Jak ugotować kukurydzę, żeby była miękka

Jak ugotować kukurydzę, żeby była miękka

Spis treści:



Zazwyczaj sięgamy po kukurydzę w puszcze. Używamy jej do sałatek, sosów, zup. Najczęściej zaś gości na stołach wraz z daniami kuchni meksykańskiej i teksańsko-meksykańskiej (tzw. tex-mex). Dzieje się tak nie bez powodu. Kukurydza pochodzi właśnie z rejonów Ameryki Środkowej i nie nazywana jest wręcz amerykańskim złotem. Czemu nie sięgnąć po świeże kolby, które dostępne są u nas nie tylko w sezonie letnio-jesiennym, ale przez cały rok? I jak ugotować kukurydzę, by móc w pełni cieszyć się jej słonecznym, słodkim smakiem?

Jak gotować kukurydzę w kolbie?

Zanim przejdziemy do tego, jak przyrządzić kukurydzę, zastanówmy się nad tym, jak ją wybrać. Sezon zbiorów w naszym kraju przypada na sierpień oraz wrzesień. Wówczas właśnie stragany na targach uginają się pod ciężarem tego pysznego warzywa. Podczas zakupów zwróćmy uwagę na świeżość kolb. Najlepiej ocenić ją po stanie liści. Powinny być zielone i z łatwością dawać się odrywać. Ziarna powinny mieć słoneczny kolor, być równo osadzone. Żółte liście są oznaką tego, że kukurydza zbyt długo była przechowywana.

jak gotować kukurydze w kolbie
Fot. Jeżeli nie wiesz jak gotowa kukurydzę w kolbie, koniecznie czytaj dalej!

Kiedy kupujemy kukurydzę w markecie, zazwyczaj będzie ona zapakowana na tacce i owinięta w przeźroczystą folię. Koniecznie upewnijmy się, czy pod tą folią kukurydza nie jest zaparzona i czy przypadkiem nie zaczęła już ciemnieć. Gdy już mamy idealną kolbę, czas zastanowić się jak ją ugotować. Kukurydzę przed gotowaniem obieramy z liści oraz “wąsów” i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Nic nie stoi na przeszkodzie, by pokroić ją też na mniejsze kawałki. Ale jak długo gotować kukurydzę, żeby była miękka? Wbrew pozorom nie jest to wcale oczywiste dla wielu z nas.

Jak gotować kukurydzę, żeby była miękka?

Albo zadajmy to pytanie nieco przewrotnie – jak gotować kukurydzę, żeby nie była twarda i zawsze smakowała idealnie? To pytanie jest o tyle zasadne, że większość osób myśli, iż kukurydza wymaga długiego czasu gotowania. Prawda jest jednak zupełnie inna. Potrzeba naprawdę niewiele czasu, by móc cieszyć się pyszną kukurydzą na obiad lub kolację. Jeśli kiedyś zdarzyło Ci się, że kukurydza zupełnie nie dała się ugotować, z dużym prawdopodobieństwem był to pastewny gatunek tego warzywa.

jak gotować kukurydzę
Fot. Czy wiesz jak wiesz gotować kukurydzę, aby była miekka ?

Jak długo gotować kukurydzę? Młode okazy mogą stać się wystarczająco miękkie w czasie krótszym nawet niż 10 minut. Ważne, żeby nie gotować jej jednak dłużej niż 15 minut, albowiem stanie się wtedy twarda. Nigdy nie dodajemy też do wody soli. To jeden z częstych błędów popełnianych przez początkujących kucharzy. Sól w wodzie również sprawi, że zamiast miękkiej, rozpływającej się w ustach kukurydzy, na stół podamy twarde warzywo. Solimy ją dopiero na talerzu!

kukurydza jak gotować
Fot. Kukurydzę przed gotowaniem należy obrać z liści i włosów

Kukurydza – jak gotować, jak przyrządzać w piekarniku, a jak na grillu?

Pyszną kukurydzę przygotować można na kilka sposobów. Pamiętajmy, żeby nie solić kukurydzy przed zaserwowaniem jej na stół i aby nie przekraczać czasu gotowania 15 minut (w wypadku gotowania na parze oraz w wodzie). Jeśli decydujesz się gotować kukurydzę na wodzie, upewnij się, że będzie się ona w niej swobodnie obracać. Gdy garnek jest za mały, potnij kolby na mniejsze kawałki albo odetnij ich końce.

  • na parze – podobnie jak wszystkie warzywa, które przyrządzamy w ten sposób, kukurydzę wystarczy umieścić na sicie do gotowania na parze
  • w wodzie – kukurydzę zalewamy wrzątkiem, lub dodajemy do gotującej się wody z mlekiem (do wody dodać można też cukier, który podkreśli słodycz kukurydzy – ok. 0,5 łyżki cukru na jedną kolbę)
  • w piekarniku – najlepiej użyć nieobranej kolby lub zawinąć ją w folię aluminiową, czas pieczenia w 175 st. C to mniej więcej 45 minut
  • na grillu – grillujemy ponownie nieobrane lub owinięte folią kolby, albo kładziemy na grill po wstępnym podgotowaniu al dente
jak długo gotować kukurydzę
Fot. Kukurydze możesz ugotować w wodzie ale również grillować bądź upiec w piekarniku

Przed zakończeniem gotowania zawsze warto upewnić się, czy ziarenka kukurydzy są już dostatecznie miękkie. Wystarczy wbić w nie widelec. Gotową kukurydzę najlepiej polać stopionym masłem.


Zobacz również:

jak czyścić mikrofalówkę

Jak czyścić mikrofalówkę? Czyszczenie mikrofalówki sodą lub octem

Sprzęty gospodarstwa domowego ułatwiają życie każdej gospodyni domowej. Chyba nikt z nas obecnie nie wyobraża sobie życia bez kuchenki mikrofalowej. Dzięki temu urządzeniu szybko i łatwo możemy odgrzać pokarmy, a także pomóc sobie w ich przygotowaniu. Niestety jednak, zabrudzenia są jednym z najczęstszych problemów z jakimi przyjdzie się nam zmierzyć. Mikrofalówki by działały długo i sprawnie muszą być utrzymane w czystości. Ma to także wpływ na jakość odgrzewanych czy przygotowywanych posiłków. Okazuje się, że domowe sposoby na czyszczenie mikrofalówki są niezwykle skuteczne. Jak więc wyczyścić urządzenie sodą i octem?

co zrobić z czerstwym chlebem

Co zrobić z czerstwym chlebem? Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Zakupiony bochenek chleba nie został zjedzony w ciągu kilku dni, teraz jest cały zeschnięty i twardy jak kamień. Brzmi znajomo? Pewnie tak, ponieważ jest to sytuacja, która ma miejsce w prawie każdym domu. Duża część ludzi taki chleb po prostu wyrzuca. Czy to na pewno dobre rozwiązanie? Okazuje się, że można wykorzystać wiele różnych (i pysznych) sposobów!

jak przechowywać cebulę

Jak przechowywać cebulę?

Cebula jest istotnym składnikiem wielu dań, dlatego jej odpowiednie przechowywanie powinno być dla nas ważne. Jak to robić? Na pewno w sposób, który pozwoli na jak najdłuższe zachowanie świeżości.

jak przechowywać czosnek

Jak przechowywać czosnek – przechowywanie czosnku

Czosnek to niezwykła roślina, która jest przede wszystkim znana ze swoich właściwości leczniczych. Nie od dziś wiadomo, że czosnek to jeden z naturalnych i skutecznych antybiotyków. Nie mniej jednak, czosnek to także roślina, która potrafi nadać daniom nowego smaku. Za jego pomocą można przygotować pyszne i soczyste mięsa, dania z makaronów, a także różnego rodzaju sosy i dipy. Należy jednak wiedzieć, że czosnek musi być odpowiednio przechowywany, by nie stracił swoich właściwości, a przede wszystkim smaku. Gdzie przechowywać czosnek i jak to zrobić?

jak przechowywać chleb

Jak przechowywać chleb ? W czym przechowywać chleb ?

Świeże pieczywo to podstawa większości smacznych śniadań. Niestety chleb, który jest świeży od razu po zakupie, na następny dzień nie smakuje już tak samo dobrze. Wiele osób zastanawia się w jakich warunkach i w czym trzymać chleb, aby uchronić go przed wysychaniem czy pleśnią. Na szczęście jeśli zastosujemy się do kilku podstawowych zasad, będziemy mogli cieszyć się świeżym pieczywem na dłużej.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.