Jak ugotować szparagi?

Jak ugotować szparagi?

Spis treści:



Zastanawiałeś się kiedyś jak gotować szparagi ? Odpowiednio ugotowane szparagi pozwolą na uzyskanie idealnego smaku i zachowania odpowiedniego koloru. Zielone szparagi stanowią znakomity dodatek do dań obiadowych, świetnie komponując się z mięsami. Mogą być także niezależnym, głównym elementem obiadu. Kluczem do przygotowania najlepszych zielonych szparagów jest ich odpowiednie przygotowanie. Dobrze ugotowane szparagi będą sprężyste, miękkie w środku i kruche w przełamywaniu. Zatem – jak ugotować szparagi, aby były smakowitym kąskiem i nieodłącznym elementem pysznych posiłków?

Jak gotować szparagi, by były smaczne i miękkie?

Jak ugotować szparagi zielone, by nam smakowały? Istnieje na to kilka, głównych sposobów. Najczęściej przygotowuje się je w słonej wodzie – nie jest to jednak jedyna metoda przygotowania szparagów. Warzywo można gotować na parze, piec, opiekać, smażyć na patelni lub obsmażać w grillowym opiekaczu. Wybór ulubionej techniki gotowania zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji. Jeśli chcemy gotować na świeżym powietrzu, wybierzmy grill lub kuchenkę polową.

jak ugotować szparagi zielone
Fot. Odpowiednio ugotowane szparagi to gwarancja idealnego smaku

Grill opalany węglem nada szparagom zielonym dodatkowego aromatu wędzarniczego. Jeśli przygotowujemy szparagi w domu, najprostszym sposobem na ich przyrządzenie będzie skorzystanie z pojemnego garnka lub zestawu do gotowania na parze. W przypadku gotowania szparagów w sposób tradycyjny, czyli w osolonej wodzie, powinniśmy zastosować się do poniższych zaleceń:

  • Zagotuj osoloną wodę.
  • Włóż warzywa do wrzącej wody.
  • Szparagi nie muszą być idealnie zamoczone w wodzie; ważne jednak, aby większa część warzywa była pod powierzchnią wody.
  • Szparagi będą zmieniać kolor na jasnozielony: obserwuj je przez 2-3 minuty, po czym odcedź.
  • Warzywo powinno być teraz miękkie i gotowe do zjedzenia tuż po ostygnięciu.

Niewłaściwie przygotowane szparagi będą odznaczały się twardością i włóknistością. Taka struktura warzywa może bardzo szybko zniechęcić domowników do spożywania tego zdrowego warzywa. Za każdym razem sprawdźmy, czy szparagi są wystarczająco miękkie. Nie mogą być także rozgotowane, gdyż wtedy nabierają wodnistej, jałowej konsystencji. Warto robić to delikatnie, lekko nakłuwając szparagi widelcem. Gwałtowne nacinanie np. nożem może uszkodzić delikatne warzywo i sprawić, że na talerzu będzie wyglądać nieestetycznie.

jak przygotować szparagi
Fot. Pamiętaj aby przed gotowaniem odpowiednio przygotować szparagi

Jak długo gotować szparagi na parze, by dobrze smakowały? Szparagi jak gotować, to nie więcej niż kilka minut!

Przygotowywanie szparagów zielonych, za pomocą zestawu garnków do gotowania na parze, może wymagać nieco większej wprawy. Nie jesteśmy tutaj w stanie jednoznacznie określić temperatury pary, zatem przygotowywanie szparagów może trwać od dwóch do czterech minut. Cały proces gotowania wygląda jednak bardzo podobnie, jak w przypadku tradycyjnego gotowania w osolonej wodzie. Szparagi będziemy doprawiać dopiero po tym, jak się ugotują.

  • Włóż szparagi na podstawkę do gotowania na parze.
  • Zagotuj szparagi na wysokim ogniu.
  • Po zauważeniu pary gotuj szparagi przez kilka minut, aż osiągną jasnozielony kolor.
  • Warto sprawdzać szparagi czy są wystarczająco miękkie – można to zrobić delikatnie, za pomocą widelca.
  • Po tym czasie szparagi są gotowe do spożycia. Jeśli nie chcemy ich jeszcze jeść: przepłuczmy zimną wodą i odstawmy do lodówki.
jak długo gotować szparagi
Fot. Zbyt długo gotowane szparagi mogą stracić swój kolor

Jak przygotować szparagi, które podbiją serca domowników?

Oprócz gotowania w wodzie, na parze czy przygotowywania na grillu, możemy przyrządzić pieczone szparagi w piekarniku. Pieczone szparagi posiadają złocistą skórkę, są lekko chrupiące i wyśmienicie smakują z różnymi dipami i sosami. Z pewnością jest to najlepsza forma szparagów, która pozwoli nam przekonać wybredne dzieci i dorosłych do spróbowania tego zdrowego warzywa. jak zrobić szparagi w piekarniku? Oprócz kilkunastu sztuk łodyg potrzebne będą także: blacha do pieczenia, oliwa i przyprawy.

jak zrobić szparagi
Fot. Pęczek zielonych szparagów
  • Rozgrzewamy piekarnik do ok. 200 stopni C.
  • W międzyczasie przygotowujemy szparagi: smarujemy je oliwą, przyprawiamy ulubionymi ziołami, solą i pieprzem.
  • Gdy piekarnik jest rozgrzany, to wkładamy blachę ze szparagami i pieczemy około 10 minut.
  • Po pięciu minutach możemy odwrócić szparagi na drugą stronę. Jeśli jest to trudne: potrząśnijmy blachą.
  • Po ok. 9 minutach szparagi powinny być lekko brązowe na końcach. To znak, że już są prawie gotowe.
  • Uchylamy piekarnik i czekamy chwilę, aby gorące powietrze uciekło z urządzenia. Następnie wyjmujemy gotowe szparagi zielone.
  • Cieszymy się znakomitym smakiem zdrowego warzywa!

Zobacz również:

czym zastąpić sos sojowy

Czym zastąpić sos sojowy? Jest na to wiele sposobów!

Chęć zastąpienia sosu sojowego w kuchni może mieć różne przyczyny. Niektórzy obawiają się wpływu soi na zdrowie – soja to roślina zawierająca dużą ilość niekorzystnych dla zdrowia mężczyzn estrogenów, pochodząca przeważnie z upraw GMO. Inni obawiają się zbyt dużej ilości soli w tym produkcie, poszukując dodatków i przypraw o podobnym smaku, ale bez szkodliwej dla chorych na nadciśnienie soli. Trzecia grupa osób poszukuje intensywnego smaku umami typowego dla dań Azji, nie lubiąc jednak posmaku sosu sojowego. Przyczyną może być również alergia na soję. Istnieje wiele sposobów na zastąpienie sosu sojowego – to, czym zastąpić sos sojowy zależy jednak od celu, który sobie stawiamy. Proponowane sposoby są więc niekiedy przeciwstawne.

jak przechowywać wędliny w lodówce

Jak przechowywać wędliny w lodówce

Wędliny, kiełbasy, szynki nadal chętnie goszczą w polskich koszykach. Po kilku dniach trzymania ich w lodówce, pojawia się na nich lepki nalot, pleśń, tym samym usycha i staje się bez smaku. Nie nadaje się tym samym do jedzenia. Przyczyną tego może być nieodpowiednie przechowywanie. 

jak przechowywać miód

Jak przechowywać miód – gdzie prawidłowo przechowywać miód?

Miód jest jednym z tych produktów, które przez długi czas nie tracą swoich właściwości leczniczych. Zdarza się, że na rynku można znaleźć miód, który był przechowywany przez kilka lat. I, jak twierdzą sprzedawcy, miód ten nie traci nic ze swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Ale czy jest to możliwe? Ciekawostka: Podczas wykopalisk w starożytnych grobowcach egipskich faraonów archeolodzy często znajdowali naczynia z miodem zanurzone w wosku. Zewnętrznie nie wyglądały na zepsute, a po analizie chemicznej okazało się, że ten miód jest absolutnie gotowy do spożycia!

jak przechowywać sałatę

Jak przechowywać sałatę? Najlepsze sposoby na przechowywanie sałaty

Lato to niewątpliwie najlepszy okres w roku na jedzenie warzyw i owoców, gdyż to właśnie teraz możemy się cieszyć świeżością tych produktów. Szczególnie świetnym dodatkiem jest sałata – warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Oprócz tego jest źródłem witamin m.in. z grupy E, B i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Jest to produkt bardzo często zalecany do spożywania przez dietetyków – jest  niskokaloryczny. Wiele osób zastanawia się jak przechowywać sałatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i chrupkością. Jeżeli chcesz się poznać świetne sposoby, przeczytaj poniższy artykuł

jak zagęścić sos

Jak zagęścić sos? Czym zagęszczać sosy – domowe sposoby

W książkach kucharskich i Internecie nie brakuje ciekawych przepisów na sosy. Po przygotowaniu zawsze im jednak czegoś brakuje. Część przepisów nie uwzględnia dodatkowego zagęszczenia. Po dodaniu sekretnego składnika zyskują one o wiele więcej smaku. Jak zagęścić sos aby był odpowiednio smaczny i czym to się robi? 

5/5 - (1 vote)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.