WegaÅ„ski beszamel (bez mleka i masÅ‚a) – przepis
![WegaÅ„ski beszamel (bez mleka i masÅ‚a) – przepis](https://garymoveout.pl/wp-content/uploads/2023/02/weganski-beszamel-bez-mleka-i-masla.jpg)
Spis treści:
- Do czego pasuje sos beszamelowy bez mleka?
- Jak zrobić sos beszamelowy bez masła?
- Czy sos beszamelowy jest fit?
Sos beszamelowy jest znany i lubiany na całym świecie. Jego podstawę stanowi mleko, masło oraz mąka. Doskonale komponuje się z potrawami kuchni francuskiej, a także pasuje do wielu warzyw, mięs czy makaronów, stanowiąc bezbłędny w smaku dodatek. Z racji tego, że prawie wszystkie składniki beszamelu są pochodzenia odzwierzęcego, muszą z niego zrezygnować osoby na diecie wegańskiej. Ale czy aby na pewno? Okazuje się, że bez problemu w swoim domu można przyrządzić wegański beszamel, który swoim smakiem spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić beszamel bez mleka i masła, zapraszamy do zapoznania się z poniższym wpisem.
Do czego pasuje sos beszamelowy bez mleka?
Trudno znaleźć osobę, która nie doceniłaby smaku tradycyjnego sosu beszamelowego. Jego bazą są składniki dostępne w każdej kuchni, dlatego gości w wielu domach jako dodatek do obiadu czy kolacji. Beszamel przede wszystkim doskonale współgra z rybami oraz gotowanymi warzywami, na przykład szparagami.
Jego wyjątkowy smak sprawił, że weganie, którzy muszą unikać wszelkich produktów odzwierzęcych w swojej diecie, metodą prób i błędów stworzyli kilka przepisów, pozwalających na zrobienie beszamelu wegańskiego. Smakiem jest zbliżony do oryginału, więc to świetna propozycja także dla osób jadających mięso. W diecie wegańskiej beszamel może być dodatkiem do zapiekanek, makaronów czy warzyw.
Jak zrobić sos beszamelowy bez masła?
Wegański beszamel jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a co więcej, jego zrobienie nie zajmuje więcej niż 5 minut. Składniki niezbędne do wykonania sosu beszamelowego wegańskiego z całą pewnością pod ręką posiada każdy weganin. Jak więc zrobić sos beszamelowy wege?
Składniki:
- 1 łyżka roślinnej margaryny lub oleju
- 220 ml mleka roślinnego bez cukru, np. ryżowego
- 2 łyżki mąki pszennej lub w wariancie bezglutenowym ryżowej lub kukurydzianej
- Sól
- Pieprz
- Odrobina gałki muszkatołowej
Rondelek ustawiamy na małym ogniu, a następnie dodajemy olej lub margarynę i mąkę. Całość należy wymieszać trzepaczką do połączenia składników. Gdy mieszanka jest klarowna i nie ma grudek, należy stopniowo wlewać mleko roślinne, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, wystarczy go doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
![wegański beszamel przepis](https://garymoveout.pl/wp-content/uploads/2023/02/weganski-beszamel-przepis.jpg)
Czy sos beszamelowy jest fit?
Oryginalny sos beszamelowy nie należy do produktów niskokalorycznych. Nie inaczej jest w przypadku wegańskiego beszamelu, gdzie podstawę stanowi olej. Należy jednak pamiętać, że beszamel to jedynie dodatek do dania głównego, więc z całą pewnością nie zrujnuje on żadnej diety, nawet redukcyjnej.
![Awatar GaryMoveOut](https://garymoveout.pl/wp-content/uploads/2019/10/cropped-free_horizontal_on_white_by_logaster-2-150x150.png)