Kapusta czerwona duszona z warzywami

Kapusta czerwona duszona z warzywami
czerwona kapusta duszona z warzywami

Kapusta czerwona duszona z warzywami

Znakomity dodatek do obiadu z drobiu. Idealnie komponuje się z ziemniakami i jasnym sosem
Czas na przygotowanie 30 minut
Czas gotowania 45 minut
Całkowity czas 1 hr 15 minut
Danie Surówka
Kuchnia Polska
Porcje 4 osoby
Kalorie 390 kcal

Składniki
  

  • 700 g czerwonej kapusty
  • 2 szt cebule
  • 150 g selera
  • 150 g korzenia pietruszki
  • 5 łyżeczek masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 3-4 szt goździki
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przepis
 

  • Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, płuczemy oraz cienko szatkujemy
  • Obieramy pietruszkę oraz seler i kroimy w bardzo cienkie paseczki
  • Obieramy cebulę i kroimy w piórka
  • Pietruszkę, seler oraz cebulę smażymy na łyżce masła
  • Podsmażone warzywa przekładamy do poszatkowanej kapusty do osobnego garnka
  • Całość zalewamy butelką wina , dodajemy goździki i dusimy przez ok 45 minut
  • Pozostałą część masła delikatnie przesmażamy wraz z mąką i dodajemy do kapusty
  • Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem
Keyword czerwona kapusta, surówka

Zobacz również:

Jaki ser do pizzy wybrać?

Jaki ser do pizzy wybrać?

Pizza to jedno z najbardziej lubianych dań na całym świecie. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem klasycznej margherity, czy czegoś b…

Jaki ser do zapiekanek?

Jaki ser do zapiekanek wybrać?

Chyba nikt nie wyobraża sobie pysznej, tradycyjnej zapiekanki bez głównego jej składnika- sera. Nie sposób pominąć w przepisie bazowe…

Jak uratować przesolony gulasz?

Jak uratować przesolony gulasz?

Gotując, zawsze może przytrafić się sytuacja, gdzie potrawa okaże się przesolona. Może to wynikać z nieuwagi i posolenia potrawy dru…

Jak rozmrozić truskawki?

Jak rozmrozić truskawki?

Mrożenie żywności to doskonały i znany od lat sposób na zachowanie świeżości produktów na długo. Mrożone warzywa i owoce nie tylk…

Jak rośnie gałka muszkatołowa?

Jak rośnie gałka muszkatołowa?

Gałka muszkatołowa to jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni. Posiada niepowtarzalny aromat, który podkręci smak potraw mię…



Spodobał Ci się ten wpis ? Zostaw swoją ocenę!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *