Jak ugotować kukurydzę, żeby była miękka

Jak ugotować kukurydzę, żeby była miękka
Czas czytania: 3 minuty

Spis treści:



Zazwyczaj sięgamy po kukurydzę w puszcze. Używamy jej do sałatek, sosów, zup. Najczęściej zaś gości na stołach wraz z daniami kuchni meksykańskiej i teksańsko-meksykańskiej (tzw. tex-mex). Dzieje się tak nie bez powodu. Kukurydza pochodzi właśnie z rejonów Ameryki Środkowej i nie nazywana jest wręcz amerykańskim złotem. Czemu nie sięgnąć po świeże kolby, które dostępne są u nas nie tylko w sezonie letnio-jesiennym, ale przez cały rok? I jak ugotować kukurydzę, by móc w pełni cieszyć się jej słonecznym, słodkim smakiem?

Jak gotować kukurydzę w kolbie?

Zanim przejdziemy do tego, jak przyrządzić kukurydzę, zastanówmy się nad tym, jak ją wybrać. Sezon zbiorów w naszym kraju przypada na sierpień oraz wrzesień. Wówczas właśnie stragany na targach uginają się pod ciężarem tego pysznego warzywa. Podczas zakupów zwróćmy uwagę na świeżość kolb. Najlepiej ocenić ją po stanie liści. Powinny być zielone i z łatwością dawać się odrywać. Ziarna powinny mieć słoneczny kolor, być równo osadzone. Żółte liście są oznaką tego, że kukurydza zbyt długo była przechowywana.

jak gotować kukurydze w kolbie
Fot. Jeżeli nie wiesz jak gotowa kukurydzę w kolbie, koniecznie czytaj dalej!

Kiedy kupujemy kukurydzę w markecie, zazwyczaj będzie ona zapakowana na tacce i owinięta w przeźroczystą folię. Koniecznie upewnijmy się, czy pod tą folią kukurydza nie jest zaparzona i czy przypadkiem nie zaczęła już ciemnieć.

Gdy już mamy idealnÄ… kolbÄ™, czas zastanowić siÄ™ jak jÄ… ugotować. KukurydzÄ™ przed gotowaniem obieramy z liÅ›ci oraz „wÄ…sów” i dokÅ‚adnie pÅ‚uczemy pod bieżącÄ… wodÄ…. Nic nie stoi na przeszkodzie, by pokroić jÄ… też na mniejsze kawaÅ‚ki. Ale jak dÅ‚ugo gotować kukurydzÄ™, żeby byÅ‚a miÄ™kka? Wbrew pozorom nie jest to wcale oczywiste dla wielu z nas.

Jak gotować kukurydzę, żeby była miękka?

Albo zadajmy to pytanie nieco przewrotnie – jak gotować kukurydzÄ™, żeby nie byÅ‚a twarda i zawsze smakowaÅ‚a idealnie? To pytanie jest o tyle zasadne, że wiÄ™kszość osób myÅ›li, iż kukurydza wymaga dÅ‚ugiego czasu gotowania. Prawda jest jednak zupeÅ‚nie inna. Potrzeba naprawdÄ™ niewiele czasu, by móc cieszyć siÄ™ pysznÄ… kukurydzÄ… na obiad lub kolacjÄ™. JeÅ›li kiedyÅ› zdarzyÅ‚o Ci siÄ™, że kukurydza zupeÅ‚nie nie daÅ‚a siÄ™ ugotować, z dużym prawdopodobieÅ„stwem byÅ‚ to pastewny gatunek tego warzywa.

jak gotować kukurydzę
Fot. Czy wiesz jak wiesz gotować kukurydzę, aby była miekka ?

Jak dÅ‚ugo gotować kukurydzÄ™? MÅ‚ode okazy mogÄ… stać siÄ™ wystarczajÄ…co miÄ™kkie w czasie krótszym nawet niż 10 minut. Ważne, żeby nie gotować jej jednak dÅ‚użej niż 15 minut, albowiem stanie siÄ™ wtedy twarda. Nigdy nie dodajemy też do wody soli. To jeden z czÄ™stych bÅ‚Ä™dów popeÅ‚nianych przez poczÄ…tkujÄ…cych kucharzy. Sól w wodzie również sprawi, że zamiast miÄ™kkiej, rozpÅ‚ywajÄ…cej siÄ™ w ustach kukurydzy, na stół podamy twarde warzywo. Solimy jÄ… dopiero na talerzu!

kukurydza jak gotować
Fot. Kukurydzę przed gotowaniem należy obrać z liści i włosów

Kukurydza – jak gotować, jak przyrzÄ…dzać w piekarniku, a jak na grillu?

PysznÄ… kukurydzÄ™ przygotować można na kilka sposobów. PamiÄ™tajmy, żeby nie solić kukurydzy przed zaserwowaniem jej na stół i aby nie przekraczać czasu gotowania 15 minut (w wypadku gotowania na parze oraz w wodzie). JeÅ›li decydujesz siÄ™ gotować kukurydzÄ™ na wodzie, upewnij siÄ™, że bÄ™dzie siÄ™ ona w niej swobodnie obracać. Gdy garnek jest za maÅ‚y, potnij kolby na mniejsze kawaÅ‚ki albo odetnij ich koÅ„ce.

  • na parze – podobnie jak wszystkie warzywa, które przyrzÄ…dzamy w ten sposób, kukurydzÄ™ wystarczy umieÅ›cić na sicie do gotowania na parze
  • w wodzie – kukurydzÄ™ zalewamy wrzÄ…tkiem, lub dodajemy do gotujÄ…cej siÄ™ wody z mlekiem (do wody dodać można też cukier, który podkreÅ›li sÅ‚odycz kukurydzy – ok. 0,5 Å‚yżki cukru na jednÄ… kolbÄ™)
  • w piekarniku – najlepiej użyć nieobranej kolby lub zawinąć jÄ… w foliÄ™ aluminiowÄ…, czas pieczenia w 175 st. C to mniej wiÄ™cej 45 minut
  • na grillu – grillujemy ponownie nieobrane lub owiniÄ™te foliÄ… kolby, albo kÅ‚adziemy na grill po wstÄ™pnym podgotowaniu al dente
jak długo gotować kukurydzę
Fot. Kukurydze możesz ugotować w wodzie ale również grillować bądź upiec w piekarniku

Przed zakończeniem gotowania zawsze warto upewnić się, czy ziarenka kukurydzy są już dostatecznie miękkie. Wystarczy wbić w nie widelec. Gotową kukurydzę najlepiej polać stopionym masłem.


Zobacz również:

Jak podgrzać oscypka? Na patelni czy w piekarniku?

Jak podgrzać oscypki? Z patelni czy z piekarnika?

Oscypek to tradycyjny polski ser wÄ™dzony, pochodzÄ…cy z regionu Podhala. Charakteryzuje siÄ™ wyjÄ…tkowym smakiem i strukturÄ…, co sprawia, że jest c…

mÄ…ka kasztanowa przepisy

MÄ…ka kasztanowa – dlaczego warto po niÄ… siÄ™gać?

MÄ…ka kasztanowa, choć może nie być tak powszechnie znana jak inne rodzaje mÄ…ki, stanowi wyjÄ…tkowy skÅ‚adnik w kuchni, oferujÄ…c nie tylko niezwy…

Fish burger - poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Fish Burger – Poznaj prosty przepis na burgera rybnego

Szukasz pomysłów na burgera, który zachwyci goÅ›ci Twojego lokalu? Postaw na Fish Burgera! Dowiedz siÄ™, jak przygotować rybÄ™, by jednoczeÅ›nie b…

Wytrawne placki z różnych stron świata

Wytrawne placki z różnych stron świata

PizzÄ™ kochajÄ… wszyscy – tym bardziej warto poznać jej zamienniki. Jaki pomysÅ‚ na placek z dodatkami majÄ… Francuzi, WÄ™grzy i JapoÅ„czycy? SprawdÅ…

czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy

Czy cytryna może zastąpić kwasek cytrynowy?

Czy zastanawialiÅ›cie siÄ™ kiedyÅ›, czy można zastÄ…pić prawdziwe cytryny kwaskiem cytrynowym? To pytanie pojawia siÄ™ szczególnie, gdy w lodówce …

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *