Jak uratować przesolony sos?

Jak uratować przesolony sos?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Sos dodaje smaku potrawie. Powinien być dobrze doprawiony, ale nie może być za słony czy przypalony. Jak uratować przesolony sos? Jest to możliwe, jeśli tylko zna się odpowiednie triki. Zwyczajne jabłko pomoże uratować taki dodatek do potrawy. Jabłko należy obrać, pokroić je na cząstki i usunąć gniazda nasienne. Kawałki jabłka wrzuca się do sosu i gotuje się go przez 10 minut. Po tym czasie usuwa się jabłko i sos smakuje tak, jak powinien.

Czy przesolony sos trzeba wylać?

Zdecydowanie nie, jabłko pomoże nadać sosowi prawidłowy smak. Za słony sos nie musi oznaczać konieczności przygotowania nowego dodatku i niepotrzebnego marnowania cennych składników. Przesolony sos – co zrobić aby go uratować? 

Przede wszystkim nie należy wpadać w panikę. Słony sos można też uratować inaczej – wystarczy dodać odrobinę mleka lub śmietany, zamieszać całość i… już sos jest idealny do dodania do mięsa, ryby czy warzyw. Jeśli goście czekają na domowy obiad, a pani domu przesoli sos to szybko może naprawić taką drobną pomyłkę.

Co zrobić z przesolonym sosem?

Przede wszystkim nie należy od razu go wylewać. Niektórzy wpadają w panikę i przesolony sos ląduje w zlewie, ale szkoda składników. Lepiej użyć mleka, jabłka czy ryżu i uratować taki sos. Co zrobić, gdy sos jest za słony? 

jak zniwelować smak soli w sosie
Fot. Jeżeli nie wiesz jak zniwelować smak soli w sosie, koniecznie czytaj dalej!

Można spytać babcię o domowe sposoby uratowania tego ważnego elementu dań. Można też znaleźć rozwiązanie w internecie. Najważniejsze jest nie działać zbyt pochopnie, lecz zastosować jeden z prostych, tanich i niedrogich sposobów. Po kilku minutach wszystko wróci do normy, a sos będzie idealnym wykończeniem niejednego dania. Profesjonalni kucharze popełniają nieraz błędy i muszą ratować przesolony sos. Jak odsolić sos wiedzą kucharze oraz szefowie kuchni.

Błąd może przydarzyć się każdej osobie. To nie jest tragedia, ale zaledwie mały błąd, zwyczajna pomyłka lub wadliwa solniczka. Białko jaja można wrzucić do sosu i poczekać aż się zetnie. Zbierze nadmiar soli i ścięte białko można będzie usunąć z sosu. Prosta i tania metoda, bo przecież jedno białko to groszowy wydatek. Żółtko można dodać do potraw lub zrobić sobie z niego kogel mogel. 

Co jeszcze pomoże usunąć sól?

Tanim i szybkim sposobem jest odkrojenie skórek z chleba i wrzucenie ich do sosu. W ten sposób można pozbyć się nadmiaru soli z takiego dodatku do dań. Z zupy także usuwa się sól prosto i niedrogo. Skórki chleba pomogą rozwiązać chwilowy kłopot. Polecanym sposobem jest też wrzucenie ziemniaka do sosu – także wchłonie sól. Jak zatem widać sposobów jest kilka, a ich zastosowanie gwarantuje pełny sukces.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Pierogi z mięsem jako wizytówka polskiej kuchni na świecie

Pierogi z mięsem jako wizytówka polskiej kuchni na świecie

Istnieje takie danie, którego różne warianty są obecne w kuchniach całego świata. To oczywiście pierogi, czyli potrawa mączna doskonale znana …

Zakwas na barszcz biały: Tradycja i sztuka przygotowania

Zakwas na barszcz biały: Tradycja i sztuka przygotowania

Barszcz biały, znany i ceniony w polskiej kuchni, to zupa o wyjątkowym smaku, który zawdzięcza przede wszystkim zakwasowi. Zakwas na barszcz biał…

Z czym jeść gnocchi? Odkryj smaczne połączenia!

Z czym jeść gnocchi? Odkryj smaczne połączenia!

Jako doświadczony kucharz z wieloletnim stażem, często spotykam się z pytaniem o to, jak podawać gnocchi. Te małe, delikatne kluski……

Czym zastąpić Ras el hanout? Sprawdzone alternatywy

Czym zastąpić Ras el hanout? Sprawdzone alternatywy

Często spotykam się z pytaniem o zamienniki dla egzotycznych przypraw. Jedną z takich mieszanek, która może sprawiać trudność w zdobyciu, jest…

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodłącznym elementem zdrowej diety. Aby cieszyć się ich świeżością i wartościami odżywczymi przez długi czas, ważne jest właściwe przechowywanie. W tym wpisie podzielę się sprawdzonymi sposobami na przechowywanie suszonych śliwek.

Jak przechowywać suszone śliwki?

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodł…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *