Wegański beszamel (bez mleka i masła) – przepis

Wegański beszamel (bez mleka i masła) – przepis
Czas czytania: 2 minuty

Spis treści:



Sos beszamelowy jest znany i lubiany na całym świecie. Jego podstawę stanowi mleko, masło oraz mąka. Doskonale komponuje się z potrawami kuchni francuskiej, a także pasuje do wielu warzyw, mięs czy makaronów, stanowiąc bezbłędny w smaku dodatek. Z racji tego, że prawie wszystkie składniki beszamelu są pochodzenia odzwierzęcego, muszą z niego zrezygnować osoby na diecie wegańskiej. Ale czy aby na pewno? Okazuje się, że bez problemu w swoim domu można przyrządzić wegański beszamel, który swoim smakiem spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić beszamel bez mleka i masła, zapraszamy do zapoznania się z poniższym wpisem. 

Do czego pasuje sos beszamelowy bez mleka?

Trudno znaleźć osobę, która nie doceniłaby smaku tradycyjnego sosu beszamelowego. Jego bazą są składniki dostępne w każdej kuchni, dlatego gości w wielu domach jako dodatek do obiadu czy kolacji. Beszamel przede wszystkim doskonale współgra z rybami oraz gotowanymi warzywami, na przykład szparagami.

Jego wyjątkowy smak sprawił, że weganie, którzy muszą unikać wszelkich produktów odzwierzęcych w swojej diecie, metodą prób i błędów stworzyli kilka przepisów, pozwalających na zrobienie beszamelu wegańskiego. Smakiem jest zbliżony do oryginału, więc to świetna propozycja także dla osób jadających mięso. W diecie wegańskiej beszamel może być dodatkiem do zapiekanek, makaronów czy warzyw. 

Jak zrobić sos beszamelowy bez masła?

Wegański beszamel jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a co więcej, jego zrobienie nie zajmuje więcej niż 5 minut. Składniki niezbędne do wykonania sosu beszamelowego wegańskiego z całą pewnością pod ręką posiada każdy weganin. Jak więc zrobić sos beszamelowy wege?

Składniki:

  • 1 łyżka roślinnej margaryny lub oleju
  • 220 ml mleka roślinnego bez cukru, np. ryżowego
  • 2 łyżki mąki pszennej lub w wariancie bezglutenowym ryżowej lub kukurydzianej
  • Sól
  • Pieprz
  • Odrobina gałki muszkatołowej

Rondelek ustawiamy na małym ogniu, a następnie dodajemy olej lub margarynę i mąkę. Całość należy wymieszać trzepaczką do połączenia składników. Gdy mieszanka jest klarowna i nie ma grudek, należy stopniowo wlewać mleko roślinne, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, wystarczy go doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową. 

wegański beszamel przepis
Fot. Teraz już wiesz jak zrobić wegański beszamel z naszego przepisu!

Czy sos beszamelowy jest fit?

Oryginalny sos beszamelowy nie należy do produktów niskokalorycznych. Nie inaczej jest w przypadku wegańskiego beszamelu, gdzie podstawę stanowi olej. Należy jednak pamiętać, że beszamel to jedynie dodatek do dania głównego, więc z całą pewnością nie zrujnuje on żadnej diety, nawet redukcyjnej. 


Zobacz również:

Wytrawne placki z różnych stron świata

Wytrawne placki z różnych stron świata

Pizzę kochają wszyscy – tym bardziej warto poznać jej zamienniki. Jaki pomysł na placek z dodatkami mają Francuzi, Węgrzy i Japończycy? Sprawd…

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiście się kiedyś, czy można zastąpić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia się szczególnie, gdy w lodówce …

czym można zastąpić ekstrakt cytrynowy

Czym można zastąpić ekstrakt cytrynowy?

Ekstrakt cytrynowy dodaje wyjątkowego smaku wielu potrawom, ale co zrobić, gdy zabraknie go w domu? Na szczęście, istnieje kilka sprawdzonych subs…

jak zrobić ekstrakt cytrynowy domowej roboty

Jak zrobić ekstrakt cytrynowy domowej roboty?

Ekstrakt cytrynowy jest świetnym dodatkiem do wielu potraw i napojów, nadając im wyrazisty, cytrynowy smak i aromat. A co powiecie na domowej robot…

Jak zrobić mąkę jaglaną?

Jak zrobić mąkę jaglaną?

Zastanawialiście się kiedyś, jak zrobić mąkę jaglaną w domowym zaciszu? O ile dostępna w sklepie mąka jaglana bywa gorzka i nieprzyjemna w sm…

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *