Jak rosną szparagi – hodowla szparagów?

Jak rosną szparagi – hodowla szparagów?

Spis treści:



Chociaż szparagami zachwycano się w Egipcie, Chinach oraz Rzymie już w 2700 r.p.n.e., to w Polsce pojawiły się dopiero w XVIIIw. W swojej historii były wykorzystywane jako środek leczniczy, moczopędny, niwelujący kaca, a nawet afrodyzjak. Jednak rodzi się pytanie – jak rosną szparagi? Czy jest możliwość hodowania szparagów w Polsce?

Jak rosną szparagi?

Rośliny te są bylinami, co oznacza, że szparagi, jak rosną, wyrastają co roku z tej samej rośliny. Pędy mogą być wykorzystywane w uprawie nawet przez 18 lat. Do spożycia przez ludzi przeznaczone są młode pędy szparagów, które pojawiają się wiosną ponad powierzchnią ziemi. Określa się, że można przystąpić do zbioru szparagów, jeżeli osiągnęły one ponad 20 cm długości, oraz mają średnicę większą od ołówka. Po przekroczeniu tych wymiarów, pędy nie nadają się już do spożycia, ze względu na zgrubienie skórki i ścianek włókien łykowych oraz drewna. Sam pęd nadziemny może osiągnąć do 1,5 metra wysokości. Jest on pokryty przyległymi, skrętoległymi liśćmi przypominającymi łuski. Pędy natomiast wyrastają z kłącza, nazywanego karpą. Wiosenne pędy pojawiają się, gdy temperatura ziemi osiągnie temperaturę 9 stopni Celsjusza. Młode pędy rosną szybko, ich optymalne tempo wzrostu wynosi 7 mm na godzinę.

jak rosną szparagi roślina
Fot. Czy widziałeś kiedyś jak rosną szparagi ?

Jak rosną szparagi zielone?

Pomimo olbrzymiej rodziny bylin szparagowatych, jadalne są jedynie szparagi rośliny szparagu lekarskiego. Młode pędy szparagów, zarówno białe, jak i zielone, są wypustkami tej samej rośliny. Szparagi białe nigdy jednak nie wychodzą na powierzchnię ziemi, natomiast pędy w postaci szparagów zielonych rozrastają się ponad poziomem gleby. Dla rozwoju zielonych pędów istotniejszy jest bezpośredni dostęp promieni słonecznych.

Hodowla szparagów

Hodowla szparagów zyskuje na popularności, dzięki zdobytej wiedzy na temat wartościowych aminokwasów, witamin (A, C oraz z grupy B) i soli mineralnych zawartych w młodych pędach szparagów. Największe plantacje znajdują się na terenie Chin, Peru, USA oraz w Meksyku i Niemczech. Gleby, przeznaczone do hodowli szparagów, powinny być suche i wapienne. Powinny się również charakteryzować przepuszczalnością i przewiewnością. Stanowiska dla szparagów powinny być nasłonecznione, pozwalające na uzyskanie optymalnej temperatury przy pąkach pędów wiosną. Hodowla szparagów organizowana jest na otwartych polach.

hodowla szparagów
Fot. Hodowla szparagów w Polsce

Na terenach przygotowanych do uprawy szparagów tworzy się specjalne, podłużne wały ziemi, pod którymi rosną młode pędy szparagów. Można również prowadzić plantację szparagów pod folią, co umożliwia pozyskanie młodych pędów o śnieżnobiałym kolorze. Folię można wykorzystać również w celu regulacji temperatury ziemi pod nią. Jest ona dwustronna – z jednej strony czarna, z drugiej biała. Jeżeli temperatury są zbyt niskie, odsłania się czarną stronę, która pozwala przyciągnąć promienie słoneczne w kierunku znajdujących się pod folią roślin. Przy zbyt wysokich temperaturach folię odwraca się białą stroną na zewnątrz, dzięki czemu promieniowanie słoneczne jest odbijane i nie przegrzewa ziemi ani roślin.

Czy szparagi rosną w Polsce?

Polska produkuje rocznie około 3 000 ton szparagów, które w większości przeznaczane są na eksport do krajów zachodniej Europy. Największymi uprawami szparagów w Polsce cieszy się Wielkopolska, a także województwo lubelskie. W 2005 roku 70% zbiorów polskich szparagów została eksportowana do Niemiec. Kraj ten jest również jednym z największych importerów szparagów na świecie. W okolicach Nowego Tomyśla znajduje się siedziba Polskiego Związku Producentów Szparaga, a także największa liczba polskich upraw tej byliny.

szparagi jak rosną w Polsce
Fot. Szparagi – jak rosną w Polsce ?

Chociaż szparagi mogą rosnąć również w formie dzikiej na suchych zboczach i przydrożach, hodowla tej rośliny wymaga wiele cierpliwości. Przed przystąpieniem do pierwszych zbiorów, należy odczekać nawet kilka sezonów wegetacyjnych, co równa się kilkoma latom bez zysku. Jednak po uzyskaniu pierwszych plonów, można cieszyć się młodymi pędami każdej wiosny, nawet przez kilkanaście lat.

jak gotować szparagi

Jak ugotować szparagi?

Odpowiednio ugotowane szparagi pozwolą na uzyskanie idealnego smaku i zachowania odpowiedniego koloru. Zielone szparagi stanowią znakomity dodatek do dań obiadowych, świetnie komponując się z mięsami. Mogą być także niezależnym, głównym elementem obiadu. Kluczem do przygotowania najlepszych zielonych szparagów jest ich odpowiednie przygotowanie. Dobrze ugotowane szparagi będą sprężyste, miękkie w środku i kruche w przełamywaniu. Zatem – jak ugotować szparagi, aby były smakowitym kąskiem i nieodłącznym elementem pysznych posiłków?

jak obrać szparagi zielone

Jak obrać szparagi zielone?

Szparagi zielone są warzywami sezonowymi. Sezon na nie zaczyna się w kwietniu, a kończy w czerwcu. Jest to więc bardzo krótki czas, aby nacieszyć się nimi. Ważne jest ich przygotowanie by później można było delektować się ich delikatnością. Często chcąc przygotować z nimi posiłek zastanawiamy się, jak się obiera szparagi. Jest to ważny element w ich przyrządzaniu. Najlepiej wybierać takie, które są twarde oraz elastyczne.

jak gotować białe szparagi

Jak gotować białe szparagi

Szparag to warzywo, które wiosną króluje na Polskich stołach. Jest to składnik, którym powinniśmy szybko się cieszyć, głównie ze względu na fakt, że sezon na nie trwa krótki – przeważnie nie więcej niż kilka tygodni. Gdy jednak przychodzi utęskniony czas, szparagi znajdziemy wszędzie, zarówno w supermarketach, małych sklepach spożywczych, jak i na stoiskach targowych. Białe szparagi możemy jeść na surowo jako dodatek, przygotować z nich smaczny krem lub zupę, usmażyć, ugotować na parze czy upiec.

jak przechowywać szparagi

Jak przechowywać szparagi zielone

Polacy co raz chętniej sięgają po szparagi. Ten modny dodatek potrafi ciekawie urozmaicić nasze żywienie, zwłaszcza jeśli preferujemy wegańską dietę.…

makaron ze szparagami i chorizo

Makaron z chorizo i szparagami

Sezon na szparagi rusza mniej więcej w maju, więc to idealny czas na zrobienie smacznego makaronu właśnie z tym warzywem!