Barszcz biały a żurek – czym się różnią?

Barszcz biały a żurek – czym się różnią?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Żurek i barszcz biały to zupy kojarzone, jako obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Wyglądają i smakują podobnie. Mylnie przez wielu uznawane są za te same zupy, których nazwa wykorzystywana jest zamiennie w zależności od regionu. Zupy te przygotowuje się i podaje zupełnie inaczej. Jak rozpoznać, czy na naszym talerzu znajduje się żurek, czy barszcz biały? Czym się różni barszcz biały od żurku?

Barszcz biały a żurek – różnice

Chcąc dostrzec, jaka występuje różnica między żurkiem a barszczem białym, warto zapoznać się z podręcznikową definicją obu tych zup. W przypadku żuru mamy do czynienia z gęstą, lekko grudkowatą zupą przygotowywaną na bazie z zakwaszanej mąki razowej.

czym różni się żurek od barszczu białego
Fot. Jeżeli nie wiesz czym różni się żurek od barszczu białego koniecznie czytaj dalej!

Co ważne, zakwas ten może zostać przygotowany z każdego rodzaju mąki, najczęściej jest to mąka żytnia, owsiana lub gryczana. Żurek to lżejsza, rozwodniona wersja żurku. Barszcz biały to według definicji tradycyjna potrawa staropolska, której dawniej głównym składnikiem był pospolity chwast Heracleum sphondylium.

Dziś podstawą barszczu jest kwas buraczany, który dodaje się do bulionu mięsnego, rybnego, warzywnego lub grzybowego. Zamiast kwasu buraczanego do zakwaszenia barszczu można użyć innych kwasów naturalnych, np. kwasu ogórkowego, kwasu kapuścianego oraz soku z cytryny.

Mylne jest twierdzenie, że barszcz biały to zupa przygotowywana na zakwasie z mąki pszennej. Po zapoznaniu się z definicjami obu tych zup dochodzimy do wniosku, że przygotowując barszcz biały a żurek różnica pojawiająca się między nimi, dotyczy sposobu ich zakwaszenia!

Czym różni się żurek od barszczu białego?

Zupy przygotowywane na zakwasie z mąki to żur albo żurek. Zupy na zakwasie warzywnym uznaje się za barszcz. Tak przedstawia się podstawowa różnica pomiędzy tymi dwoma zupami.

Żurek uważany jest również przeważnie za zupę potocznie nazywaną „postną”, czyli taką bez dodatku mięsa. Barszcz biały może być przyrządzony na wywarze z kiełbasy lub boczku. Należy jednak pamiętać, że w jego składzie powinien znaleźć się naturalny kwas!

Barszcz biały a żurek – co gości na naszym wielkanocnym stole?

W tej kwestii zdania są podzielone. W niektórych regionach Polski jedynym i słusznym wyborem jest podawanie barszczu. Co więcej, nie tylko białego, ale i czerwonego!

Ten czerwony jest przygotowywany jednak zupełnie inaczej niż ten podawany w trakcie wigilijnego wieczoru. W innych regionach Polski za tradycyjną zupę wielkanocną uznaje się żurek.

żurek a barszcz biały
Fot. Barszcz biały i żurek to dwie różne zupy!

Co na ten temat mówi tradycja? Barszcz biały a żurek – co wygrywa? Według staropolskiej tradycji, na stół wielkanocny podaje się zwykle nie barszcz biały, ale żurek przygotowywany na zakwasie.

Żurek a barszcz biały – różnica dodatków

Te dwie zupy odróżniają się od siebie również dodatkami, z którymi są podawane. Żurek na talerzu gości zazwyczaj w towarzystwie ziemniaków i jajka. Do barszczu białego ochoczo dodaje się również kiełbasę. W okresie wielkanocnym najczęściej białą.

Sposobów podawania tych zup jest jednak tak wiele i różnią się one od siebie tak bardzo w różnych rejonach Polski, że ciężko stwierdzić, który z nich jest tym poprawnym. Żurek podawany w chlebku z dodatkiem białej kiełbaski to dość często spotykana propozycja wielkanocnego dania.


Zobacz również:

Odkryj smak autentycznej neapolitańskiej pizzy w sercu Ursusa – Twoje Włoskie Kulinarne Podróże

Odkryj smak autentycznej neapolitańskiej pizzy w sercu Ursusa – Twoje Włoskie Kulinarne Podróże

Pragniesz rozkoszować się smakiem prawdziwej neapolitańskiej pizzy, nie opuszczając Warszawy? Ursus, dzielnica kulinarnie rozwijająca się, kryje…

Napoje na konferencję biznesową: jakie wybrać, aby podkreślić profesjonalizm i dbałość o komfort gości

Napoje na konferencję biznesową: jakie wybrać, aby podkreślić profesjonalizm i dbałość o komfort gości

Konferencje biznesowe to jedne z tych spotkań firmowych, które wymagają dokładnego i starannego przygotowania i to nie tylko merytorycznego, ale t…

Jak podgrzać oscypka? Na patelni czy w piekarniku?

Jak podgrzać oscypki? Z patelni czy z piekarnika?

Oscypek to tradycyjny polski ser wędzony, pochodzący z regionu Podhala. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i strukturą, co sprawia, że jest c…

mąka kasztanowa przepisy

Mąka kasztanowa – dlaczego warto po nią sięgać?

Mąka kasztanowa, choć może nie być tak powszechnie znana jak inne rodzaje mąki, stanowi wyjątkowy składnik w kuchni, oferując nie tylko niezwy…

Fish burger - poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Fish Burger – Poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Szukasz pomysłów na burgera, który zachwyci gości Twojego lokalu? Postaw na Fish Burgera! Dowiedz się, jak przygotować rybę, by jednocześnie b…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *