Czym zastąpić awokado?
Awokado stało się popularnym składnikiem wielu dań, jednak nie zawsze jest dostępne lub może być zbyt drogie. Warto wiedzieć, że istnieje wie…
Smaczliwka, bo tak brzmi alternatywna nazwa tytułowego owocu, jest coraz bardziej popularna. Głównie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Wykorzystuje się je w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia wielu chorób, zawiera ono bowiem sporo witamin i cennych składników odżywczych. Mimo, że możemy dziś dostać awokado w niemal każdym sklepie i nie jest ono już dla nas produktem egzotycznym za duże pieniądze, to wielu z nas nadal ma kłopot z tym, jak się za nie zabrać?
Jak obiera się awokado? Jak je pokroić? W jakiej formie jeść i oczywiście – jak wybrać dobry owoc? W Polsce najpopularniejsza odmiana awokado to Fuerta. By było ono świeże i smaczne, musi spełnić dwa warunki. Po pierwsze upewnijmy się, że jego skórka jest zielona i bez brązowych plamek. Druga kwestia to odpowiednia miękkość owocu, po naciśnięciu skórka powinna uginać się pod palcami, lecz zaraz potem wrócić do pierwotnego stanu. Kiedy już mamy wybraną odpowiednią smaczliwkę, możemy przystąpić do jej obierania i krojenia.
Oczywiście przed przystąpieniem do tej pozornie skomplikowanej procedury, należy owoc umyć. Potem, mocno go trzymając, nacinamy wzdłuż ostrym nożem, do momentu aż poczujemy twardą pestkę. Następnie należy przekręcić powstałe połówki awokado w przeciwnych kierunkach, wówczas powinno bez problemu rozdzielić się, zostawiając w jednej z części pestkę.
Aby ją wyjąć, trzeba uderzyć w nią nożem, tak by lekko się wbił. Potem ruchem obrotowym delikatnie ją wyjmujemy, nie powinno się jej jednak wyrzucać – jeszcze nam się przyda, ale o tym na koniec. Mamy już przepołowiony owoc, wyjęliśmy także pestkę, jednak nadal znajduje się w skórce. Jak w takim razie obrać awokado? Można po prostu teraz wyjąć łyżeczką miąższ ze skórki lub zrobić dwie czynności jednocześnie i od razu je pokroić.
Nasza smaczliwka jest już w dwóch częściach bez pestki, teraz pozostało ją pokroić i ostrożnie wydostać ze skórki. Jak to zrobić? Najprościej ponacinać owoc w sporą kostkę tak, aby nie uszkodzić skóry, wówczas sięgamy po łyżkę. Następnie wyjmujemy nią awokado ze skórki – tym sposobem otrzymujemy je jednocześnie obrane i pokrojone. Ot i dobrnęliśmy do wyjaśnienia zagwozdki pod tytułem: awokado – jak obrać? Nie jest to tak skomplikowany proces, jak mogłoby się wydawać.
W tym momencie wracamy do pestki, aby awokado nie straciło koloru, wykładamy je na talerz, lub inne naczynie, wkładając pestkę między kawałki owocu. Warto też skropić je sokiem z limonki lub cytryny, bądź octem jabłkowym. W przeciwnym razie awokado zsinieje pod wpływem tlenu jak np. jabłko, czy banan. Tak przygotowany owoc możemy przygotować na wiele sposobów. Przyrządza się z niego zdrowe masło, sałatki i koktajle, a także wykorzystuje się je do robienia sushi. Tak naprawdę wariacji na temat awokado jest mnóstwo, a kiedy już wiadomo, jak łatwo się je obiera, można z powodzeniem dać się ponieść kulinarnej fantazji w kuchni. Zatem smacznego!