Kapusta czerwona duszona z warzywami

Kapusta czerwona duszona z warzywami
czerwona kapusta duszona z warzywami

Kapusta czerwona duszona z warzywami

Znakomity dodatek do obiadu z drobiu. Idealnie komponuje się z ziemniakami i jasnym sosem
Czas na przygotowanie 30 minut
Czas gotowania 45 minut
Całkowity czas 1 hr 15 minut
Danie Surówka
Kuchnia Polska
Porcje 4 osoby
Kalorie 390 kcal

Składniki
  

  • 700 g czerwonej kapusty
  • 2 szt cebule
  • 150 g selera
  • 150 g korzenia pietruszki
  • 5 łyżeczek masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 3-4 szt goździki
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przepis
 

  • Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, płuczemy oraz cienko szatkujemy
  • Obieramy pietruszkę oraz seler i kroimy w bardzo cienkie paseczki
  • Obieramy cebulę i kroimy w piórka
  • Pietruszkę, seler oraz cebulę smażymy na łyżce masła
  • Podsmażone warzywa przekładamy do poszatkowanej kapusty do osobnego garnka
  • Całość zalewamy butelką wina , dodajemy goździki i dusimy przez ok 45 minut
  • Pozostałą część masła delikatnie przesmażamy wraz z mąką i dodajemy do kapusty
  • Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem
Keyword czerwona kapusta, surówka

Zobacz również:

tortilla przepis placki

Jak zrobić tortille – przepis na domowe placki do tortilli

Jesteś fanem tortilli i ślinka dosłownie cieknie Ci na samą myśl o niej? Poznaj przepis na tortille, którą zrobisz w domowym zaciszu. I uwierz, w niczym nie ustępuje ona tym serwowanym w restauracjach. Warto się tego nauczyć, bo nie jest to ani skomplikowane ani czasochłonne. Dowiedz się jak zrobić tortille i do dzieła!

masło czosnkowe jak zrobić

Jak zrobić masło czosnkowe – przepis

Czosnek bardzo często jest kojarzony ze zdrowiem, witalnością i wysoką odpornością. Nie dzieje się tak bez powodu – o jego właściwościach niejednokrotnie opowiadały nam nasze mamy i babcie. Dobry wpływ czosnku na nasze zdrowie potwierdziły nawet wyniki badań naukowych. Czosnek jest przez nas dodawany do najróżniejszych potraw, by wzmocnić ich smak i aromat. Uwielbiają go zwłaszcza miłośnicy bardziej pikantnych potraw. Dla niektórych dań czosnek stanowi nawet składnik podstawowy i absolutnie niezbędny. Dobrym przykładem będzie tutaj masło czosnkowe, wspaniałe urozmaicenie codziennego śniadania lub świetny dodatek do przekąsek na spotkanie z przyjaciółmi, a nawet domową imprezę. Jak przygotować samodzielnie takie masło czosnkowe?

jak zrobić majonez w domu

Domowy majonez – jak zrobić ?

Ten produkt jest niezbędnikiem wielu potraw – sałatki, dania wielkanocne, jajka na twardo… Tak naprawdę ciężko jest sobie wyobrazić, jak niektóre z nich smakowałyby bez odrobiny aromatu, jaki daje majonez. Dzięki prostemu przepisowi na domową wersję majonezu możemy mieć go zawsze w swojej lodówce! Wystarczy zaledwie kilka składników i chęci do gotowania, żeby wyczarować własny majonez, który będzie zdecydowanie zdrowszy od tego kupionego w supermarkecie. Jak zrobić majonez domowy samemu? Oto kilka prostych wskazówek!

jak zrobić chłodnik z botwiny

Chodnik z botwiny – jak zrobić chłodnik litewski ? przepis

Wiosna i lato kojarzą nam się z ogórkami małosolnymi, ziemniakami z koperkiem i grillowaną kiełbasa. Jednak to również czas … chłodnika! Ta pyszna i orzeźwiająca zupa podawana na zimno jest niezastąpionym daniem w czasie upałów. Jest bardzo zdrowa, sycąca, a jednocześnie lekka, dzięki czemu trudno się nią przejeść. Latem na polskich stołach króluje klasyczny chłodnik litewski, choć może przybierać także inne, zmodyfikowane wersje. Wiele kuchni narodowych posiada swój odpowiednik zup podawanych na zimno (jak na przykład okroszka w Rosji czy gazpacho w Hiszpanii). Jak zatem przygotować smaczny, aromatyczny chłodnik litewski?

jak kisić buraki na barszcz czerwony

Jak kisić buraki czerwone na barszcz ?

Czerwony barszcz to jedna z ulubionych potraw Polaków. Dobra, swojska, domowa zupa może być podawana solo lub z dodatkami takimi jak pierogi, uszka czy krokiety. Smak przyrządzonej własnoręcznie potrawy jest bardzo wyrazisty i zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ponadto danie wykonane ze świeżych składników przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Jak kisić buraki czerwone na barszcz? Jakie błędy mogą wpłynąć na niepowodzenie przygotowywania zakwasu?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.