Co zrobić z warzyw po rosole?

Co zrobić z warzyw po rosole?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Gotowanie smacznych potraw rzadko wymaga użycia dużej iloÅ›ci skÅ‚adników. Zdarza siÄ™ jednak, że pozostajÄ… po nich takie produkty, które trudno wykorzystać. Co można zrobić z warzyw po rosole? 

Warzywa z bulionu mogÄ… mieć drugie życie 

Rosół jest potrawą często goszczącą na stołach Polaków, przygotowywaną z mięsa, najczęściej drobiowego, a także cebuli, pora, pietruszki i marchwi. O ile w wielu domach mięso jest podawane jako drugie danie, o tyle użycie pozostałych składników okazuje się być nieco bardziej skomplikowane.

Jak wykorzystać warzywa z rosołu w taki sposób, by były smaczne i nie trzeba było ich wyrzucić? Istnieje wiele metod. Jarzyny mogą stanowić podstawę nowego dania, jak również stać się dodatkowym składnikiem wzbogacającym smak czegoś zupełnie innego.

co zrobić z warzywami z rosołu
Fot. Jeżeli nie wiesz co zrobić z warzywami z rosołu, koniecznie czytaj dalej

WielkÄ… zaletÄ… tego produktu jest neutralny smak, ponieważ warzywa gotowaÅ‚y siÄ™ wczeÅ›niej w delikatnym bulionie. Wystarczy je wiÄ™c odpowiednio zmodyfikować i doprawić, a bÄ™dÄ… doskonaÅ‚ym dodatkiem do wielu daÅ„. 

Jest wiele pomysłów na to, co zrobić z warzywami z rosoÅ‚u i wcale nie trzeba ich wyrzucać. W ten sposób nie tylko dba siÄ™ o ekologiÄ™, ale także rozwija swojÄ… kreatywność w kuchni. 

Co z warzywami z rosoÅ‚u bÄ™dzie jeszcze lepsze? 

Istnieje wiele przepisów, w których można wykorzystać dodatkowe składniki. Często okazuje się, że warzywa z bulionu to dokładnie te same, które należy ugotować do farszu warzywnego lub sałatki. Przykładem tego, co można zrobić z warzywami z rosołu, jest pasztet.

Wymieszanie zmiksowanych warzyw z mięsem sprawi, że będzie delikatniejszy, bardziej puszysty i wilgotny. Sałatka jarzynowa to świetny dodatek do drugiego dania wykorzystujący gotowane warzywa.

jak wykorzystać warzywa z rosołu
Fot. Teraz już wiesz jak wykorzystać warzywa z rosołu

Jeśli mamy ochotę na modyfikację, możemy uzupełnić ją o nowe składniki i przyprawy. Co zrobić z warzyw z rosołu?

Można dodać je do saÅ‚atki z szynkÄ… lub gotowanym miÄ™sem i zaskoczyć bliskich nowÄ… potrawÄ…. Co zrobić z warzywami z bulionu, jeÅ›li w domu sÄ… dzieci? To proste – możemy podać je jako zupkÄ™ krem lub pokrojone na maÅ‚e kawaÅ‚ki.

Smak bÄ™dzie bardzo delikatny, ale pozwoli najmÅ‚odszym przyzwyczaić siÄ™ do nowych konsystencji lub poczuć siÄ™, jakby jedli prawdziwe, „dorosÅ‚e” jedzenie. 

Warzywa z rosoÅ‚u – co zrobić, jeÅ›li nie masz na nie pomysÅ‚u? 

JeÅ›li nie wiesz, jak wykorzystać warzywa z rosoÅ‚u, to pamiÄ™taj, że nie musisz wykorzystać ich natychmiast. Ugotowane warzywa wytrzymajÄ… w lodówce przez kolejne 2-3 dni. Wiele produktów spożywczych można mrozić – podobnie jest w przypadku gotowanych jarzyn.

Można wykorzystać je nawet po 6 miesiącach przechowywania w zamrażarce, jednocześnie zachowując ich wysoką jakość bez znaczącej utraty wartości odżywczych. Należy mieć jednak na uwadze, że po rozmrożeniu jarzyny mogą zmienić nieco konsystencję i stać się bardziej miękkie.

BÄ™dzie to jednak zaleta, jeÅ›li planujemy użyć ich jako pasty albo farszu do krokietów lub pierogów – Å‚atwiej bÄ™dzie uzyskać gÅ‚adkÄ… konsystencjÄ™ i tym samym ciekawy efekt koÅ„cowy potrawy. Warto również pamiÄ™tać, że warzywa z bulionu mogÄ… być użyte do stworzenia potrawy, którÄ… można zamrozić w gotowej postaci i tylko odgrzać przed podaniem.

Bartek

Bartek Czwartek


Zobacz również:

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Szarlotka i jabłecznik to dwa popularne wypieki z jabłkami, które nierzadko bywają ze sobą mylone. W poniższym wpisie wyjaśnię, czym się róŅ

Czy skrobia ziemniaczana to to samo co mÄ…ka ziemniaczana?

W dzisiejszym wpisie przyjrzymy siÄ™ bliżej dwóm popularnym produktom pochodzÄ…cym z ziemniaków: skrobi ziemniaczanej i mÄ…ce ziemniaczanej. Celem …

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

MÄ…ka z tapioki to bezglutenowy skÅ‚adnik otrzymywany z manioku, ceniony za swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci zagÄ™szczajÄ…ce i poprawiajÄ…ce strukturÄ™ wypieków….

Czym zastąpić asafetydę?

Czym zastąpić asafetydę?

Asafetyda to specyficzna przyprawa o intensywnym, lekko siarkowym aromacie, szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako zamiennik czosnku i cebuli. W s…

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Czym zastąpić amoniak spożywczy?

Amoniak spożywczy, czyli w technologii wypieków czÄ™sto stosowany amoniak w formie wodorotlenku amonu lub wÄ™glanu amonu, jest tradycyjnym Å›rodkiem…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *