Jak zrobić ogórki kiszone?

Jak zrobić ogórki kiszone?

Spis treści:



Kiszone ogórki to przysmak, z którego słynie nasza kuchnia. Są dostępne w sklepach, do kupienia albo w słoikach albo w woreczkach foliowych. Niestety ogórki kiszone ze sklepu nie zawsze smakują tak jak powinny. Ogórki koszone można jednak zrobić samemu, nie jest to trudne zadanie. Bardzo łatwo jednak popełnić błędy, które spowodują zły smak ogórków lub nieprawidłowe zakiszenie. Jak zakisić ogórki, by smakowały idealnie? Wystarczy skorzystać z poniższego przepisu i podpowiedzi.

Jak kisić ogórki?

Istnieją dwie szkoły kiszenia ogórków. Kiszenie od razu w słoikach lub kiszenie w kamionkowym naczyniu. W opinii wielu osób, kiszenie w kamionkowym naczyniu to lepsze rozwiązanie, kisi się je dużo łatwiej. Oczywiście kiszenie w kamionkowym naczyniu nie oznacza, że później nie mogą trafić do słoików. Jak zrobić ogórki kiszone w kamionkowym naczyniu? 

jak kisić ogórki
Fot. Jeżeli nie wiesz jak kisić ogórki koniecznie czytaj dalej !

Do przygotowania ogórków kiszonych potrzebne będą: 

  • małe, gruntowe ogórki. Ważne, by były świeże, nie przejrzałe. 
  • koper, w zależności od wielkości naczynia, nawet kilka pęczków.
  • całe główki czosnku
  • sól 
  • pieprz w ziarnach
  • czysta, przegotowana woda
  • talerz lub inne naczynie do przykrycia kamionkowego naczynia. Ważne, by był mniejszej średnicy niż otwór naczynia
  • coś do obciążenia talerza (może to być nawet dokładnie umyty, wyparzony kamień)

Jak się kisi ogórki?

Zaczynamy od dokładnego umycia kamionkowego naczynia i osuszenia go. Ogórki także dokładnie myjemy i osuszamy. Można też poobcinać końcówki ogórków, nie jest to jednak obowiązkowe. Koper także można przepłukać wodą. Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy. Jeśli ząbki czosnku są duże, można pokroić je na mniejsze części. Konieczne jest także umycie, obranie i pokrojenie chrzanu. 

Wiele osób zastanawia się, jak układać ogórki do kiszenia? Bardzo często sugerowane jest pionowe układanie ogórków. W przypadku kamionkowego naczynia nie jest to konieczne. Pionowo można układać ogórki później w słoikach. Układanie ich pionowo w ciasnym słoiku jest łatwiejsze niż układanie poziomo. 

Kiszenie ogórków w kamionkowym naczyniu

Do kamionkowego naczynia wkładamy pierwszą warstwę ogórków. Przekładamy ją warstwą kopru, dodajemy kilka kostek chrzanu i czosnku a także ziarna pieprzu. Ilość zależna jest od preferencji. Im więcej chrzanu i czosnku tym bardziej ostre i czosnkowe ogórki. Następnie układamy kolejną warstwę ogórków i kopru z dodatkami. Postępujemy tak, do wypełnienia prawie całego naczynia. 

jak układać ogórki do kiszenia
Fot. Ogórki kiszone w słoiku

Zalewanie wodą 

Po wypełnieniu naczynia ogórkami, zalewamy wszystko przegotowaną wodą z rozpuszczoną solą. Ile soli należy dodać? Idealnie, jeśli to będzie jedna łyżka soli na litr wody. Woda powinna przykryć wszystkie ogórki i dodatki. Na koniec przykrywamy wszystko talerzem lub innym naczyniem, obciążamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu nawet na kilkanaście dni. Warto pamiętać, że przez proces kiszenia poziom wody w naczyniu będzie się podnosić. Aby nic z naczynia się nie wylewało, warto co jakiś czas zebrać nadmiar wody i osad, który pojawi się na powierzchni. Plusem kiszenia w naczyniu jest możliwość bezproblemowego dostępu do ogórków i – na przykład – spróbowania czy są już prawidłowo ukiszone. Po kilku dniach kiszenia zrobią się ogórki małosolne. Aby były kiszone, potrzebne jest nieco więcej czasu. Nawet ponad tydzień. 

Jak kisić ogórki, żeby były twarde?

Wiele zależy od rodzaju ogórków, ich wielkości. Ogórki kiszone jak zrobić by były twarde? Po prostu trzeba przerwać kiszenie w odpowiednim momencie. Prawidłowo ukiszone, oczywiście w ilości potrzebnej na najbliższy czas, można przechowywać w lodówce. Pozostałe po ukiszeniu należy włożyć w słoiki, zakręcić wieczka i przegotować słoiki, by się prawidłowo zamknęły. 

jak kisić ogórki żeby były twarde
Fot. Czy wiesz jak kisić ogórki żeby były twarde

Jak zrobić ogórki ukiszone w słoikach?

Wyjmujemy ogórki ukiszone w kamionkowym naczyniu. Wyjmujemy także dodatki – koper, czosnek i chrzan. Wodę po kiszeniu przelewamy przez sitko do innego naczynia. Wlejemy ją do słoików z ogórkami. Ogórki w słoiki wkładamy pionowo. Do każdego słoika dodajemy kilka wyjętych wcześniej z naczynia kawałków czosnku i chrzanu, możemy dodać 2-3 kulki pieprzu. Do każdego słoika z ogórkami, wlewamy wodę zlaną wcześniej z kamionkowego naczynia, zakrętki słoików solidnie zakręcamy. Słoiki gotujemy przez kilka minut, by się prawidłowo zamknęły. Jeszcze gorące, ustawiamy na miękkiej powierzchni zakrętkami w dół i pozostawiamy do wystygnięcia. 

Jak kisić ogórki na zimę?

Jak widać, kiszenie ogórków na zimę nie jest zadaniem trudnym, poradzi sobie z tym każdy. Istotne jest prawidłowe przygotowanie naczynia, ogórków i dodatków, a także odpowiedni czas kiszenia. Ukiszone ogórki można wykorzystać natychmiast, można też przełożyć do słoików i pozostawić na zimę. Z pewnością będą smakować każdemu. 

jak kisić ogórki na zimę
Fot. Ogórki kiszone są idealne na wzmocnienie organizmu zimą

Zobacz również:

ile gotować ziemniaki

Ile gotować ziemniaki? Czas, solenie ziemniaków

Ziemniaki wydają się banalnym dodatkiem do potraw, nie można jednak zapominać, że źle przyrządzone, mogą popsuć całe danie. Nieumiejętnie ugotowanych ziemniaków nie uratują pyszne dodatki, np. w postaci sosu, czy znakomitej surówki. Poniżej znajduje się lista wskazówek, których stosowanie przełoży się na to, że przygotowywane ziemniaki zawsze będą stanowić nie rzucające się w oczy, a perfekcyjne uzupełnienie dania, bądź przeciwnie – bo ziemniaki ugotowane na puree, mogą być także głównym, przykuwającym uwagę elementem posiłku. Warto więc, by zagadnienie, jak ugotować ziemniaki, nie miało przed nami tajemnic. By móc naprawdę cieszyć się tym produktem w kuchni, trzeba znać zasady. Oto one.

domowe chipsy

Domowe chipsy – jak zrobić chipsy z piekarnika

Chipsy znane są już od ponad 200 lat i do dziś są chętnie spożywane zarówno przez młode i starsze pokolenia. Wiele osób sięga po nie jako po przekąskę podczas oglądania telewizji czy spotkań z przyjaciółmi. Przekąska ta posiada w swoim składzie błonnik i białko oraz witaminy A, C i E, ale jednocześnie wiele wad. Mianowicie są bardzo kaloryczne, a przygotowywanie ich w oleju może powodować otyłość i choroby układu krwionośnego. Nie trzeba z tego powodu rezygnować z ich spożywania a najlepszym sposobem jest przygotowanie ich samodzielnie w piekarniku. Domowe chipsy odpowiednio przygotowane będą równie smaczne a na pewno dużo zdrowsze.

jak podgrzać placki ziemniaczane

Jak podgrzać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to bez wątpienia jedno z ulubionych dań Polaków. Choć w większości regionów Polski przepis podstawowy na placki ziemniaczane jest taki sam to różnią się między sobą przede wszystkim dodatki z jakimi można podać tę potrawę. Najczęściej placki ziemniaczane są jedzono solo bez żadnych dodatków bądź z solą, cukrem czy śmietaną. Placki ziemniaczane z sosem mięsnym i warzywnym są najczęściej określane mianem „placków po węgiersku”.

jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika

Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika

Na pewno zdarzyło Ci się kiedyś przyrządzić frytki i nie być zadowolonym z ich jakości i smaku. Cóż, to bardzo częsty przypadek, bo wiele osób nie skupia się na ich właściwym przyrządzeniu i najczęściej kupuje frytki mrożone, lub smaży pokrojone ziemniaki na głębokim oleju, zabijając w ten sposób nieodpartą chęć na pyszne, chrupiące frytki. W czym zatem tkwi sekret dobrych frytek? W ich odpowiednim przygotowaniu!

sos pieczarkowy przepis

Jak zrobić sos pieczarkowy – idealny sos z pieczarkami

Sos pieczarkowy ze swoim charakterystycznym aromatem oraz smakiem idealnie uatrakcyjni zarówno dania mięsne jak i rybne. Poniżej znajdziesz pełen przepis na sos pieczarkowy, który jest dziecinnie prosty !

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.