Jak prawidłowo myć truskawki

Spis treści:
Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim czÄ™sty gość na polskich stoÅ‚ach. ChÄ™tnie siÄ™gamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszÄ…cy swojÄ… urodÄ…. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródÅ‚o bÅ‚onnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno maÅ‚e „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostaÅ‚y prawidÅ‚owo umyte.
Mycie truskawek – czy to naprawdÄ™ takie ważne?
Odpowiedź brzmi – tak. ZjadajÄ…c źle umyte owoce zamiast witaminowej bomby możemy dostarczyć swojemu organizmowi nie tylko kurz i piasek, ale przede wszystkim bardzo groźne bakterie E. coli, które czÄ™stokroć przyczyniajÄ… siÄ™ do zatruć pokarmowych. Ponadto owoce sÄ… przez plantatorów traktowane Å›rodkami ochrony roÅ›lin. Sama woda nie jest w stanie siÄ™ ich pozbyć. A zapewniam, że koktajl z pestycydów nie wpÅ‚ynie korzystnie na niczyje zdrowie.
Wydawałoby się, że mycie truskawek to czynność banalnie prosta i nie ma nad czym się rozwodzić. Nic bardziej mylnego. Okazuje się bowiem, że większość z nas myciem nazywa opłukanie owoców pod bieżącą wodą. Tymczasem takie postępowanie nie ma z prawidłowym myciem nic wspólnego. Oczywiście lepsze to, niż jedzenie owoców w ogóle bez jakiegokolwiek mycia, przyniesionych prosto ze straganu bądź marketu, które zanim tam trafiły przeszły przez brudne ręce co najmniej kilku osób

A zatem jak prawidłowo myć truskawki
Mycie truskawek powinno być wykonane w dwóch roztworach wodnych – najpierw zasadowym, a nastÄ™pnie kwaÅ›nym. Z pomocÄ… przychodzÄ… produkty, które na staÅ‚e powinny zagoÅ›cić w każdym domu – soda oczyszczona i ocet jabÅ‚kowy.
Jako pierwszy przygotowujemy roztwór zimnej wody z sodÄ… oczyszczonÄ… (najlepiej w proporcji 1 Å‚yżka sody na litr wody). Dobrze byÅ‚oby, aby owoce wzięły w tym roztworze prawdziwÄ… kÄ…piel – najlepiej namoczyć je na minimum 5 minut, ale jeÅ›li bardzo nam siÄ™ nie spieszy, mogÄ… poleżeć nawet kwadrans. Z pewnoÅ›ciÄ… im to nie zaszkodzi, a nam może tylko wyjść na zdrowie.

Gdy już nasze truskawki zażyją kąpieli, płuczemy je i przygotowujemy kolejny roztwór, tym razem o odczynie kwaśnym. Najlepiej użyć do tego celu octu jabłkowego w proporcji 1 część octu do 3 części wody. W tak przygotowanym roztworze namaczamy owoce i zostawiamy je znowu na 5 do 15 minut.
Po upływie tego czasu ponownie płuczemy truskawki pod bieżącą wodą i voilà . Gotowe! Tak umyte truskawki możemy jeść bez obaw o nasze zdrowie. W sezonie cieszmy się więc wspaniałym smakiem i aromatem tych owoców, ale pamiętajmy, jak dobrze należy myć truskawki. Z pewnością podziękuje nam za to nasz przewód pokarmowy.

Bartek Czwartek