Jak uratować przesolony sos?

Jak uratować przesolony sos?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Sos dodaje smaku potrawie. Powinien być dobrze doprawiony, ale nie może być za słony czy przypalony. Jak uratować przesolony sos? Jest to możliwe, jeśli tylko zna się odpowiednie triki. Zwyczajne jabłko pomoże uratować taki dodatek do potrawy. Jabłko należy obrać, pokroić je na cząstki i usunąć gniazda nasienne. Kawałki jabłka wrzuca się do sosu i gotuje się go przez 10 minut. Po tym czasie usuwa się jabłko i sos smakuje tak, jak powinien.

Czy przesolony sos trzeba wylać?

Zdecydowanie nie, jabłko pomoże nadać sosowi prawidłowy smak. Za słony sos nie musi oznaczać konieczności przygotowania nowego dodatku i niepotrzebnego marnowania cennych składników. Przesolony sos – co zrobić aby go uratować? 

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Przede wszystkim nie należy wpadać w panikę. Słony sos można też uratować inaczej – wystarczy dodać odrobinę mleka lub śmietany, zamieszać całość i… już sos jest idealny do dodania do mięsa, ryby czy warzyw. Jeśli goście czekają na domowy obiad, a pani domu przesoli sos to szybko może naprawić taką drobną pomyłkę.

Co zrobić z przesolonym sosem?

Przede wszystkim nie należy od razu go wylewać. Niektórzy wpadają w panikę i przesolony sos ląduje w zlewie, ale szkoda składników. Lepiej użyć mleka, jabłka czy ryżu i uratować taki sos. Co zrobić, gdy sos jest za słony? 

jak zniwelować smak soli w sosie
Fot. Jeżeli nie wiesz jak zniwelować smak soli w sosie, koniecznie czytaj dalej!

Można spytać babcię o domowe sposoby uratowania tego ważnego elementu dań. Można też znaleźć rozwiązanie w internecie. Najważniejsze jest nie działać zbyt pochopnie, lecz zastosować jeden z prostych, tanich i niedrogich sposobów. Po kilku minutach wszystko wróci do normy, a sos będzie idealnym wykończeniem niejednego dania. Profesjonalni kucharze popełniają nieraz błędy i muszą ratować przesolony sos. Jak odsolić sos wiedzą kucharze oraz szefowie kuchni.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Błąd może przydarzyć się każdej osobie. To nie jest tragedia, ale zaledwie mały błąd, zwyczajna pomyłka lub wadliwa solniczka. Białko jaja można wrzucić do sosu i poczekać aż się zetnie. Zbierze nadmiar soli i ścięte białko można będzie usunąć z sosu. Prosta i tania metoda, bo przecież jedno białko to groszowy wydatek. Żółtko można dodać do potraw lub zrobić sobie z niego kogel mogel. 

Co jeszcze pomoże usunąć sól?

Tanim i szybkim sposobem jest odkrojenie skórek z chleba i wrzucenie ich do sosu. W ten sposób można pozbyć się nadmiaru soli z takiego dodatku do dań. Z zupy także usuwa się sól prosto i niedrogo. Skórki chleba pomogą rozwiązać chwilowy kłopot. Polecanym sposobem jest też wrzucenie ziemniaka do sosu – także wchłonie sól. Jak zatem widać sposobów jest kilka, a ich zastosowanie gwarantuje pełny sukces.


Zobacz również:

Ucierana babka wielkanocna o smaku cytrynowym - przepis

Ucierana babka wielkanocna o smaku cytrynowym – przepis

Święta wielkanocne to czas, w którym na stole pojawiają się specjalne potrawy i wypieki. Przede wszystkim musi się tam znaleźć tradycyjna babk…

Babka wielkanocna z majonezem - przepis

Babka wielkanocna z majonezem – przepis

Przygotowując wszystkie potrawy przed świętami wielkanocnymi, nie można zapomnieć o tradycyjnej babce wielkanocnej. Każda osoba, która choć ra…

Jak przygotować topinambur?

Jak przygotować topinambur?

Topinambur, zwany również słonecznikiem bulwiastym lub ziemniakiem długoowocowym, to roślina o charakterystycznym, lekko słodkawym smaku i chrup…

Czym zastąpić tymianek?

Czym zastąpić tymianek?

Tymianek zawiera witaminy C, E, B i K. Nie można również zapomnieć o tym, że to cenne źródło potasu. Znaleźć w nim można także magnes i fo…

Czym zastąpić syrop klonowy

Czym zastąpić syrop klonowy?

Syrop klonowy kojarzy się przede wszystkim z Kanadą, to ten kraj produkuje go najwięcej na świecie. Jest to najzdrowszy słodzik, bogaty w wiele w…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *