Kapusta czerwona duszona z warzywami
Czas czytania: < 1 minut
Kapusta czerwona duszona z warzywami
Znakomity dodatek do obiadu z drobiu. Idealnie komponuje się z ziemniakami i jasnym sosem
Składniki
- 700 g czerwonej kapusty
- 2 szt cebule
- 150 g selera
- 150 g korzenia pietruszki
- 5 łyżeczek masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 3-4 szt goździki
- sól
- pieprz
- cukier
Przepis
- Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, płuczemy oraz cienko szatkujemy
- Obieramy pietruszkę oraz seler i kroimy w bardzo cienkie paseczki
- Obieramy cebulę i kroimy w piórka
- Pietruszkę, seler oraz cebulę smażymy na łyżce masła
- Podsmażone warzywa przekładamy do poszatkowanej kapusty do osobnego garnka
- Całość zalewamy butelką wina , dodajemy goździki i dusimy przez ok 45 minut
- Pozostałą część masła delikatnie przesmażamy wraz z mąką i dodajemy do kapusty
- Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem