Makaron z chorizo i szparagami
Czas czytania: < 1 minut
Makaron ze szparagami i kiełbasą chorizo
Sezon na szparagi rusza mniej więcej w maju, więc to idealny czas na zrobienie smacznego makaronu właśnie z tym warzywem!
Niezbędny sprzęt
- 2 garnki
- Duża patelnia
Składniki
- 200 g kiełbasy chorizo
- 1 pęczek zielonych szparagów
- kilka ząbków czosnku
- 500 g makaronu świderki
- 200 ml śmietany 18%
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- opcjonalnie : natka pietruszki
- opcjonalnie : parmezan
Przepis
- Nastawiamy osoloną wodę na makaron oraz na szparagi
- Szparagi myjemy, obcinamy zdrewniałe końcówki. Przygotowane szparagi wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 3-4 minuty aby były al dente. Ugotowane szparagi delikatnie schładzamy pod zimną wodą i kroimy na małe kawałeczki
- Do drugiego garnka z gotującą się wodą wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu tak, aby był al dente. Gotowy makaron odcedzamy i przelewamy delikatnie oliwą aby się nie skleił
- Kiełbasę Chorizo kroimy wzdłuż na pół i następnie na plasterki
- Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki (ok 3-4 ząbków czosnku)
- Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy wrzucamy kiełbasę Chorizo i smażymy ok 2 minut
- Dodajemy pokrojony czosnek i smażymy przez minutę
- Do kiełbasy i czosnku dodajemy szparagi i smażymy przez kolejne kilka minut.
- Jak wszystkie składniki się przyrumienią dodajemy makaron i smażymy przez chwilę
- Zmniejszamy gaz do minimum i dodajemy śmietanę, sól oraz pieprz do smaku
- Całość mieszamy aż wszystkie składniki się ładnie połączą
- Gotowy makaron nakładamy na talerze. Całość można udekorować drobno posiekaną natką pietruszki lub/oraz parmezanem