Co zrobić z warzyw po rosole?
Spis treści:
- Warzywa z bulionu mogą mieć drugie życie
- Co z warzywami z rosołu będzie jeszcze lepsze?
- Warzywa z rosołu – co zrobić, jeśli nie masz na nie pomysłu?
Gotowanie smacznych potraw rzadko wymaga użycia dużej ilości składników. Zdarza się jednak, że pozostają po nich takie produkty, które trudno wykorzystać. Co można zrobić z warzyw po rosole?
Warzywa z bulionu mogą mieć drugie życie
Rosół jest potrawą często goszczącą na stołach Polaków, przygotowywaną z mięsa, najczęściej drobiowego, a także cebuli, pora, pietruszki i marchwi. O ile w wielu domach mięso jest podawane jako drugie danie, o tyle użycie pozostałych składników okazuje się być nieco bardziej skomplikowane.
Jak wykorzystać warzywa z rosołu w taki sposób, by były smaczne i nie trzeba było ich wyrzucić? Istnieje wiele metod. Jarzyny mogą stanowić podstawę nowego dania, jak również stać się dodatkowym składnikiem wzbogacającym smak czegoś zupełnie innego.
Wielką zaletą tego produktu jest neutralny smak, ponieważ warzywa gotowały się wcześniej w delikatnym bulionie. Wystarczy je więc odpowiednio zmodyfikować i doprawić, a będą doskonałym dodatkiem do wielu dań.
Jest wiele pomysłów na to, co zrobić z warzywami z rosołu i wcale nie trzeba ich wyrzucać. W ten sposób nie tylko dba się o ekologię, ale także rozwija swoją kreatywność w kuchni.
Co z warzywami z rosołu będzie jeszcze lepsze?
Istnieje wiele przepisów, w których można wykorzystać dodatkowe składniki. Często okazuje się, że warzywa z bulionu to dokładnie te same, które należy ugotować do farszu warzywnego lub sałatki. Przykładem tego, co można zrobić z warzywami z rosołu, jest pasztet.
Wymieszanie zmiksowanych warzyw z mięsem sprawi, że będzie delikatniejszy, bardziej puszysty i wilgotny. Sałatka jarzynowa to świetny dodatek do drugiego dania wykorzystujący gotowane warzywa.
Jeśli mamy ochotę na modyfikację, możemy uzupełnić ją o nowe składniki i przyprawy. Co zrobić z warzyw z rosołu?
Można dodać je do sałatki z szynką lub gotowanym mięsem i zaskoczyć bliskich nową potrawą. Co zrobić z warzywami z bulionu, jeśli w domu są dzieci? To proste – możemy podać je jako zupkę krem lub pokrojone na małe kawałki.
Smak będzie bardzo delikatny, ale pozwoli najmłodszym przyzwyczaić się do nowych konsystencji lub poczuć się, jakby jedli prawdziwe, „dorosłe” jedzenie.
Warzywa z rosołu – co zrobić, jeśli nie masz na nie pomysłu?
Jeśli nie wiesz, jak wykorzystać warzywa z rosołu, to pamiętaj, że nie musisz wykorzystać ich natychmiast. Ugotowane warzywa wytrzymają w lodówce przez kolejne 2-3 dni. Wiele produktów spożywczych można mrozić – podobnie jest w przypadku gotowanych jarzyn.
Można wykorzystać je nawet po 6 miesiącach przechowywania w zamrażarce, jednocześnie zachowując ich wysoką jakość bez znaczącej utraty wartości odżywczych. Należy mieć jednak na uwadze, że po rozmrożeniu jarzyny mogą zmienić nieco konsystencję i stać się bardziej miękkie.
Będzie to jednak zaleta, jeśli planujemy użyć ich jako pasty albo farszu do krokietów lub pierogów – łatwiej będzie uzyskać gładką konsystencję i tym samym ciekawy efekt końcowy potrawy. Warto również pamiętać, że warzywa z bulionu mogą być użyte do stworzenia potrawy, którą można zamrozić w gotowej postaci i tylko odgrzać przed podaniem.