Jak ugotować fasolkę szparagową?

Jak ugotować fasolkę szparagową?

Spis treści:



Gotowana fasolka szparagowa cieszy się niesłabnącą popularnością ze względu na delikatny smak i cenne właściwości odżywcze. Jest bogata w białko, które swoim składem jest bardzo zbliżone do białka zwierzęcego, błonnik, witaminę A, witaminy z grupy B oraz sole mineralne, w tym wapń, magnez, potas, fosfor i żelazo. Z uwagi na niewielką wartość energetyczną (30 kcal/100 g) i niski indeks glikemiczny (IG) fasolka szparagowa stanowi wartościowy składnik diety redukcyjnej i cukrzycowej.

Jak długo gotować fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa zawiera też kwas foliowy, niezbędny dla zdrowia rozwijającego się płodu, stąd zaleca się ją ciężarnym i planującym zajść w ciążę. Należy tylko pamiętać, że fasolka szparagowa nadaje się do jedzenia wyłącznie po ugotowaniu — spożywana na surowo jest trująca i może powodować bóle brzucha i wymioty. Winnym tego stanu rzeczy jest toksyczne białko o nazwie fazyna, które na szczęście rozkłada się podczas gotowania, i po problemie.

jak długo gotować fasolkę szparagową
Fot. Czy wiesz jak długo gotować fasolkę szparagową ?

W Polsce uprawia się szparagówkę żółtą i zieloną. Różnią się one nieznacznie smakiem i właściwościami. Zielona bywa z reguły bardziej krucha, jakby delikatniejsza i o wyrazistym smaku przypominającym szparagi. Jest też bogatsza w kwas foliowy i witaminę A. Żółta, szczególnie gdy mocno dojrzała, może być twarda i lekko łykowata. Ale nie należy się tym zniechęcać, tylko wyciągnąć łyko, obciąć końce, i do gara! Jak ugotować fasolkę szparagową? Nic prostszego!



Fasolka szparagowa – jak gotować?

Gotowanie fasolki to żadna filozofia, trzeba tylko uważać, aby jej nie rozgotować. Młoda gotuje się szybciej, niż ta mocno dojrzała, a żółta krócej niż zielona. Jak zawsze, warto pilnować garnka i pod koniec gotowania wyłowić jeden czy dwa strąki, aby upewnić się, czy są już dostatecznie miękkie.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Od czego zacząć gotowanie? Przygotuj dostatecznie duży garnek. Na kilogram fasolki bierze się 4 l wody. Do garnka wlewa się wodę i dodaje 2 płaskie łyżki cukru i tyle samo soli. Fasolkę wrzuca się do zimnej wody, a czas gotowania liczy się od momentu zawrzenia wody.

fasolka szparagowa jak gotować
Fot. Fasolka szparagowa – jak gotować aby byłą miękka i nie straciła koloru ?

Jak szybko ugotować fasolkę szparagową?

Żółta młodziutka potrzebuje około 8 minut (od zawrzenia wody), trochę starsza 10 minut, aby nabrać miękkości. Zielona fasolka gotuje się nieznacznie dłużej, bo około 15 minut. Jak szybko ugotować fasolkę szparagową? Wybieraj młodą, bo w przypadku mocno dojrzałej czas gotowania się wydłuża. Co do zasady, rozgotowana fasolka wygląda nieapetycznie, traci na wartości odżywczej i, tu ważna informacja dla diabetyków – podnosi się jej indeks glikemiczny (IG).



Jak zrobić fasolkę szparagową?

Fasolkę szparagową można podawać na wiele sposobów. Może stanowić samodzielne danie lub być smacznym dodatkiem. Świetnie smakuje z masłem i bułka tartą. Dodaje się ją do zup i sałatek, w których jest dobrze wyczuwalna, i którym dodaje specyficznego, bardzo lubianego przez wielu smaku. Dobrze łączy się z makaronem oraz warzywami, stanowi też świetny dodatek do jajecznicy i dań mięsnych. Najlepsza jest w sezonie prosto z ogrodu, ale możemy się nią cieszyć i zimą, kiedy jest dostępna w postaci mrożonki. Sięgaj po nią jak najczęściej, bo te małe strączki są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe.

jak szybko ugotować fasolkę szparagową
Fot. Czy da się szybko ugotować fasolkę szparagową?

Zobacz również:

jak zrobić podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz delikatnie słodkim smakiem, a w jego składzie można znaleźć nieznaczną ilość alkoholu. Jego powstanie datuje się na równie dawny okres jak powstanie piwa, przy czym to właśnie podpiwek jest jego produktem ubocznym.

jak ugotować młodą kapustę

Jak ugotować młodą kapustę?

Potrawy z młodej kapusty są bardzo dobre i zdrowe. W różnych regionach Polski młodą kapustę je się z innymi dodatkami. Najlepsza młoda kapusta jest prosto z pola. Jednak czy wiemy jak przyrządzić młodą kapustę? 

jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować. Ta ostatnia czynność jest podstawową formą obróbki tej kaszy. W zależności od czasu i sposobu gotowania można uzyskać różną konsystencję. Kasza jaglana na sypko to najpopularniejszy „produkt” gotowania. Kasza w tej postaci może być świetnym dodatkiem do posiłku z mięsem lub warzywami. A jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, żeby była smaczna?

jak rośnie pomelo

Jak rośnie pomelo – gdzie rośnie drzewo pomelo?

Pomelo należy do rodziny rutowatych. Drzewo naturalnie występuje w Azji Południowej. Na początku pomarańcza olbrzymia spotykana była głównie w Malezji. Następnie roślina stała się popularnym drzewem owocowym w Chinach. Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie czytaj dalej!

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?



5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.