Jak ugotować kukurydzę, żeby była miękka
Spis treści:
- Jak gotować kukurydzę w kolbie?
- Jak gotować kukurydze żeby była miękka?
- Kukurydza – jak gotować, jak przyrządzać w piekarniku, a jak na grillu?
Zazwyczaj sięgamy po kukurydzę w puszcze. Używamy jej do sałatek, sosów, zup. Najczęściej zaś gości na stołach wraz z daniami kuchni meksykańskiej i teksańsko-meksykańskiej (tzw. tex-mex). Dzieje się tak nie bez powodu. Kukurydza pochodzi właśnie z rejonów Ameryki Środkowej i nie nazywana jest wręcz amerykańskim złotem. Czemu nie sięgnąć po świeże kolby, które dostępne są u nas nie tylko w sezonie letnio-jesiennym, ale przez cały rok? I jak ugotować kukurydzę, by móc w pełni cieszyć się jej słonecznym, słodkim smakiem?
Jak gotować kukurydzę w kolbie?
Zanim przejdziemy do tego, jak przyrządzić kukurydzę, zastanówmy się nad tym, jak ją wybrać. Sezon zbiorów w naszym kraju przypada na sierpień oraz wrzesień. Wówczas właśnie stragany na targach uginają się pod ciężarem tego pysznego warzywa. Podczas zakupów zwróćmy uwagę na świeżość kolb. Najlepiej ocenić ją po stanie liści. Powinny być zielone i z łatwością dawać się odrywać. Ziarna powinny mieć słoneczny kolor, być równo osadzone. Żółte liście są oznaką tego, że kukurydza zbyt długo była przechowywana.
Kiedy kupujemy kukurydzę w markecie, zazwyczaj będzie ona zapakowana na tacce i owinięta w przeźroczystą folię. Koniecznie upewnijmy się, czy pod tą folią kukurydza nie jest zaparzona i czy przypadkiem nie zaczęła już ciemnieć.
Gdy już mamy idealną kolbę, czas zastanowić się jak ją ugotować. Kukurydzę przed gotowaniem obieramy z liści oraz „wąsów” i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Nic nie stoi na przeszkodzie, by pokroić ją też na mniejsze kawałki. Ale jak długo gotować kukurydzę, żeby była miękka? Wbrew pozorom nie jest to wcale oczywiste dla wielu z nas.
Jak gotować kukurydzę, żeby była miękka?
Albo zadajmy to pytanie nieco przewrotnie – jak gotować kukurydzę, żeby nie była twarda i zawsze smakowała idealnie? To pytanie jest o tyle zasadne, że większość osób myśli, iż kukurydza wymaga długiego czasu gotowania. Prawda jest jednak zupełnie inna. Potrzeba naprawdę niewiele czasu, by móc cieszyć się pyszną kukurydzą na obiad lub kolację. Jeśli kiedyś zdarzyło Ci się, że kukurydza zupełnie nie dała się ugotować, z dużym prawdopodobieństwem był to pastewny gatunek tego warzywa.
Jak długo gotować kukurydzę? Młode okazy mogą stać się wystarczająco miękkie w czasie krótszym nawet niż 10 minut. Ważne, żeby nie gotować jej jednak dłużej niż 15 minut, albowiem stanie się wtedy twarda. Nigdy nie dodajemy też do wody soli. To jeden z częstych błędów popełnianych przez początkujących kucharzy. Sól w wodzie również sprawi, że zamiast miękkiej, rozpływającej się w ustach kukurydzy, na stół podamy twarde warzywo. Solimy ją dopiero na talerzu!
Kukurydza – jak gotować, jak przyrządzać w piekarniku, a jak na grillu?
Pyszną kukurydzę przygotować można na kilka sposobów. Pamiętajmy, żeby nie solić kukurydzy przed zaserwowaniem jej na stół i aby nie przekraczać czasu gotowania 15 minut (w wypadku gotowania na parze oraz w wodzie). Jeśli decydujesz się gotować kukurydzę na wodzie, upewnij się, że będzie się ona w niej swobodnie obracać. Gdy garnek jest za mały, potnij kolby na mniejsze kawałki albo odetnij ich końce.
- na parze – podobnie jak wszystkie warzywa, które przyrządzamy w ten sposób, kukurydzę wystarczy umieścić na sicie do gotowania na parze
- w wodzie – kukurydzę zalewamy wrzątkiem, lub dodajemy do gotującej się wody z mlekiem (do wody dodać można też cukier, który podkreśli słodycz kukurydzy – ok. 0,5 łyżki cukru na jedną kolbę)
- w piekarniku – najlepiej użyć nieobranej kolby lub zawinąć ją w folię aluminiową, czas pieczenia w 175 st. C to mniej więcej 45 minut
- na grillu – grillujemy ponownie nieobrane lub owinięte folią kolby, albo kładziemy na grill po wstępnym podgotowaniu al dente
Przed zakończeniem gotowania zawsze warto upewnić się, czy ziarenka kukurydzy są już dostatecznie miękkie. Wystarczy wbić w nie widelec. Gotową kukurydzę najlepiej polać stopionym masłem.