Jak przechowywać przyprawy?
Spis treści:
- Właściwe przechowywanie przypraw- co warto wiedzieć?
- Przechowywanie przypraw w szufladzie- czyli sposoby na zachowanie idealnej kondycji ulubionych aromatów
Każdy miłośnik dobrego smaku doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, że wszelkie dania czy desery, by mogły charakteryzować się doskonałym smakiem, powinny być właściwe przyprawione. To właśnie od jakości, świeżości przypraw zależy końcowy smak gotowych potraw. Przyprawy i przechowywanie jest więc kwestią priorytetową, pierwszorzędną, zarówno w prywatnych kuchniach naszych domów i mieszkań, jak również w każdej restauracji czy cukierni oferującej wyjątkowo smaczne specjały. Jak powinna wyglądać właściwa organizacja przypraw, by mogły one służyć nam przez długi czas? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska. Gotowi na garść praktycznych wskazówek? Zaczynamy!
Właściwe przechowywanie przypraw- co warto wiedzieć?
Byśmy mogli cieszyć się przez długi czas rewelacyjną kondycją przypraw, nie tylko tych szczelnie zamkniętych w zakupionych opakowaniach, należy zadbać o ich właściwe przechowywanie. Największym „wrogiem” dla przyprawy jest zawilgocenie.
Wilgoć odbiera intensywny smak, aromat, prowadząc do zbrylenia. Drugim największym zagrożeniem są mole. Z całą pewnością szklane słoiczki będą doskonałym wyborem. Szkło i zamknięcie w postaci wieczek pozwoli na długie przechowywanie przypraw, bez obaw o wilgoć i mole.
Niebagatelne znacznie odgrywa także miejsce przechowywania przypraw. Zioła powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Ilość dostarczanego do nich światła nie jest ściśle określona- możemy trzymać przyprawy na półkach ściennych, jak również w szufladach, chyba że mowa o przyprawach, które zawierają tłuszcz bądź o papryce i jej mieszankach.
Należy jednak pamiętać o umiejscowieniu ich z dala od pary, która unosi się z gotowanych potraw, by uchronić przyprawy przez ryzykownym zawilgoceniem. Warto także zaznaczyć, że przyprawy, które zawierają tłuszcz, takie jak np. gałka muszkatołowa, nie powinny być przechowywane w pojemnikach przeźroczystych.
Właściwe przechowywanie przypraw to także ich odpowiednie opisanie. Designerskie etykiety pozwolą na piękny wygląd. Co więcej, warto zadbać również o obecność daty ważności na opakowaniu, w słoiczkach czy naczyniach ceramicznych.
Przechowywanie przypraw w szufladzie – czyli sposoby na zachowanie idealnej kondycji ulubionych aromatów
Przechowywanie przypraw, zwłaszcza w sytuacji gdy jest ich sporo, niekiedy bywa problematyczna. W tym celu warto przeznaczyć jedną kuchenną szufladę i wyposażyć ją w specjalistyczne organizery z przegródkami, które są strice dedykowane dla przechowywania przypraw.
Takie rozwiązanie sprawi, że wszelkie aromatyczne przyprawy wreszcie znajdą się w jednym miejscu, nawet w przypadku ich sporej ilości. Co więcej, używając profesjonalnych, sprawdzonych produktów, jakimi są tego rodzaju pojemniki, będziemy mogli posegregować przyprawy według alfabetu czy posortować je wedle ustalonych przez siebie kategorii, przez co w zakątku naszych przypraw będzie mógł zapanować jak nigdy dotąd idealny ład, harmonia oraz nienaganny porządek.
Co więcej, taki sposób przechowywania niezbędnych do gotowania, smażenia czy pieczenia deserów przypraw pozwoli nam na sporą oszczędność miejsca. Oczywiście możemy wybierać do szuflad także szczelnie zamknięte słoiczki czy naczynia ceramiczne- wybór zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji i upodobań każdego z nas.