Jak ugotować kukurydzę, żeby była miękka

Jak ugotować kukurydzę, żeby była miękka

Spis treści:



Zazwyczaj sięgamy po kukurydzę w puszcze. Używamy jej do sałatek, sosów, zup. Najczęściej zaś gości na stołach wraz z daniami kuchni meksykańskiej i teksańsko-meksykańskiej (tzw. tex-mex). Dzieje się tak nie bez powodu. Kukurydza pochodzi właśnie z rejonów Ameryki Środkowej i nie nazywana jest wręcz amerykańskim złotem. Czemu nie sięgnąć po świeże kolby, które dostępne są u nas nie tylko w sezonie letnio-jesiennym, ale przez cały rok? I jak ugotować kukurydzę, by móc w pełni cieszyć się jej słonecznym, słodkim smakiem?

Jak gotować kukurydzę w kolbie?

Zanim przejdziemy do tego, jak przyrządzić kukurydzę, zastanówmy się nad tym, jak ją wybrać. Sezon zbiorów w naszym kraju przypada na sierpień oraz wrzesień. Wówczas właśnie stragany na targach uginają się pod ciężarem tego pysznego warzywa. Podczas zakupów zwróćmy uwagę na świeżość kolb. Najlepiej ocenić ją po stanie liści. Powinny być zielone i z łatwością dawać się odrywać. Ziarna powinny mieć słoneczny kolor, być równo osadzone. Żółte liście są oznaką tego, że kukurydza zbyt długo była przechowywana.

jak gotować kukurydze w kolbie
Fot. Jeżeli nie wiesz jak gotowa kukurydzę w kolbie, koniecznie czytaj dalej!

Kiedy kupujemy kukurydzę w markecie, zazwyczaj będzie ona zapakowana na tacce i owinięta w przeźroczystą folię. Koniecznie upewnijmy się, czy pod tą folią kukurydza nie jest zaparzona i czy przypadkiem nie zaczęła już ciemnieć.

🍏 Sklepy ze zdrową żywnością🍏

Gdy już mamy idealną kolbę, czas zastanowić się jak ją ugotować. Kukurydzę przed gotowaniem obieramy z liści oraz „wąsów” i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Nic nie stoi na przeszkodzie, by pokroić ją też na mniejsze kawałki. Ale jak długo gotować kukurydzę, żeby była miękka? Wbrew pozorom nie jest to wcale oczywiste dla wielu z nas.



Jak gotować kukurydzę, żeby była miękka?

Albo zadajmy to pytanie nieco przewrotnie – jak gotować kukurydzę, żeby nie była twarda i zawsze smakowała idealnie? To pytanie jest o tyle zasadne, że większość osób myśli, iż kukurydza wymaga długiego czasu gotowania. Prawda jest jednak zupełnie inna. Potrzeba naprawdę niewiele czasu, by móc cieszyć się pyszną kukurydzą na obiad lub kolację. Jeśli kiedyś zdarzyło Ci się, że kukurydza zupełnie nie dała się ugotować, z dużym prawdopodobieństwem był to pastewny gatunek tego warzywa.

jak gotować kukurydzę
Fot. Czy wiesz jak wiesz gotować kukurydzę, aby była miekka ?

Jak długo gotować kukurydzę? Młode okazy mogą stać się wystarczająco miękkie w czasie krótszym nawet niż 10 minut. Ważne, żeby nie gotować jej jednak dłużej niż 15 minut, albowiem stanie się wtedy twarda. Nigdy nie dodajemy też do wody soli. To jeden z częstych błędów popełnianych przez początkujących kucharzy. Sól w wodzie również sprawi, że zamiast miękkiej, rozpływającej się w ustach kukurydzy, na stół podamy twarde warzywo. Solimy ją dopiero na talerzu!

kukurydza jak gotować
Fot. Kukurydzę przed gotowaniem należy obrać z liści i włosów


Kukurydza – jak gotować, jak przyrządzać w piekarniku, a jak na grillu?

Pyszną kukurydzę przygotować można na kilka sposobów. Pamiętajmy, żeby nie solić kukurydzy przed zaserwowaniem jej na stół i aby nie przekraczać czasu gotowania 15 minut (w wypadku gotowania na parze oraz w wodzie). Jeśli decydujesz się gotować kukurydzę na wodzie, upewnij się, że będzie się ona w niej swobodnie obracać. Gdy garnek jest za mały, potnij kolby na mniejsze kawałki albo odetnij ich końce.

  • na parze – podobnie jak wszystkie warzywa, które przyrządzamy w ten sposób, kukurydzę wystarczy umieścić na sicie do gotowania na parze
  • w wodzie – kukurydzę zalewamy wrzątkiem, lub dodajemy do gotującej się wody z mlekiem (do wody dodać można też cukier, który podkreśli słodycz kukurydzy – ok. 0,5 łyżki cukru na jedną kolbę)
  • w piekarniku – najlepiej użyć nieobranej kolby lub zawinąć ją w folię aluminiową, czas pieczenia w 175 st. C to mniej więcej 45 minut
  • na grillu – grillujemy ponownie nieobrane lub owinięte folią kolby, albo kładziemy na grill po wstępnym podgotowaniu al dente
jak długo gotować kukurydzę
Fot. Kukurydze możesz ugotować w wodzie ale również grillować bądź upiec w piekarniku

Przed zakończeniem gotowania zawsze warto upewnić się, czy ziarenka kukurydzy są już dostatecznie miękkie. Wystarczy wbić w nie widelec. Gotową kukurydzę najlepiej polać stopionym masłem.


Zobacz również:

jak przyprawić leczo

Jak przyprawić leczo?

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, która szturmem podbiła serca i kubki smakowe także Polaków, Czechów, Niemców, Ukraińców, Słowaków oraz Austriaków. Spora ilość warzyw gotowanych w dużym garnku pozwala przez kilka dni cieszyć się rozgrzewającym, intensywnym bukietem smaków. Aby jednak danie zachwycało z każdym kęsem, warto przemyśleć to, jakie przyprawy dodać do leczo.

jak przyprawić karkówkę do pieczenia

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia?

Mięso z karczku, bez względu na to czy jest ono wieprzowe czy wołowe zawsze jest świetnym daniem obiadowym. Karkówka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i sezonowymi warzywami. Oczywiście można podawać i przygotowywać ją na różnorodne sposoby, jednak najczęściej piecze się ją w piekarniku. By wydobyć z karkówki jej niesamowitą soczystość, a także podkreślić jej smak, niezbędne okazuje się jej odpowiednie przyprawienie. Zatem jakie przyprawy do karkówki sprawdzą się idealnie?

jak przyprawić indyka

Jak przyprawić indyka?

To, że soczysty, doskonale upieczony indyk jest trudny do przyrządzenia dla początkującego kucharza, jest największym mitem. Nie ma się czego obawiać, tylko samego strachu przed suchym indykiem. Przestrzegając podstawowych zasad, zagwarantujesz sobie wilgotnego, pysznego i pięknego indyka za każdym razem. Dodając poniższe przyprawy do indyka sprawisz, że będzie on fenomenalny w smaku. Jakie przyprawy do indyka są najlepsze?

jak prawidłowo myć truskawki

Jak prawidłowo myć truskawki

Truskawki to w sezonie wiosenno-letnim częsty gość na polskich stołach. Chętnie sięgamy po nie, gdyż to owoc smaczny, aromatyczny i kuszący swoją urodą. Ponadto zdrowy, bo stanowi przecież bogate źródło błonnika oraz witaminy C. To wszystko prawda, jest tylko jedno małe „ale”. Truskawki to samo zdrowie pod warunkiem, że zostały prawidłowo umyte. 

jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami

Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?

Praktycznie w każdym polskim domu po Bożym Narodzeniu pozostają ogromne ilości niezjedzonych potraw, które przecież szkoda nam wyrzucić, ale tak duże porcje mogą stanowić wyzwanie nawet dla największych łasuchów. O ile problemu nie ma z pierogami, pasztecikami czy uszkami, które można po prostu zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku, to wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić krokiety z kapustą i grzybami. Jak więc to zrobić, by po odmrożeniu danie wciąż zachwycało walorami smakowymi?



5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.