Kapusta czerwona duszona z warzywami

Kapusta czerwona duszona z warzywami
czerwona kapusta duszona z warzywami

Kapusta czerwona duszona z warzywami

Znakomity dodatek do obiadu z drobiu. Idealnie komponuje się z ziemniakami i jasnym sosem
Czas na przygotowanie 30 minut
Czas gotowania 45 minut
Całkowity czas 1 hr 15 minut
Danie Surówka
Kuchnia Polska
Porcje 4 osoby
Kalorie 390 kcal

Składniki
  

  • 700 g czerwonej kapusty
  • 2 szt cebule
  • 150 g selera
  • 150 g korzenia pietruszki
  • 5 łyżeczek masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 3-4 szt goździki
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przepis
 

  • Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, płuczemy oraz cienko szatkujemy
  • Obieramy pietruszkę oraz seler i kroimy w bardzo cienkie paseczki
  • Obieramy cebulę i kroimy w piórka
  • Pietruszkę, seler oraz cebulę smażymy na łyżce masła
  • Podsmażone warzywa przekładamy do poszatkowanej kapusty do osobnego garnka
  • Całość zalewamy butelką wina , dodajemy goździki i dusimy przez ok 45 minut
  • Pozostałą część masła delikatnie przesmażamy wraz z mąką i dodajemy do kapusty
  • Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem
Keyword czerwona kapusta, surówka

Zobacz również:

dlaczego Polacy kochają sernik

Miłość do sernika – dlaczego Polacy kochają sernik?

Sernik został okrzyknięty królem polskich ciast. Każda mama czy babcia ma w szufladzie zapisany ręcznie przepis na karteczce. Swój idealnie wyważony, sprawdzony i unikalny przepis. Kiedyś dzielono się przepisami i zapisywano w specjalnych dedykowanych zeszytach. Teraz dostęp do przepisów jest nieograniczony, ale czy to to samo?

jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty

Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty? Czym przyprawić bigos

 Bigos to tradycyjna polska potrawa, która ratuje nas w wielu sytuacjach. Chociaż przyrządza się go dosyć długo, za to długo też można się nim cieszyć.  Dobrze jest podczas gotowania podzielić potrawę na kilka porcji, i do każdej dodać innej przyprawy do bigosu. W ten sposób każdy z domowników będzie zadowolony. Jakie przyprawy dodajemy do bigosu?

skala ostrości Scoville

Skala ostrości Scoville – najostrzejsze papryki świata

Skala Scoville przedstawia stopień ostrości danej potrawy. Jako że za odczuwanie pikanterii w potrawie odpowiedzialna jest kapsaicyna, to właśnie na niej swoją uwagę skupili uczeni. Głównie badaniami nad stopniem ostrości zajmował się Wilbur Scoville i to on wprowadził metodę do obiegu w 1912 r. Głównie jest ona używana do określania ostrości papryk. Przez ponad sto lat metodę udoskonalono, dzięki czemu otrzymywane wyniki są bardziej wiarygodne. Jedyną papryką, która nie ma w sobie zawartości kapsaicyny, jest papryka słodka. W rankingu zajmuje ostatnią pozycję, a jej wartość wynosi 0.

przechowywanie otwartego wina

Przechowywanie otwartego wina – termin ważności wina

Termin ważności wina zależy przede wszystkim od tego, czy butelka jest zamknięta, czy też została już otworzona. Należy jednak mieć świadomość, że nawet nieotworzona butelka może się zepsuć! Data ważności wina, umieszczona na butelce może być traktowana dość orientacyjnie. Jeżeli otwarte wino, pchnie i smakuje dobrze, nie ma powodów do niepokoju, nawet jeżeli data ważności umieszczona na opakowaniu sugeruje, że wino nie powinno już być spożywane.

zakwas buraczany jak zrobić zakwas z buraków

Zakwas buraczany, jak zrobić zakwas z buraków – Przepis

Czy znacie z mitologii greckiej pewien szczególny napój bogów, nektar, który zapewniał im wieczną młodość i nieśmiertelność? Taki napój istnieje na prawdę, aczkolwiek nosi inną nazwę. Jest to zakwas buraczany albo po prostu zakwas z buraków. W pewnym stopniu obdarza swoich amatorów wieczną młodością i nieśmiertelnością. Można zakupić go we wszystkich sklepach oferujących zdrową żywność, a i sezonowo pojawia się w popularnych dyskontach. Z dnia na dzień zyskuje na popularności. Warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany do picia wcale nie jest skomplikowany. Zanim jednak zdradzimy, jak zrobić zakwas z buraków, to opowiemy o jego cudownych właściwościach.



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.