Jak obrać awokado

Jak obrać awokado

Spis treści:



Smaczliwka, bo tak brzmi alternatywna nazwa tytułowego owocu, jest coraz bardziej popularna. Głównie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Wykorzystuje się je w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia wielu chorób, zawiera ono bowiem sporo witamin i cennych składników odżywczych. Mimo, że możemy dziś dostać awokado w niemal każdym sklepie i nie jest ono już dla nas produktem egzotycznym za duże pieniądze, to wielu z nas nadal ma kłopot z tym, jak się za nie zabrać?

Jak obiera się awokado? Jak je pokroić? W jakiej formie jeść i oczywiście – jak wybrać dobry owoc? W Polsce najpopularniejsza odmiana awokado to Fuerta. By było ono świeże i smaczne, musi spełnić dwa warunki. Po pierwsze upewnijmy się, że jego skórka jest zielona i bez brązowych plamek. Druga kwestia to odpowiednia miękkość owocu, po naciśnięciu skórka powinna uginać się pod palcami, lecz zaraz potem wrócić do pierwotnego stanu. Kiedy już mamy wybraną odpowiednią smaczliwkę, możemy przystąpić do jej obierania i krojenia.

awokado jak obrać
Fot. Nie wiesz jak obrać awokado ? Koniecznie czytaj dalej!

Jak obierać awokado? Nie taki diabeł straszny, jak go malują.

Oczywiście przed przystąpieniem do tej pozornie skomplikowanej procedury, należy owoc umyć. Potem, mocno go trzymając, nacinamy  wzdłuż ostrym nożem, do momentu aż poczujemy twardą pestkę. Następnie należy przekręcić powstałe połówki awokado w przeciwnych kierunkach, wówczas powinno bez problemu rozdzielić się, zostawiając w jednej z części pestkę.

jak obiera się awokado
Fot. Obieranie awokado przy użycia noża

Aby ją wyjąć, trzeba uderzyć w nią nożem, tak by lekko się wbił. Potem ruchem obrotowym delikatnie ją wyjmujemy, nie powinno się jej jednak wyrzucać – jeszcze nam się przyda, ale o tym na koniec. Mamy już przepołowiony owoc, wyjęliśmy także pestkę, jednak nadal znajduje się w skórce. Jak w takim razie obrać awokado? Można po prostu teraz wyjąć łyżeczką miąższ ze skórki lub zrobić dwie czynności jednocześnie i od razu je pokroić. 

Jak pokroić awokado?

Nasza smaczliwka jest już w dwóch częściach bez pestki, teraz pozostało ją pokroić i ostrożnie wydostać ze skórki. Jak to zrobić? Najprościej ponacinać owoc w sporą kostkę tak, aby nie uszkodzić skóry, wówczas sięgamy po łyżkę. Następnie wyjmujemy nią awokado ze skórki – tym sposobem otrzymujemy je jednocześnie obrane i pokrojone. Ot i  dobrnęliśmy do wyjaśnienia zagwozdki pod tytułem: awokado – jak obrać? Nie jest to tak skomplikowany proces, jak mogłoby się wydawać. 

jak pokroić awokado
Fot. Czy wiesz jak pokroić awokado ?

Jak podawać awokado?

W tym momencie wracamy do pestki, aby awokado nie straciło koloru, wykładamy je na talerz, lub inne naczynie, wkładając pestkę między kawałki owocu. Warto też skropić je sokiem z limonki lub cytryny, bądź octem jabłkowym. W przeciwnym razie awokado zsinieje pod wpływem tlenu jak np. jabłko, czy banan. Tak przygotowany owoc możemy przygotować na wiele sposobów. Przyrządza się z niego zdrowe masło, sałatki i koktajle, a także wykorzystuje się je do robienia sushi. Tak naprawdę wariacji na temat awokado jest mnóstwo, a kiedy już wiadomo, jak łatwo się je obiera, można z powodzeniem dać się ponieść kulinarnej fantazji w kuchni. Zatem smacznego!


Zobacz również:

jak przechowywać awokado

Jak przechowywać awokado?

Awokado jest delikatnym owocem. Przy odpowiednim przechowywaniu zachowuje świeżość przez kilka dni. Można go przechowywać bezpiecznie do momentu, aż zmięknie.…

jak rośnie awokado

Jak rośnie awokado oraz jak wygląda kwiat rośliny ?

Awokado jest świetnym źródłem białka i błonnika oraz kwasów nienasyconych omega-6 i omega-3. Uwielbiają go dietetycy, a więc potrawy z awokado często znajdziemy w jadłospisie diet prozdrowotnych oraz odchudzających. Jego popularność wzrasta z każdym rokiem i właściwie nietrudno już dostać awokado w polskim sklepie. Chociaż o właściwościach zdrowotnych wiemy już wszystko, nie jest to oczywiste, jak rośnie awokado. Owoc awokado jest konsumowany przez ludzkość już od 700 roku p.n.e. Dowiedz się gdzie i jak rosną awokado.

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.