Makaron gryczany z krewetkami, chilli i świeżą kolendrą

Makaron gryczany z krewetkami, chilli i świeżą kolendrą
makaron gryczany z krewetkami w sosie sojowym

Makaron gryczany z krewetkami, chilli i świeżą kolendrą

To był spontaniczny pomysł na obiad. Kupiłem krewetki, makaron gryczany i chilli i trzeba było zrobić z tego jakiś sensowny obiad. Pomyślałem – dodam sos sojowy, trochę czosnku i świeżą kolendrę i na pewno będzie pysznie. Tak też było ! Makaron gryczany z krewetkami, papryczką chilli, czosnkiem i świeżą kolendrą to genialne połączenie i idealny pomysł na obiad dla osób, które lubią eksperymentować z orientalnymi składnikami i smakami.
Czas na przygotowanie 30 minut
Czas gotowania 30 minut
Całkowity czas 1 hr
Danie Danie główne, Makaron
Kuchnia Orientalna
Porcje 4 osoby

Equipment

  • Duża patelnia
  • garnek na makaron
  • pałeczki

Składniki
  

  • 500 g makaronu gryczanego
  • 400 g surowych krewetek
  • kilka ząbków czosnku
  • 1-2 szt papryczki chilli
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 duża czerwona cebula
  • sos sojowy
  • 20 g masła

Przepis
 

  • Nastawiamy osoloną wodę na makaron gryczany
  • Wycinamy z krewetek jelitka i płuczemy je pod zimną wodą
  • Obieramy czosnek i kroimy na cienkie plasterki
  • Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę
  • Papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasionka (chyba że lubicie bardzo ostre jedzenie, wtedy nasionka możecie również dodać do makaronu) i kroimy w drobną kosteczkę
  • Na patelni rozgrzewamy masło na którym smażymy przez 1-2 minuty krewetki
  • Dodajemy do nich czerwoną cebulę i smażymy przez kolejne 2 minuty
  • Jako ostatni dodajemy pokrojony czosnek wraz z papryczką chilli (jeżeli nie lubicie bardzo ostrych dań, dajcie odrobinę papryczki, w razie czego zawsze można ją dodać surową do gotowego makaronu)
  • Całość zalewamy sosem sojowym (około 2-3 łyżek stołowych) i mieszamy
  • Jak wszystkie składniki się połączą dodajemy wcześniej ugotowany makaron gryczany i całość smażymy jeszcze przez kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły
  • Makaron jest gotowy do jedzenia. Na gotową porcję makaronu dajemy dużą ilość świeżo posiekanej kolendry

Uwagi

Intensywny aromat kolendry nie każdemu pasuje, stąd jej dodanie do makaronu gryczanego z krewetkami jest opcjonalne. Pamiętajcie również o tym, aby nie przesadzić z ilością chilli, które dodajecie do makaronu. Lepiej na początku dać tylko część, a jeżeli okażę się że makaron nie jest wystarczająco ostry, dodać do gotowego dania pozostałą papryczkę chilli. Zbyt duża ilość może zabić pozostałe smaki
Keyword chilli, kolendra, krewetki, makaron gryczany

Zobacz również:

jak przechowywać czosnek

Jak przechowywać czosnek – przechowywanie czosnku

Czosnek to niezwykła roślina, która jest przede wszystkim znana ze swoich właściwości leczniczych. Nie od dziś wiadomo, że czosnek to jeden z naturalnych i skutecznych antybiotyków. Nie mniej jednak, czosnek to także roślina, która potrafi nadać daniom nowego smaku. Za jego pomocą można przygotować pyszne i soczyste mięsa, dania z makaronów, a także różnego rodzaju sosy i dipy. Należy jednak wiedzieć, że czosnek musi być odpowiednio przechowywany, by nie stracił swoich właściwości, a przede wszystkim smaku. Gdzie przechowywać czosnek i jak to zrobić?

masło czosnkowe jak zrobić

Jak zrobić masło czosnkowe – przepis

Czosnek bardzo często jest kojarzony ze zdrowiem, witalnością i wysoką odpornością. Nie dzieje się tak bez powodu – o jego właściwościach niejednokrotnie opowiadały nam nasze mamy i babcie. Dobry wpływ czosnku na nasze zdrowie potwierdziły nawet wyniki badań naukowych. Czosnek jest przez nas dodawany do najróżniejszych potraw, by wzmocnić ich smak i aromat. Uwielbiają go zwłaszcza miłośnicy bardziej pikantnych potraw. Dla niektórych dań czosnek stanowi nawet składnik podstawowy i absolutnie niezbędny. Dobrym przykładem będzie tutaj masło czosnkowe, wspaniałe urozmaicenie codziennego śniadania lub świetny dodatek do przekąsek na spotkanie z przyjaciółmi, a nawet domową imprezę. Jak przygotować samodzielnie takie masło czosnkowe?

jak gotować szparagi

Jak ugotować szparagi?

Odpowiednio ugotowane szparagi pozwolą na uzyskanie idealnego smaku i zachowania odpowiedniego koloru. Zielone szparagi stanowią znakomity dodatek do dań obiadowych, świetnie komponując się z mięsami. Mogą być także niezależnym, głównym elementem obiadu. Kluczem do przygotowania najlepszych zielonych szparagów jest ich odpowiednie przygotowanie. Dobrze ugotowane szparagi będą sprężyste, miękkie w środku i kruche w przełamywaniu. Zatem – jak ugotować szparagi, aby były smakowitym kąskiem i nieodłącznym elementem pysznych posiłków?

jak obrać szparagi zielone

Jak obrać szparagi zielone?

Szparagi zielone są warzywami sezonowymi. Sezon na nie zaczyna się w kwietniu, a kończy w czerwcu. Jest to więc bardzo krótki czas, aby nacieszyć się nimi. Ważne jest ich przygotowanie by później można było delektować się ich delikatnością. Często chcąc przygotować z nimi posiłek zastanawiamy się, jak się obiera szparagi. Jest to ważny element w ich przyrządzaniu. Najlepiej wybierać takie, które są twarde oraz elastyczne.

jak gotować białe szparagi

Jak gotować białe szparagi

Szparag to warzywo, które wiosną króluje na Polskich stołach. Jest to składnik, którym powinniśmy szybko się cieszyć, głównie ze względu na fakt, że sezon na nie trwa krótki – przeważnie nie więcej niż kilka tygodni. Gdy jednak przychodzi utęskniony czas, szparagi znajdziemy wszędzie, zarówno w supermarketach, małych sklepach spożywczych, jak i na stoiskach targowych. Białe szparagi możemy jeść na surowo jako dodatek, przygotować z nich smaczny krem lub zupę, usmażyć, ugotować na parze czy upiec.

Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.