Jak uratować przesolony sos?

Jak uratować przesolony sos?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Sos dodaje smaku potrawie. Powinien być dobrze doprawiony, ale nie może być za słony czy przypalony. Jak uratować przesolony sos? Jest to możliwe, jeśli tylko zna się odpowiednie triki. Zwyczajne jabłko pomoże uratować taki dodatek do potrawy. Jabłko należy obrać, pokroić je na cząstki i usunąć gniazda nasienne. Kawałki jabłka wrzuca się do sosu i gotuje się go przez 10 minut. Po tym czasie usuwa się jabłko i sos smakuje tak, jak powinien.

Czy przesolony sos trzeba wylać?

Zdecydowanie nie, jabłko pomoże nadać sosowi prawidłowy smak. Za słony sos nie musi oznaczać konieczności przygotowania nowego dodatku i niepotrzebnego marnowania cennych składników. Przesolony sos – co zrobić aby go uratować? 

Przede wszystkim nie należy wpadać w panikę. Słony sos można też uratować inaczej – wystarczy dodać odrobinę mleka lub śmietany, zamieszać całość i… już sos jest idealny do dodania do mięsa, ryby czy warzyw. Jeśli goście czekają na domowy obiad, a pani domu przesoli sos to szybko może naprawić taką drobną pomyłkę.

Co zrobić z przesolonym sosem?

Przede wszystkim nie należy od razu go wylewać. Niektórzy wpadają w panikę i przesolony sos ląduje w zlewie, ale szkoda składników. Lepiej użyć mleka, jabłka czy ryżu i uratować taki sos. Co zrobić, gdy sos jest za słony? 

jak zniwelować smak soli w sosie
Fot. Jeżeli nie wiesz jak zniwelować smak soli w sosie, koniecznie czytaj dalej!

Można spytać babcię o domowe sposoby uratowania tego ważnego elementu dań. Można też znaleźć rozwiązanie w internecie. Najważniejsze jest nie działać zbyt pochopnie, lecz zastosować jeden z prostych, tanich i niedrogich sposobów. Po kilku minutach wszystko wróci do normy, a sos będzie idealnym wykończeniem niejednego dania. Profesjonalni kucharze popełniają nieraz błędy i muszą ratować przesolony sos. Jak odsolić sos wiedzą kucharze oraz szefowie kuchni.

Błąd może przydarzyć się każdej osobie. To nie jest tragedia, ale zaledwie mały błąd, zwyczajna pomyłka lub wadliwa solniczka. Białko jaja można wrzucić do sosu i poczekać aż się zetnie. Zbierze nadmiar soli i ścięte białko można będzie usunąć z sosu. Prosta i tania metoda, bo przecież jedno białko to groszowy wydatek. Żółtko można dodać do potraw lub zrobić sobie z niego kogel mogel. 

Co jeszcze pomoże usunąć sól?

Tanim i szybkim sposobem jest odkrojenie skórek z chleba i wrzucenie ich do sosu. W ten sposób można pozbyć się nadmiaru soli z takiego dodatku do dań. Z zupy także usuwa się sól prosto i niedrogo. Skórki chleba pomogą rozwiązać chwilowy kłopot. Polecanym sposobem jest też wrzucenie ziemniaka do sosu – także wchłonie sól. Jak zatem widać sposobów jest kilka, a ich zastosowanie gwarantuje pełny sukces.


Zobacz również:

Odkryj smak autentycznej neapolitańskiej pizzy w sercu Ursusa – Twoje Włoskie Kulinarne Podróże

Odkryj smak autentycznej neapolitańskiej pizzy w sercu Ursusa – Twoje Włoskie Kulinarne Podróże

Pragniesz rozkoszować się smakiem prawdziwej neapolitańskiej pizzy, nie opuszczając Warszawy? Ursus, dzielnica kulinarnie rozwijająca się, kryje…

Napoje na konferencję biznesową: jakie wybrać, aby podkreślić profesjonalizm i dbałość o komfort gości

Napoje na konferencję biznesową: jakie wybrać, aby podkreślić profesjonalizm i dbałość o komfort gości

Konferencje biznesowe to jedne z tych spotkań firmowych, które wymagają dokładnego i starannego przygotowania i to nie tylko merytorycznego, ale t…

Jak podgrzać oscypka? Na patelni czy w piekarniku?

Jak podgrzać oscypki? Z patelni czy z piekarnika?

Oscypek to tradycyjny polski ser wędzony, pochodzący z regionu Podhala. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i strukturą, co sprawia, że jest c…

mąka kasztanowa przepisy

Mąka kasztanowa – dlaczego warto po nią sięgać?

Mąka kasztanowa, choć może nie być tak powszechnie znana jak inne rodzaje mąki, stanowi wyjątkowy składnik w kuchni, oferując nie tylko niezwy…

Fish burger - poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Fish Burger – Poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Szukasz pomysłów na burgera, który zachwyci gości Twojego lokalu? Postaw na Fish Burgera! Dowiedz się, jak przygotować rybę, by jednocześnie b…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *