Creme fraiche – czym zastąpić?
Spis treści:
Creme fraiche oznacza świeżą śmietanę. Wyróżnia się wyjątkową gęstością, dzięki czemu świetnie spisuje się w deserach, ale także w sosach. Często używana jest jako dodatek do bitej śmietany. Rzadko kiedy występuje ona w sklepach, dlatego też wiele osób szuka zamienników, jakie mogą użyć w swojej kuchni. Czym zastąpić creme fraiche?
Creme fraiche – czym zastąpić ją w polskiej kuchni?
Mówią, że potrzeba matką wynalazków, dlatego nikt nie musi rozpaczać, jeżeli w sklepie nie otrzyma tej słodkiej śmietany o kremowej konsystencji. Substytutem dla niej może stać się meksykański, kremowy ser. Crema Mexicana można używać nie tylko w przypadku deserów.
Ten ser polecany jest w szczególności do sosów i do zup. Dlaczego tak często można spotkać się z jego polecenie? Ser tego typu nazywa się ekonomiczną i wydajną alternatywą. Obydwa produktu (creme fraiche i zamiennik meksykański) różnią się nieco gęstością, na korzyść Crema Mexicana. Ten jest nieco gęstszy.
Drugą propozycją, która jest w stanie zastąpić Creme fraiche, jest kremowa śmietana przyrządzona na bazie soi. Polecana również z tego względu, że ma się do czynienia z produktem sojowym, który pozbawiony jest laktozy. Powinny na tą śmietanę zwrócić w szczególności osoby, które mają do czynienia z reakcjami alergicznymi.
Z wegańską śmietaną nic im nie będzie grozić. Inną propozycją mogą stać się bezkwasowe kremy sojowe. Taka sama grubość i gęstość. Z tą jednak różnicą, że w tym drugim przypadku będzie się miało do czynienia z bardziej słodkawym posmakiem. To właśnie dlatego o tej alternatywie warto pomyśleć w przypadku deserów.
Co zamiast creme fraiche?
Kwaśna śmietana to jeden z podstawowych zamienników creme fraiche doceniany z tego względu, że bez trudu można ją otrzymać. Jak już było mówione, creme fraiche świetnie spisuje się w sosach. Kwaśnej śmietany również można użyć, ale z uwagą.
Powodem może być różny stopień cukru użyty w śmietanach. Wszystko uzależnione jest od producenta, ale może okazać się, że nie każda śmietana jest tak kwaśna jak to się na początku uważało. Dlatego też należy najpierw spróbować poszczególne produkty, jeżeli komuś będzie zależało na tym, aby przyrządzić pikantny sos na bazie creme fraiche z udziałem alternatywy.
Wśród innych zamienników można wymienić także jogurt. Klasyka, którą zdecydowana większość osób ma w swoich domach. Gęsty jogurt świetnie będzie sprawdzał się w przypadku deserów. Jak więc widać, znalezienie substytutu dla creme fraiche, nie powinno stanowić dla kogoś problemu w obecnych czasach.