Jak zrobić bitą śmietanę?

Jak zrobić bitą śmietanę?

Spis treści:



Bitą śmietanę znaleźć można w wielu deserach. Czasem je ozdabia, innym razem jest ich głównym składnikiem, a niekiedy potrafi uratować nieudany przepis. Najszybszym i najprostszym sposobem na przygotowanie bitej śmietany jest użycie miksera, jednak nie jest on niezbędny. Bita śmietana – jak zrobić ten pyszny, puszysty krem? 

Jak ubić śmietanę

Czy zastanawiasz się jak zrobić bitą śmietanę? To bardzo proste. Zacznij od odpowiedniego przygotowania składników. Najlepsza do ubijania jest śmietana 36% lub 30% – i taką należy kupić. Przed rozpoczęciem ubijania należy zadbać o to, aby śmietana była odpowiednio schłodzona – wtedy szybciej uzyska gęstą konsystencję. Schłodzić warto także miskę, w której będziemy ubijać śmietanę, tak aby produkt miał jak najmniejszą styczność z temperaturą pokojową.

jak ubić śmietanę
Fot. Nie wiesz jak ubić śmietanę? Koniecznie czytaj dalej !

Śmietana powinna stać w lodówce przez co najmniej kilka godzin, zanim przystąpimy do jej ubijania. Najlepiej jednak jeżeli będzie chłodziła się ona całą noc, albo i całą dobę. Nawet najbardziej doświadczonym kucharzom zdarzają się sytuację, w których śmietana nie chce się ubić – jest to zazwyczaj spowodowanie jej nieodpowiednim schłodzeniem. Jeżeli zapomnisz o wcześniejszym przygotowaniu śmietany, możesz włożyć ją na chwilę do zamrażalnika – jednak trzeba bardzo uważać, bo zbyt zmrożona śmietana również się nie ubije. 



Może się zdarzyć, że nawet kiedy zrobimy wszystko dobrze śmietana nie zechce się ubić. Jak uratować bitą śmietanę? Nie przestawaj miksować i powoli dodawaj niewielkie ilości świeżej śmietanki. Jeżeli to nie pomoże, możesz użyć serka mascarpone, który sam w sobie jest gęsty, więc zagęści śmietanę, tworząc pyszny, puszysty krem. 

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Bita śmietana przepis

Przygotowanie pysznej bitej śmietany nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, oto prosty przepis:

  • Dobrze schłodzoną śmietanę (30% lub 36%) przelej do naczynia i rozpocznij ubijanie – początkowo na najwyższych obrotach miksera.
  • Gdy śmietana zacznie gęstnieć zmniejsz obroty na średnie.
  • w tym momencie możesz dodać cukier, słodzik, miód, syrop klonowy i inne dodatki, takie jak: ekstrakt waniliowy, ekstrakt pomarańczowy, kardamon, woda różana, czy też woda z kwiatów pomarańczy.
  • Gotowa śmietana powinna być sztywna i nie wypadać z miski po jej odwróceniu. 
bita śmietana przepis
Fot, Odpowiedni przepis to gwarancja idealnej bitej śmietany

Pamiętaj o tym, aby nie miksować śmietany zbyt długo ponieważ może się ona zacząć rozwarstwiać. Bitej śmietany można nie słodzić, wtedy będzie miała ona nieco mniej kalorii. 



Jak ubić śmietanę z żelatyną

Jeśli chcesz mieć pewność, że śmietana na pewno będzie miała stałą konsystencję możesz dodać do niej żelatynę. Żelatynę należy namoczyć w gorącej wodzie, dobrze wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Kiedy przestygnie można zabrać się za ubijanie bitej śmietany, gdy śmietana będzie już ubita, wtedy kilka łyżek należy dodać do przestudzonej żelatyny i energicznie wymieszać. Po dokładnym wymieszaniu przełożyć do miski z resztą bitej śmietany i wszystko razem ubić na gładką, puszystą masę. Bita śmietana z żelatyną jest sztywniejsza i trwalsza, przez co lepiej nadaje się do dekoracji. 

jak ubić śmietanę z żelatyną
Fot. Dzięki żelatynie, bita śmietana jest trwalsza i bardziej sztywna

Jak ubić śmietanę bez miksera

Kiedy nie masz w domu miksera, albo sprzęt chwilowo odmówił posłuszeństwa, nie przejmuj się – istnieją inne metody na ubicie śmietany. 

  1. Blender – jeżeli posiadasz w domu to urządzenie to ubicie śmietany pójdzie Ci równie łatwo, jak przy użyciu tradycyjnego miksera.
  2. Trzepaczka – śmietanę wlej do dużej miski i zacznij ją energicznie ubijać. Rodzaj trzepaczki nie ma znaczenia, jednak najsprawniej pójdzie Ci, kiedy użyjesz tzw. trzepaczki balonowej. 
  3. Widelec – zasady są takie same, jak podczas ubijania śmietany trzepaczką. Warto jednak mieć na uwadze, że ubicie śmietany widelcem może zając bardzo dużo czasu.
  4. Słoik i korek – słoik napełnij do połowy śmietaną i wrzuć do środka czysty korek (najlepiej z białego wina, aby śmietana się nie zabarwiła). Następnie zakręć słoik i zacznij nim energicznie potrząsać, do momentu, aż śmietana nie uzyska odpowiedniej konsystencji. 

Śmietana ubita przy pomocy każdego z tych sposobów będzie pyszna i puszysta. 

jak ubić śmietanę bez miksera
Fot. Czy da się ubić śmietanę bez miksera ? Jak najbardziej!

Zobacz również:

jak zrobić podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz delikatnie słodkim smakiem, a w jego składzie można znaleźć nieznaczną ilość alkoholu. Jego powstanie datuje się na równie dawny okres jak powstanie piwa, przy czym to właśnie podpiwek jest jego produktem ubocznym.

jak ugotować młodą kapustę

Jak ugotować młodą kapustę?

Potrawy z młodej kapusty są bardzo dobre i zdrowe. W różnych regionach Polski młodą kapustę je się z innymi dodatkami. Najlepsza młoda kapusta jest prosto z pola. Jednak czy wiemy jak przyrządzić młodą kapustę? 

jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować. Ta ostatnia czynność jest podstawową formą obróbki tej kaszy. W zależności od czasu i sposobu gotowania można uzyskać różną konsystencję. Kasza jaglana na sypko to najpopularniejszy „produkt” gotowania. Kasza w tej postaci może być świetnym dodatkiem do posiłku z mięsem lub warzywami. A jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, żeby była smaczna?

jak rośnie pomelo

Jak rośnie pomelo – gdzie rośnie drzewo pomelo?

Pomelo należy do rodziny rutowatych. Drzewo naturalnie występuje w Azji Południowej. Na początku pomarańcza olbrzymia spotykana była głównie w Malezji. Następnie roślina stała się popularnym drzewem owocowym w Chinach. Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie czytaj dalej!

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.