Jak ugotować młodą kapustę?

Jak ugotować młodą kapustę?
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Potrawy z młodej kapusty są bardzo dobre i zdrowe. W różnych regionach Polski młodą kapustę je się z innymi dodatkami. Najlepsza młoda kapusta jest prosto z pola. Jednak czy wiemy jak przyrządzić młodą kapustę? 

Jak ugotować świeżą kapustę ?

Jak ugotować młodą kapustę?  To pytanie zadaje sobie każdy, kto zaczyna dopiero przygodę z gotowaniem tego warzywa. Gotowanie młodej kapusty nie jest trudnym zadaniem, jednak wymaga czasu, by wszystko dobrze przygotować.

Dobrze jest przed samym gotowaniem przygotować sobie wszystkie potrzebne warzywa i zioła, które będą nam potrzebne. Kapustę należy pokroić w drobne kawałki. W ten sam sposób należy przygotować pozostałe warzywa takie jak: marchewkę, pietruszkę.

jak przyrządzić młodą kapustę
Fot. Młodą kapustę przed gotowaniem najlepiej drobno posiekać

Zioła należy pokroić w drobne kawałeczki. Gdy będą tak pokrojone warzywa i zioła, to będzie się nam dużo lepiej gotowało całość dania w garnku. Dodatkowo można na kawałeczki pokroić także mięso i kiełbasę, która będzie smażyła się razem z kapustą w garnku.

Jak długo powinno się gotować młodą kapustę?

Ile gotować młodą kapustę? To pytanie zadaje sobie każdy, kto marzy o smacznym obiedzie z młodej kapusty i ziemniakami. Czas gotowania młodej kapusty powinien wynosić od 20 do 30 minut jednak wszystko, jest zależne od tego, jak szybko kapusta będzie mięknąć. Im jest twardsza kapusta oraz inne warzywa, które są do niej dołączone tym, może być dłuższy czas oczekiwania.

Należy co parę minut przemieszać gotujące się warzywa, by wszystkie mogły się równomiernie ugotować. Dzięki temu, że będziemy mieszać warzywa, to szybciej ugotuje się nam kapusta na oczekiwany przez nas stopień miękkości. Ważne jest, by zbyt mocno nie przegotować kapusty. W międzyczasie warto, jest też pilnować mięsa, by się nie przypaliło.

ile gotować młodą kapustę
Fot. Młodą kapustę powinno się gotować ok 20-30 minut

Najlepszy przepis na gotowanie młodej kapusty

Przepis na gotowanie młodej kapusty każdy może mieć inny, wyniesiony z domu rodzinnego. Jednak najlepszym przepisem, który jest, także bardzo szybki w wykonaniu jest, to by wszystkie warzywa ugotować na bazie buliony, który się wcześniej zrobiło. Taki bulion może być z rosołu z poprzedniego obiadu. Warto pamiętać, że kapusta może być krucha i trzeba pilnować, by jej za bardzo nie rozgotować.

Najlepiej jest sprawdzać co parę minut twardość kapusty i innych warzyw widelcem. Gdy łamie się pod naciskiem widelca, to znaczy, że kapusta jest już dobra. Można także dorzucić do tego samego garnka pokrojoną wcześniej kiełbasę. Dzięki temu całość dania będzie połączona zapachem kapusty i kiełbasy.

Dodatkowo także można do bulionu, w którym gotuje się kapusta i warzywa z mięsem dolać sosu pomidorowego lub świeżych pomidorów. Dzięki temu będziemy mieć także gotowy sos do polania ziemniaków. Warzywa wraz z mięsem powinny gotować się około 20 do 30 minut. Należy też pamiętać, by w trakcie gotowanie doprawić naszą kapustę oraz posolić.

gotowanie młodej kapusty
Fot. Gotowanie młodej kapusty nie jest wcale trudne 🙂

Gotowanie młodej białej kapusty to tradycja, którą warto, jest przekazywać dalszym pokoleniom. Dobrze jest sięgać po takie przepisy, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu będziemy mieć unikatowy przepis na młodą kapustę.

Awatar GaryMoveOut

Zobacz również:

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodłącznym elementem zdrowej diety. Aby cieszyć się ich świeżością i wartościami odżywczymi przez długi czas, ważne jest właściwe przechowywanie. W tym wpisie podzielę się sprawdzonymi sposobami na przechowywanie suszonych śliwek.

Jak przechowywać suszone śliwki?

Suszone śliwki to nie tylko smaczna przekąska, ale również cenny składnik wielu potraw i deserów. Bogate w błonnik i antyoksydanty, są nieodł…

Czy miód może się zepsuć?

Czy miód może się zepsuć?

W dzisiejszych czasach, kiedy świadomość zdrowotna jest na wysokim poziomie, wiele osób zastanawia się, czy naturalne produkty, takie jak miód, …

Jak przechowywać przyprawy?

Jak przechowywać przyprawy?

Każdy miłośnik dobrego smaku doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, że wszelkie dania czy desery, by mogły charakteryzować się doskonałym smak…

Mrożenie grzybów - jak prawidłowo zamrozić grzyby

Mrożenie grzybów – jak prawidłowo zamrozić grzyby?

Bez wątpienia mrożenie grzybów to jeden z najlepszych sposobów na to, aby przetrwały one z nami do zimy, kiedy to ich zebranie jest nie możliwe….

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)

Czy można mrozić barszcz czerwony (wigilijny)?

Wigilia bez barszczu czerwonego z pewnością nie byłaby kompletna. To kultowe danie polskiej kuchni na przestrzeni lat stało się prawdziwym, wigil…

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *