Jak rośnie wanilia?
Wanilia jest rośliną należącą do rodziny roślin storczykowatych. Nie jest jednak od razu kojarzona ze światem botaniki. Przez swój oryginalny …
Gałka muszkatołowa to jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni. Posiada niepowtarzalny aromat, który podkręci smak potraw mięsnych, grzanego wina, ciast oraz piwa. Znajdzie ona swoje zastosowanie w kuchni, jak i w medycynie. Jest ona bogata w celulozę, która zapewnia uczucie sytości oraz szereg witamin, które są podstawą w codziennej diecie każdego człowieka.
Gałka muszkatołowa to suszona, środkowa część pestki owocu muszkatołowca korzennego. Drzewo to pochodzi z Wysp Banda, które są częścią indonezyjskiego archipelagu Moluki, wcześniej nazywanego Wyspami Korzennymi.
Sama przyprawa była bardzo dobrze znana w starożytnych Indiach, a do Europy została sprowadzona w XVI wieku przez portugalskich handlarzy. Była ona bardzo pożądanym produktem, ponieważ wierzono, że chroni ona przed dżumą-najbardziej śmiertelną chorobą tamtych czasów.
Muszkatołowiec korzenny (Myristica fragrans) to drzewo z rodziny muszkatołowcowatych. Drzewo to charakteryzuje się stożkowatą koroną, złożoną z podłużnych, jędrnych liści o intensywnym, zielonym kolorze. Dorosłe drzewo może osiągnąć do 20 m wysokości.
Rośnie tylko w klimacie tropikalnym i może owocować kilkadziesiąt lat, a samo drzewo może żyć nawet półtorej wieku. Określa się je mianem „wiecznie zielonego”, ponieważ owocuje cały rok, zachowując swój piękny, żywy kolor.
Drzewa zaczynają owocować po 8 latach po wysiewu, a najobfitsze plony zbierane są dopiero 17 lat później. Gałka muszkatołowa lubi żyzne, wulkaniczne gleby i ciepły klimat.
Drzewa muszkatołowca korzennego uprawia się głownie na terenie wschodniej Azji, ale pojedyncze plantacje można spotkać również w Ameryce Południowej i Afryce.
Kwiaty gałki muszkatołowej są drugą przyprawa jaką można pozyskać z drzewa muszkatołowego. „Kwiatem” nazywana jest osnówka pestki czyli jasnoczerwona osłonka przypominająca pajęczą sieć.
Porównując smak gałki muszkatołowej i kwiatu gałki muszkatołowej stwierdza się, że to kwiat ma subtelniejszy smak i lekką, cytrynową nutę. Po wysuszeniu, kwiat może być używany w kuchni jako przyprawa do wszelkiego rodzaju dań na zimno i ciepło, w tym zup, drobiu, serów oraz ziemniaków.
Prócz swoich walorów smakowych, kwiat gałki muszkatołowej również sprawdzi się jako suplement diety regulujący procesy trawienne i skurcze mięśni gładkich. Ponadto może ona zapobiegać stanom pogorszonego samopoczucia i depresji.