Jak smażyć kurki żeby nie były gorzkie?
Spis treści:
- Dlaczego kurki są gorzkie?
- Jak smażyć kurki, aby nie były gorzkie
- Jak zamrozić kurki, aby nie stały się gorzkie
- Jak usmażyć pyszne kurki
Kurki to wspaniałe grzyby, które pięknie pachną, nadają potrawom leśnego akcentu, a dobrze przygotowane smakują wyśmienicie. Ich pojawienie się na stole jest zawsze witane z entuzjazmem. Niestety kurki charakteryzują się niezbyt przyjemną goryczką i kwaskowatością, którą przy właściwej obróbce da się wyeliminować. Jak zatem gotować czy smażyć kurki, aby nie były gorzkie?
Dlaczego kurki są gorzkie?
Kurki są smaczne i łatwe w zbieraniu. Co ważne, mają unikatową cechę. gdyż nigdy nie są robaczywe. Wynika to z zawartości pewnego polisacharydu i specjalnej substancji – chinomannozy. Smażone kurki to jedno z najsmaczniejszych dań z grzybów. Ale ta metoda przygotowania wymaga wstępnej obróbki grzybów.
Niektórzy grzybiarze przypisują gorzki smak tych grzybów ich specjalnemu składowi chemicznemu. Próbują na różne sposoby usunąć gorycz z kurek, której te smaczne grzyby nabywają po zamrożeniu. Grzyby w stanie surowy mają lekko kwaśny, przyjemny owocowy aromat i zawierają wiele przydatnych substancji, wśród których jest chinomannoza, która niszczy robaki, a w przypadku ludzi – poprawia jakość włosów. Ten skład chemiczny grzybów nie ma wpływu na smak.
Oto najczęstsze przyczyny gorzkiego smaku kurek:
- Kurki mogą być gorzkie pod wpływem suchej pogody.
- Jeśli grzyby rosły obok drzew iglastych, na pewno będą gorzkie.
- Przejrzałe lub stare
Jak smażyć kurki, aby nie były gorzkie
Istnieje kilka sposobów na usunięcie goryczy z tych grzybów i należy to zrobić przed obróbką termiczną, jaką jest smażenie.
Oto sposoby na usunięcie goryczy z grzybów:
- Aby kurki nie były gorzkie, należy je namoczyć przed gotowaniem w zimnej wodzie przez 3-4 godziny, a następnie grzyby należy gotować przez kilka minut, dwukrotnie zmieniając osoloną wodę.
- Przed gotowaniem można je suszyć w piekarniku. Wraz z odparowaną wilgocią z grzyba opuści również gorycz.
- Goryczka z rozmrożonych grzybów może zniknąć podczas gotowania i smażenia kurek, jeśli pod koniec gotowania dodasz do nich trochę octu i przypraw.
- Nie można zbierać kurek w upalne letnie dni lub po długiej fali upałów. W tym okresie kurki są niebezpieczne dla zdrowia, więc nie można ich jeść.
Jak zamrozić kurki, aby nie stały się gorzkie
Zanim zamrozisz lub ugotujesz rozmrożone kurki, aby nie miały gorzkiego smaku, powinieneś przestrzegać kilku zasad:
- Usuń piasek i zanieczyszczenia z grzybów, odetnij dolną krawędź łodygi. Grzyby należy dokładnie umyć, kilkakrotnie zmieniając wodę.
- Jeśli zamrażasz gotowane grzyby, lepiej gotować je w osolonej wodzie.
- Kurki można wcześniej ugotować i zamrozić w bulionie.
- Po rozmrożeniu kurki należy umyć pod bieżącą wodą.
- Nie można przechowywać kurek w zamrażarce dłużej niż 3 miesiące.
Jak usmażyć pyszne kurki
Oczyszczone i umyte kurki najlepiej smakują smażone. Grzyby będą jeszcze smaczniejsze, jeśli przed smażeniem obtoczysz je w mące. Oto szczegółowy przepis.
Składniki
- 0,5 kg kurek
- 100 g masła
- duża cebula
- 2 łyżki mąki
- sól i przyprawy do smaku, dobrym wyborem jest kminek
- posiekany koperek i pietruszka.
Obtoczyć kurki w mące. Drobno posiekać cebulę. Klarowane masło rozgrzać na patelni do umiarkowanej temperatury. jako pierwsze należy wrzucić na patelnię grzyby i smażyć je na średnim ogniu. Gdy tylko zacznie wydzielać się aromat, natychmiast dokładamy cebulę, a następnie smażymy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy kminek, połowę posiekanej zieleniny i wymieszaj. Smażyć pod przykryciem jeszcze 3 minuty.
Kurki są gotowe! Możemy je podawać posypane pozostałymi świeżymi ziołami.