Wegański beszamel (bez mleka i masła) – przepis

Wegański beszamel (bez mleka i masła) – przepis
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Sos beszamelowy jest znany i lubiany na całym świecie. Jego podstawę stanowi mleko, masło oraz mąka. Doskonale komponuje się z potrawami kuchni francuskiej, a także pasuje do wielu warzyw, mięs czy makaronów, stanowiąc bezbłędny w smaku dodatek. Z racji tego, że prawie wszystkie składniki beszamelu są pochodzenia odzwierzęcego, muszą z niego zrezygnować osoby na diecie wegańskiej. Ale czy aby na pewno? Okazuje się, że bez problemu w swoim domu można przyrządzić wegański beszamel, który swoim smakiem spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić beszamel bez mleka i masła, zapraszamy do zapoznania się z poniższym wpisem. 

Do czego pasuje sos beszamelowy bez mleka?

Trudno znaleźć osobę, która nie doceniłaby smaku tradycyjnego sosu beszamelowego. Jego bazą są składniki dostępne w każdej kuchni, dlatego gości w wielu domach jako dodatek do obiadu czy kolacji. Beszamel przede wszystkim doskonale współgra z rybami oraz gotowanymi warzywami, na przykład szparagami.

Jego wyjątkowy smak sprawił, że weganie, którzy muszą unikać wszelkich produktów odzwierzęcych w swojej diecie, metodą prób i błędów stworzyli kilka przepisów, pozwalających na zrobienie beszamelu wegańskiego. Smakiem jest zbliżony do oryginału, więc to świetna propozycja także dla osób jadających mięso. W diecie wegańskiej beszamel może być dodatkiem do zapiekanek, makaronów czy warzyw. 

Jak zrobić sos beszamelowy bez masła?

Wegański beszamel jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a co więcej, jego zrobienie nie zajmuje więcej niż 5 minut. Składniki niezbędne do wykonania sosu beszamelowego wegańskiego z całą pewnością pod ręką posiada każdy weganin. Jak więc zrobić sos beszamelowy wege?

Składniki:

  • 1 łyżka roślinnej margaryny lub oleju
  • 220 ml mleka roślinnego bez cukru, np. ryżowego
  • 2 łyżki mąki pszennej lub w wariancie bezglutenowym ryżowej lub kukurydzianej
  • Sól
  • Pieprz
  • Odrobina gałki muszkatołowej

Rondelek ustawiamy na małym ogniu, a następnie dodajemy olej lub margarynę i mąkę. Całość należy wymieszać trzepaczką do połączenia składników. Gdy mieszanka jest klarowna i nie ma grudek, należy stopniowo wlewać mleko roślinne, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, wystarczy go doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową. 

wegański beszamel przepis
Fot. Teraz już wiesz jak zrobić wegański beszamel z naszego przepisu!

Czy sos beszamelowy jest fit?

Oryginalny sos beszamelowy nie należy do produktów niskokalorycznych. Nie inaczej jest w przypadku wegańskiego beszamelu, gdzie podstawę stanowi olej. Należy jednak pamiętać, że beszamel to jedynie dodatek do dania głównego, więc z całą pewnością nie zrujnuje on żadnej diety, nawet redukcyjnej. 

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Czym zastąpić orzeszki pini?

Orzeszki pini, choć niezwykle smaczne, mogą być trudno dostępne oraz kosztowne. Na szczęście istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, kt…

Czym zastąpić agar?

Agar, znany również jako agar-agar, jest żelującą substancją pochodzenia roślinnego, pozyskiwaną z różnych gatunków czerwonych alg morskich…

Czym zastąpić słód piekarniczy?

Słód piekarniczy to naturalny składnik używany w piekarnictwie, który powstaje w procesie kiełkowania zbóż (najczęściej jęczmienia), które…

Czym zastąpić kapustę pak choi?

Kapusta pak choi, znana również jako bok choy, jest popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej, cenionym za jej chrupkość i delikatny, lekko pikan…

Czym zastąpić komosę ryżową?

Komosa ryżowa, znana także jako quinoa, jest niezwykle popularnym składnikiem kulinarnym cieszącym się uznaniem wśród osób dbających o zdrow…

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *