Jak przyprawić warzywa na parze?

Jak przyprawić warzywa na parze?

Spis treści:



Kiedy słyszysz warzywa gotowane na parze, możesz pomyśleć o mdłym, mięsistym i nudnym daniu dodatkowym. Ale to nie musi być prawda. Przy odpowiednim podejściu, gotowanie na parze może wydobyć ich pełny smak i teksturę. Z pozoru gotowanie na parze wydaje się prostym procesem (weź warzywa, dodaj wodę i przykryj w garnku ze stali nierdzewnej). Ale diabeł tkwi w szczegółach. Dzięki tym kilku prostym wskazówkom możesz zmienić swoje domowe gotowanie na parze z nudnego na godne restauracji.

Aby uzyskać pomoc przy następnym posiłku, wykonaj poniższe kroki, aby pokroić w plasterki i kostki swoją drogę do lepiej smakujących produktów. Będziesz wiedział, że wszystko dopracowałeś do perfekcji, gdy dzieci poproszą o drugie tyle… fasolki szparagowej.

Starannie umyj i pokrój

Przed gotowaniem na parze upewnij się, że twoje warzywa są czyste i gotowe do użycia. Użyj szorowarki do warzyw, aby usunąć ziarna lub namocz w ciepłej wodzie i użyj palców, aby zetrzeć brud. Następnie wyjmij swoją ulubioną deskę do krojenia i przygotuj się do siekania.

Siekanie produktów w dowolny sposób może wydawać się najszybszą metodą przygotowywania jedzenia, ale przypadkowe podejście oznacza, że warzywa nie będą się równo gotować.

Zamiast tego, ostrożnie pokrój warzywa ostrym nożem. Nie zapomnij najpierw użyć obieraczki do takich produktów jak marchew i buraki.) Twórz jednolite plastry lub różyczki, aby każda z nich parowała w tym samym tempie.

czym przyprawić warzywa na parze
Fot. Jeżeli nie wiesz czym przyprawić warzywa na parze, koniecznie czytaj dalej!

Pomysły na przyprawy do wody – jak przyprawić warzywa na parze

Zwykła, osolona woda jest w porządku, ale dlaczego nie podkręcić jej smaku? Aby dodać jej trochę pikanterii, wypróbuj jeden z poniższych sposobów:

  • Wyciśnij cytrynę do wody.
  • Dodaj skórkę z limonki do gotującego się garnka.
  • Pokrój pomarańcze w plasterki i wrzuć je do gotującej się wody.
  • Umieść świeże zioła, takie jak bazylia lub koperek, na wierzchu produktów do gotowania na parze (użyj parowaru z głębokim uchwytem, aby mieć pewność, że warzywa są całkowicie pokryte wodą).
  • Przed gotowaniem na parze posmaruj warzywa oliwą z oliwek, solą i pieprzem, aby zachować ich smak.
  • Zmiel czosnek i imbir, aby uzyskać dodatkowy smak.
  • Wykorzystaj przyprawy do warzyw na parze


Jak gotować warzywa na parze

Jak zrobić warzywa na parze? Wykonaj poniższe kroki, aby uzyskać perfekcję w gotowaniu na parze:

  • Wlej dwie filiżanki wody do swojego garnka do gotowania na parze (dokładna ilość może się różnić – powinno być około 1-2 cali wody na dnie garnka, ale nie tak dużo płynu, że woda dociera do warzyw w koszyku do gotowania na parze).
  • Doprowadź wodę do powolnego wrzenia. Dodaj przygotowane warzywa do koszyka do gotowania na parze i opuść do garnka. Przykryj garnek pokrywką.
  • Cienkie warzywa, takie jak szparagi, mogą potrzebować mniej niż pięć minut, podczas gdy twardsze warzywa, takie jak marchewki lub brokuły, mogą zająć 10 minut lub więcej. Ustaw timer na minutę lub dwie mniej, niż myślisz, że zajmie Ci gotowanie warzyw na parze.
  • Aby sprawdzić, czy są gotowe, wyjmij jedno z nich z garnka i wbij widelec lub nóż w najgrubszą część. Jeśli łatwo się wsuwa, prawdopodobnie jest gotowy. (Dla pewności weź szybki smak przed wyłączeniem ciepła).
  • Celem jest wyjęcie warzyw, gdy są już prawie ugotowane, ale wciąż zachowują odrobinę smaku (będą się jeszcze gotować przez chwilę po zdjęciu ich z kuchenki).
przyprawy do warzyw na parze
Fot. Odpowiednie przyprawy do warzyw na parze potrafią zdziałać cuda!

Na gorąco, a potem na zimno – gotowanie warzyw na parze

Kiedy warzywa są już gotowe, wyjmij je z garnka za pomocą rękawic kuchennych, a następnie „wstrząśnij” nimi w misce z zimną wodą i kostkami lodu. Ta metoda szybko zatrzymuje proces gotowania, więc brokuły nie opadną. Kąpiel w lodzie pomaga również warzywom zachować ich jasne kolory.

Czym przyprawić kalafior na parze – warzywa na parze przepis

Kalafior jest bardzo elastycznym warzywem, które może służyć jako zamiennik dla wielu składników o wyższej zawartości tłuszczu lub węglowodanów. Ze względu na wysoką zawartość błonnika i przeciwutleniaczy, kalafior dodaje również znaczący wzrost wartości odżywczych, których niekoniecznie dostarczają składniki, które zastępuje.



Na przykład, możesz przecierać kalafior i używać gładkiego płynu jako niskotłuszczowego zamiennika śmietany w zupach i sosach – wystarczy dodać odrobinę wody, jeśli mieszanina jest zbyt gęsta. Albo zrób puree z gotowanego na parze kalafiora i użyj go jako nisko-węglowodanowego, niskoglikemicznego zamiennika dla tłuczonych ziemniaków.

Alternatywnie, rozdrobnij ugotowane płatki, aby zrobić ryż kalafiorowy lub kuskus, używając dużej deski do krojenia jako powierzchni roboczej, aby utrzymać cały bałagan razem. Oczywiście, przyprawa do warzyw na parze zawsze się sprawdzi. 


Zobacz również:

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastro…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjn…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą…

Jakie przyprawy do kapusty wigilijnej

Jakie przyprawy do kapusty wigilijnej

Przepis na kapustę wigilijną z grzybami, czy też w innej wersji niekiedy przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Chociaż trzeba powied…

Jak przyprawić ziemniaki do pieczenia

Jak przyprawić ziemniaki do pieczenia

Idealnie przyprawione pieczone ziemniaki to marzenia każdej gospodyni i każdego gospodarza. Do przygotowywania frytek i ziemniaków pieczo…

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.