Jak doprawić żurek?
Spis treści:
- Jak doprawić żurek wielkanocny?
- Żurek- przyprawy i inne składniki niezbędne do przyrządzenia zupy
- Nie tylko przyprawa do żurku
Przyprawa do żurku to jeden z najbardziej chodliwych produktów w okresie wiosennym. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ ta smakowita potrawa wszystkim kojarzy się głównie z okresem Wielkiej Nocy. Gospodynie domowe dają z siebie wszystko, aby podczas tych świątecznych spotkań podać zupę, jaka będzie w stanie zachwycić każdą osobę. Warto więc zastanowić się jakie przyprawy do żurku są wskazane, jak również o jakich innych składnikach nie można zapomnieć w tym przypadku.
Jak doprawić żurek wielkanocny?
Zanim jednak zostanie udzielona odpowiedź na to pytanie, należy zwrócić uwagę na inny, ważny element. Na klucz sukcesu, który będzie w stanie sprawić, że działania gospodyni domowej zostaną wychwalone pod niebiosa. O czym mowa? O zakwasie, który stoi u podstaw tej właśnie zupy.
Można kupić tzw. gotowca, ale warto jednak pokusić się o przyrządzenie własnego zakwasu na żur. Tym bardziej, że internet buzuje od ciekawych przepisów, jakie pozwolą na samodzielne przygotowanie tego elementu. Kolejna, ważna rzecz – mąka razowa i mięso.
W szczególności ten ostatni element może sprawić, że żurek w wielu regionach może smakować zupełnie inaczej. Po zgromadzeniu odpowiednich składników, będzie można zastanowić się nad tym, czym doprawić żurek, aby uzyskać pewność co do niebagatelnego smaku zupy.
Żurek- przyprawy i inne składniki niezbędne do przyrządzenia zupy
Decydując się na przygotowanie tej zupy w wersji staropolskiej, należy postarać się o takie przyprawy do żurku, jak 4 ziarna świeżo zmielonego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżka stołowa majeranku, 1 liść laurowy, szczyptę soli do doprawienia. Skoro już wiadomo czym doprawic zurek, czas na pozostałe składniki, w tym:
- 200 g białej kiełbasy,
- 130 g wędzonego boczku,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki żuru w butelce,
- 1 litr wody,
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia.
Cały przepis na przygotowanie tej zupy nie jest trudny. Nawet osoby, które na co dzień nie gotują, będą w stanie sobie z tym poradzić. Tym bardziej będzie więc można docenić smak samodzielnie przyrządzonej zupy. Na tyle, że jej gotowanie na Wielkanoc (i nie tylko!) wejdzie wszystkim w krew.
Nie tylko przyprawa do żurku
Skoro już wiadomo, czym przyprawić żurek oraz jakie inne składniki będą potrzebne, czas zastanowić się nad tym, jak owe danie podać. Na ogół wybiera się wazę, którą stawia się na stole, aby każda z osób mogła samodzielnie nalać sobie wybraną porcję zupy do talerza.
Dobre wyjście, które jest wskazane – tym bardziej, jeżeli chodzi o uroczyste okazje. Zamiast talerzy, można jednak zdecydować się na to, aby żurek podać w specjalnie do tego dedykowanych chlebach. Tym bardziej, że sam chleb to nieodłączny element tego dania.
Chleb do żurku obecny jest w szczególności, w okresie Wielkanocnym. Aczkolwiek, później również można go kupić – chociaż wtedy jego popularność nieco się zmniejsza.
Na samym końcu można również dodać to, że w wielu kuchniach spotyka się żurek, który podaje się także z gotowanymi jajkami, jakie umieszcza się już bezpośrednio w zupie.