Makaron gryczany z krewetkami, chilli i świeżą kolendrą



Makaron gryczany z krewetkami, chilli i świeżą kolendrą
To był spontaniczny pomysł na obiad. Kupiłem krewetki, makaron gryczany i chilli i trzeba było zrobić z tego jakiś sensowny obiad. Pomyślałem – dodam sos sojowy, trochę czosnku i świeżą kolendrę i na pewno będzie pysznie. Tak też było ! Makaron gryczany z krewetkami, papryczką chilli, czosnkiem i świeżą kolendrą to genialne połączenie i idealny pomysł na obiad dla osób, które lubią eksperymentować z orientalnymi składnikami i smakami.
Equipment
- Duża patelnia
- garnek na makaron
- pałeczki
Składniki
- 500 g makaronu gryczanego
- 400 g surowych krewetek
- kilka ząbków czosnku
- 1-2 szt papryczki chilli
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 duża czerwona cebula
- sos sojowy
- 20 g masła
Przepis
- Nastawiamy osoloną wodę na makaron gryczany
- Wycinamy z krewetek jelitka i płuczemy je pod zimną wodą
- Obieramy czosnek i kroimy na cienkie plasterki
- Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę
- Papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasionka (chyba że lubicie bardzo ostre jedzenie, wtedy nasionka możecie również dodać do makaronu) i kroimy w drobną kosteczkę
- Na patelni rozgrzewamy masło na którym smażymy przez 1-2 minuty krewetki
- Dodajemy do nich czerwoną cebulę i smażymy przez kolejne 2 minuty
- Jako ostatni dodajemy pokrojony czosnek wraz z papryczką chilli (jeżeli nie lubicie bardzo ostrych dań, dajcie odrobinę papryczki, w razie czego zawsze można ją dodać surową do gotowego makaronu)
- Całość zalewamy sosem sojowym (około 2-3 łyżek stołowych) i mieszamy
- Jak wszystkie składniki się połączą dodajemy wcześniej ugotowany makaron gryczany i całość smażymy jeszcze przez kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły
- Makaron jest gotowy do jedzenia. Na gotową porcję makaronu dajemy dużą ilość świeżo posiekanej kolendry
Uwagi
Intensywny aromat kolendry nie każdemu pasuje, stąd jej dodanie do makaronu gryczanego z krewetkami jest opcjonalne. Pamiętajcie również o tym, aby nie przesadzić z ilością chilli, które dodajecie do makaronu. Lepiej na początku dać tylko część, a jeżeli okażę się że makaron nie jest wystarczająco ostry, dodać do gotowego dania pozostałą papryczkę chilli. Zbyt duża ilość może zabić pozostałe smaki
