Barszcz biały a żurek – czym się różnią?

Barszcz biały a żurek – czym się różnią?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Żurek i barszcz biały to zupy kojarzone, jako obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Wyglądają i smakują podobnie. Mylnie przez wielu uznawane są za te same zupy, których nazwa wykorzystywana jest zamiennie w zależności od regionu. Zupy te przygotowuje się i podaje zupełnie inaczej. Jak rozpoznać, czy na naszym talerzu znajduje się żurek, czy barszcz biały? Czym się różni barszcz biały od żurku?

Barszcz biały a żurek – różnice

Chcąc dostrzec, jaka występuje różnica między żurkiem a barszczem białym, warto zapoznać się z podręcznikową definicją obu tych zup. W przypadku żuru mamy do czynienia z gęstą, lekko grudkowatą zupą przygotowywaną na bazie z zakwaszanej mąki razowej.

czym różni się żurek od barszczu białego
Fot. Jeżeli nie wiesz czym różni się żurek od barszczu białego koniecznie czytaj dalej!

Co ważne, zakwas ten może zostać przygotowany z każdego rodzaju mąki, najczęściej jest to mąka żytnia, owsiana lub gryczana. Żurek to lżejsza, rozwodniona wersja żurku. Barszcz biały to według definicji tradycyjna potrawa staropolska, której dawniej głównym składnikiem był pospolity chwast Heracleum sphondylium.

Dziś podstawą barszczu jest kwas buraczany, który dodaje się do bulionu mięsnego, rybnego, warzywnego lub grzybowego. Zamiast kwasu buraczanego do zakwaszenia barszczu można użyć innych kwasów naturalnych, np. kwasu ogórkowego, kwasu kapuścianego oraz soku z cytryny.

Mylne jest twierdzenie, że barszcz biały to zupa przygotowywana na zakwasie z mąki pszennej. Po zapoznaniu się z definicjami obu tych zup dochodzimy do wniosku, że przygotowując barszcz biały a żurek różnica pojawiająca się między nimi, dotyczy sposobu ich zakwaszenia!

Czym różni się żurek od barszczu białego?

Zupy przygotowywane na zakwasie z mąki to żur albo żurek. Zupy na zakwasie warzywnym uznaje się za barszcz. Tak przedstawia się podstawowa różnica pomiędzy tymi dwoma zupami.

Żurek uważany jest również przeważnie za zupę potocznie nazywaną „postną”, czyli taką bez dodatku mięsa. Barszcz biały może być przyrządzony na wywarze z kiełbasy lub boczku. Należy jednak pamiętać, że w jego składzie powinien znaleźć się naturalny kwas!

Barszcz biały a żurek – co gości na naszym wielkanocnym stole?

W tej kwestii zdania są podzielone. W niektórych regionach Polski jedynym i słusznym wyborem jest podawanie barszczu. Co więcej, nie tylko białego, ale i czerwonego!

Ten czerwony jest przygotowywany jednak zupełnie inaczej niż ten podawany w trakcie wigilijnego wieczoru. W innych regionach Polski za tradycyjną zupę wielkanocną uznaje się żurek.

żurek a barszcz biały
Fot. Barszcz biały i żurek to dwie różne zupy!

Co na ten temat mówi tradycja? Barszcz biały a żurek – co wygrywa? Według staropolskiej tradycji, na stół wielkanocny podaje się zwykle nie barszcz biały, ale żurek przygotowywany na zakwasie.

Żurek a barszcz biały – różnica dodatków

Te dwie zupy odróżniają się od siebie również dodatkami, z którymi są podawane. Żurek na talerzu gości zazwyczaj w towarzystwie ziemniaków i jajka. Do barszczu białego ochoczo dodaje się również kiełbasę. W okresie wielkanocnym najczęściej białą.

Sposobów podawania tych zup jest jednak tak wiele i różnią się one od siebie tak bardzo w różnych rejonach Polski, że ciężko stwierdzić, który z nich jest tym poprawnym. Żurek podawany w chlebku z dodatkiem białej kiełbaski to dość często spotykana propozycja wielkanocnego dania.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Jak wykorzystać syrop z pędów sosny: Przepisy i porady

Syrop z pędów sosny to naturalny sposób, który może wspierać odporność, a jego przygotowanie jest możliwe w domowym zaciszu. Pozyskiwany z m…

Czym zastąpić orzeszki pini?

Orzeszki pini, choć niezwykle smaczne, mogą być trudno dostępne oraz kosztowne. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, kt…

Czym zastąpić agar?

Agar, znany również jako agar-agar, jest żelującą substancją pochodzenia roślinnego, pozyskiwaną z różnych gatunków czerwonych alg morskich…

Czym zastąpić słód piekarniczy?

Słód piekarniczy to naturalny składnik używany w piekarnictwie, który powstaje w procesie kiełkowania zbóż (najczęściej jęczmienia), które…

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi, znana również jako bok choy, jest popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej, cenionym za jej chrupkość i delikatny, lekko pikan…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *