Nastawiamy osoloną wodę na makaron oraz na szparagi
Szparagi myjemy, obcinamy zdrewniałe końcówki. Przygotowane szparagi wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 3-4 minuty aby były al dente. Ugotowane szparagi delikatnie schładzamy pod zimną wodą i kroimy na małe kawałeczki
Do drugiego garnka z gotującą się wodą wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu tak, aby był al dente. Gotowy makaron odcedzamy i przelewamy delikatnie oliwą aby się nie skleił
Kiełbasę Chorizo kroimy wzdłuż na pół i następnie na plasterki
Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki (ok 3-4 ząbków czosnku)
Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy wrzucamy kiełbasę Chorizo i smażymy ok 2 minut
Dodajemy pokrojony czosnek i smażymy przez minutę
Do kiełbasy i czosnku dodajemy szparagi i smażymy przez kolejne kilka minut.
Jak wszystkie składniki się przyrumienią dodajemy makaron i smażymy przez chwilę
Zmniejszamy gaz do minimum i dodajemy śmietanę, sól oraz pieprz do smaku
Całość mieszamy aż wszystkie składniki się ładnie połączą
Gotowy makaron nakładamy na talerze. Całość można udekorować drobno posiekaną natką pietruszki lub/oraz parmezanem
Tagi chorizo, makaron, szparagi
Bartek Czwartek
Cześć, jestem Bartek i hobbystycznie przygotowuje dla Was wartościowe artykuły i porady związane z gotowaniem oraz szeroko rozumianą gastronomią. Moją misją jest zwiększanie świadomości użytkowników oraz poprawa ich zdolności kulinarnych w jak największym stopniu.