Czym się różni śmietana od śmietanki?
Spis treści:
Śmietana i śmietanka to dwie różne rzeczy, dwa odmienne produkty spożywcze. Śmietana to nabiał, dodawana jest do sałatek, zup, deserów. Może być zwyczajna śmietana lub bita śmietana z dodatkiem cukru lub innych słodzików. Śmietanka tworzona jest podczas odwirowania mleka i poddana pasteryzacji, czasem też homogenizacji. Jest ona bardziej płynna. Śmietana jest ukwaszona naturalnie lub dzięki dodatkowi kultur bakterii kwasu mlekowego.
Śmietana a śmietanka – podstawowe różnice
Śmietana jest dodawana do zup, sosów, dań. W każdym domu znajduje się śmietana, produkt pełnowartościowy i naprawdę dobrej klasy. Doskonała śmietana jest potrzebna w każdym domu.
Osoby odchudzające się rezygnują ze śmietany i dodają do sosów jogurt, lżejszy, smaczny i rekomendowany dla osób dbających o zachowanie ładnej sylwetki lub jej odzyskanie dzięki diecie. Śmietanka jest słodka i nadaje się do ubijania mikserem lub ręczną trzepaczką.
Śmietana nie jest słodka, można dodawać ją do wielu dań, można też ją dosłodzić i uczynić z niej dodatek do deserów wszelkiego rodzaju.
Śmietanka a śmietana
Śmietanka jest dodawana do deserów, dosładzana, posypywana startą czekoladą, ubijana. Śmietanę UHT można przechowywać w domu do 3 miesięcy. Inne śmietany i śmietanki mają krótką trwałość, czyli dwa dni. Bitą śmietanę trzymać można w lodówce do 6 godzin.
Później nie będzie się nadawała do niczego. Kremowa śmietana może być zagęszczoną maślanką, o czym konsumenci powinni pamiętać. Słodkie śmietanki są półproduktem służącym do tworzenia na przykład lodów śmietankowych.
Różnica między śmietaną a śmietanką
Różnica między śmietaną a śmietanką wynika z procesu produkcji – śmietana jest ukwaszona naturalnie, a śmietanka jest poddawana pasteryzacji i homogenizacji. Proces produkcji tworzy różnicę między obydwoma produktami.
Śmietanka mająca 9 procent tłuszczu nadaje się do kawy. Śmietana zawierająca 30 procent tłuszczu to kremówka i z niej powstaje najlepsza bita śmietana. Śmietanka spożywcza ma 12 oraz 18 procent tłuszczu, dodawana jest do zup, sosów i różnych.
Czasami w sklepach można też znaleźć śmietankę mającą 36 procent tłuszczu, z której powstaje doskonała bita śmietana dodawana do tortów, ciast, lodów, deserów, umieszczana na galaretce lub dodawana do dań. Bita śmietana z drobinkami czekolady jest doskonałym deserem. Śmietana 36-procentowa czasami rozwarstwia się po ubiciu, co jest jej wadą.
W każdym domu powinna być obecna śmietanka, a osoby dbające o linię powinny wybrać śmietankę mającą 12 procent tłuszczu, czyli lżejszą i sprzyjającą zdrowej diecie.