Jak obrać awokado

Spis treści:
- Jak obierać awokado? Nie taki diabeł straszny, jak go malują.
- Jak pokroić awokado?
- Jak podawać awokado?
Smaczliwka, bo tak brzmi alternatywna nazwa tytułowego owocu, jest coraz bardziej popularna. Głównie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Wykorzystuje się je w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia wielu chorób, zawiera ono bowiem sporo witamin i cennych składników odżywczych. Mimo, że możemy dziś dostać awokado w niemal każdym sklepie i nie jest ono już dla nas produktem egzotycznym za duże pieniądze, to wielu z nas nadal ma kłopot z tym, jak się za nie zabrać?
Jak obiera siÄ™ awokado? Jak je pokroić? W jakiej formie jeść i oczywiÅ›cie – jak wybrać dobry owoc? W Polsce najpopularniejsza odmiana awokado to Fuerta. By byÅ‚o ono Å›wieże i smaczne, musi speÅ‚nić dwa warunki. Po pierwsze upewnijmy siÄ™, że jego skórka jest zielona i bez brÄ…zowych plamek. Druga kwestia to odpowiednia miÄ™kkość owocu, po naciÅ›niÄ™ciu skórka powinna uginać siÄ™ pod palcami, lecz zaraz potem wrócić do pierwotnego stanu. Kiedy już mamy wybranÄ… odpowiedniÄ… smaczliwkÄ™, możemy przystÄ…pić do jej obierania i krojenia.

Jak obierać awokado? Nie taki diabeł straszny, jak go malują.
Oczywiście przed przystąpieniem do tej pozornie skomplikowanej procedury, należy owoc umyć. Potem, mocno go trzymając, nacinamy wzdłuż ostrym nożem, do momentu aż poczujemy twardą pestkę. Następnie należy przekręcić powstałe połówki awokado w przeciwnych kierunkach, wówczas powinno bez problemu rozdzielić się, zostawiając w jednej z części pestkę.

Aby jÄ… wyjąć, trzeba uderzyć w niÄ… nożem, tak by lekko siÄ™ wbiÅ‚. Potem ruchem obrotowym delikatnie jÄ… wyjmujemy, nie powinno siÄ™ jej jednak wyrzucać – jeszcze nam siÄ™ przyda, ale o tym na koniec. Mamy już przepoÅ‚owiony owoc, wyjÄ™liÅ›my także pestkÄ™, jednak nadal znajduje siÄ™ w skórce. Jak w takim razie obrać awokado? Można po prostu teraz wyjąć Å‚yżeczkÄ… miąższ ze skórki lub zrobić dwie czynnoÅ›ci jednoczeÅ›nie i od razu je pokroić.
Jak pokroić awokado?
Nasza smaczliwka jest już w dwóch częściach bez pestki, teraz pozostaÅ‚o jÄ… pokroić i ostrożnie wydostać ze skórki. Jak to zrobić? NajproÅ›ciej ponacinać owoc w sporÄ… kostkÄ™ tak, aby nie uszkodzić skóry, wówczas siÄ™gamy po Å‚yżkÄ™. NastÄ™pnie wyjmujemy niÄ… awokado ze skórki – tym sposobem otrzymujemy je jednoczeÅ›nie obrane i pokrojone. Ot i dobrnÄ™liÅ›my do wyjaÅ›nienia zagwozdki pod tytuÅ‚em: awokado – jak obrać? Nie jest to tak skomplikowany proces, jak mogÅ‚oby siÄ™ wydawać.

Jak podawać awokado?
W tym momencie wracamy do pestki, aby awokado nie straciło koloru, wykładamy je na talerz, lub inne naczynie, wkładając pestkę między kawałki owocu. Warto też skropić je sokiem z limonki lub cytryny, bądź octem jabłkowym. W przeciwnym razie awokado zsinieje pod wpływem tlenu jak np. jabłko, czy banan. Tak przygotowany owoc możemy przygotować na wiele sposobów. Przyrządza się z niego zdrowe masło, sałatki i koktajle, a także wykorzystuje się je do robienia sushi. Tak naprawdę wariacji na temat awokado jest mnóstwo, a kiedy już wiadomo, jak łatwo się je obiera, można z powodzeniem dać się ponieść kulinarnej fantazji w kuchni. Zatem smacznego!

Bartek Czwartek