Jak rośnie papryka – kiedy sadzić i jak uprawiać paprykę?

Jak rośnie papryka – kiedy sadzić i jak uprawiać paprykę?

Spis treści:



Papryka należy do najzdrowszych warzyw, jakie goszczą w naszym menu. Zawiera duże ilości witamin – (głównie witaminy C, A i E) oraz minerałów, takich jak potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez czy też sód). Ponadto, w zależności od koloru, papryki zawierają większe ilości dodatkowych substancji korzystnie wpływające na nasze zdrowie: papryki czerwone zawierają więcej beta karotenu i witaminy A, żółte i pomarańczowe są źródłem luteiny i zeaksantyny zaś zielone dostarczają kwas foliowy i witaminę E.



Jak rośnie papryka?

Choć najprościej paprykę kupić w sklepie – to nie będziemy mieli pewności, czy do jej uprawy nie użyto pestycydów, sztucznych nawozów itd. To, plus fakt, że najlepiej smakuje to co sami wyhodujemy, oznacza, że najsmaczniejsza i najzdrowsza będzie ta, którą sami posadzimy, będziemy obserwować, jak rośnie papryka, jak dojrzewają jej owoce. Pochodząca z tropikalnej Ameryki papryka jest rośliną wymagającą – przez cały sezon oczekuje ciepła, dużej wilgotności powietrza i podłoża, stałej temperatury gleby, nawożenia i ochrony przed szkodnikami oraz takich zabiegów pielęgnacyjnych jak ogławianie i podwiązywania. Tylko wówczas nie tylko będziemy mieli okazję podziwiać jak nasze papryki rosną, ale  też czekać na obfity plon. Poniżej zatem garść porad, jak uprawiać paprykę.

jak sadzić paprykę
Fot. Czy wiesz, jak sadzić paprykę?

Jak sadzić paprykę – przygotowanie rozsady

Choć dostępne są już odmiany znacznie odporniejsze na nasz klimat, a i ten zmienia się w kierunku pasującym – przynajmniej, jeśli chodzi o temperatury – papryce, właściwe warunki najłatwiej zapewnić roślinom pod osłonami – w szklarniach i tunelach. Ambitnym polecamy sadzenie papryki z nasion. Ci muszą zacząć przygotowania już w marcu, wysiewając nasiona na kuwet, a gdy siewki wykształcą ok. 3 liści, rozsadę pikujemy do małych doniczek. Zarówno kiełkujące nasiona, jak i rozsada wymagają jasnego stanowiska, stałej – wysokiej temperatury i wilgotności.



Kiedy sadzić paprykę

Sadzenie papryki uprawianej pod osłonami powinno nastąpić na początku maja. Poradniki pt. papryka, jak sadzić, wskazują zakres odległości pomiędzy roślinami na 30 – 50 cm, zatem mamy pewien margines, jeżeli chodzi o ilość miejsca. Jeżeli dysponujemy większą szklarnią – zostawiamy między roślinami więcej miejsca, co ułatwi ich pielęgnację. Po posadzeniu, paprykę należy bardzo obficie podlać. Warto glebę wokół roślin wyłożyć słomą lub przykryć agro-włókniną, bowiem ułatwi to utrzymanie stałej wilgotności i temperatury podłoża. Ściółkowanie utrudnia także rozwój chwastów.

kiedy sadzić paprykę
Fot. Kiedy i jak sadzić paprykę aby móc cieszyć się zbiorami ?

Pielęgnacja papryki

Papryka wymaga nawożenia nawozami wieloskładnikowymi takimi jak Azofoska. W pierwszych tygodniach po posadzeniu należy nieco ograniczyć podlewanie (ale nie przesuszać), tak by krzewy nadmiernie nie wybujały. Duża ilość światła słonecznego jest konieczna dla zdrowego wzrostu, a następnie tworzeniu dorodnych owoców. W okresie zawiązywania owoców – czyli w lipcu i w sierpniu – należy zwiększyć regularne podlewanie.



Papryka w ogrodzie i na balkonie

Do uprawy papryki w ogrodzie nadają się odporniejsze odmiany, takie jak żółtopomarańczowa Belladonna oraz papryki czerwone: Mira, Roberta F1, Socrates F1, Zorza. Wysadzane są później – na przełomie maja i czerwca, aby uniknąć przymrozków. Wymagają przewiewnej, próchnicznej gleby o neutralnym do lekko kwaśnego pH. Ważne by szybko nagrzewały się. Stanowisko w ogrodzie wybieramy tak, by krzewy były osłonięte od wiatru – rośliny te bowiem mają stosunkowo delikatne i kruche pędy. Tu także pamiętajmy o Słońcu.

jak uprawiać paprykę w ogrodzie
Fot. Do uprawa papryki w ogrodzie najlepiej wybrać odporniejsze odmiany

Możemy także spróbować uprawy papryki w doniczce na tarasie lub balkonie. Doniczki muszą być odpowiednio duże, a gleba w nich żyzna i bogata w składniki odżywcze. Pojemniki z krzewami papryki ustawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu, przewiewnym, ale osłoniętym od silnego wiatru. Tak samo jak w każdej innej metodzie uprawy, tu także musimy pamiętać o systematycznym podlewaniu i nawożeniu.


Zobacz również:

jak zrobić podpiwek

Jak zrobić podpiwek – przepis na domowy podpiwek

Podpiwek, napój zaliczany go grupy napojów bezalkoholowych do dnia dzisiejszego cieszy się równie dużą popularnością. Charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz delikatnie słodkim smakiem, a w jego składzie można znaleźć nieznaczną ilość alkoholu. Jego powstanie datuje się na równie dawny okres jak powstanie piwa, przy czym to właśnie podpiwek jest jego produktem ubocznym.

jak ugotować młodą kapustę

Jak ugotować młodą kapustę?

Potrawy z młodej kapusty są bardzo dobre i zdrowe. W różnych regionach Polski młodą kapustę je się z innymi dodatkami. Najlepsza młoda kapusta jest prosto z pola. Jednak czy wiemy jak przyrządzić młodą kapustę? 

jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją mielić na mąkę, opiekać i dodawać do ciast i pieczywa oraz gotować. Ta ostatnia czynność jest podstawową formą obróbki tej kaszy. W zależności od czasu i sposobu gotowania można uzyskać różną konsystencję. Kasza jaglana na sypko to najpopularniejszy „produkt” gotowania. Kasza w tej postaci może być świetnym dodatkiem do posiłku z mięsem lub warzywami. A jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, żeby była smaczna?

jak rośnie pomelo

Jak rośnie pomelo – gdzie rośnie drzewo pomelo?

Pomelo należy do rodziny rutowatych. Drzewo naturalnie występuje w Azji Południowej. Na początku pomarańcza olbrzymia spotykana była głównie w Malezji. Następnie roślina stała się popularnym drzewem owocowym w Chinach. Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie czytaj dalej!

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.