Jak przyprawić leczo?

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

Czym przyprawić leczo?

Aby potrafić samodzielnie dobrać przyprawy do potrawy, jaką jest węgierskie leczo, warto najpierw dobrze poznać jej składniki i zrozumieć, w jakich smakach komponują się najbardziej korzystnie. Podstawą tego dania są różne rodzaje słodkiej papryki: czerwona, żółta oraz zielona. Oprócz tego obowiązkowym elementem są pomidory (najlepiej świeże, obrane ze skórki), podsmażona cebula z czosnkiem, jak również podsmażona kiełbasa.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

W niektórych regionach dla wzbogacenia smaku dodaje się też cukinię albo bakłażan, a nawet ziemniaki pokrojone w kostkę. Niezależnie jednak od tego, jakie preferujesz warzywa, warto wybrać odpowiednie przyprawy do lecza. 

Jakie przyprawy do leczo z kiełbasą, a jakie do wersji wege?

Tradycyjna węgierska receptura na leczo zakłada wykorzystanie kiełbasy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by po prostu z niej zrezygnować albo zastąpić innym składnikiem. Najważniejsze jednak, by w garnku dusiły się ze sobą pokrojone papryki, pomidory, cebula, czosnek oraz – rzecz jasna – odpowiednio dobrane przyprawy do leczo.



To przede wszystkim duża ilość mielonej papryki zarówno słodkiej, jak i ostrej. Jeśli lubisz pikantny, rozgrzewający smak, dodaj również drobno posiekaną papryczkę chili (w wersji dla wyjątkowo odważnych z zachowaniem pestek).

Pełnię aromatów osiągniesz z suszoną chili w formie grysu, ziarenkami kolendry, suszonym czosnkiem, oregano, bazylią, szczyptą cukru i soli, świeżą natką pietruszki oraz pieprzem (choć dodając kolejne składniki, pamiętaj, by próbować danie, bo może okazać się jednak zbyt pikantne). Ostatecznie to, czym należy doprawić leczo, zależy przede wszystkim od Twoich preferencji. 

czym doprawić leczo
Fot. Teraz już wiesz czym doprawić leczo, aby fantastycznie smakowało

Jak przyprawić leczo z cukinią, a jakich przypraw lepiej unikać?

Ze względu na bogactwo intensywnych aromatów papryki, cebuli, pomidorów, wędzonej kiełbasy oraz czosnku, warto pamiętać o tym, by nie przesadzić z doprawianiem. Może się bowiem okazać, że dodaliśmy o jedną szczyptę za dużo.



Do leczo z cukinią nie dodawaj na przykład liści laurowych, ziela angielskiego, kopru, majeranku, liści kolendry, imbiru ani kminu rzymskiego. Zamiast tego – jeśli czujesz, że Twojej potrawie jeszcze czegoś brakuje – dodaj czosnek niedźwiedzi, pomidory w postaci sproszkowanej, kminek albo cząber. Warto pamiętać, że duża ilość warzyw, przypraw oraz ziół ma zbawienny wpływ na zdrowie, samopoczucie i metabolizm. Im intensywniej doprawiona jest potrawa, tym szybciej poczujemy, że jesteśmy najedzeni.

Świetnym sposobem na neutralizację tak bogatych smaków jest lampka białego wina lub szklanka maślanki – dzięki temu nawet wyjątkowo ostre leczo będzie dla nas czystą przyjemnością. 


Zobacz również:

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak przyprawić mięso do spaghetti bolognese

Jak przyprawić mięso do spaghetti bolognese?

Włoska kuchnia ma wielu zwolenników. I nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że to właśnie ze słonecznej Italii wywodzi się uwielbiana przez wszystkich pizza, czy nie mniej popularne spaghetti. Przygotowanie domowego spaghetti jest stosunkowo proste i nie wymaga dużej ilości czasu. Wystarczy ugotować makaron oraz usmażyć mięso mielone, a następnie połączyć je z sosem pomidorowym. Na koniec na talerzu umieszcza się porcję makaronu, a na nią nalewa się mięsno-pomidorowy sos.

jak przyprawić gołąbki

Jak przyprawić gołąbki?

Spis treści: Przyprawy do gołąbków- które są obowiązkowe?Gołąbki- przyprawy dodatkowe, które podkreślą ich smakJak przyprawić gołąbki?- porady dla miłośników nowoczesnych…

jak przyprawić gęś do pieczenia

Jak przyprawić gęś do pieczenia?

Dla wielu gęś jest przysmakiem i kojarzy się ze świętami. I rzeczywiście, rzadko można ją znaleźć na sklepowych półkach. Być może dlatego nie wszystkie gospodynie wiedzą, jakie przyprawy nadają się do tego mięsa. Gęś jest ptakiem domowym, ale w przeciwieństwie do kurczaka, z którego przyrządza się smaczny rosół, gęsiny nie używa się do pierwszych dań. Najwyraźniej ze względu na specyficzny zapach i dużą ilość tłuszczu. Gęś domowa nadaje się do drugich dań. Walory smakowe gęsiny zależą od ziół i przypraw użytych w procesie gotowania. Nie należy jednak zapominać, że przyprawy nie powinny zabijać aromatu gęsiny, a jedynie poprawiać smak mięsa.

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.