Jak przyprawić wątróbkę drobiową
Spis treści:
- Jak przyprawić wątróbkę w domowej kuchni?
- Dobra przyprawa do wątróbki w przepisie
- Wątróbka drobiowa – przepis na smaczne kotleciki
Wątróbka – to słowo, które może wywoływać w wielu osobach niezbyt miłe wspomnienia z dzieciństwa. No cóż, wiele osób postrzega to mięso przez pryzmat czegoś, czego w dawnych czasach nie mogli przełknąć. Czas jednak odmienić to zdanie. Warto zastanowić się nad tym, czym przyprawić wątróbkę, aby skojarzenia z tą nazwą mogły kojarzyć się tylko i wyłącznie z pozytywnymi wspomnieniami.
Jak przyprawić wątróbkę w domowej kuchni?
Zanim ktokolwiek będzie starał się odpowiedzieć na pytanie, jakie przyprawy do wątróbki, warto zdobyć o tym mięsku garść informacji. Jedna z nich odnosi się do tego, że nie warto kupować innej wątroby niż ta drobiowa.
W sklepach dostępna jest ta pochodząca od kurczaka oraz od indyka. Dlaczego one? Chociażby z tego względu, że są one niezwykle delikatne. Polecane są one w szczególności, jeżeli chodzi o dzieci. Nikt nie będzie miał problemu z tym, aby mięsko zjeść.
Druga ważna informacja – jeżeli ktoś chce wiedzieć, jak przygotować wątróbkę drobiową, musi wcześniej wymoczyć ją przez kilka godzin w mleku. Niezależnie od tego, jak potrawa będzie przyrządzona. Dzięki temu uda się pozbawić mięsko charakterystycznej goryczki w smaku.
Dobra przyprawa do wątróbki w przepisie
Wątróbka drobiowa z cebulką jest absolutnym, fenomenalnym hitem, który sprawdza się nawet podczas uroczystych obiadów. Podana z ziemniakami/ pyzami i dobrym sosem będzie w stanie zadowolić nawet bardzo wybredne osoby. Do jej przyrządzenia potrzebne są:
- sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona- wszystkie przyprawy w ilościach zależnych od preferencji smakowych,
- 4 sztuki cebuli,
- 1 szt. marchewki,
- 2 jabłka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia.
Zanim wątróbka wyląduje na patelni razem z pokrojonymi na drobno jabłkami, marchewką, a także cebulą, powinna zostać obtoczona w mące. Mięso najlepiej usmażyć samodzielnie, po czym dodać do niej pozostałe składniki, przyprawiając wszystko do smaku podanymi powyżej przyprawami.
Wątróbka drobiowa – przepis na smaczne kotleciki
Jeżeli ktoś szuka pomysłu na to, jak przyrządzić wątróbkę drobiową, powinien wiedzieć, że można przygotować smaczne kotleciki. Takie, które zasmakują nawet dzieciom, jakie niechętnie mogą patrzeć na takie mięsko w swojej naturalnej postaci. Wystarczy całość sprytnie zamaskować, aby dzieci nie zorientowały się z jaką potrawą ma się tak naprawdę do czynienia.
Kwestią jest odpowiednie pokrojenie wątróbki, jakie można przyprawić samą solą i pieprzem. Aby jednak wzmocnić jej smak, warto pomyśleć o dodaniu papryki ziołowej lub bazylii, majeranku. Zamiast tego można postawić na same zioła prowansalskie.
Pokrojone mięso należy pozostawić na kilka dłuższych chwil, aby całość przeszła smakiem przypraw. Potem pozostanie uformować z nich kotlety (jajko, bułka tarta) i smażyć na patelni, na końcu podając z wybranymi przez siebie dodatkami, np. frytki, surówka, itd.
Teraz już każdy będzie wiedzieć, jak zrobić wątróbkę drobiową, która będzie smakować największym koneserom smaku – w tym chociażby dzieciom.