardzo nam się nie spieszy, mogą poleżeć nawet kwadrans. Z pewnością im to nie zaszkodzi, a nam może tylko wyjść na zdrowie.

Gdy już nasze truskawki zażyją kąpieli, płuczemy je i przygotowujemy kolejny roztwór, tym razem o odczynie kwaśnym. Najlepiej użyć do tego celu octu jabłkowego w proporcji 1 część octu do 3 części wody. W tak przygotowanym roztworze namaczamy owoce i zostawiamy je znowu na 5 do 15 minut.
Po upływie tego czasu ponownie płuczemy truskawki pod bieżącą wodą i voilà. Gotowe! Tak umyte truskawki możemy jeść bez obaw o nasze zdrowie. W sezonie cieszmy się więc wspaniałym smakiem i aromatem tych owoców, ale pamiętajmy, jak dobrze należy myć truskawki. Z pewnością podziękuje nam za to nasz przewód pokarmowy.