Jak uratować przesolony sos?
Spis treści:
Sos dodaje smaku potrawie. Powinien być dobrze doprawiony, ale nie może być za słony czy przypalony. Jak uratować przesolony sos? Jest to możliwe, jeśli tylko zna się odpowiednie triki. Zwyczajne jabłko pomoże uratować taki dodatek do potrawy. Jabłko należy obrać, pokroić je na cząstki i usunąć gniazda nasienne. Kawałki jabłka wrzuca się do sosu i gotuje się go przez 10 minut. Po tym czasie usuwa się jabłko i sos smakuje tak, jak powinien.
Czy przesolony sos trzeba wylać?
Zdecydowanie nie, jabÅ‚ko pomoże nadać sosowi prawidÅ‚owy smak. Za sÅ‚ony sos nie musi oznaczać koniecznoÅ›ci przygotowania nowego dodatku i niepotrzebnego marnowania cennych skÅ‚adników. Przesolony sos – co zrobić aby go uratować?
Przede wszystkim nie należy wpadać w panikÄ™. SÅ‚ony sos można też uratować inaczej – wystarczy dodać odrobinÄ™ mleka lub Å›mietany, zamieszać caÅ‚ość i… już sos jest idealny do dodania do miÄ™sa, ryby czy warzyw. JeÅ›li goÅ›cie czekajÄ… na domowy obiad, a pani domu przesoli sos to szybko może naprawić takÄ… drobnÄ… pomyÅ‚kÄ™.
Co zrobić z przesolonym sosem?
Przede wszystkim nie należy od razu go wylewać. Niektórzy wpadają w panikę i przesolony sos ląduje w zlewie, ale szkoda składników. Lepiej użyć mleka, jabłka czy ryżu i uratować taki sos. Co zrobić, gdy sos jest za słony?
Można spytać babcię o domowe sposoby uratowania tego ważnego elementu dań. Można też znaleźć rozwiązanie w internecie. Najważniejsze jest nie działać zbyt pochopnie, lecz zastosować jeden z prostych, tanich i niedrogich sposobów. Po kilku minutach wszystko wróci do normy, a sos będzie idealnym wykończeniem niejednego dania. Profesjonalni kucharze popełniają nieraz błędy i muszą ratować przesolony sos. Jak odsolić sos wiedzą kucharze oraz szefowie kuchni.
Błąd może przydarzyć się każdej osobie. To nie jest tragedia, ale zaledwie mały błąd, zwyczajna pomyłka lub wadliwa solniczka. Białko jaja można wrzucić do sosu i poczekać aż się zetnie. Zbierze nadmiar soli i ścięte białko można będzie usunąć z sosu. Prosta i tania metoda, bo przecież jedno białko to groszowy wydatek. Żółtko można dodać do potraw lub zrobić sobie z niego kogel mogel.
Co jeszcze pomoże usunąć sól?
Tanim i szybkim sposobem jest odkrojenie skórek z chleba i wrzucenie ich do sosu. W ten sposób można pozbyć siÄ™ nadmiaru soli z takiego dodatku do daÅ„. Z zupy także usuwa siÄ™ sól prosto i niedrogo. Skórki chleba pomogÄ… rozwiÄ…zać chwilowy kÅ‚opot. Polecanym sposobem jest też wrzucenie ziemniaka do sosu – także wchÅ‚onie sól. Jak zatem widać sposobów jest kilka, a ich zastosowanie gwarantuje peÅ‚ny sukces.