Jak smażyć kurki żeby nie były gorzkie?

Jak smażyć kurki żeby nie były gorzkie?
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Kurki to wspaniałe grzyby, które pięknie pachną, nadają potrawom leśnego akcentu, a dobrze przygotowane smakują wyśmienicie. Ich pojawienie się na stole jest zawsze witane z entuzjazmem. Niestety kurki charakteryzują się niezbyt przyjemną goryczką i kwaskowatością, którą przy właściwej obróbce da się wyeliminować. Jak zatem gotować czy smażyć kurki, aby nie były gorzkie?

Dlaczego kurki są gorzkie?

Kurki są smaczne i łatwe w zbieraniu. Co ważne, mają unikatową cechę. gdyż nigdy nie są robaczywe. Wynika to z zawartości pewnego polisacharydu i specjalnej substancji – chinomannozy. Smażone kurki to jedno z najsmaczniejszych dań z grzybów. Ale ta metoda przygotowania wymaga wstępnej obróbki grzybów.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Niektórzy grzybiarze przypisują gorzki smak tych grzybów ich specjalnemu składowi chemicznemu. Próbują na różne sposoby usunąć gorycz z kurek, której te smaczne grzyby nabywają po zamrożeniu. Grzyby w stanie surowy mają lekko kwaśny, przyjemny owocowy aromat i zawierają wiele przydatnych substancji, wśród których jest chinomannoza, która niszczy robaki, a w przypadku ludzi – poprawia jakość włosów. Ten skład chemiczny grzybów nie ma wpływu na smak. 

Oto najczęstsze przyczyny gorzkiego smaku kurek:

  • Kurki mogą być gorzkie pod wpływem suchej pogody. 
  • Jeśli grzyby rosły obok drzew iglastych, na pewno będą gorzkie. 
  • Przejrzałe lub stare 

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Jak smażyć kurki, aby nie były gorzkie

Istnieje kilka sposobów na usunięcie goryczy z tych grzybów i należy to zrobić przed obróbką termiczną, jaką jest smażenie.

Oto sposoby na usunięcie goryczy z grzybów:

  • Aby kurki nie były gorzkie, należy je namoczyć przed gotowaniem w zimnej wodzie przez 3-4 godziny, a następnie grzyby należy gotować przez kilka minut, dwukrotnie zmieniając osoloną wodę.
  • Przed gotowaniem można je suszyć w piekarniku. Wraz z odparowaną wilgocią z grzyba opuści również gorycz.
  • Goryczka z rozmrożonych grzybów może zniknąć podczas gotowania i smażenia kurek, jeśli pod koniec gotowania dodasz do nich trochę octu i przypraw. 
  • Nie można zbierać kurek w upalne letnie dni lub po długiej fali upałów. W tym okresie kurki są niebezpieczne dla zdrowia, więc nie można ich jeść.
co zrobić, aby kurki nie były gorzkie?
Fot. Teraz już wiesz co zrobić, aby kurki nie były gorzkie

Jak zamrozić kurki, aby nie stały się gorzkie

Zanim zamrozisz lub ugotujesz rozmrożone kurki, aby nie miały gorzkiego smaku, powinieneś przestrzegać kilku zasad:

  1. Usuń piasek i zanieczyszczenia z grzybów, odetnij dolną krawędź łodygi. Grzyby należy dokładnie umyć, kilkakrotnie zmieniając wodę.
  2. Jeśli zamrażasz gotowane grzyby, lepiej gotować je w osolonej wodzie.
  3. Kurki można wcześniej ugotować i zamrozić w bulionie.
  4. Po rozmrożeniu kurki należy umyć pod bieżącą wodą.
  5. Nie można przechowywać kurek w zamrażarce dłużej niż 3 miesiące.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Jak usmażyć pyszne kurki

Oczyszczone i umyte kurki najlepiej smakują smażone. Grzyby będą jeszcze smaczniejsze, jeśli przed smażeniem obtoczysz je w mące. Oto szczegółowy przepis.

Składniki 

  • 0,5 kg kurek
  • 100 g masła
  • duża cebula
  • 2 łyżki mąki
  • sól i przyprawy do smaku, dobrym wyborem jest kminek
  • posiekany koperek i pietruszka.

Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym



Obtoczyć kurki w mące. Drobno posiekać cebulę. Klarowane masło rozgrzać na patelni do umiarkowanej temperatury. jako pierwsze należy wrzucić na patelnię grzyby i smażyć je na średnim ogniu. Gdy tylko zacznie wydzielać się aromat, natychmiast dokładamy cebulę, a następnie smażymy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy kminek, połowę posiekanej zieleniny i wymieszaj. Smażyć pod przykryciem jeszcze 3 minuty. 

Kurki są gotowe! Możemy je podawać posypane pozostałymi świeżymi ziołami.


Zobacz również:

Ucierana babka wielkanocna o smaku cytrynowym - przepis

Ucierana babka wielkanocna o smaku cytrynowym – przepis

Święta wielkanocne to czas, w którym na stole pojawiają się specjalne potrawy i wypieki. Przede wszystkim musi się tam znaleźć tradycyjna babk…

Babka wielkanocna z majonezem - przepis

Babka wielkanocna z majonezem – przepis

Przygotowując wszystkie potrawy przed świętami wielkanocnymi, nie można zapomnieć o tradycyjnej babce wielkanocnej. Każda osoba, która choć ra…

Jak przygotować topinambur?

Jak przygotować topinambur?

Topinambur, zwany również słonecznikiem bulwiastym lub ziemniakiem długoowocowym, to roślina o charakterystycznym, lekko słodkawym smaku i chrup…

Czym zastąpić tymianek?

Czym zastąpić tymianek?

Tymianek zawiera witaminy C, E, B i K. Nie można również zapomnieć o tym, że to cenne źródło potasu. Znaleźć w nim można także magnes i fo…

Czym zastąpić syrop klonowy

Czym zastąpić syrop klonowy?

Syrop klonowy kojarzy się przede wszystkim z Kanadą, to ten kraj produkuje go najwięcej na świecie. Jest to najzdrowszy słodzik, bogaty w wiele w…

Oceń wpis


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *