Jak zamrozić uszka na wigilię

Jak zamrozić uszka na wigilię
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Chyba nikt nie wyobraża sobie Wigilii bez pysznego, czerwonego barszczu. Najczęściej na stole spotykamy go z dodatkiem uszek. Jednak potraw serwowanych w trakcie kolacji wigilijnej jest tak wiele, że jak najwięcej z nich chcemy przygotować wcześniej. To dotyczy także uszek, których przygotowanie jest niezwykle czasochłonne.

Przygotowując je nieco wcześniej, stawiamy sobie jednak jedno, podstawowe pytanie, jak przechować uszka do Wigilii, aby się nie zepsuły? Odpowiedź jest bardzo prosta. Wystarczy je zamrozić. Jednak, jak zamrozić uszka do barszczu, aby nie rozpadły się po wyjęciu z zamrażalki i czy gotować uszka przed zamrożeniem? Odpowiedzi na te pytania znajdują się poniżej. Zapraszamy do lektury!

Jak zamrozić uszka na Wigilię?

Mrożenie żywności wydaje się pozornie łatwą czynnością. Wystarczy przecież odpowiednio zabezpieczyć produkt i wrzucić go do zamrażalki. Jednak, aby pożywienie zachowało swój smak i konsystencje musi zostać przed zamrożeniem odpowiednio przygotowane. To samo dotyczy uszek do wigilijnego barszczu.

Wiele osób zastanawia się, jak zamrozić uszka do barszczu, aby zachowały swój smak. To jednak niejedyne pytanie, które stawiają przed sobą, miej doświadczone w tej kwestii osoby. Zastanawiają się również nad tym, jak mrozić uszka gotowane czy surowe oraz jak zamrozić uszka, żeby się nie skleiły? Istnieją dwa sposoby. Pierwszy z nich mówi o tym, żeby mrozić nieugotowane uszka.

Jak przechowywać uszka do wigilii?
Fot. Czy wiesz jak przechowywać uszka do wigilii?

Mrożąc je w ten sposób, wystarczy bezpośrednio przed podaniem na stół wrzucić je na kilka minut do wrzątku. Można również zamrozić je po wcześniejszym ugotowaniu. Jednak ich smak nie będzie wtedy, aż tak smaczny. Odgrzewane, ugotowane uszka tracą swój smak, dlatego o wiele lepiej mrozić je surowe.

Jak mrozić uszka – instrukcja krok po kroku

W przypadku surowych uszek w pierwszej kolejności płaskie naczynie, które posłuży nam do przechowywania uszek, posypujemy mąką. Wybieramy taką wielkość naczynia, aby z powodzeniem zmieściło się ono w zamrażalce.

Następnie układamy na nim surowe uszka. Uszka układamy, zachowując między nimi minimalny odstęp. Zapobiegnie to ich sklejaniu się. Tak przygotowane wkładamy do zamrażarki i mrozimy przez około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy zamrożone uszka z zamrażarki, dzielimy na mniejsze porcje, wkładamy do foliowej torebki, którą opisujemy i z powrotem wkładamy do zamrażarki.

Uszka zamrożone w ten sposób można wyjąć w każdej chwili, umieścić w gotującej wodzie z dodatkiem soli i oleju i ugotować.

Ile gotować mrożone uszka wigilijne?

Tak długo, aż wypłyną na powierzchnię wody. Po wypłynięciu na powierzchnie dla pewności warto poczekać jeszcze ok. 2-3 minutki.

Chcąc zamrozić ugotowane uszka, oczywiście najpierw należy ugotować je w osolonej wodzie i odcedzić. Następnie smarujemy je niewielką ilością oleju i czekamy, aż ostygną. Wystudzone przekładamy do plastikowych torebek, szczelnie zamykamy, opisujemy i wkładamy do zamrażarki. Ważne jest, aby pamiętać, że ugotowane uszka przechowujemy w zamrażarce do czterech tygodni, czyli znacznie krócej niż świeże.

Zobacz również:

Wigilijny barszcz grzybowy - przepis

Wigilijny barszcz grzybowy – przepis

Tradycyjne dania wigilijne różnią się często w zależności od rejonu naszego kraju. Na większości stołów króluje jednak co roku barszcz z k…

Wigilijna zupa fasolowa - przepis

Wigilijna zupa fasolowa – przepis

W wielu polskich domach na wigilijnym stole zamiast barszczu czy grzybowej pojawi się zupa fasolowa. Jest to bardzo ciekawa i smaczna alternatywa dla…

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię

Jak zrobić zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów jest jednym z najważniejszych dań na świątecznym stole. Można nawet śmiało powiedzieć, że zupa t…

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię

Jak przyrządzić tołpygę na wigilię?

Tołpyga to dość duża ryba należąca do rodziny karpiowatych. Można ją spotkać w wielu polskich zbiornikach wodnych dzięki szeroko praktykowan…

Jak przyrządzić halibuta na wigilię

Jak przyrządzić halibuta na wigilię?

Spis treści: Halibut na wigilię  –  połączenie tradycji i wyjątkowego smaku Jak przyrządzić halibuta na święta? Halibut wigil…

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jak przyrządzić dorsza na wigilię?

Jeżeli nie macie pomysłu jaką rybę zrobić na święta, to dorsz wigilijny w sosie cytrynowym z żurawiną, będzie idealną potrawą, która zask…

Wigilijna zupa rybna z głów karpia - przepis

Wigilijna zupa rybna z głów karpia – przepis

Jak wszyscy wiemy, rodzinne tradycje są dla wielu z nas ważnym i nieodłącznym elementem życia. Szczególnie te, które przynoszą nam wspomnienia…

Krewetki na wigilię - przepis

Krewetki na wigilię – przepis

Krewetki nie są częstym daniem serwowanym na wigilię. Jednak w niektórych domach szuka się nowinek i podaje się krewetki duszone w białym winie…

Siemieniotka wigilijna - przepis

Siemieniotka wigilijna – przepis

Zupa wigilijna powinna być przede wszystkim kojarzona tylko z okresem Świąt Bożego Narodzenia, posiadać niesamowity smak oraz zapach. Powinna tra…

makaron z makiem na wigilię przepis

Makaron z makiem na wigilię – przepis

Makaron z makiem to potrawa goszcząca na wigilijnym stole od lat. Przepis jest banalnie prosty, a smak nieziemski! Połączenie słodyczy i makaronu …

pulpety rybne na wigilię przepis

Pulpety rybne na wigilię – przepis

Można zaobserwować, że kulki rybne w galarecie coraz częściej goszczą na polskich stołach w trakcie Wigilii. Koniecznie trzeba zdawać sobie s…

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Jak zrobić wigilijne kluski z makiem?

Wigilia kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem przy stole. Dobrze jest też wiedzieć, że w różnych rejonach Polski są podawane potrawy regionaln…

Jak zrobić makiełki na wigilię przepis

Jak zrobić makiełki na wigilię – przepis

Makiełki z masy makowej jest to jedna z potraw, które w wielu domach goszczą na wigilijnym stole. W zależności od regionu, w którym się znajduj…

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jak przyrządzić jesiotra na wigilię?

Jesiotra można przygotowywać na bardzo wiele sposobów i świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zatem zastanawiając się jak przyrządzić je…

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastroju. Przypr…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjnych posił…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą i grzybam…

Jak przechowywać pierogi na wigilię?

Jak przechować pierogi na wigilię?

Zbliżającymi się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia skłaniają nas jednocześnie do tego, by rozpocząć odpowiednie przygotowania. Zwyk…

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

Jak zamrozić pierogi?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi są dosyć pracochłonną metodą, jednak osoby, które wiedzą jak mrozić pierogi mogą zachować ich smak i świeżość na znacznie dłuż…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *