Czym się różni śmietana od śmietanki?

Czym się różni śmietana od śmietanki?

Spis treści:



Śmietana i śmietanka to dwie różne rzeczy, dwa odmienne produkty spożywcze. Śmietana to nabiał, dodawana jest do sałatek, zup, deserów. Może być zwyczajna śmietana lub bita śmietana z dodatkiem cukru lub innych słodzików. Śmietanka tworzona jest podczas odwirowania mleka i poddana pasteryzacji, czasem też homogenizacji. Jest ona bardziej płynna. Śmietana jest ukwaszona naturalnie lub dzięki dodatkowi kultur bakterii kwasu mlekowego. 

Śmietana a śmietanka – podstawowe różnice

Śmietana jest dodawana do zup, sosów, dań. W każdym domu znajduje się śmietana, produkt pełnowartościowy i naprawdę dobrej klasy. Doskonała śmietana jest potrzebna w każdym domu.

Osoby odchudzające się rezygnują ze śmietany i dodają do sosów jogurt, lżejszy, smaczny i rekomendowany dla osób dbających o zachowanie ładnej sylwetki lub jej odzyskanie dzięki diecie. Śmietanka jest słodka i nadaje się do ubijania mikserem lub ręczną trzepaczką.

Śmietana nie jest słodka, można dodawać ją do wielu dań, można też ją dosłodzić i uczynić z niej dodatek do deserów wszelkiego rodzaju. 

śmietana a śmietanka różnice
Fot. Nie wiesz jakie są różnice między śmietaną a śmietanką? Koniecznie czytaj dalej!

Śmietanka a śmietana

Śmietanka jest dodawana do deserów, dosładzana, posypywana startą czekoladą, ubijana. Śmietanę UHT można przechowywać w domu do 3 miesięcy. Inne śmietany i śmietanki mają krótką trwałość, czyli dwa dni. Bitą śmietanę trzymać można w lodówce do 6 godzin.



Później nie będzie się nadawała do niczego. Kremowa śmietana może być zagęszczoną maślanką, o czym konsumenci powinni pamiętać. Słodkie śmietanki są półproduktem służącym do tworzenia na przykład lodów śmietankowych. 

Różnica między śmietaną a śmietanką

Różnica między śmietaną a śmietanką wynika z procesu produkcji – śmietana jest ukwaszona naturalnie, a śmietanka jest poddawana pasteryzacji i homogenizacji. Proces produkcji tworzy różnicę między obydwoma produktami.

Śmietanka mająca 9 procent tłuszczu nadaje się do kawy. Śmietana zawierająca 30 procent tłuszczu to kremówka i z niej powstaje najlepsza bita śmietana. Śmietanka spożywcza ma 12 oraz 18 procent tłuszczu, dodawana jest do zup, sosów i różnych.



Czasami w sklepach można też znaleźć śmietankę mającą 36 procent tłuszczu, z której powstaje doskonała bita śmietana dodawana do tortów, ciast, lodów, deserów, umieszczana na galaretce lub dodawana do dań. Bita śmietana z drobinkami czekolady jest doskonałym deserem. Śmietana 36-procentowa czasami rozwarstwia się po ubiciu, co jest jej wadą. 

W każdym domu powinna być obecna śmietanka, a osoby dbające o linię powinny wybrać śmietankę mającą 12 procent tłuszczu, czyli lżejszą i sprzyjającą zdrowej diecie. 


Zobacz również:

Przyprawy do piernika - domowy przepis

Przyprawy do piernika – domowy przepis

Święta pachnące cynamonem, goździkiem i wanilią to zarówno wspomnienie z dzieciństwa, jak i stały element bożonarodzeniowego nastro…

Przyprawy do kutii - jakie użyć?

Przyprawy do kutii – jakie użyć?

Kutia to potrawa wigilijna z pszenicy i maku. Nie powinno jej zabraknąć na polskim świątecznym stole, razem z resztą dwunastu tradycyjn…

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Dla wielu z nas aromatyczny barszcz wigilijny jest niekwestionowanym symbolem świąt Bożego Narodzenia. Obok karpia i pierogów z kapustą…

Jakie przyprawy do kapusty wigilijnej

Jakie przyprawy do kapusty wigilijnej

Przepis na kapustę wigilijną z grzybami, czy też w innej wersji niekiedy przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Chociaż trzeba powied…

Jak przyprawić ziemniaki do pieczenia

Jak przyprawić ziemniaki do pieczenia

Idealnie przyprawione pieczone ziemniaki to marzenia każdej gospodyni i każdego gospodarza. Do przygotowywania frytek i ziemniaków pieczo…

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *