Jak rośnie wanilia?
Wanilia jest rośliną należącą do rodziny roślin storczykowatych. Nie jest jednak od razu kojarzona ze światem botaniki. Przez swój oryginalny …
Gałka muszkatołowa to jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni. Posiada niepowtarzalny aromat, który podkręci smak potraw mięsnych, grzanego wina, ciast oraz piwa. Znajdzie ona swoje zastosowanie w kuchni, jak i w medycynie. Jest ona bogata w celulozę, która zapewnia uczucie sytości oraz szereg witamin, które są podstawą w codziennej diecie każdego człowieka.
Gałka muszkatołowa to suszona, środkowa część pestki owocu muszkatołowca korzennego. Drzewo to pochodzi z Wysp Banda, które są częścią indonezyjskiego archipelagu Moluki, wcześniej nazywanego Wyspami Korzennymi.
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Sama przyprawa była bardzo dobrze znana w starożytnych Indiach, a do Europy została sprowadzona w XVI wieku przez portugalskich handlarzy. Była ona bardzo pożądanym produktem, ponieważ wierzono, że chroni ona przed dżumą-najbardziej śmiertelną chorobą tamtych czasów.
Muszkatołowiec korzenny (Myristica fragrans) to drzewo z rodziny muszkatołowcowatych. Drzewo to charakteryzuje się stożkowatą koroną, złożoną z podłużnych, jędrnych liści o intensywnym, zielonym kolorze. Dorosłe drzewo może osiągnąć do 20 m wysokości.
Rośnie tylko w klimacie tropikalnym i może owocować kilkadziesiąt lat, a samo drzewo może żyć nawet półtorej wieku. Określa się je mianem „wiecznie zielonego”, ponieważ owocuje cały rok, zachowując swój piękny, żywy kolor.
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Drzewa zaczynają owocować po 8 latach po wysiewu, a najobfitsze plony zbierane są dopiero 17 lat później. Gałka muszkatołowa lubi żyzne, wulkaniczne gleby i ciepły klimat.
Drzewa muszkatołowca korzennego uprawia się głownie na terenie wschodniej Azji, ale pojedyncze plantacje można spotkać również w Ameryce Południowej i Afryce.
Kwiaty gałki muszkatołowej są drugą przyprawa jaką można pozyskać z drzewa muszkatołowego. „Kwiatem” nazywana jest osnówka pestki czyli jasnoczerwona osłonka przypominająca pajęczą sieć.
Porównując smak gałki muszkatołowej i kwiatu gałki muszkatołowej stwierdza się, że to kwiat ma subtelniejszy smak i lekką, cytrynową nutę. Po wysuszeniu, kwiat może być używany w kuchni jako przyprawa do wszelkiego rodzaju dań na zimno i ciepło, w tym zup, drobiu, serów oraz ziemniaków.
Dalsza część wpisu pod materiałem reklamowym
Prócz swoich walorów smakowych, kwiat gałki muszkatołowej również sprawdzi się jako suplement diety regulujący procesy trawienne i skurcze mięśni gładkich. Ponadto może ona zapobiegać stanom pogorszonego samopoczucia i depresji.