Makaron gryczany z krewetkami, chilli i świeżą kolendrą

Makaron gryczany z krewetkami, chilli i świeżą kolendrą
makaron gryczany z krewetkami w sosie sojowym

Makaron gryczany z krewetkami, chilli i świeżą kolendrą

To był spontaniczny pomysł na obiad. Kupiłem krewetki, makaron gryczany i chilli i trzeba było zrobić z tego jakiś sensowny obiad. Pomyślałem – dodam sos sojowy, trochę czosnku i świeżą kolendrę i na pewno będzie pysznie. Tak też było ! Makaron gryczany z krewetkami, papryczką chilli, czosnkiem i świeżą kolendrą to genialne połączenie i idealny pomysł na obiad dla osób, które lubią eksperymentować z orientalnymi składnikami i smakami.
Czas na przygotowanie 30 minut
Czas gotowania 30 minut
Całkowity czas 1 hr
Danie Danie główne, Makaron
Kuchnia Orientalna
Porcje 4 osoby

Equipment

  • Duża patelnia
  • garnek na makaron
  • pałeczki

Składniki
  

  • 500 g makaronu gryczanego
  • 400 g surowych krewetek
  • kilka ząbków czosnku
  • 1-2 szt papryczki chilli
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 duża czerwona cebula
  • sos sojowy
  • 20 g masła

Przepis
 

  • Nastawiamy osoloną wodę na makaron gryczany
  • Wycinamy z krewetek jelitka i płuczemy je pod zimną wodą
  • Obieramy czosnek i kroimy na cienkie plasterki
  • Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę
  • Papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasionka (chyba że lubicie bardzo ostre jedzenie, wtedy nasionka możecie również dodać do makaronu) i kroimy w drobną kosteczkę
  • Na patelni rozgrzewamy masło na którym smażymy przez 1-2 minuty krewetki
  • Dodajemy do nich czerwoną cebulę i smażymy przez kolejne 2 minuty
  • Jako ostatni dodajemy pokrojony czosnek wraz z papryczką chilli (jeżeli nie lubicie bardzo ostrych dań, dajcie odrobinę papryczki, w razie czego zawsze można ją dodać surową do gotowego makaronu)
  • Całość zalewamy sosem sojowym (około 2-3 łyżek stołowych) i mieszamy
  • Jak wszystkie składniki się połączą dodajemy wcześniej ugotowany makaron gryczany i całość smażymy jeszcze przez kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły
  • Makaron jest gotowy do jedzenia. Na gotową porcję makaronu dajemy dużą ilość świeżo posiekanej kolendry

Uwagi

Intensywny aromat kolendry nie każdemu pasuje, stąd jej dodanie do makaronu gryczanego z krewetkami jest opcjonalne. Pamiętajcie również o tym, aby nie przesadzić z ilością chilli, które dodajecie do makaronu. Lepiej na początku dać tylko część, a jeżeli okażę się że makaron nie jest wystarczająco ostry, dodać do gotowego dania pozostałą papryczkę chilli. Zbyt duża ilość może zabić pozostałe smaki
Keyword chilli, kolendra, krewetki, makaron gryczany

Zobacz również:

Jak przechowywać przyprawy?

Jak przechowywać przyprawy?

Każdy miłośnik dobrego smaku doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, że wszelkie dania czy desery, by mogły charakteryzować się doskon…

Jak przygotować łososia na wigilię?

Jak przygotować łososia na wigilię?

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb, którą chętnie zajadają się Polacy. Na stole świątecznym pojawia się coraz częściej, dz…

jak przyprawić mięso do spaghetti bolognese

Jak przyprawić mięso do spaghetti bolognese?

Włoska kuchnia ma wielu zwolenników. I nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że to właśnie ze słonecznej Italii wywodzi się uwielbiana pr…

jak przyprawić łososia

Jak przyprawić łososia? Jakie przyprawy wybrać?

Łosoś to ryba, która od kilku lat stała się bardzo popularna na polskich stołach. Z chęcią sięgają po nią nawet ci, którzy nieko…

jak przechowywać czosnek

Jak przechowywać czosnek – przechowywanie czosnku

Czosnek to niezwykła roślina, która jest przede wszystkim znana ze swoich właściwości leczniczych. Nie od dziś wiadomo, że czosnek t…



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *