Jak ugotować szparagi?

Jak ugotować szparagi?

Spis treści:



Zastanawiałeś się kiedyś jak gotować szparagi ? Odpowiednio ugotowane szparagi pozwolą na uzyskanie idealnego smaku i zachowania odpowiedniego koloru. Zielone szparagi stanowią znakomity dodatek do dań obiadowych, świetnie komponując się z mięsami. Mogą być także niezależnym, głównym elementem obiadu. Kluczem do przygotowania najlepszych zielonych szparagów jest ich odpowiednie przygotowanie. Dobrze ugotowane szparagi będą sprężyste, miękkie w środku i kruche w przełamywaniu. Zatem – jak ugotować szparagi, aby były smakowitym kąskiem i nieodłącznym elementem pysznych posiłków?



Jak gotować szparagi, by były smaczne i miękkie?

Jak ugotować szparagi zielone, by nam smakowały? Istnieje na to kilka, głównych sposobów. Najczęściej przygotowuje się je w słonej wodzie – nie jest to jednak jedyna metoda przygotowania szparagów. Warzywo można gotować na parze, piec, opiekać, smażyć na patelni lub obsmażać w grillowym opiekaczu. Wybór ulubionej techniki gotowania zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji. Jeśli chcemy gotować na świeżym powietrzu, wybierzmy grill lub kuchenkę polową.

jak ugotować szparagi zielone
Fot. Odpowiednio ugotowane szparagi to gwarancja idealnego smaku

Grill opalany węglem nada szparagom zielonym dodatkowego aromatu wędzarniczego. Jeśli przygotowujemy szparagi w domu, najprostszym sposobem na ich przyrządzenie będzie skorzystanie z pojemnego garnka lub zestawu do gotowania na parze. W przypadku gotowania szparagów w sposób tradycyjny, czyli w osolonej wodzie, powinniśmy zastosować się do poniższych zaleceń:

  • Zagotuj osoloną wodę.
  • Włóż warzywa do wrzącej wody.
  • Szparagi nie muszą być idealnie zamoczone w wodzie; ważne jednak, aby większa część warzywa była pod powierzchnią wody.
  • Szparagi będą zmieniać kolor na jasnozielony: obserwuj je przez 2-3 minuty, po czym odcedź.
  • Warzywo powinno być teraz miękkie i gotowe do zjedzenia tuż po ostygnięciu.

Niewłaściwie przygotowane szparagi będą odznaczały się twardością i włóknistością. Taka struktura warzywa może bardzo szybko zniechęcić domowników do spożywania tego zdrowego warzywa. Za każdym razem sprawdźmy, czy szparagi są wystarczająco miękkie. Nie mogą być także rozgotowane, gdyż wtedy nabierają wodnistej, jałowej konsystencji. Warto robić to delikatnie, lekko nakłuwając szparagi widelcem. Gwałtowne nacinanie np. nożem może uszkodzić delikatne warzywo i sprawić, że na talerzu będzie wyglądać nieestetycznie.

jak przygotować szparagi
Fot. Pamiętaj aby przed gotowaniem odpowiednio przygotować szparagi

Jak długo gotować szparagi na parze, by dobrze smakowały? Szparagi jak gotować, to nie więcej niż kilka minut!

Przygotowywanie szparagów zielonych, za pomocą zestawu garnków do gotowania na parze, może wymagać nieco większej wprawy. Nie jesteśmy tutaj w stanie jednoznacznie określić temperatury pary, zatem przygotowywanie szparagów może trwać od dwóch do czterech minut. Cały proces gotowania wygląda jednak bardzo podobnie, jak w przypadku tradycyjnego gotowania w osolonej wodzie. Szparagi będziemy doprawiać dopiero po tym, jak się ugotują.



  • Włóż szparagi na podstawkę do gotowania na parze.
  • Zagotuj szparagi na wysokim ogniu.
  • Po zauważeniu pary gotuj szparagi przez kilka minut, aż osiągną jasnozielony kolor.
  • Warto sprawdzać szparagi czy są wystarczająco miękkie – można to zrobić delikatnie, za pomocą widelca.
  • Po tym czasie szparagi są gotowe do spożycia. Jeśli nie chcemy ich jeszcze jeść: przepłuczmy zimną wodą i odstawmy do lodówki.
jak długo gotować szparagi
Fot. Zbyt długo gotowane szparagi mogą stracić swój kolor

Jak przygotować szparagi, które podbiją serca domowników?

Oprócz gotowania w wodzie, na parze czy przygotowywania na grillu, możemy przyrządzić pieczone szparagi w piekarniku. Pieczone szparagi posiadają złocistą skórkę, są lekko chrupiące i wyśmienicie smakują z różnymi dipami i sosami. Z pewnością jest to najlepsza forma szparagów, która pozwoli nam przekonać wybredne dzieci i dorosłych do spróbowania tego zdrowego warzywa. jak zrobić szparagi w piekarniku? Oprócz kilkunastu sztuk łodyg potrzebne będą także: blacha do pieczenia, oliwa i przyprawy.

jak zrobić szparagi
Fot. Pęczek zielonych szparagów
  • Rozgrzewamy piekarnik do ok. 200 stopni C.
  • W międzyczasie przygotowujemy szparagi: smarujemy je oliwą, przyprawiamy ulubionymi ziołami, solą i pieprzem.
  • Gdy piekarnik jest rozgrzany, to wkładamy blachę ze szparagami i pieczemy około 10 minut.
  • Po pięciu minutach możemy odwrócić szparagi na drugą stronę. Jeśli jest to trudne: potrząśnijmy blachą.
  • Po ok. 9 minutach szparagi powinny być lekko brązowe na końcach. To znak, że już są prawie gotowe.
  • Uchylamy piekarnik i czekamy chwilę, aby gorące powietrze uciekło z urządzenia. Następnie wyjmujemy gotowe szparagi zielone.
  • Cieszymy się znakomitym smakiem zdrowego warzywa!

Zobacz również:

dlaczego Polacy kochają sernik

Miłość do sernika – dlaczego Polacy kochają sernik?

Sernik został okrzyknięty królem polskich ciast. Każda mama czy babcia ma w szufladzie zapisany ręcznie przepis na karteczce. Swój idealnie wyważony, sprawdzony i unikalny przepis. Kiedyś dzielono się przepisami i zapisywano w specjalnych dedykowanych zeszytach. Teraz dostęp do przepisów jest nieograniczony, ale czy to to samo?

jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty

Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty? Czym przyprawić bigos

 Bigos to tradycyjna polska potrawa, która ratuje nas w wielu sytuacjach. Chociaż przyrządza się go dosyć długo, za to długo też można się nim cieszyć.  Dobrze jest podczas gotowania podzielić potrawę na kilka porcji, i do każdej dodać innej przyprawy do bigosu. W ten sposób każdy z domowników będzie zadowolony. Jakie przyprawy dodajemy do bigosu?

skala ostrości Scoville

Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.



5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.