Makaron z chorizo i szparagami

Makaron z chorizo i szparagami
makaron ze szparagami i kiełbasą chorizo

Makaron ze szparagami i kiełbasą chorizo

Sezon na szparagi rusza mniej więcej w maju, więc to idealny czas na zrobienie smacznego makaronu właśnie z tym warzywem!
Czas na przygotowanie 30 minut
Całkowity czas 45 minut
Danie Danie główne, Makaron
Porcje 4 osoby

Equipment

  • 2 garnki
  • Duża patelnia

Składniki
  

  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • kilka ząbków czosnku
  • 500 g makaronu świderki
  • 200 ml śmietany 18%
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie : natka pietruszki
  • opcjonalnie : parmezan

Przepis
 

  • Nastawiamy osoloną wodę na makaron oraz na szparagi
  • Szparagi myjemy, obcinamy zdrewniałe końcówki. Przygotowane szparagi wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 3-4 minuty aby były al dente. Ugotowane szparagi delikatnie schładzamy pod zimną wodą i kroimy na małe kawałeczki
  • Do drugiego garnka z gotującą się wodą wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu tak, aby był al dente. Gotowy makaron odcedzamy i przelewamy delikatnie oliwą aby się nie skleił
  • Kiełbasę Chorizo kroimy wzdłuż na pół i następnie na plasterki
  • Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki (ok 3-4 ząbków czosnku)
  • Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy wrzucamy kiełbasę Chorizo i smażymy ok 2 minut
  • Dodajemy pokrojony czosnek i smażymy przez minutę
  • Do kiełbasy i czosnku dodajemy szparagi i smażymy przez kolejne kilka minut.
  • Jak wszystkie składniki się przyrumienią dodajemy makaron i smażymy przez chwilę
  • Zmniejszamy gaz do minimum i dodajemy śmietanę, sól oraz pieprz do smaku
  • Całość mieszamy aż wszystkie składniki się ładnie połączą
  • Gotowy makaron nakładamy na talerze. Całość można udekorować drobno posiekaną natką pietruszki lub/oraz parmezanem
Keyword chorizo, makaron, szparagi
jak gotować szparagi

Jak ugotować szparagi?

Odpowiednio ugotowane szparagi pozwolą na uzyskanie idealnego smaku i zachowania odpowiedniego koloru. Zielone szparagi stanowią znakomity dodatek do dań obiadowych, świetnie komponując się z mięsami. Mogą być także niezależnym, głównym elementem obiadu. Kluczem do przygotowania najlepszych zielonych szparagów jest ich odpowiednie przygotowanie. Dobrze ugotowane szparagi będą sprężyste, miękkie w środku i kruche w przełamywaniu. Zatem – jak ugotować szparagi, aby były smakowitym kąskiem i nieodłącznym elementem pysznych posiłków?

jak obrać szparagi zielone

Jak obrać szparagi zielone?

Szparagi zielone są warzywami sezonowymi. Sezon na nie zaczyna się w kwietniu, a kończy w czerwcu. Jest to więc bardzo krótki czas, aby nacieszyć się nimi. Ważne jest ich przygotowanie by później można było delektować się ich delikatnością. Często chcąc przygotować z nimi posiłek zastanawiamy się, jak się obiera szparagi. Jest to ważny element w ich przyrządzaniu. Najlepiej wybierać takie, które są twarde oraz elastyczne.

jak gotować białe szparagi

Jak gotować białe szparagi

Szparag to warzywo, które wiosną króluje na Polskich stołach. Jest to składnik, którym powinniśmy szybko się cieszyć, głównie ze względu na fakt, że sezon na nie trwa krótki – przeważnie nie więcej niż kilka tygodni. Gdy jednak przychodzi utęskniony czas, szparagi znajdziemy wszędzie, zarówno w supermarketach, małych sklepach spożywczych, jak i na stoiskach targowych. Białe szparagi możemy jeść na surowo jako dodatek, przygotować z nich smaczny krem lub zupę, usmażyć, ugotować na parze czy upiec.

jak przechowywać szparagi

Jak przechowywać szparagi zielone

Polacy co raz chętniej sięgają po szparagi. Ten modny dodatek potrafi ciekawie urozmaicić nasze żywienie, zwłaszcza jeśli preferujemy wegańską dietę.…

jak rosną szparagi zielone

Jak rosną szparagi – hodowla szparagów?

Chociaż szparagami zachwycano się w Egipcie, Chinach oraz Rzymie już w 2700 r.p.n.e., to w Polsce pojawiły się dopiero w XVIIIw. W swojej historii były wykorzystywane jako środek leczniczy, moczopędny, niwelujący kaca, a nawet afrodyzjak. Jednak rodzi się pytanie – jak rosną szparagi? Czy jest możliwość hodowania szparagów w Polsce?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.