WegaÅ„ski beszamel (bez mleka i masÅ‚a) – przepis

WegaÅ„ski beszamel (bez mleka i masÅ‚a) – przepis
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Sos beszamelowy jest znany i lubiany na caÅ‚ym Å›wiecie. Jego podstawÄ™ stanowi mleko, masÅ‚o oraz mÄ…ka. Doskonale komponuje siÄ™ z potrawami kuchni francuskiej, a także pasuje do wielu warzyw, miÄ™s czy makaronów, stanowiÄ…c bezbłędny w smaku dodatek. Z racji tego, że prawie wszystkie skÅ‚adniki beszamelu sÄ… pochodzenia odzwierzÄ™cego, muszÄ… z niego zrezygnować osoby na diecie wegaÅ„skiej. Ale czy aby na pewno? Okazuje siÄ™, że bez problemu w swoim domu można przyrzÄ…dzić wegaÅ„ski beszamel, który swoim smakiem speÅ‚ni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jeżeli zastanawiasz siÄ™, jak zrobić beszamel bez mleka i masÅ‚a, zapraszamy do zapoznania siÄ™ z poniższym wpisem. 

Do czego pasuje sos beszamelowy bez mleka?

Trudno znaleźć osobę, która nie doceniłaby smaku tradycyjnego sosu beszamelowego. Jego bazą są składniki dostępne w każdej kuchni, dlatego gości w wielu domach jako dodatek do obiadu czy kolacji. Beszamel przede wszystkim doskonale współgra z rybami oraz gotowanymi warzywami, na przykład szparagami.

Jego wyjÄ…tkowy smak sprawiÅ‚, że weganie, którzy muszÄ… unikać wszelkich produktów odzwierzÄ™cych w swojej diecie, metodÄ… prób i błędów stworzyli kilka przepisów, pozwalajÄ…cych na zrobienie beszamelu wegaÅ„skiego. Smakiem jest zbliżony do oryginaÅ‚u, wiÄ™c to Å›wietna propozycja także dla osób jadajÄ…cych miÄ™so. W diecie wegaÅ„skiej beszamel może być dodatkiem do zapiekanek, makaronów czy warzyw. 

Jak zrobić sos beszamelowy bez masła?

Wegański beszamel jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a co więcej, jego zrobienie nie zajmuje więcej niż 5 minut. Składniki niezbędne do wykonania sosu beszamelowego wegańskiego z całą pewnością pod ręką posiada każdy weganin. Jak więc zrobić sos beszamelowy wege?

Składniki:

  • 1 Å‚yżka roÅ›linnej margaryny lub oleju
  • 220 ml mleka roÅ›linnego bez cukru, np. ryżowego
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki pszennej lub w wariancie bezglutenowym ryżowej lub kukurydzianej
  • Sól
  • Pieprz
  • Odrobina gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej

Rondelek ustawiamy na maÅ‚ym ogniu, a nastÄ™pnie dodajemy olej lub margarynÄ™ i mÄ…kÄ™. CaÅ‚ość należy wymieszać trzepaczkÄ… do połączenia skÅ‚adników. Gdy mieszanka jest klarowna i nie ma grudek, należy stopniowo wlewać mleko roÅ›linne, caÅ‚y czas mieszajÄ…c. Gdy sos zgÄ™stnieje, wystarczy go doprawić solÄ…, Å›wieżo mielonym czarnym pieprzem oraz gaÅ‚kÄ… muszkatoÅ‚owÄ…. 

wegański beszamel przepis
Fot. Teraz już wiesz jak zrobić wegański beszamel z naszego przepisu!

Czy sos beszamelowy jest fit?

Oryginalny sos beszamelowy nie należy do produktów niskokalorycznych. Nie inaczej jest w przypadku wegaÅ„skiego beszamelu, gdzie podstawÄ™ stanowi olej. Należy jednak pamiÄ™tać, że beszamel to jedynie dodatek do dania głównego, wiÄ™c z całą pewnoÅ›ciÄ… nie zrujnuje on żadnej diety, nawet redukcyjnej. 

Bartek

Bartek Czwartek


Zobacz również:

Sezonowane steki – dlaczego smakują lepiej?

Sezonowane steki – dlaczego smakują lepiej?

Na pytanie, czym różni siÄ™ stek sezonowany od zwykÅ‚ego, niektórzy odpowiedzÄ…: cenÄ…. I majÄ… racjÄ™. Ale warto też zwrócić uwagÄ™ na niesamow…

Czekolada w kuchni: 7 przepisów, które pokochają wszyscy

Czekolada w kuchni: 7 przepisów, które pokochają wszyscy

Czy zastanawiasz siÄ™, jak wykorzystać czekoladÄ™ w kuchni, aby zachwycić swoich bliskich? Szukasz pomysłów na przepisy, które bÄ™dÄ… zarówno pr…

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Szarlotka i jabłecznik to dwa popularne wypieki z jabłkami, które nierzadko bywają ze sobą mylone. W poniższym wpisie wyjaśnię, czym się róŅ

Czy skrobia ziemniaczana to to samo co mÄ…ka ziemniaczana?

W dzisiejszym wpisie przyjrzymy siÄ™ bliżej dwóm popularnym produktom pochodzÄ…cym z ziemniaków: skrobi ziemniaczanej i mÄ…ce ziemniaczanej. Celem …

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

Czym zastąpić mąkę z tapioki?

MÄ…ka z tapioki to bezglutenowy skÅ‚adnik otrzymywany z manioku, ceniony za swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci zagÄ™szczajÄ…ce i poprawiajÄ…ce strukturÄ™ wypieków….

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *