Jak zamrozić uszka na wigilię
Spis treści:
- Jak zamrozić uszka na Wigilię?
- Jak mrozić uszka – instrukcja krok po kroku
- Ile gotować mrożone uszka wigilijne?
Chyba nikt nie wyobraża sobie Wigilii bez pysznego, czerwonego barszczu. Najczęściej na stole spotykamy go z dodatkiem uszek. Jednak potraw serwowanych w trakcie kolacji wigilijnej jest tak wiele, że jak najwięcej z nich chcemy przygotować wcześniej. To dotyczy także uszek, których przygotowanie jest niezwykle czasochłonne.
Przygotowując je nieco wcześniej, stawiamy sobie jednak jedno, podstawowe pytanie, jak przechować uszka do Wigilii, aby się nie zepsuły? Odpowiedź jest bardzo prosta. Wystarczy je zamrozić. Jednak, jak zamrozić uszka do barszczu, aby nie rozpadły się po wyjęciu z zamrażalki i czy gotować uszka przed zamrożeniem? Odpowiedzi na te pytania znajdują się poniżej. Zapraszamy do lektury!
Jak zamrozić uszka na Wigilię?
Mrożenie żywności wydaje się pozornie łatwą czynnością. Wystarczy przecież odpowiednio zabezpieczyć produkt i wrzucić go do zamrażalki. Jednak, aby pożywienie zachowało swój smak i konsystencje musi zostać przed zamrożeniem odpowiednio przygotowane. To samo dotyczy uszek do wigilijnego barszczu.
Wiele osób zastanawia się, jak zamrozić uszka do barszczu, aby zachowały swój smak. To jednak niejedyne pytanie, które stawiają przed sobą, miej doświadczone w tej kwestii osoby. Zastanawiają się również nad tym, jak mrozić uszka gotowane czy surowe oraz jak zamrozić uszka, żeby się nie skleiły? Istnieją dwa sposoby. Pierwszy z nich mówi o tym, żeby mrozić nieugotowane uszka.
Mrożąc je w ten sposób, wystarczy bezpośrednio przed podaniem na stół wrzucić je na kilka minut do wrzątku. Można również zamrozić je po wcześniejszym ugotowaniu. Jednak ich smak nie będzie wtedy, aż tak smaczny. Odgrzewane, ugotowane uszka tracą swój smak, dlatego o wiele lepiej mrozić je surowe.
Jak mrozić uszka – instrukcja krok po kroku
W przypadku surowych uszek w pierwszej kolejności płaskie naczynie, które posłuży nam do przechowywania uszek, posypujemy mąką. Wybieramy taką wielkość naczynia, aby z powodzeniem zmieściło się ono w zamrażalce.
Następnie układamy na nim surowe uszka. Uszka układamy, zachowując między nimi minimalny odstęp. Zapobiegnie to ich sklejaniu się. Tak przygotowane wkładamy do zamrażarki i mrozimy przez około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy zamrożone uszka z zamrażarki, dzielimy na mniejsze porcje, wkładamy do foliowej torebki, którą opisujemy i z powrotem wkładamy do zamrażarki.
Uszka zamrożone w ten sposób można wyjąć w każdej chwili, umieścić w gotującej wodzie z dodatkiem soli i oleju i ugotować.
Ile gotować mrożone uszka wigilijne?
Tak długo, aż wypłyną na powierzchnię wody. Po wypłynięciu na powierzchnie dla pewności warto poczekać jeszcze ok. 2-3 minutki.
Chcąc zamrozić ugotowane uszka, oczywiście najpierw należy ugotować je w osolonej wodzie i odcedzić. Następnie smarujemy je niewielką ilością oleju i czekamy, aż ostygną. Wystudzone przekładamy do plastikowych torebek, szczelnie zamykamy, opisujemy i wkładamy do zamrażarki. Ważne jest, aby pamiętać, że ugotowane uszka przechowujemy w zamrażarce do czterech tygodni, czyli znacznie krócej niż świeże.